Как се прави домашно масло?

  • 100 279
  • 413
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 883
Здравейте
Благодарение на всички вас успях да направя вкусно домашно масълце  Heart Eyes
Чак ми се свиди да го ям  Mr. Green
Вчера ми беше пробата с много малко каймак от краве мляко... стана около 30 грама, които днес използвах за една специална питка   chef Бърках с миксера около 10-тина минути... днес обаче  Rolling Eyes реших да се изтарикатя  Laughing и го пуснах в шейкър каната на робота. Говорим за завидно количество каймак от 6 л. мляко, търпеливо изчакано 24ч за максимално много каймак. Бъркам в каната с 2 бучки лед, а то стана крема сирене  Laughing пак беше вкусно. Заделих малко, но реших да го измия, и замина в канала  Embarassed забележка: не се мие  Sunglasses  Другата част продължих с миксера, който много бързо стана на масло, добавих и малко сол, измих с тензух между ръцете - така нищо не заминава в канала  Party научих се, благодарение на вас, толкова е лесно! Благодаря и ЧНГ   bouquet
Пс. сега с млякото правя уж кашкавал, да видим какво ще стане  Grinning

# 331
  • Мнения: 2 214
Ще дадеш рецепта после Peace

# 332
  • Мнения: 2 883
Само да става за ядене  Embarassed

# 333
  • Мнения: 9 992
Събира се каймака на домашнот мляко , може да е подквасено или не , няма значение . Може и седмица да се събира , до разумно количество , след което се слага в буркан с винт или може и с миксер да се бие. Водата не трябва да е гореща за да не се разтопи , но топла за да може да се отдели. Когато е готово , то трябва да плува на повърхността на буци . Събира се , прави се на топчета по големи и се отделя от млякото , след което се измива . Мие се , като му се сипе вода и се бърка . Меко е като маргарин , след което се слага в хладилник. Останалото мляко или се пие на айрян , или може да се извари на извара .

# 334
  • Мнения: 2 883
Мисля, че г-жа Стихийно бедствие имаше предвид рецептата за кашкавал  Wink

# 335
  • Мнения: 9 992
Аз съм дала за масло , не съм ви чела на всички писаниците и не бях прочела какво е попитала. От това остатъчно мляко не вярвам да може да се направи кашкавал ,а само извара . Иначе кашкавалена извара може да се направи от мляко домашно пълномаслено като се пресече с оцет или лимотозу .

# 336
  • Мнения: 2 883
Да де, кашкавалена извара. Точно с лимонтозу, сол и няколко капки мая правих... излезе около килограм от 5л. мляко, но не съм го пробвала още, оставих го да "зрее"  Mr. Green Малко измествам темата, но четох само, че истинската рецепта за кашкавала се меси, но не видях никъде публикувана такава... може би това цък ми изглежда като истински, пък и има период на зреене... но не съм пробвала рецептата, не знам  Rolling Eyes Ако някой има идея как се прави да драсне ЛС или да пише в темата  Hug

# 337
  • Мнения: 9 992
От този айрян ,от който се бие маслото , кашкавалена сметана няма да ти стане . Ще си стане нормална извара, пак се подкиселява да се пресече. Ако искаш  такава извара, млякото както си е , прясно , може да смесиш с кисело и лимонтозу и вариш, цедиш през марля и като се изцеди е готово , тук зреене няма . Кашкавала , както и сиренето се правят с мая . Еле за кашкавала технологията е доста сложна.

# 338
  • Мнения: 117
Момичета нахлувам в темата понеже сирене, кашкавал и масло правя от доста време в къщи.
Да ви дам идея, с айряна, който остава след избиването на маслото замесете питка. Стават невероятни, все едно сте сложили солидно количество масло вътре в питката.
Изпитана рецепта за истински кашкавал ако искате мога да ви я напиша тези дни, че сега нямам време.

# 339
  • Варна
  • Мнения: 316
Да напиши, ние повече от година се мъчихме със сиренето и така и не успяхме да направим нормално  Embarassed може с кашкавала да имаме повече успех Wink

# 340
  • Мнения: 9 992
Кашкавала е по труден за правене . Леля имам ,която прави , има термометър , защото трябва да е млякото на определена температура . Сиренето ще е по различно от купешкото , защото е истинско Wink

# 341
  • Варна
  • Мнения: 316
Проблема на сиренето идваше от саламурата така и не успяхме да го втвърдим и не че не му достигаше сол, даже пресолено ставаше, а меко и се разваля ;-(

# 342
  • Мнения: 2 140
Чудесна тема, започвам да събирам каймак и после ще задавам въпроси! Успех на всички в домашното производство!

# 343
  • Мнения: 1 088
Аз само кисело млеко съм правила. Отделям сметаната преди подквасване и я използвам за готвене. Смятам следващият път да опитам и с масло.

# 344
  • Мнения: 117
Проблема на сиренето идваше от саламурата така и не успяхме да го втвърдим и не че не му достигаше сол, даже пресолено ставаше, а меко и се разваля ;-(

Да не си правила саламурата със вода  newsm78? Винаги се прави със цвика от самото сирене. Точната пропорция не я знам че го правя на око, но мога да потърся в старите книги за пропорцията. Другото от което може да не ти е станало е съда. Установих че в една от пластмасовите ми кутии в които слагах сиренето, отстрани, където се е допирало до пластмасата ставаше лигаво, затова слагам в изпитани кутии или  тенджери.

Момичета въпреки че темата ви е за масло ще ви пусна тук рецептата за сиренето, понеже някои изявиха желание. Копирам го от една друга тема, където го бях пускала преди време

Сирене
Скрит текст:
Трябва ти мая за сирене и прясно мляко.
Аз подсирвам 15 литра мляко във 3 тенджери (нямам по-големи съдове).
Подгрявам млякото до 36,8 - 37 градуса. Все още нямам готварски термометър и меря температурата с обикновен електронен термометър (такъв за мерене на телесната температура).
Докато го подгрявам го бъркам непрекъснато за да е равномерна t, иначе не може да се уцели точната.
След това на 5 литра мляко добавям 28 капки мая (на шишетата пише 3-5 капки на литър, но отработено това е най-добрата дозировка и разбърквам добре.
Покривам тенджерите с капак и ги завивам със хавлиена кърпа и одеяло.
След около час и половина млякото се е подсирило. Отгоре се е отделил цвик (суровадка или вода, но аз от баба го знам цвик), а млякото е като желирано, като наведеш тенджерата се отделя от стените като по рядко желе.
Нарязвам го на перпендикулярни линии на около 3-4 см. След това в един леген слагам тензух и сипвам внимателно сместа. Гледам да не се разбива много. Правя го на 2 пъти (тенджера и половина на един път) защото ми е много тежко за вдигане иначе а и нямам голям съд после за цеденето.
Може да се закачи някъде да се отцеди, но аз го вдигам като хващам тензуха от двете страни и го клатушкам (боже как го обяснявам), защото не ми се чака.
Като се поотцеди, сместа става гъста, може да се вземат парчета с ръка, го прехвърлям в друг тензух, по малък и го слагам в едни големи кутии от сладолед, които от едната страна в долния край са срязани (отрязала съм триъгълна дупка до самото дъно, не много голяма-страната на триъгълника е около 1см), слагам кутията в една тава под наклон, завивам добре тензуха и слагам отгоре капака на кутията (срязан да влиза вътре в кутията) и 1 камък около 2 кг да го натиска. Периодично изливам отделения цвик и чакам да се отцеди. Цеденето отнема около 5-6 часа, трябва добре да се изцеди.
Поради липсата на подходящ съд за цедене (достатъчно дълбок) сиренето ми е дебело около 6-7 см, не е като в магазина на дебелина.
Не изхвърлям цвика, той е нужен после за саламурата на сиренето, за направата на кашкавал и си изкарвам и изварата от него.
Накрая изхвърлям само водата, понеже още не съм измислила за какво мога да я ползвам  Smile
Прясното сирене е нещо превъзходно, ние поне го обичаме много. За осоляването не мога да ти кажа точна доза, защото го правя на око. Мога да погледна в книгите каква е дозировката.
Нарязвам готовото сирене на парчета, големината по желание, поръсвам сол в една тенджера, слагам ред сирене, пак соля, пак сирене и най-отгоре сол, не се соли чак като сланина, но не и много малко, защото сиренето няма да се осоли и се разлигавя. Оставям го малко да си пусне още цвик, затискам го с една пластмасова затисквачка и камък, доливам още цвик да го покрие хубаво и го прибирам във хладилника.


Кашкавал
Ще ви напиша най успешната рецепта, пробвала съм какви ли не варианти.
Скрит текст:
Прави се като сиренето включително и изцеждането му, но не се осолява. Може и малко по-рано да се извади, да не е напълно изцедено. Начупва се на парчета (големината на 2 кибритени кутийки). Слагам на котлона да се стопли половин тенджера от цвика (тенджерата ми е 5 л) с 4-5 супени лъжици сол.
Непременно си подсигурете преди това гумени ръкавици, от домакинските по плътни. Точната температура на цвика не я знам, още не съм си купила готварски термометър ама вече и свикнах. Не трябва да е заврял, Може да се пробва като се пусне парче от прясното сирене трябва след малко да омекне като пластелин.
Слагам всичкото натрошено сирене и бъркам с една решетъчна лъжица. От време на време вадя от сиренето в една тава и пробвам как се мачка. Задължително с ръкавици, защото пари. Трябва да може да се омеси като тесто, но внимавайте да не се разтопи много във горещия цвик защото не може да се извади. Ако не се омесва хубаво, връщам цялата буца кашкавал във горещия цвик малко да омекне и отново омесвам. Трябва хубаво да се слепят парчетата, да стане хомогенна смес. Това го слагам в една кутия от сладолед, която е яко надупчена отдолу и отстрани, слагам кутията върху една скаричка в тава да се отцеди кашкавала. Може да го затиснете но с нещо много леко, не като сиренето защото кашкавала е мек отначало. Като се отцеди го измивам със студена вода, подсушавам и в хладилника. До сега не сме го изчаквали да узрее, щото у нашата къща се яде много кашкавал и никой не може да го чака.
От цвика можете да извадите изварата, но имайте предвид че е много солена, хубаво е да се смеси със някаква безсолна извара.
Вече открих че с този цвик, който остава след изваждането на сиренето, кашкавала и изварата могат да се месят питки или хляб.

Малко съм трудна на обясняването, та ще ме извините, ако има нещо което не съм обяснила добре, питайте, ще помагам. Изобщо не е трудно.
Чакам скоро да се похвалите с резултата  Hug

Общи условия

Активация на акаунт