ИЗРАЕЛ 25

• 23 028
  • 287
  •   1
Отговори
# 120
Значи е възможно човек , който няма никакви еврейски корени , да отиде в Израел  да смени успешно религията си и да стане евреин/еврейка  без да се жени/омъжва за евреин , а просто от лични убеждения .  Wink 

Да, възможно е! Но не е толкова лесно. Равините току така не дават изпитите. Питай Петя колко от започналите нейният курс са го и завършили успешно Peace.

Пете, добре дошла, още не можете да се нагушкате гледам?!

Криси, как си нямате никаква напоследък. Как е тумбачето, колко остана?

Борянка, как е Хая? Върна ли се? Намери си си кустюм или ще търсиш в последната минута?

Мадлен вчера ни донесе подарък за семейството. Дъска с бележки за списък за пазаруване. Нейна идея. Дали са им заготовки, но всеки сам е решавал какво и как да направи. Буквичките ги е изписала с помощта на шаблон и е оцветила. Снимките са дело на един посветен в тайната мисия татко.
Ето го. Също така ни е направила и поздравителна картичка. Пожелала ни е да сме здрави и усмихнати и да не ни болят краката  Laughing, явно сме се оплаквали от това  Mr. Green.

Вик също ни е направил една хамса, но още не съм я снимала.

Лек ден на всички!

# 121
Анди да споделя и аз нещо относно твоя въпрос. Ментичка донякъде е отговорила, но да добавя и аз нещо.
      Докато живеехме в БГ мъжът ми работеше в "Хабад"(религиозен център на евреите ,има клонове в цял свят). В предишни теми е ставало дума за този център- В БГ има в София и по малки центрове към този има и във Варна, Пловдив, Русе , Силистра. Та да не се задълбавам. В Хабад България при раби- Йоси Саломон(с унгарски корени е), може да се направи Гиур и в Израел се признава, но се налага да се уверява и тук нещо документално към рабанута, не към държавна институция.  Имаше една жена от Гоце Делчев, която нямаше еврейски корени, мина целия курс и всичко, нямаше никакво намерение да емигрира в Израел и даже писмени гаранции имаше от много хора, че идва в Израел само към религиозни институции. Няколко пъти не я допуснаха изобщо да влезе в Израел, накрая я пуснаха за срок от месец с хиляди гаранции и гаранти. Та това е строго индивидуално , ако не харесат човек не само няма да му дадат гражданство, ами може и да не я допуснат да припари до Израел.
          Донякъде въпрос на сигурност, от друга страна като опция за гражданство  се използва много от украинци и руснаци ,за българи не съм чула да има много,които да го правят заради гражданството.
     Ментичка сигурно има право твоята учителка, че заради Брит Амоцецот е цялата работа, но е факт, че те продължават да се заселват тук по един или друг начин имат си вече и силна партия и си знаят правата. Специално се правят отдели за руско говорящи във всички министерства и с тях не се гаврят толкова, защото те са вече мнозинство. Под прицел са според мен (за компенсация явно )малките етнически групи в Израел. Иначе въпроса е в това,както ти сама написа, че всичките тези документи ти си представила на Сохнут преди да емигрираш, същото е и с мъжа ми и брат му, който всъщност идва пръв, а месец по късно прави алия и мъжа ми( става въпрос за 1993 г) и от тогава си живее постоянно тук.
     И двамата са били в армията и на Югославия и на Израел  ooooh!
    За адвоката чрез познати го намерихме ,но само за консултация бяхме засега. 
    Проблема не е в самия документ, може да се открие, но трябва да се ходи по архиви в Унгария , естествено това изисква време и още бюрокрация и точно затова се и поставя като задача. Самият служител каза,че имат редица документи в които пише , че са женени, но той иска самото свидетелство Mr. Green, явно си мисли,че е "билти ефшари " #2gunfireза това.

# 122
mimkis   мерси за допълнението  Wink

Всъщност мисля ,че  не само произхода и религията трябва да бъдат основание за гражданство . Мисля си ,че и хора които животът по  някакъв начин ги е отвел там , след определен период макар да изповядват различна религия и да не са евреи по произход биха могли да имат право на гражданство .  Естествено  след дълъг период от време  и при определени правила за да не се създава благоприятна почва за  злоупотреби , но и да не бъде в другата крайност - почти не възможнопри такива обстоятелстваWink Както и деца , които са родени там също  да имат право на гражданство  , деца на родители които са там пак за такъв период както споменах по професионални причини примерно .  Но както и да е , само разсъждавам на глас .  Laughing
Какво става с костюмите ... нищо не казвате .   Whistling Ех да имаше тука карнавал  Crazy

# 123
   Тали разкошен подарък от Мадлен! Браво !

Мента,да Мъж ми ще пътува след около месец.Пътувах сама с децата.Иначе не е много топло времето,но е много слънчево.Тук в Девин климата е разкошен .Такова слънчице има и като са облечени добре няма страшно.Пък и Сами се запознава с разни девойки Simple Smile /приятелски деца/ и така опознава града...

Тук поне не мога да се оплача от липса на детски площадки ,макар и малки ,но имааа....и Сами много се радва.

Хубав ден !

# 124
Здравейте сладурки!
Петенце добре дошла,всички те чакахме с нетърпение! Heart Eyes

Мимкис,много неприятно ви разиграват,дано всичко скоро се нареди
 Praynig.

Тали Дан,много сладък подарък от Мадлен,хубаво е че в училище им дават такива приятни задачки около празниците
 bowuu!Интересно пожелание"да не ви болят краката"
 hahaha hahaha hahaha......сладурка
 Joy Joy Joy.

Борянка,интересно защо са ви върнали свидетелството за семейно положение  newsm78 newsm78 newsm78???Когато го е взимала сестра ти,казала ли е излишно,че ти трябва за да го представиш в Израел  Naughty?Има разлика,слагат му специален печат,и таксата е по висока  Peace!

Снежи,дечицата явно харесват снега ,ходите ли да се пързаляте някъде?На мен като малка ми беше любомо  Heart Eyes!Вие кога се връщате?Весело доизкарване в БГ!  bouquet

Вчера на Ицик от работата са му дали подарък за Пурим,една кутийка,със шоколади,бонбони,вафлички и всякакви вкусотийки....даже има и маска за очите,от тези котешките  hahaha hahaha hahaha.Много вкусен подарък  Party!

Шоколадов ден на всички!  bouquet

# 125
  • T"A
Снежи, а как беше в самолета самичка с двете деца? Радвам се, че си намирате занимания, за площадките - използвайте и им се наслаждавайте максимално  Heart Eyes Hug

Тали, много е сладко таблото, виж какво ти е практично и талантливо детето  Hug В градината на Вик имаше ли нещо?

Анди, няма да коментирам какво мисля, но мога да ти кажа какви са политическите мотиви за това гражданство да се дава само на евреи - това е единствената еврейска държава в света и държат на това тя да се запази такава и в нея евреите да не са малцинство, каквито са във всяка една друга държава. Това е уникалното тук и не би било лесно да се промени, макар че има такива идеи - било то за по-лесен гиур, било то за даване на гражданство при други условия като напр. доказване на вярност към държавата.

Само да ви кажа какъв стрес преживях - прибирам се вкъщи и от края на улицата виждам градинари, които оправят нашата градина  Shocked Е, как е възможно - аз не съм ги викала, мъжът ми още е в Япония, а съседът замина за 3 седмици в Индия?! Пребледнях - мислих си, че е грешка или пък някакъв номер да ми искат пари без да съм ги викала  newsm78 Докато си стигна до вкъщи какви ли не мисли ми минаха през главата  ooooh! Оказа се, че съседът ми се е върнал тази сутрин, за няколко часа няма как да се засечем и ги е викнал да подрежат клоните (сигурно хазяйката пак го е смъмрила, че не се грижи за градината  Mr. Green). Как ми олекна!  Grinning

# 126
Тали,много мил подарък от Меди!
Ментичка ,чакаме вече Ментов Сан !

Аз все по-трудно сядам да  пиша.Аничка иска постоянно внимание и не дава  да се отлепвам от нея,ни денем ,ни нощем.И Мрънка и реве ,ако не съм покрай нея.Миши си я знаете - нейните щуротии са без край.Мади,ах,милата ми МАди - голяма е блейка!ПОстоянно си губи нещата - телефона(намери го една госпожа в училище и го върна ),шапката,а днес открих, че и ключа си е загубила.Закъсала е с материала в училище - работя с нея у дома ,но и я оставям сама да се справя.Явно не става - ще ходи на допълнителни занимания в училището.Не ми е глупава, а е заплес - какво ли ще е като започне да се влюбва (дано не е влюбчива като майка си )Баткото - обратното ,никога не съм сядала с него да уча.Винаги сам се е подготвял ,а сега олимпиада след олимпиада.Деца,всяко е различно! Tired

Прегръщам ви всички! Hug

# 127
Привет от мен! wavey
При нас студ cold,не се трае!
Татянка-бърборанка (mi6imadi),всички са такива заплеси,не е само твоето!Моята дъщеря,все мен чака,все не разбрала,все не и я ясно.Той наистина и материала е доста сложен!
Mentha ,янаправи една снимка на твоята градина LaughingАз се каня,да си купя фрезии,и да си ги засадя в саксия.Дали ще се хванат newsm78
Пете,кво стана с тез снимки,бе жена?

# 128
Татянка, Наина и моята щерка е от сладките блейчици  Laughing ooooh!...
Тат, аз вече се примирих, че ще пишем/учим заедно. Тъй като с мен никой никога не е учил в началото ми беше много трудно да свикна, на тя има нужда. И учителката и казва, че е изключително схватливо и умно дете, но все мечтае/сънува. Казва, че е по дорре да и се подаде ръка за да литне  Peace. Така че...

# 129
  • София-България, Израел - където си поискам
Тали, прекрасен подарък от дъщеря ти за празника.Да я поздравиш от нас. Hug Hug
Мента, мъничко остана, утре ще сте заедно  Heart Eyes.
Татянка-бърборанка ,напълно те разбирам и виртуално те подкрепям Peace аз с две не мога да се оправя newsm78
Днес е студено и слънчево на вън.
На всички, които не ги споменах  Hug

# 130
Офф значи с този сайт снимка.бг имам някакъв проблем ... на 7 ми път ми се отвори ...

Тали наистина разкошен подарък. Твойте дечица са много сладки, да са ти живи и здрави  Heart Eyes

Мента аз не го изкоментирах  с лошо чувство   Wink   Аз съм за Израел на евреите , но има и друга страна Израел е разположена на местност на чиято територия се намират много важни религиозни светини . Хубаво е ,че могат да се посетят , но ако някой свръх религиозен християнин иска да живее в Йерусалим , разбира се съобразявайки се с правните държавни норми на Израел и всички нива за допускане за кандидатстване за гражданство да мине ,но без да бъде дискриминиран заради произход или религия ... Тогава какво става ...
Става въпрос за възможност, която да е законно издържана и да не е в ущърб на Израел .  Peace Wink

Татянка-бърборанка деца  Crazy , да са ти живи и здрави  Hug

# 131
  • T"A
Ти поне имаш база за сравнение  Hug     bouquet

Момичета, аз също бях "блейка", но няма да се давам за пример... Ще ви разкажа за единия ми девер, който дори е диагностициран с дефицит на вниманието и хиперактивност (AHDH) и изкара 760 на психометричния изпит. При положение, че 800 е най-високата оценка и всяка оценка над 700 се смята за голямо постижение (в университетите приемат с оценки над 600) и оценките като неговата са изключително редки  Peace Но, тъй като е син на психиатър, е получил особено внимание, повечето деца като него ги заклеймяват за трудни и малко ги зарязват... Той даже завърши демократично училище като гимназия, в което децата си избират какво да учат и учат само задължителните неща за матура... Така че трябва да се вярва в децата и всичко си идва на мястото  Hug Hug Hug

Ментов сан си идва вдругиден  Mr. Green Утре ще му сготвя Laughing, сега трябва да тичам да му платя шофьорската книжка, защото му я подновиха... Ааа, и да знаете, че ще ви черпя утре  Flutter Party

Цани, във вашия дом първи получавате подаръците за всеки празник  Grinning Мишлоах манот се казва този обичай да дават сладки неща за Пурим, обикновено на дечицата се дава, както на Ханука им дават дмей Ханука (дребни пари за празника). И аз сега ще следя за подаръци от службата на половинката  Party

Анди, не могат да дадат гражданство на това основание  Peace Все едно да дават на мюсюлманите да са граждани на Саудитска арабия, защото там е Мека. Но за поклонничество идват много християни, това е друго нещо  Peace

Наина, фотоапаратът пътешества в Далечния Изток, но и дворът ни не е особено фотогеничен. Ще ви го покажа от някои стари снимки, ако пазим в компютъра  Peace

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 16:47 от Mentha

# 132

Анди, не могат да дадат гражданство на това основание  Peace Все едно да дават на мюсюлманите да са граждани на Саудитска арабия, защото там е Мека. Но за поклонничество идват много християни, това е друго нещо  Peace

Разбирам ... Нямах предвид гражданство на религиозна основа , ами човек който изповядва различна религия и не е от еврейски произход да има възможност да получи гражданство като   мине всички изпитателни периоди,които обаче да не го дискриминират в религиозен план и етнически   . Като  например човек , който много обича Израел готов е да учи езика , да работи, да плаща данъци , да живее и милее за тази държава , но без да сменя религията си и по законен ред да има възможност да получи гражданство.
  Не става дума , че на някой просто му скимнало , зел си шапката и айде .. а за проста възможност , която в момента не виждам като вариант . Въпреки ,че съм за Израел на евреите , липсата на такива варианти , които трябва да са строго издържани ,но не и невъзможни ги приемам като дискриминация  Wink Peace

Бихте ли ми казали нещо повече , за състезателите ,които представят Израел в спортната стрелба ?  И изобщо как е Израел в тази дисциплина  Wink  медалите за Бг са в голям процент от Мария Гроздева  Joy Wink    Hug Hug Hug

# 133
Цитат
учителката и казва, че е изключително схватливо и умно дете, но все мечтае/сънува.
Същата история!Само рисува и рисува.Дай й да танцува и рисува.

Ментичка,чакам почерпката!

И пак бягам -  hang  food002

# 134
  • T"A
Анди, във всяка страна си има определени условия за получаване на гражданство и те винаги дискримират едни за сметка на други. Напр. в Канада точковата с-ма дискриминира ниско образованите за сметка на високо образованите. Във Франция хората от бившите френски колонии са с някакво предимство. В България условията за българско гражданство също се покриват трудно, между другото на етнически българи също се дава предимство за гражданство.

Има мнооого хора, които искат израелско гражданство (икономическите емигранти също милеят за страната Wink), но на някои това им е по-наболял проблем - напр. на децата на чуждите работници в Израел, чиито родители често пребивават тук незаконно, има бежанци от Африка; има палестински бежанци извън границите на Израел, чиито проблем е много по-важен за разрешаване - как и дали да се върнат в земите си. Това са трите основни групи, за които в страната се обмисля какво може да се направи.

Имигрантите са и икономически товар на една държава, за това и при по-богатите държави разрешаването на тези проблеми са по-реалистични. Имаше партия - Шинуй, която искаше да се прокара точкова с-ма, подобна на канадската, но тя вече не съществуват, така че за сега няма реални шансове.

Общи условия

Активация на акаунт