Холандска тема - 31

• 25 032
  • 274
  •   1
Отговори
# 75
калинка честит рожден ден! да си здрава и усихната  bouquet

за небрежността към женските болежки, моя личен лекар  ми каза, че цистит на всеки 2-3 месеца е нормално.. виж ако зачести тогава е проблем  Crazy ooooh!

# 76
Kartinka, ще ходим за 3-то мнение другата седмица (Запазих час). Уж бил най-най-добрия. Ще видим какво ще каже.
Аз пък следях тука нон стоп обявите във вестника кога ще взимат цитонамазка за моя набор и изведнъж от `72 скочиха на `79  Crossing Arms , та ще ходя да тормозя личния. То и без това ще си го плащам сама, че попада в ''собствения риск", понеже е при специалист.
Надявам се да не се опъва много. Нашия личен е свестен, но секретарките му са като цербери. 
Звезди, твоя е уникален.   ooooh!  Може би цистита е здравословен и необходим, също като разстройството.  Crazy

# 77
Тъкмо се връщам от доктор с хлапето.Водих го да му видят кръвната захар,че пие вода като невиждал.Слава Богу,няма му нищо,просто си расте и понякога може да омете половин тава ядене и да изпие цяла кана вода.В неговата групаима едно детенце на 3,което ходи с инсулинова помпа.майката ми каза,че открили диабета след тежък грип.

Ще напиша няколко сайта на организации в Холандия,които се занимават с превенция на рака на маточната шийка и доста от тях при желание правят цитонамазка,според населеното място.

AMSTELVEEN-Postbus 750,1180 AT,tel.020-656 23 26

ARNHEM-6802 EJ ,tel.026-377 35 36

LEIDEN-2316 XE,schipholweg 66c,tel 0800-235 7279 (gratis,van ma.t/m vr. 9.00 tot 12 uur)

BREDA- 4800 DJ ,postbus 3369,tel. 076- 528 22 53

GRONINGEN-9700 AH,postbus 330,tel 050-521 59 00

BEEKBERGEN-7361 CT,lage Bergweg 10,tel.055-505 86 10

ENSCHEDE-7511 JE,Peit Heinstraat 19,tel.053-480 05 20

VLAARDINGEN-3130 CB Postbus 3051,tel 010-248 80 30

LEEUWARDEN-8901 AB,postbus 2571,tel 058-23343 64

MAASTRICHT-6201 HA postbus 2208,tel 043-325 40 59

UTRECHT-3511 ED Stationsplein 91,tel 030- 233 41 84

GRONINGEN-2-9713 EC,Damsterdiep 191-D ,tel.050-367-41 77

Още информация на www.uitstrijkje.nl

За профилактика се прави много и голяма част от тези организации се субсидират от държавата,така,че ако искате да се прегледате профилактично могат да са ви от полза.
Аз съм в рискова група и често ми правят прифилактични прегледи за онкологични заболявания.Иначе никак не обичам да ходя на лекар.

# 78
Kartinka, мерси!  Сега видях защо са ми прескочили набора-догодина ми е ред.  Laughing Ще ги притесня по телефона все пак.  Wink

# 79
  • Там,където се събуждам щастлива.
Момичета,
Много ви благодаря за пожеланията!!!!   bouquet  bouquet  bouquet Как лети само времето....

# 80
Калинка,да си жива и здрава  bouquet Hug.(защо останах с впечатлението че вчера ти честитих рожденния ден newsm78...,нещо с поста ми ли е станало..или ЕГН-eeeee Thinking)
Мжду другото да те питам,понеже си запозната .В понеделник имам среща в Christelijke shool,и смятам директно да запиша Елисе и Емма там.Жената по телефона ми каза,че Елисе ще тръгна на 90% от септември на предучилищна,но тя сега е в друго училище.Кога да ги предупредя според теб в сегашното...страх ме е,ако им кажа сега,и след 1-2 месеца е махнат от там,кво да го правя туй дете в къщи.Според мен да им кажа,направо май месец,та да си доизкара и юни..и от септември в новото. newsm78

Мопси,тази година за цитонамазка на наборите от 79 ли е...Значи и аз трябва да попритесня доки. Whistling

# 81
Добро утро!
Мегън, не съм Калинка, но според мен като посочиш дата, на която искаш Елисе да спре да посещава залата, не биха могли да я изхвърлят от там по-рано. Каква е тая предучилищна, VVO ли?
Аз разгледах доситето на Софи в консултациятя, докато асистенката викаше лекарката. Тия хора пишат квот си искат. Аз казах ясно и отчетливо, че СОфи може би не говори холандски на нивото на връстниците си, което според мен се дължи на двуезичието и. Асистенката беше написала"Майката е обезпокоена, че детето не говори добре холандски, сравнявайки с отсаналите деца на нейната възраст и смята, че изостава в говорното развитие"  ooooh! 
Разправяхме се после доста.
Да се похваля-получих потвържение за училището на Софи - най-доброто в града (уж) и  с ранно двуезично обучение .  dance.  Не мислех, че ще се вредим, че там ги записват още в невръстна бебешка възраст,  Crazy но ни е в района, та предполагам нямаха основателна причина да откажат.  Mr. Green Ще ходи по цял ден, няма опция да я взимам на обед, което за мен е добре. Само дето вместо да ходя 200 метра пеша, сега ще въртя педали 2 км.  Mr. Green Може и да поотслабна пък.  Mr. Green

# 82
Мопси,не я знам как се води предучилищната.Вие нямате ли? newsm78

# 83
Мегън, имаме peuterspeelzaal и някои дЯца (няма да изпадам в подробности кои) могат да ходят още 2 дни допълнително. София също ще ходи 2 дни допълнително , щото вкъщи имало 2 официални езика, което от ''е равно'' на проблем с холандския.   Crazy
Това е последната новина. Такава опция липсваше в бланката, но я дописаха на ръка. Даже след 6 месеца ще сме на контрола, дали е проговорила перфектен холандски, а тя след 6 месеца току що ще е почнала зала, та ефекта от обучението няма да се види, още по-малко след 3 месеца престой в България. Аз тъй или иначе бях решила да я пускам, тъй, че реших да не си образувам нерви допълнително.

# 84
Калинка, ЧРД на патерица Blush  bouquet

Аз разгледах доситето на Софи в консултациятя, докато асистенката викаше лекарката. Тия хора пишат квот си искат. Аз казах ясно и отчетливо, че СОфи може би не говори холандски на нивото на връстниците си, което според мен се дължи на двуезичието и. Асистенката беше написала"Майката е обезпокоена, че детето не говори добре холандски, сравнявайки с отсаналите деца на нейната възраст и смята, че изостава в говорното развитие"  ooooh! 
Разправяхме се после доста.

Нали знаеш, че ми е болна тема  Wink Наистина пишат каквото си искат, но аз откакто поисках да прочета досието много внимават и винаги ми показват какво са написали, а и аз ги следя  Naughty. Иначе и на мен в началото бяха написали, че съм много уморена  Rolling Eyes Всеки път лекарката все ми разправяше, че сигурно съм много уморена и аз й казвах, че въобще не е така, ама нали трябва нещо да пишат... А, да, и късогледа ме бяха изкарали, въпреки че им обяснявах два часа, че съм с астигматизъм  #Cussing out Моята тактика е да не им казвам нищо извън въпросите, които задават и ако нещо ме интересува питам преди да изляза т.е., когато вече са приключили с писането  Wink

Понеже говорите за училища, кога записахте децата си? От много рано ли трябва да се ориентирам? И още нещо, открих, че в наше село е едно от малкото училища в Холандия по системата Далтон. Това е малко нестандартна система, децата учат в две общи групи с различни възрасти, определят сами програмата си, набляга се много на досега с природата. Идеята много ми харесва, но дали е удачно да ходят в училище с толкова различна програма  newsm78. Ние все кроим планове и да се местим оттук и се питам дали не е по-добре да са си в нормално училище, защото при едно евентуално местене ще трябва да преминат на съвсем друга програма, евентуално. Вие как мислите?

# 85
Аз мисля,че всяко дете е различно и уникално и майката най-добре може да усети кое за него е добро и кое не чак толкова подходящо.А и няма как да разбереш предварително,докато не опиташ.Ти най-добре познаваш децата си и каквото и да ти кажат отстрани майчиното ти усещане само ще ти покаже кое е по-добро.

Мопси-моето дете след първия ден във фоорсхол-а ми го доведе учителката и ме пита дали разбира холандски,понеже го питала за цветовете и той казал светлосинъо.И тя решила,че щом знае кое е светло и тъмно, а мълчи за всички други цветове има нещо нередно.И аз попитах сина ми какъв цвят са му панталоните(тъмно сини),обувките (жълти),якето (зелено),шапката(червена),моите обувки (кафяви),моята блуза (бяла) и той каза всеки цвят вярно.Тогава учителката го попита:а на мене като те питам защо не ми казваш?-на което сина ми съвсем просто отговори -ik wil niet.И оттогава не ме занимават с развитието му,понеже едната причина децата да не говорили била,че не знаят холандски, а другата,че имат  характер.Всеки път ги питам как се е държал по време на урока,казват ми,че много бил паметлив и знаел всички животни,заедно с разновидностите им,което ги впечатлило.У дома има книжка,в която има павиан,шимпанзе,горила,макак и орангутан.Разпознава ги без грешка.
Казах им да го корегират,когато прави изречения и не са правилни граматически.Откакто го правят говори много и то правилно.Но той непрекъснато повтаря,както всички деца на неговата възраст.

# 86
Fata morgana, хаха и моя астигматизъм беше превърнат в късогледство. Освен това вкъщи говорим унгарски  Mr. Green .
Аз си мислех че дамата (асистент артц и оплайдинг) още не е толкова покварена от системата, но явно ги деформират още в 1 курс.  Crossing Arms
Аз се отказах от по-алтрнативните училища, защото смятам, че след това детето ще се впишв трудно в едно нормално училище. При нас Далтън, Антропософското и Монтесори са само основни, ако иска да продължи след това по същата система, трябва да ходи в друг град. Не мисля, че си закъсняла със записването. Софи беше по-голяма от твоите момиченца, когато подадохме документи за училището.
Картинка, ти ме разби. Аз не мога да различавам тези животони. Иначе Софи прояви козирожкия си характер и не каза дума. Като си тръгнахме даде по целувка на секретарките и им каза дуй-дуй, тукашното аюсс, и тао тао (да се разбира чао-чао).
Ба си времето!  #Cussing out Вчера тъкмно пекна слънце и днес пак дъжд и мрак. Само разни черни сценарии ми се въртят в главата. Седна да почета и заспивам над учебника, а шоколада ми върви- не`aм думи!
Хайде отивам да въртя педали, че за капак имам уговорка в центъра, а вече спрях да ги отлагам заради дъжд. (интегрирала съм се дет` се казва  Mr. Green ). На София не и прави впечатлени, но то детето не знае вече какво е нормално време.  Crossing Arms

# 87
  • в реалността
Привет момичета!

Калинка, честит рожден ден (със закъснение) и от мен!  bouquet

sterretje, чета за проблемите ти с поставената спирала и се ужасявам. Как може такова недоглеждане?! Вече не зная доколко мога да имам вяра в холандските лекари. Още повече че при консултации със специалисти в България винаги се получава противоречива информация.

Пих Диане-35 над 7 години като противозачатъчно по предписание на холандски лекар. В България гинеколог ми се скара: как можело така, Диане-35 в никакъв случай не трябвало да се пие повече от 3 години. Връщам се тук, тичам при личния ми лекар, а той казва: глупости, няма никакви проблеми. Аз обаче реших да мина на други хапчета. Питам лекарката (няколко пъти си сменям huisarts-a, защото не съм доволна) кои да избера и тя ми казва, че нямало значение - без да ми премери кръвно и назначи хормонални изследвания, просто ми изписа първите, които й дойдоха наум и каза, че в Холандия се предписвали противозачатъчни по метода на опита и грешката  Rolling Eyes Откакто съм на Микрохинон се появиха куп проблеми - и акне и гъбични инфекции къде ли не (които въпреки няколко курса на лечение се появяват отново и отново). Няколко пъти ходя при лекарката си и настоявам за хормонални изследвания, но всеки път ми се казва че проблемите не били от Микрохинона, но ако съм искала щяла да ми изпише други противозачатъчни (пак на случаен принцип). Отгоре на всичко това, лекари в България се опитват да ме убедят, че противозачатъчни в никакъв случай не трябва да се пият за такъв продължителен период от време (10 години и възнамерявам да продължа). Лекарите тук в Холандия обаче твърдят, че няма никакъв проблем и цял живот на противозачатъчни.

Споделете моля какво са ви казвали на консултации по този въпрос (и в Холандия и другаде)? И някоя от вас да има идея как да се добера до специалист и да мина хормонални изследвания?

# 88
Ей, никой не се престрашава да пише на петък 13-и  Mr. Green Само аз, за да се оплача - Джордана ми е нещо болна, с кашлица и температура, както винаги започват да се разболяват все в четвъртък, така петък гледам как се развиват нещата и после събота и неделя се притеснявам, защото за се добереш до лекар става сложно  ooooh! Както и да е, дано се оправи  Praynig Болна, болна, но сутринта успя да ми докопа очилата и да ги счупи и сега трябва да си правя нови  Sad Най-лошото е, че докато ги направят как ще работя не знам....Как да не си суеверен после  Simple Smile
За училища и език направо не ми се мисли поне днес  Simple Smile. Поне се успокоих, че имам време за записванията и сега ще проучвам лека полека.  Като знам, че сега ще ги започнат, не само не говорят холандски ами са и близначки, проблемът с езика им е в кърпа вързан и дано се разминем само с него. Мен тук най ме е страх от разни други диагнози, които раздават много лесно. На една позната детето дори хапчета взима, за да се "концентрирало" по-добре  Confused един куп деца на познати все са с някоя "лека" форма на нещо си, разбирам, че евентуален проблем е добре да се открие колкото се може по-рано, но понякога оставам с впечатлението, че веднага се търси диагноза и проблем дори и за най-малките неща. Дано бъркам  Peace

Мирандина , специално за противозачатъчните бих имала вяра повече на холандските лекари, отколкото на българските, най-малкото защото тук се ползват много повече и от много по-дълго време, отколкото в България. Диане 35 пиеше и една моя позната в Италия като нормални противозачатъчни. А защо ти изписаха точно тях? Те по принцип се използват и с лечебна цел. Аз съм пила противозачатъчни почти 10 г. и никога съм нямала проблеми, никога не са ми правени хормонални изследвания, за да ми ги изпишат. Пила съм ги и в Италия и тук, даже си спомням преди повече от 10 г. в Италия като отидох да ми ги изпишат и си носех хапчетата от БГ и гинекологът въздъхна как от Източна Европа сме идвали все с хапчета от старо поколение  ooooh! Факт е, че много от противозачатъчните тук въобще не се намират в България  Naughty Паузите при прием на противозачатъчни също вече не се считат за нужни, дозите на хормоните са много ниски и без това. Няма да ти "изсъхнат" яйчниците, както обичат да плашат В БГ, аз съм живо доказателство  Mr. Green Проблем има само ако пушиш и си над 35 години или ако си в други рискови групи.
Хормонални изследвания не знам дали ще ти изпишат без основателна причина. Здравната система тук има много недостатъци, но и положителни страни. Аз например чак тук осъзнавам, че прословутото ходене на гинеколог всяка година може би е съвсем излишно. Защо трябва да ходя да ме "бъркат", след като нямам оплаквания,имам един партньор и правя редовно цитонамазка? Честно казано не виждам какво могат да открият при един такъв "профилактичен" преглед. Аз лично след раждането не горя от желание да ходя на гинеколози, събрала съм изживявания за години напред  Simple Smile

# 89
Къде сте бе девойки?
Милена, как мина партито? Чакаме снимки!
И аз наблюдавам това с проблемите при децата.  Thinking Чудя се обаче дали не се дължи на факта, че в България нямах приятели с деца в училищна възраст, а и по- малко съм се интересувала, но все пак тук ми се струва прекалено. Само сторнис, незнамсикакъв синдром  и ахтърстанд чувам.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт