Как се прави домашно масло?

  • 100 235
  • 413
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 389
Днес направих масло колкото една супена лъжица Simple Smile-толкова излезна от 3л мляко.Цвета е наистина бледо жълт.
Маслото го направих каймака на килсело мляко.Обрах каймака и малко мляко под него,сложих го в буркан и с приставката за разбиване на яйца започнах да разбивам.След около 10-15мин се отдели маслото от млякото.Много ми беше интересно и много се зарадвах.
Забравих да кажа,че млякото и каймака го взех от хладилника и беше доста студено.
Тази седмица ще събера повече каймак от и ще го бия от прясно мляко

# 61
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 747
Greta, браво на теб. По-вкусно е маслото от кисело мляко. На прав път си явно  Peace

# 62
  • Мнения: 5 173
Агитирах баба, др седмица и аз ще бия масло bowuu

# 63
  • Мнения: 148
Да кажа, че пробвах да бия маслото в робота с емулгиращата приставка и се получи! Бързо и лесно! Вече съм спец на домашното масло  Laughing

# 64
  • Мнения: 2 803
Никога не съм правила, но ми се иска да опитам.

# 65
  • Мнения: 349
Опитай и ще стане  Party, при мен с пасатора около 15 мин., като сложих каймака от сквасено мляко и стана  Flutter

# 66
  • София
  • Мнения: 10 214
И аз току що си направих масло.От домашно прясно мляко.Събирах каймака няколко пъти подред във фризера,сутринта го извадих и току що направих маслото.С миксера.Много съм доволна.

# 67
  • Мнения: 389
Валенцето,браво на теб.
Вече три пъти съм правила масло и трите пъти се изби по-различно време.
Първото масло ми стана най-хубаво.Другите два пъти сложих малко вода към каймака и не знам дали от това,но маслото стана на мнооооого фини гранулки.
А първия път беше само с малко кисело мляко и стана супер.
Втория път водата беше топла,а каймака студен от хладилника.Изби се за 5 мин.
Третия път сложих студена вода и се изби за 25 мин. Rolling Eyes
Следващия път няма да слагам никаква вода,за да видя ще има пак такива гранулки.

# 68
  • София
  • Мнения: 10 214
greta.kr ,аз само каймака сложих,без нищо друго.стана супер гладко.

# 69
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 747
Днес в една книга за деца, прочетох, че масло се правило, като се пусне в съда, в който се разбива едно стъклено топче. Това в случай, че използвате буркан с капачка.

# 70
  • Мнения: 452
Момичета,четох,четох и май не съм разбрала правилно.Каймака го събирате от сварено или сурово прясно мляко?Аз имам събран един компотен буркан отпреди 2 седмици и е толкова гъст направо като сметана,но тази сутрин като започнах да го разбивам и се сгъсти много и даже бухна,но стана като разбита сметана не иска да се отделя никакво масло,като го пипам с пръсти изобщо не е мазно,а наподобява разбита извара.Та затова питам дали трябва да е сварено млякото,защото моето е точно такова,събирам от 3литра половин буркан/компотен/ и то доста мазно.

# 71
  • Мнения: 389
Момичета,четох,четох и май не съм разбрала правилно.Каймака го събирате от сварено или сурово прясно мляко?Аз имам събран един компотен буркан отпреди 2 седмици и е толкова гъст направо като сметана,но тази сутрин като започнах да го разбивам и се сгъсти много и даже бухна,но стана като разбита сметана не иска да се отделя никакво масло,като го пипам с пръсти изобщо не е мазно,а наподобява разбита извара.Та затова питам дали трябва да е сварено млякото,защото моето е точно такова,събирам от 3литра половин буркан/компотен/ и то доста мазно.

Да,така става по време на разбиването.След още малко време разбиване, почва да се отделя маслото.Колко време го разбиваше и с какво?Аз разбивам с приставка за яйца на най-ниска степен.Не мисля,че може да не стане.
Каймака събирам от сварено мляко(иначе каймак от не сварено няма) и го квася.

# 72
  • Мнения: 452
Да,значи правилно правя,но как го квасиш като киселото мляко ли или по друг начин?
Разбивах го със същата приставка като теб но едно сигурно 15-20 мин. и изобщо не ми се отделя масло,сложих го за малко във фризера да го изстудя и сега пак ще го разбия да видим какво ще стане.

# 73
  • Мнения: 389
Да,значи правилно правя,но как го квасиш като киселото мляко ли или по друг начин?
Разбивах го със същата приставка като теб но едно сигурно 15-20 мин. и изобщо не ми се отделя масло,сложих го за малко във фризера да го изстудя и сега пак ще го разбия да видим какво ще стане.

Квася го както другото мляко.Трябвало е още малко да го поразбиваш.Като почне да се отделя маслото,първо по бъркалката ще видиш как се "захваща" по нея и се натрупва малко.След около 5 мин ще се отдели напълно маслото и ще остане само водичка,като айран.

# 74
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 747
Пробвай с пасатор  Peace Аз така го правя.

Общи условия

Активация на акаунт