Как се прави домашно масло?

• 102 656
  • 413
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря за хубавата идея. Снощи за първи път направих масло. Да знаете как му се радвахме с дребното.
Сега трябва да си измисля някоя кутия, за да си я пълня и затварям.

# 211
  • София
Мен това миене ме побърква. Но иначе чудесно ми става маслото. Специализирах се вече  Laughing

# 212
Здравейте!
 След като две седмици събирах каймака на млякото, снощи се опитах да направя маслото. Размрази се, долях също толкова вода, първо бих малко с миксера, после продължих с пасатора. Накрая нищо не стана-стана като разбит каймак.Прибрах го в хладилника така, тази сутрин гледам, че водата се е утаила, а сгъстеното си стои като каймак.
 Сега , като изчетох темата, май много бързо съм приключила с разбиването. Дали днес мога да повторя разбиването , или да хвърлям  и да почна да събирам друг каймак?

# 213
  • Монреал
Разбира се, че можеш. аз много бързо избивам маслото, ако каймак е току що изкаран от хладилника, а не на стайна температура.
Поради тази причина, първо изваждам каймака от фризера, оставям го да се размрази в хладилника и чак след 1-2 дни разбивам.

# 214
... в смисъл ,че не му пречи, че вече е малко разбивано?

# 215
  • Монреал
точно така, не му пречи

# 216
какво количество масло средно се получава от 5 л пр.мляко?

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 21:40 от J_M_M

# 217
Добро утро!
 Мерси за съветите-снощи го разбих /най-сетне/, стана прекрасно масло. Като извадих тенджерката от хладилника, видях малки топченца-изглежда съм спряла биенето малко преди да почне да се отделя масло.И след 5-7 минути биене стана. Много съм доволна, и толкова ме е яд, че досега съм хвърляла каймака. Вече близо 10 години вземам от едно и също място по 5л седмично домашно мляко-ние го оползотворяваме, че и не стига даже.За сладкиши, закуски, заквасвам, а децата обожават да пият. Каймак обаче никой не обича и го хвърлям. Нямам търпение със следващото масло да забъркам хляб в хлебопекарната-представям си аромата.
J_M_M -на мен ми излезе една идея по-малко пакетче, в сравнение с купешкото-не знам колко грама е  Embarassed, а моето не успях да го изтегля,че бързахме да го опитаме.
 Току що си урЕдих каймак от семейството на млекаря, който ми носи млякото-и те го хвърляли, ще ми го носи бонус към млякото Wink. През август ще къмпингуваме-според вас ако от сега започвам да съхранявам по малко във фризера-ще му стане ли нещо, дали няма да получи някакъв неприятен мирис?Мисля да го втвърдя във формички, за да получи хубав вид, а след това във фризера във вода ли да го съхраня, или увито във фолио например?

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 08:27 от TIHA VODA

# 218
  • Монреал
Замразявала съм само за около месец, просто защото свърши другото в хладилника.  Аз го слагам в празна пластмасова опаковка от сладолед Laughing БЕЗ ВОДА, само маслото. Затварям с капачето и слагам да замръзне. Доколкото знам от тази тема, може да се съхранява във фризер поне половин година.

# 219
Мерси, значи да си чакам каймака  bouquet.

# 220
  • Варна
Да кажа и аз как го правя. От 8кг мляко излизат малко над 300гр масло. Сварявам млякото. Оставям в хладилника да престои 2-3 дни докато ни дойде мерака да направим сирене  Wink . Така каймака става повече и един дебел и плътен. Изваждам каймака и го слагам в блендера без вода без нищо друго. Пускам го 3-4 пъти по около 2-3 минути,защото ме е страх да не изгори уреда, че нещо им нямам вяра на тези китайско турски уреди  Wink. После в хладилника както си е в каничката на блендера. На другият ден слагам по 2-3 лъжици от маслото в малки наелонови пликчета и във фризера. Вадя по едно пакетче в хладилника,стига ни за няколко дни. а вчера на картофената яхния сложих половин пакетче вместо олио стана божествена.

# 221
  • На небето
Леле момичета зарибихте ме. Аз си купувам 1 седмично 4л. домашно прясно мляко. Което е уникално мазно. Чак всички млекари се чудят (явно е от кравите не знам). След като го сваря, и оставя да изстине на повърхността му се образува 1 пръст каймак който е твърд като масло. Ако си сипеш от каймака, чак не се пие толкова е мазно. И като го обера и сложа в хладилника сутринта пак има гъста мазна коричка отгоре която трябва да пробия за да си сипя мляко. Аз даже обирах каймака и го ползвах за готвене, понеже е доста гъст, жълт и твърд. Сега ще си го събирам и ще направя масло. Ау много се радвам, че намерих темата.

# 222
снощи направих втората порция масло...естествено по бабешкия метод - в буркана...пак работи безотказно, но установих,че за по-интензивно разбиване е необходим инструмента мъж... Laughing
                            Чудех се дали не може да се метне буркана, омотан в нещо меко в багажника на колата  Thinking? На кратко разстояние, разбира се. Ох, какво ли не прави мързела с мен  Crazy.

# 223
  • Монреал
Ха ха, половин час по нашите пътища /в Ямбол кмета сега маха асфалта и връща паветата, защото нямат нужда от подръжка Laughing/ и гарантирам, че ще стане.

Само че, струва ли си риска да си разбиеш колата заради едното масло. Naughty  Mr. Green
сори, за спама

а по темата, последния път правих маслото с пасатор, изби се по-бързо, но ми се струва, че излезе по-малко като количество.  Thinking

# 224
  • София
А как го миете (или как отделяте цвика от маслото)? Това ми е ужасна процедура, много ми е неприятно и само заради това трупам каймак, но не почвам да го разбивам. А и водата от чешмата при нас не е хич студена и трябва да изстудя сума ти шишета заради това ...

Дали ще стане ако обера маслото и го кипна в тенждерка, след това го изстудя и махна водата, която ще се е отделила? Или някаква друга хитра идея да ми дадете за премиването  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт