Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е процедурата за ставане на приемен родител и осиновяване на дете в България?
Какви са разликите между доброволен и професионален приемен родител в България?
Какви са изискванията към родителите за спешно настаняване на деца в приемни семейства в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е процедурата за ставане на приемен родител и осиновяване на дете в България?
Процедурата за ставане на приемен родител включва подаване на документи в отдел „Закрила на детето“, преминаване на обучение и проучване за пригодност. Приемните семейства се избират от Отдела за закрила на детето, като се взема предвид емоционалната връзка, създадена с детето. Осиновяването на дете в България изисква подготовка и одобрение от компетентните институции, като процедурата може да бъде бавна. Съществуват различни видове приемни родители - доброволци и професионалисти, като за професионалните приемни родители е задължително да нямат друга работа на трудов договор.
-
Какви са разликите между доброволен и професионален приемен родител в България?
-
Какви са изискванията към родителите за спешно настаняване на деца в приемни семейства в България?
В случай на спешно настаняване на деца в приемни семейства в България, изискванията към родителите включват одобрение за приемно семейство и определяне като подходящи за съответното дете от Отдела за закрила на детето. Няма специфични изисквания, освен да са одобрени за приемно семейство, като при спешното настаняване няма време за т.нар. напасване.
-
Какви са ползите и предизвикателствата на приемните родители в България?
-
Какви са изискванията за професионален приемен родител?
мога ли да се откажа от средствата и как само да не върнат детето в дом, ако тава се случи 

За мен идеята за раздяла ми е още по-тежка, защото знам, че като се върне при биологичните си родители, повече няма да го видя. Цял живот ще се чудя какво ли е станало с него, какъв ли човек е станал, как ли живее... И все пак се опитвам да убедя себе си, че раздялата ще е добра за детето. Все пак ще отиде при биологичните си родители... 
- позната
- учителка в детска градина.
никого не съм убила