Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 718
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
"Господин ДръжМи Чадъра" или нещо такова,на български автор беше и помня, че много харесвах книжката, когато бях на 8-9 години.

# 196
  • Варна
"Приключенията на Пластелинчо" беше ми любима, но за съжаление не помня името на авторката, само че беше чехкиня.
Книжката, която аз имам се казва Дневникът на Пластелинко и е от Мария Ковницка. .......
Мария Ковнацка пише на нашата книжка.

Да Ковнацка, хем ходих да видя книжката. Embarassed

И на мен много ми харесваше "Първа дружба".

# 197
Каква телепатия!Точно вчера си мислех за "Първа дружба"от Ст.Ц. Даскалов, но съобразявайки, че тук пишат предимно по-млади мами не се осмелих да пиша за нея.четох я през една лятна ваканция  и бях във възторг!

А някой спомня ли си от същия автор имаше някакви разкаази за по-малки деца, за Светланка/ много ги обичах, защото си въобразявах, че са писани за мен/,само това се сещам, че наричаше насекомото, което се казва "божа кравичка"-  "Госпожа кравичка".някой сеща ли се за заглавието.

възможно е някои деца да не  харесват книгите от нашето детство.Но и нашето и тяхното е равно отдалечено от времето,  напр. на романите на Майн Рид , от приказките на Братя Грим и Шарл Перо и т.н.  а те се харесват на деца от всички поколения.

моят син харесва много повече книжките от моето детство,  при това имаме голяма възрастова разлика.Съвременните книжки не го грабват толкова.Отначало му купувах книжки, сега все по- рядко го правя, примъквам книжки от моята детска библиотека, която е при майка ми и той  е във възторг.

# 198
  • Варна
Ние имаме Детски радости на Ст Ц Даскалов издание 1970 от свекървата, която е била детска учителка. Аз си я прочетох с удоволствие, но не съм я чела на децата.
Въобще открих, че голяма част от детските книжки си ги купувам на себе си и много ми харесва да си ги чета. Наскоро прочетох Матилда, която съм пропуснала навремето.

# 199
..."Легенда за първата обич" и "Първа дружба" са две различни книги.  newsm78 Имаме първата, ще я потърся за автора, но мисля че героинята беше Радост(ина, света) ... нещо радостно. И обичаше да рисува, а баща й беше художник ... накрая в едно малко село намери своя братовчедка ... за една и съща книжка ли говорим? Smile.....

jd, аз съм ги омотала нещо двете книги, имах предвид "Първа дружба" за девойката Рилка.
Помня "Флорентина" ,много е хубава, и май пак от тази поредица беше "Старчето с карираните панталони".

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 15:24 от Vennie

# 200
  • София
Сетих се за още една любима книжка, която за съжаление не съм виждала от много години, а много бих искала да прочета на децата си - "Чук и Гек" на Аркадий Гайдар

# 201
  • София
..."Легенда за първата обич" и "Първа дружба" са две различни книги.  newsm78 Имаме първата, ще я потърся за автора, но мисля че героинята беше Радост(ина, света) ... нещо радостно. И обичаше да рисува, а баща й беше художник ... накрая в едно малко село намери своя братовчедка ... за една и съща книжка ли говорим? Smile.....

"Първа дружба" е една любима моя книга,но за съжаление в бащината ми къща книгите не се ценят и така и не успях да я открия,когато я потърсих преди време.
В книгата ставаше въпроса за едно момче от село Коматево,ако не се лъжа,и за първата му любов-едно софийско момиче,с което се запознаваше на някакъв лагер.После момичето идваше в селото на Влади/дано не бъркам името/,след това момчето отиваше на гости при нея в София,а накрая май двамата отиваха на лагер в
Русия.Много хубава книжка,макар  да е пропита с разни комунистически нотки.
Моя любима детска книжка е също и" Приключения в Сапунената гора".В нея едно момче не обичаше да се мие и в яда си изхвърли сапуните през прозореца.Те му се разсърдиха Laughing и организираха едно масово бягство на всички български сапуни в Сапунената гора.Хората затънаха в мръсотия,та се наложи момчето да тръгне на пътешествие до Сапунената гора.
Ей че спомени ми навяват тия книжки. Grinning

# 202
"Птици долитат при нас" П.Славински.
За мен не е от неизвестен автор, но не съм сигурна дали за всички е популярен.последните месеци с тъга минавам покрай мястото, където е била къщата на писателя, защото вече е разрушена.

Книгата е изключително увлекателна, дава много познания за  животинския свят,по-специално за  птиците. Освен това по един фин начин разглежда отношенията м-у  различни етноси.

И много, много се надявам, да не пиша за втори път за тази книга, защото ми се върти нещо в съзнанието, че съм писала и друг път

П.С. Темата е много хубава.чудя се, дали не може авторката или друг да  запише на първата страница  книгите и авторите за които говорим и които предполагаме, че не са особено популярни.Мисля, ще е полезно за всички.

# 203
  • Майничка
..."Легенда за първата обич" и "Първа дружба" са две различни книги.  newsm78 Имаме първата, ще я потърся за автора, но мисля че героинята беше Радост(ина, света) ... нещо радостно. И обичаше да рисува, а баща й беше художник ... накрая в едно малко село намери своя братовчедка ... за една и съща книжка ли говорим? Smile.....

jd, аз съм ги омотала нещо двете книги, имах предвид "Първа дружба" за девойката Рилка.
Помня "Флорентина" ,много е хубава, и май пак от тази поредица беше "Старчето с карираните панталони".

"Легенда за първата обич" е на Ваня Филипова, но е издавана доста по-късно, някъде 88-89. Героинята май беше Радина (правя аксоциация с името на една състудентка, че горе-долу в първите курсове я подарих на една тинейджърка).

Светкавица
, тази беше за Сребърна, нали? Ако да, заработила ми е цяла шестица по география. Laughing

# 204
Много хубава тема, поздравления Grinning

Селма Лагерльоф - "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция"

Ако някой вече я е посочил - сори, но не ми се четат цели 14 страници Praynig

# 205

krem-karamel Имаше анимационен филм за Нилс,много го харесвах!Сега ще си го сваля пак,добре,че ме подсети! Hug А книгата не съм чела,имали ли я някъде да се свали?

# 206
  • Кацнала на едно дърво.
Големият ми син (тогава беше на шест) много хареса "Флорентина"!
Наскоро четохме "Дневникът на Пластелинко" на Мария Ковнацка. И тя му хареса, особено първата част, втората (когато Пластелинко отива на село) му беше скучна. Втората част си е и малко насилена, как няма да е скучна... Но първата, в училище, му беше много интересна.
Селма Лагерльоф е много известен автор. Grinning
А "Нилс Холгерсон" е страхотна книга!

# 207
Светкавица, тази беше за Сребърна, нали? Ако да, заработила ми е цяла шестица по география. Laughing

Ами, не си спомням добре, май част от действието се развиваше в Сребърна, в книгата има голяма доза документалистика, описват се реалните научни познания за птиците.Но със сигурност  и част от действието се развиваше в Балчик и в селата из Добруджа.

Сега ми се прииска пак да прочета книгата, но не зная откъде да я намеря.

# 208
krem-karamel Имаше анимационен филм за Нилс,много го харесвах!Сега ще си го сваля пак,добре,че ме подсети! Hug А книгата не съм чела,имали ли я някъде да се свали?

Не знам дали може да се свали отнякъде, още си пазя печатното й издание от 70-те години...

# 209

Не знам дали може да се свали отнякъде, още си пазя печатното й издание от 70-те години...
Открих я  Heart Eyes http://chitanka2.gdbop.com/text/4965.html 

Общи условия

Активация на акаунт