Отговори
# 105
Болката беше много остра,но сигурно и като те резнат усещането е същото!?  Thinking
 Sick

Не, изобщо не се усеща.  Simple Smile И аз не го вярвах, като ми го казваха предварително, но е така  Peace

# 106
Първо раждане, с епизиотомия. Нищо не усетих на момента, но пък после много ме боля. Поне 1 седмица не можех да мръдна. Нямах разкъсвания и други шевове.

# 107
  • Пловдив
Нормално раждане с епизиотомия. Имах един вътрешен и 4 външни шева. Но след това по ме болеше опашката отколкото шевовете  newsm78

# 108
На първото раждане ми направиха епизиотомия, въпреки че детето се роди само 2800 гр. При второто раждане вследствие на неконтролираното раждане освен че цепнах старата епизиотомия се радвах и на допълнителни разкъсвания та имах над 10 шева само външни. Но наистина всички лекари твърдят, че по-добре епизиотомия отколкото безконтролни разкъсвания. След второто раждане съм склонна да им повярвам.

# 109
  • Варна
Болката беше много остра,но сигурно и като те резнат усещането е същото!?  Thinking
 Sick

Не, изобщо не се усеща.  Simple Smile И аз не го вярвах, като ми го казваха предварително, но е така  Peace

Все си мисля, че може би не се усеща в момента на рязването, заради разпънатите тъкани, но при шиенето (особено, ако е без упойка) е ужасно... Да не говорим после, че не може да се сяда нормално... Tired Просто не мога да проумея защо я правят (пак повтарям - профилактичната епизиотомия) - спестяват си време ли, какво?! newsm78

# 110
Аз съм от късметлийките Peace 1-во раждане-без разкъсвания и шевове

# 111
Първо раждане, с епизотомия и разкъсвания. При мен нямаше начин да се избегнат.

# 112
Да, правиха ми епизотомия. Аз тогава бях много неосведомена и смятах, че това е в реда на нещата.
Щом не желаеш, настоявай да родиш без.

# 113
Но наистина всички лекари твърдят, че по-добре епизиотомия отколкото безконтролни разкъсвания. След второто раждане съм склонна да им повярвам.
Може би в България, но не и на Запад!  Peace

# 114
Първо раждане, с епизотомия и разкъсвания. При мен нямаше начин да се избегнат.

И при мен беше така. Бебка беше доста голяма и просто така стана.

# 115
Първо раждане с епизотомия и шевове .
Не знам  дали се е наложило и дали е правена профилактично , честно .
Не съм лекар .
Не ме болеше като са ме срязали , но после ме шиха 40 минути без упойка и тогава си поплаках .
Съветвам те дори и да ти се наложи такава после да си поискаш упойка до като те шият .
леко раждане .

# 116
Все си мисля, че може би не се усеща в момента на рязването, заради разпънатите тъкани, но при шиенето (особено, ако е без упойка) е ужасно... Да не говорим после, че не може да се сяда нормално... Tired Просто не мога да проумея защо я правят (пак повтарям - профилактичната епизиотомия) - спестяват си време ли, какво?! newsm78

Изчела съм тонове медицински доклади по темата и резултатите бяха все едни същи - няма смисъл от тази интервенция, освен в 5% от всички вагинални раждания, независимо дали са инструментални или не! Няма разлика между разрез и разкъсване от гледна точка на зарастването, но от гледна точка на дискомфорта за жената - по-добре да е спонтанно разкъсване. Разрезът само увеличава шанса от по-сериозни разкъсвания. Времето, което се спестява е средно 10 мин., което в някои случаи е от значение за бебето.
Дали ще се усеща разреза или разкъсването много зависи какви нервни окончания са засегнати, може и да не се усеща много, може и с месеци да се усеща дискомфорт. Докладите, които изчетох посочваха, че разкъсванията причиняват по-кратък от разреза дискомфорт (това е статистика, винаги има индивидуални разлики!).
Целта на лекарите трябва да бъде да няма разкъсвания и разрези, а не да водят полемика, кое е по-добро Tired

# 117
Да, направиха ми епизотомия и това всъщност помогна на детето ми да се роди.

# 118
  • София
Нямах епизиотомия, само 2-3 вътрешни шева.

# 119
Изчела съм тонове медицински доклади по темата и резултатите бяха все едни същи - няма смисъл от тази интервенция, освен в 5% от всички вагинални раждания, независимо дали са инструментални или не! Няма разлика между разрез и разкъсване от гледна точка на зарастването, но от гледна точка на дискомфорта за жената - по-добре да е спонтанно разкъсване. Разрезът само увеличава шанса от по-сериозни разкъсвания. Времето, което се спестява е средно 10 мин., което в някои случаи е от значение за бебето.
Дали ще се усеща разреза или разкъсването много зависи какви нервни окончания са засегнати, може и да не се усеща много, може и с месеци да се усеща дискомфорт. Докладите, които изчетох посочваха, че разкъсванията причиняват по-кратък от разреза дискомфорт (това е статистика, винаги има индивидуални разлики!).
Целта на лекарите трябва да бъде да няма разкъсвания и разрези, а не да водят полемика, кое е по-добро Tired
  202uu
Кратка, ясна и синтезирана информация!

Общи условия

Активация на акаунт