МАРТенски купон настава щом Пролет вече наближава!

• 11 573
  • 300
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Дима, ако е удобно да обясниш моля какви документи трябвало наново и защо? И защо не е ясно дали ще ти ги платят. То и на другите преди празниците чак са започнали да им ги подават. Ще изпадна в криза ако не ми платят всичко , зщото аз съм с висока заплата. И ти за нези пари ли говориш или за 240-те лева. На мен са ми превели само 121лв. за декември и това е !!! Моля ако някой е запознат да сподели. На мен са ми подали документите с молбата за 410-те дни ми е подадена към 20 февруари, дали е било късно  Sad ??!!

# 271
  • София
Анжела, не е късно по принцип. За януари ще ти ги изплатят всеки момент предполагам. Срокът им е 15 работни дни от подаването, т.е. до към средата на месеца най-късно трябва да ти ги пуснат. Пък за февруари-като платят осигуровките от фирмата ти. Ако си плащат редовно и навреме, може и да са ги платили вече и да си получиш паритеза двата месеца накуп. На мен ми бяха подали документите на 5 февруари и мин. седмица в четвъртък си получих парите за януари, а днес вече имам превод за февруари. от НОИ са супер стриктни и точни според мен, нямам никакви забелечжки до сега. Според мен проблемите идват от страна на работодателите-недобре оформени документи, ненавреме подадени, неплатени осигуровки и т.н. Ако всичко си е наред, с НОИ няма никакви проблеми, плащат си хората точно и своевременно.
И да не забравим, че като минат 410-те дни, отново трябва да подадем ПРИЛОЖЕНИЕ 3 (декларациятя, с която си искаме 240-та лева на месец-обезщетение за отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст) + молба до работодателя д ани разреши отпуск за оглеждане на дете до 2-годишна възарст+копие от акта за раждане на детето (това разбира се, важи з атези, които няма да се връщат на работа. Останалите-които се връщат, също подават декларация, миялся че Приложение 4,  но не съм сигурна за него, за да получават 50% от майчинството си като работеща майка).
Аз вече трябва да подавам, че 410-я ми ден беше 02.03. Чудно ми е 02.02. по каква ставка ще ми го платят? Би трябвало да е по високата, защото ми е 410-я ден, но от друга страна нали беше почивен, който ще се отработва на 14.03, когато вече съм в период на майинството, което е по 10-12 лв на ден  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 19:58 от desitka*

# 272
и аз не бях получавала пари от декември и днес са ми превели за януари и февруари - 90% от заплатата /най-после/

понеже сега съм далеч от тия неща и нямам представа какво става, да ви питам вас, че всички сме в някакво такова заварено положение...
Алина е навършила 9 мес. на 14 декември ... когато уж изтече майчинството и минавам на ставка 240
така са ми сметнати до 31 дек. - 7 работни дни - те са на възнаграждение 11лв./ден
от 01 януари пак са ми изчислени на база заплатата
аз обаче по друг начин го разбрах завареното положение, че ни хваща на 90% от заплатата докато детето навърши 1 година, без тази дупка в 2008год.
при мен пак са 7 дни, ами ако правеше 9 месеца на 1 ноември, това значи ли, че за ноември и декември ще се взимат 240лв. и чак като дойде януари и новите регламенти - отново % от заплатата, но само за един месец

нещо се обърках, поправете ме ooooh!

# 273
  • Тук и там
Коментирате НОИ... Значи аз досега също съм получил всичко дължимо: 315-те ми дни изтекоха на 04 декември, като ми бяха преведени 90% от заплатата за тях, а за останалите дни до края на декември ми изплатиха 176 лв., т.е. изчислените за оставащите дни, които ми се полагат за отглеждане на дете /от 220 лв. доколкото ги смятам за 16 дни по 11 лв./. На 26 февруари получих полагащите ми се 90% за целия януари съгласно промените в закона, като днес получих и тези за февруари. Наистина от НОИ са стриктни  Peace Най-хубавото е, че си следя нещата през нета, а и от НОИ изпращат СМС за превода, което допълнително ме ориентира кое кога се случва Laughing

# 274
Къдрич, законът влезе в сила на 2.01.2009- няма как със задна дата да платят.
на мен за декември ми преведоха - до 13.12 - съобразно броя на работните дни, 90 %, от 13.12 до 31.12- 110 лв( по отпуск за гледане на дете до 2 г). След нова година се връщам пак в отпуск до 410 -ия ден и започват да ми плащат от 1.01.2009 до 17.03.2009    90% от заплатата. има дупка, да заради това, че през 2008 е действал друг закон.

# 275
  • София
Къдричка, към 31.12. 2008 беше в сила стария закон според който обезщетение за бременност и раждане се получва 315 дни, а след това-обезщетение за майчинство. Ето защо си взимала до 315-я ден по-високото обезщетение, а от 316-я ден до 31.12.2008 вкл. по-ниско - по 220 лв на месец (което е средно по 10-12 лв. за работен ден в зависимост от броя на раб. дни в месеца. Тези периоди не зависят от възрастта на детето-тя е ориентировъчна, т.е. 410 дни не винаги съвпадат с навършването на 1 годинка на детето, защото не всяко дете се ражда на термин. Маги например навърши година на 18 февруари, но 410-я ми ден е 2 март. Разликата идва от това, че Маги е родена 2 седмици преди термин. Ако е родена прим. месец и половина преди термин, ще се получава месец и половина след навършването на годинка. И така, от 01.01.2009 год. влиза новия закон, според който дните вече са 410. Преброяваш си точно колко дни имаш във въпросната "дупка" м/у 315-я ден и 31.12.2008г. и имаш право да получаваш пак същото обезещетени за разликата до 410 (в календарни дни).
Онагледявам с пример: Излязла съм в болничен на 18.01.2008 г. (45-дневния). 315-ят ден ми е 27.11.2008г. От 28.11.2008г. излизам в отпуск за отглеждане на дете и минавам на обезщетение 220 лв. Него го получвам  до 31.12.2008г. (за 1 раб. ден от ноември и за декември). Общо дните ми от 18.01.2008год. до края на годината са 349 - 315 дни до 27.11.2008, 3 дни от ноември и 31 дни от декември. До 410 дни, съгласно новия закон от тази година, ми остават още 61 дни, които са целия януари (31), целия февруари (28) и 2 дни от март. Т.е. получвам си пак обезщетението за бременност и раждане до 02.03.2009, а от 03.03.2009 г. отново трябва да си подам документи за отпуск за отглеждане на дете до 2 год. и да получвам 240 лв./месечно като обезщетение ако не се върна на работа.

ПС> Гледам, че са ти отговирли вече, но няма да го трия, може да е от полза и нанякой друг.

# 276
Здравейте,честито на всички празнуващи днес дечица.
И на всички които са празнували ,но съм пропуснала да се вкл.
Вчера бяхме на консултация - /+600гр.+3см./
Пуснахме си изследванията - кръв и успях да хвана урина още там в стерилно шишенце.
Много съм доволна от бебето.
Другия месец сме на имунизация.
А после чак на година и четири месеца сме на реимунизация с пентаксим.
Чао от мен.ОТивам при бебе,че се мъчи да се изправя сам.

# 277
Бумеранг , desitka* , много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори, аз така и предполагах, но питам, за да съм сигурна ... нали се сещате, че предпочитах другия варинат ... затова Blush Има смисъл в този вариант и аз съм доволна и на това, изненада ни приятно Party
благодаря още веднъж  bouquet

# 278
  • София
Понеже последните ми публикации са много "постни" и "сухи", ето малко снимки за реванш  Laughing: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=349275 Паролата е 18/02/2008

# 279
  • София
Мацки , балгодаря ви за отговорите и на моето запитване. Сега искам да питам утре ще ходите ли на НДК и ако е да в колко часа и къде точно ? Ако не вали и ние може да дойдем !

# 280
Oт НОИ,аз тази година още нищо не съм получила Sad,ще си чакам,после на куп smile3508

# 281
И аз искам НДК!!!! Кога?!

# 282
ми аз като съм гъска застреляна как да си сметна ,кога ми свършват 410 дни като забравих от кога ми ебил болничния... и като допоследно доктора викаше 8 март,после 9 март и така не разбрах кога точно ми е термина.....
 моята майка също получи парички за януари но след като ходи да се разправя в нои... оказа се че на документите им се разминават датите и това било проблема едните били пуснати с една дата другите на следващия ден а пък трябвало да бъдат еднакви...(глупости колкото искаш има при тях..)

# 283
Ох тези сметки, това счетоводство, китайски да бях се захванала да уча ще ми е по-лесно  Crazy
Значи, доколкото разбрах от постовете на Деситка и Бумеранг, след като болничния ми 315 дневния е свършил в началото на декември - 2-ри - 3-ти някъде до края на декември ми е майчинството от 220лв. - т.е за тези примерно 28 дена съм взела тези 176лв които ми преведоха за декември и няма да получа 90-те % от заплатата, защото закона влиза в сила от 02.01.2009г. нали така? Дано сте ме разбрали  Blush Аз и за януари получих 240лв., въпреки, че съм си подала документите за удължаване на болничния до 410 ден. Би трябвало да си получа и останалата част за януари  Rolling Eyes
Деситка, голям бонбон е Маги  Hug
Зори, честита ви годишнина ! (с малко закъснение)   bouquet

Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 00:35 от terre

# 284
последно ще има ли среща Flutter

и не ви ли е по-удобно пред Народния театър, там е и по-хубава градинката Whistling

аз трябва да приготвям багаж, че пътуваме, ноооо ако се организира нещо, може и да прескочим Grinning

Общи условия

Активация на акаунт