ИЗРАЕЛ 25

• 23 026
  • 287
  •   1
Отговори
# 105

Цитат
Как да разбера,че брашното е с набухвател?Ние имаме вкъщи доста брашно, но предполагам,че е без този набухвател ...Иска ми се и аз да се пробвам
   Борянче ,  казва  се      кемах  тофеах  -   קמח תופח http://www.osem.co.il/_Articles/Article.asp?ArticleID=607&Ca … D=113   Това  са  продукти  на  фирмата  Osem  ,  в средата  на  картинката  е  пакета брашно  с  набухвател .       chef
http://www.osem.co.il/ViewImage.asp?Image=607naturalperfecto.jpg

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 23:17 от viokla

# 106
  • София-България, Израел - където си поискам
Бубе, във всеки един супер има от това брашно. Ако не намериш става с обикновено брашно и бакпулвер Peace

# 107
Бубе,със здраве да си ползвате подаръка!
Как да разбера,че брашното е с набухвател?Ние имаме вкъщи доста брашно, Rolling Eyesно предполагам,че е без този набухвател ...Иска ми се и аз да се пробвам да го направя този бананв кекс  Whistling
Аз досега бях навън да издирвам обувки.Нали живеем на село и няма огради между къщите,та шантавото,грозно куче на комшиите открадна всички обувки и ние посреднощ ги издирваме с фенери  Joy
Joy Joy Joy
И в крайна сметка намерихте ли ги?
Я кажете какво я правите тая пръчка канела?Стрива ли се,потапя се ,или....?

# 108
  • Някъде там...
Да ама аз незнам как е бакпулвер на англ. камо ли на иврит  Embarassed Хехе давай на иврит та да диктувам аз на мъжо после   bouquet
Вили благодаря,сега ще издиктувам на мъжо   bouquet Ние ползваме тези подправки-незнам как се казват,като от снимката  Embarassed  И Бамба ползваме хехе
Ох по-добре да не питам,че си проличава каква готвачка и сладкарка съм   chef ужас,ужас  Joy
За пръчката канела аз си бях купила много и съм си ги наредила в чашка за украса при подправките ми иначе може да настържеш малко върху капучиното например  Peace Намерихме ги обувките  hahaha странно е,че кучето краде от вчера  newsm78 Май иска внимание,че то едно грозно и аз го съжалявам и му давам храна и му говоря,пък комшуто има 3 деца има с кого да си говори...

# 109
Жаки ,  Стефи  и  Роби  подготвят ли се за Пурим ? Нали  са  в  еврейско  училище  и  дет градина ? Моят  внук  иска да  е спайдер мен . Вчера  гледах  костЮмите , не  очаквах  , че  има  такова  разнообразие ...
 На   Бубето  за  обувките   Joy  смях....
  Лека  нощ !

# 110
Борянче успя да ме развеселиш с твоите премеждия с обувките Joy. Той и нашия хазяин като вашия комшия има куче ама го оставил на произвол и нон стоп е вързано горкото, че като го пуснат иска да бяга( защо ли? Sick). И аз и мъжа ми все му даваме храна и като ги няма хазаите сме се разбрали, който от нас двамата си е вкъщи да го пуска.  Иначе с моя случаи се стигна до чиста гавра и сега пиша няколко писма на английски направо сапунка стана. Този при който ходихме на интервю от Мисрад ХаКешер(Дял от Външно министерство) много взе да прекалява. Намерихме ние всички архивни документи преведохме и пратихме, и мъжа ми говори после с него по телефона и той го пита " Какво точно ти бях поискал?", мъжа ми му обяснява и отговора беше ми щом си намерил вече тези документи, хайде сега да намериш и свидетелството за брак на прабаба ти и прадядо ти, които са убити в Аушвиц. Мъжа ми пита защо аджаба му трябва това и нямат ли те данните за тях, че са женени -онзи отговаря да имат всичко, ама той иска това да му се донесе.  Мъжа ми оттам полудя и вика ей сега отивам аз да му дам на него моя и паспорт и л.к. израелска, вика опаковай багажа отиваме в Сърбия #Crazy. Готов беше съвсем на това,обаждах се на цялата рода да го успокояват. И ходихме по приятели и познати тия дни та сега пиша нашата "сага" на английски така ми казаха всички и от там по адвокати и по журналисти. До момента не е било толкова фрапантно явно гаврене, но явно този бюрократ е решил да ни поразиграва за спорта- а иначе на интервюто много дружелюбен всичко ок, на унгарски чак си говориха двамата. Незнам какво се случва, главата ми не го побира вече. Адвоката ни каза, че по принцип не е и прието да се изискват такива документи без писмен иск за такива. Уфф незнам ще видим каква ще става,пак прекалих аз с писането и ви натоварих с моите тревоги, съжалявам за което.
И специално на сръбски каквото бяхте поискали е- Да ттттттттт Сунце(слънце) Жарко(лек вариант е). Laughing

# 111
Здравейте кукли сладки  Wink 

Петенцее добре дошла мила  Hug  Липсваше на всички доста  Grinning
Леле mimkis мъчна работа  ooooh! Пожелавам бързо оправяне (достатъчно сте си скъсали нервите )     bouquet

Борянче
  Голяяяяма скица си ... вика шантавото грозно куче на комшиите   Joy Joy Joy Е не ...паднах  Laughing
Приятен път  със закъснение макар и от мен на Тиги . Сега сме само женски отбор  Whistling  Да се пази народа  Sunglasses
Момичета , дали мога да дам заявка да се пробвам да направя 26 тема  Blush ? Ще ми е първата  Embarassed, но желание имам   Wink .

Е добре , като за  5  часа сутринта от мен толкова , приятна сутрин и хубав ден пожелавам на всички  Hug  bouquet Hug

# 112
Кафенцето от мен днес -.
 Прекрасен ден на всички! Grinning

# 113

От тебе кафето , от мен сладкото  Wink

# 114
  • T"A
mimkis, това със свидетелството за брак наистина мяза все едно искат да доказвате, че мъжът ти е евреин. На един българин така му искали, но май, когато тръгнал да се жени или нещо такова. А аз носих (още в Сохнута) свидетелство, че дядо ми е погребан в еврейски гробища. И след това се случи да говоря с учителката ми по иврит по тази тема (нейните родители са дошли от Румъния) и и разказвах за свидетелствата за брак и за къде са ти погребани близките и точно това я питах "Как като са идвали ницолей а Шоа (оцелелите от Холокоста) са представяли такива свидетелства, очевидно са ги нямали, на хора, на които близките им са хвърляни в масови гробове"  Dizzy Face  newsm78 Тя ми каза, че някога не са ги искали и започнали да са по-претенциозни заради руснаците, които идвали с фалшиви документи  Rolling Eyes Не знам дали е вярно, нейни твърдения са! Било тенденция от 80-те години... Направо е ужасно! Да не говорим, че наистина ти съсипват всяко желание да останеш тук, щом те приемат като друга категория и непрекъснато трябва да доказваш нещо - аз го разбирам мъжа ти напълно  Peace Стискам ви палци,  fingerscrossed дано със свидетелствата на хората, че сте заедно и т.н. да ви дадат каквото трябва като разрешения и да не се разправяте повече! Как намерихте адвокат?

П.П. Да ви кажа - намерих рецепта как се правят захарасоните сушени кори от помело. Рецептата става и за кори от портокал, но първо ще я пробвам (защото има няколко варианта, да видим дали ще ми се получи с един от тях) и после ще я напиша  Peace

# 115
  • T"A
Наина, канелата се използва обикновено като пръчиците се слагат да се готвят в ястието и те пускат аромат, така знам аз, но не я ползвам, не ми е любима подправка. Даже тук като пият сайдер от ябълки и мен ароматът на канела не ми е приятен  Confused

Бубе, ако купуваш отделно бакпулвер, тук му казват прах за печене авкат афия=אבקת אפייה, мисля че бяхме споменавали някъде по-горе. Но най-лесно е да си вземеш кемах тофеах - קמח תופח, както си е по рецептата  Peace Иначе има кемах = брашно, което е без набухвател, но него ползват за угот шмарим = עוגות שמרים, т.е. кексове с мая, които отделно слагаш да втасват...  Peace Угат аБанана - банановият кекс няма нужда от втасване, разбъркваш продуктите и го печеш  Grinning Пропуснала съм в рецептата да напиша, че солта слагаме преди бананите накрая...  Hug

# 116
Здравейте сладурки!
НА сладура/той вече ще се връща  Joy / ама лек път!

Петя добре се завърнала  Hug

Мимкис, много кофти с тея "врътки" дано да се подредят по-бързо и без повече нерви нещата

Аз още не съм ходила до Пловдив да дам за превод акта за раждане на Рим/ ooooh!малко се усложнява пътуване сега с двамката/,пък и времето не беше за пътуване с кола де....

Вероятно на 28-ми в събота ще ходим  до София да отпразнуваме рожденния ден на единствения братовчед на малките тук Simple Smile
Става на 1 годинка!
Друго при нас няма кой знае колко интересно... е излизаме всеки ден за по 3-4 часа навън  и малките са много доволни Simple Smile

Поздрави на всички и от мен честит празник на семейството!

# 117
Здравейте отново  Wink
В връзка с това , за което говорите  си зададох следният въпрос :

Имам позната , която  си смени религията и прие юдаизма .Не го е направила заради някой или нещо, просто е намерила част от себе си в тази религия .  Тя няма еврейски корени ,но се запитах ако някога поиска да заживее в Израел , този факт ,че по религия е юдейка променя ли статута и с нещо от статута на обикновен гражданин без еврейски произход в отношение на това да получи гражданство ?

# 118
  • T"A
Анди, а тя как си е сменила религията?
Ако е направила ортодоксален гиур, получава права като на всеки друг евреин, в Израел - като на ола хадаша и в последствие - като на всеки друг гражданин на Израел. Вероятно помниш, че такава е историята на Петя  Peace

Но ортодоксален гиур не се прави навсякъде, институцията на равините - Рабанут, обикновено държат да се направи в Израел.

Снежи, много е хубаво, че ще сте заедно на рождения ден. Голям плюс е да се познават дечицата, да поддържат връзка - все пак са първи братовчеди  Hug На вън не ви ли е студено, как излизате всеки ден?
Ти без съпруга ли си в България, само с децата?

# 119
Мента  мерси  Hug

Всъщност  не съм я разпитвала много много , защото не сме много близки , а и по принцип е малко странен човек .А и да си кажа съвсем откровено не съм запозната с вариантите при сменяне на религията  Blush  Но със сигурност знам ,че го е направила в Израел .

Значи е възможно човек , който няма никакви еврейски корени , да отиде в Израел  да смени успешно религията си и да стане евреин/еврейка  без да се жени/омъжва за евреин , а просто от лични убеждения .  Wink 

Общи условия

Активация на акаунт