Какво да ядем и има ли изобщо нещо истинско на българския пазар?

• 87 547
  • 433
  •   1
Отговори
# 345
И аз мисля да минавам на продуктите на Хармоника. Киселото мляко е малко по-воднисто, но какво пък... Онзи ден ходих да търся бозичка в Кауфланд (сънувах, че пия  Laughing ), но беше свършила.

# 346
  • София
Специално за киселото мляко не знам какво ви плаши обикновеното такова в магазина. Аз лично само гледам в съсдържанието да няма сухо мляко, а да е само мляко и закваска и дотам.
Вече има доста магазини, които зареждат от мандри.

# 347
Кисело купувам само Елби БДС, много е хубаво.

# 348
  • София
Лудесита, има "съседна" тема, в която модератор изтри десетки постове. Твоят ще е първият, който ще изхвърчи оттук. След него ще изхвърчи и моят, дето изброявам фирми, чиято продукция се разваля. И то скромно изброявам Simple Smile
Поканиха ни да си споделяме информацията във фейсбук.
Така че пишете на Лудесита на лични, докато е време Simple Smile

ЕлБи използват сухо мляко в поне един от артикулите си кисело мляко и когато го разбрах ме загубиха , а редовно купувах.

Копиловският (Жабленският)манастир претендират на сайта си и върху опаковката на всяка кофичка кисело мляко, че млякото е от ТЕХНИ крави. Това не е вярно!
Освен това претендират , че е по стари рецепти. Това трижди не е вярно, защото в сиренето (за кашкавала не съм сигурна) използват калциев двухлорид. Майсторът е минал покрай традициите и ги е загърбил.
Купувам от тяхнато мляко , когато не съм си осигурила някаква прилична храна.

Потребител от мъжки пол (Бате със сопа, извини ме, май беше ти Simple Smile ) писа за бозата на Бомакс, във варианта й със  захар, че става.
Според мен не става, защото първо е от брашно, а не по класическата технология (нелек процес) и второ- мият ли си инсталацията както Хармоника от всичките му там аспартами, захарини и ацетилметилакрилсулфами...  В бозаджийницата , в която се прави бозата на Хармоника в определени дни се спира стандартната гадна боза, измива се всичко и се пуска  биобозата. И понеже и техните деца пият, а подсладителите са изключително вредни и в малки дози, напълно им се доверявам.

Моля , ако модератор трие, да бъде милостив и да не изчезва всичко Simple Smile

# 349
ЗаСлон , поста ти е много хубав   bouquet
И мен доста пъти са ме трили, особено в други теми, но тук си споделяме неща, които са хубавата естествена храна.
Не мога да говоря за хубава истинска храна и да не спомена някой боклук ...
Ясно ми е, че сайта все пак има някаква рекламна и антирекламна политика и като посочиш нещо или марка, значи правиш реклама, за която не им се заплаща.
Затова ни трият ...
Така, че четете бързо.

Вярно е за бозата Бомакс, аз ги споменах - пия я защото ми харесва и ми прилича на вкус на тази от детството. И тя беше със захар. А дали си мият инсталациите, знам ли ги - трябва да взема да си вдигна задника и да ида да проверя.

hahaha hahaha

# 350
  • София/Севлиево
Интересна тема, на която попаднах.Нямах възможност да я изчета цялата, но прочетох последните страници.
За бозата- не я купувам, един път взех на малкия и видях, че е пълна с Е-та и до там беше.Едно време баба правеше боза у дома, но не ми беше любима, защото не я правеше много сладка и винаги оставаха малки бучки от брашното, но пак беше по-вкусна от сегашната.
Кисело мляко и аз си взимам само на ЕЛБИ по БДС, доколкото прочетох не пише да има добавено нишесте, но кой знае.Аз си го харесвам и в къщи го ядем.Сирене и кашкавал и аз взимам на Тертер и ги харесвам.
Ядем и домашно приготвен кефир, но с мляко купено от магазина.Засега всеки път се получава много хубав, от което съдя че прясното мляко,което използвам е хубаво.
Месото си го купувам от един магазин до вкъщи, където им го карат всяка сутрин и знам, че винаги е прясно и се надявам и да е читаво.Все пак от 5-6 години си купувам от тях и досега не съм била разочарована.Един път взех от една верига магазини пържоли-ми те миришеха на гадно и така ги и изхвърлих и повече не повторих.
Хляба си го приготвям в машината за хляб и знам какво има в него.Е, не става пухкав като от магазина, но сигурно е,защото в него няма бяло брашно и допълнително добавен глутен.който се добавя в купешките хлябове точно заради това набухване.
Плодове и зеленчуци се опитвам да купувам български, но ние не сме много по тях.
Купуваме си също домашен мед от приятели, а на един друг приятел баща му ни прави вино.Соковете си ги правим с машината за сок, бира си купуваме само жива, която е най-истинска  и това е май.
Опитваме се да се храним здравословно и засега успяваме.Вафли,чипсове и снакс в нашата къща не влизат и детето ми не ги яде.Даже като беше по-малък един ден в градината им давали кроасан за следобедна закуска и той казал на госпожата, че такова нещо не яде.Само шоколад или пълнозърнести бисквити.И ако аз направя нещо сладко , но това се случва много рядко, защото не ядем сладко у дома.

# 351
  • София
И аз мисля да минавам на продуктите на Хармоника. Киселото мляко е малко по-воднисто,
Домашното кисело мляко е такова, по-воднисто. Никога не може да стане като купеното. Хармоника ползвам за подкваса, когато си загубя моята. Същото е като домашното.

# 352
  • София
В бозаджийницата , в която се прави бозата на Хармоника в определени дни се спира стандартната гадна боза, измива се всичко и се пуска  био бозата.
.....е, та тяхната боза не е ли САМО био.

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 22:48 от luchi92

# 353
Какво да ви кажа даже и ракията и виното си правим,обаче сядаме с удоволствие на масата.
Луда работа ,обаче знам,че каквото е зависело от мен съм го направила.
Хайде сега критикувайте ,свикнала съм Mr. Green
А и съм с манИкЮр задължително Simple Smile

аз ти/ви се възхищавам! Hug

# 354
Каква е разликата между тази тема и другата, за чистата храна, в подфорума "На пазар"?

# 355
За Лесидрен нещо да кажете  newsm78 Мисля довечера от там да купя месце...

# 356
  • София

Но темата е какво истинско има на бг пазара? Напоследък изпробвахме луканка на "Стария месар". Имаха промоция в някакъв магазин и ме убедиха, че били без консерванти и оцветители. Какво мислите за тази марка?
У нас се купува само тяхна луканка и суджук. Много истински вкус. Дано наистина етикета да е верен - охладено  месо и сол. Цената е висока, но ни харесват продуктите.
Не взимаме често, два три пъти в месеца, че вяра нямам на никого вече.  Wink

"Старият месар" също има консервант. Пише си го на етикета. Иначе наистина са добри и в редките случаи, когато купувам луканка взимам от тази за деца.

# 357
  • София/Севлиево
Кажете ми има ли изобщо някаква луканка, суджук,филе и друго подобно, в което да няма нещо,което не трябва да е там,примерно натриев нитрит ми идва първо на ум, защото скоро гледах предаване, в което се говореше за него и затова, колко е вреден и как навсякъде го има, най-вече в пуешкото филе, което аз доста ядех, защото се води по-диетично.Като тръгна да купувам нещо от този род за сандвичи навсякъде пише "съдържа натриев нитрит" , а също и сулфити,които май също са вредни.Тях ги има най-вече във виното,което предлагат по магазините, но и в някои колбаси.

# 358
Не мисля. Само домашните.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 14:46 от Люлин

# 359
  • София
Кажете ми има ли изобщо някаква луканка, суджук,филе и друго подобно, в което да няма нещо,което не трябва да е там,....
Напротив, там си му е мястото, защото това е траен колбас. Говоря за суджука и луканката. Как да се запази за по-дълго? Да не мислите, че бабите ни не са слагали консерванти. А тиквите, дето са раснали на торището?

Хора, които са яли домашно заквасено мляко или те самите са квасили, няма как да хвалят Бор-чвор и Боженци. Да, имат кадифена текстура, която се постига чрез нишесте, ако не бъркам.

"Даваха по телевизията" е доста ненадежден източник, който спекулира със страховете и психозите на хората. А и всички се научиха да слагат на етикетите си "био", "еко" и т.н. за лапнишараните.

Общи условия

Активация на акаунт