Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 735
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
  • Някъде по Дунава
"Незнайко в слънчевия град" ми беше една от любимите

# 181
Мами, една приятелка си има племеник и май я е вдъхновил, та видях, че в блога си е написала много сладка и доста, хммм "модерна" детска приказка.

На мен, обаче ми допадна много, не знам точно хлапенца на каква възраст биха я разбрали, но предполагам, че си я е измислила в процес на приспиване на мъника и просто си я е записала после Simple Smile

http://kcekce.blog.bg/zabavlenie/2010/06/29/prikazka-za-ribkite.569506

# 182
Като цяло може да е добър замисъл,освен че имали крака рибите и това също ме впечатли-  Понякога чуждите рибета замеряли корала на семейството с планктон, а по-големите дори хвърляли хайвер.

Е,ако знае какво е хайвер как ли ще го възприеме едно дете? newsm78

# 183
Е, все пак мацката мисли, хммм... алтернативно  Mr. Green

А и може би това, че няма собствено детенце я прави по-фриволна в начина на писане Wink

# 184
Ами незнам,някак ми е длъжка и подробна и недетска изобщо......

# 185
От известно време се мъча да си спомня как се казваше авторът (мисля естонски) на един детски роман Пролет. Беше ми много любимо четиво, подариха ми книгата, когато бях в 3-ти клас. Разказваше се за едно момченце Арно и неговата приятелка Тееле от стопанството Рая.
Иначе, когато съм била на възрастта ,на която е сега дъщеря ми, най-любимите ми книги са били тези за барбароните, басните на Лафонтен, както и "С перо и боички-забавно за всички" от Асен Босев. По-късно, на 6 г., най-любима ми беше Пук! от Петте приказки на Валери Петров (беше издадена като отделна книжка), с нея се научих да чета и я мъкнех навсякъде със себе си.
На 9-10 г. харесвах и препрочитах Тайната градина на Франсес Бърнет, Без дом на Ектор Мало, Следите остват и Произшествие на тихата улица от Павел Вежинов, Чудакът от шести б на Владимир Железников. Спомням си за един роман, който много ни вълнуваше на тази възраст, мисля че беше озаглавен "Легенда за първата обич". Не помня името на автора, главната героиня се казваше Рилка.

# 186
  • София
За по големи деца - "Моето портокалово дръвче" на Жузе Мауру ди Вашкунселуш
От по-известни автори, но позабравени: "Златно сърце" на Калина Малина, "Малкият моряк" на Хектор Мало

# 187
  • Майничка
От известно време се мъча да си спомня как се казваше авторът (мисля естонски) на един детски роман Пролет. Беше ми много любимо четиво, подариха ми книгата, когато бях в 3-ти клас. Разказваше се за едно момченце Арно и неговата приятелка Тееле от стопанството Рая. Авторът е Оскар Лутс, изданието беше от библиотека "Когато бях малък" на "Отечество".
...Спомням си за един роман, който много ни вълнуваше на тази възраст, мисля че беше озаглавен "Легенда за първата обич". Не помня името на автора, главната героиня се казваше Рилка."Първа дружба" на Стоян Ц.Даскалов

# 188
Ейй, супер, че си се сетила за авторите,гаргамелче, благодаря!

# 189
А Гарванът Кутха някой да е чел?Обожавах тези приказки на северните народи!

# 190
  • Пловдив
А Гарванът Кутха някой да е чел?

Даа, аз  bowuu. Това е и една от книгите, които препрочитам на дъщеря ми. Всяка от приказките е с поука. (Между другото, мечето Кайнехак си го спомням от малка  Grinning).

# 191
  • Кацнала на едно дърво.
И аз съм я чела (малко са детските книги, издадени на български, които не съм чела Joy). Но още не сме я чели със синовете.
Бих искала да добавя, че има много книги, посочени в темата, които едва ли ще харесат на едно съвременно дете. Ние си имаме нашите сантименти, обаче днешните деца смятат много от "нашите любими книги" за стари, скучни и даже тъпи.  Rolling Eyes
Може би пък наистина хубавите книги са онези, които не остаряват...
И още едно предложение. Не толкова известен автор за деца (иначе е известен) - Морис Дрюон. "Тисту - момчето със зелените пръстчета". Не е преиздавана, но вероятно се намира по библиотеките.

# 192
  • Варна
"Приключенията на Пластелинчо" беше ми любима, но за съжаление не помня името на авторката, само че беше чехкиня.
Книжката, която аз имам се казва Дневникът на Пластелинко и е от Мария Ковницка. Чета я на моите деца и много им харесва.
"Флорентина" на Джеймс Крюс е друга много любима моя книга от детството. Бях толкова нещастна като я забравихме във влака навремето, че като ми попадна на една антикварна сергия веднага си я купих. За 7-11г.
"Приказки от село Змейково" на П Ю Тодоров е друга, която аз харесвам, но не съм я чела още на децата, защото има доста думи, които те не разбират.

Наистина част от книгите от нашето детство не са така интересни и привлекателни за нашите компютърни и телевизионни деца.

# 193
  • Пловдив
Прави сте донякъде. Но аз нямам спомен за прочетена детска книжка, която да не ми е харесала. Въпреки че някои от тях далеч не са писани по наше време...

# 194
  • нейде там, където ....
От известно време се мъча да си спомня как се казваше авторът (мисля естонски) на един детски роман Пролет. Беше ми много любимо четиво, подариха ми книгата, когато бях в 3-ти клас. Разказваше се за едно момченце Арно и неговата приятелка Тееле от стопанството Рая. Авторът е Оскар Лутс, изданието беше от библиотека "Когато бях малък" на "Отечество".
...Спомням си за един роман, който много ни вълнуваше на тази възраст, мисля че беше озаглавен "Легенда за първата обич". Не помня името на автора, главната героиня се казваше Рилка."Първа дружба" на Стоян Ц.Даскалов

"Легенда за първата обич" и "Първа дружба" са две различни книги.  newsm78 Имаме първата, ще я потърся за автора, но мисля че героинята беше Радост(ина, света) ... нещо радостно. И обичаше да рисува, а баща й беше художник ... накрая в едно малко село намери своя братовчедка ... за една и съща книжка ли говорим? Simple Smile

"Приключенията на Пластелинчо" беше ми любима, но за съжаление не помня името на авторката, само че беше чехкиня.
Книжката, която аз имам се казва Дневникът на Пластелинко и е от Мария Ковницка. .......

Мария Ковнацка пише на нашата книжка.

"Малкият НиколА" е друга книжка, за която се сетих. В една поредица бяха с "Флорентина". Разказчета за едно момче - в училище, на гости, през ваканцията. То е добричко и не иска да прави бели, но те просто се случват наоколо ... напомня ми на Емил от Льонеберя, но стилът е различен. Смятам я за подходяща за деца 7-11 г., но и като по-голяма съм я препрочитала.

Общи условия

Активация на акаунт