Примерна схема на захранване (13)

• 36 441
  • 472
  •   1
Отговори
# 135
Имам един въпрос относно ябълките. Малкият е на 6 месеца и го захранвам вече от месец. В момента яде зеленчуково пюре на обед + кърма след това, ако има желание. Сега мисля да започна да му давам и следобед пюре или каша. Та въпроса ми е как да стане даването на ябълките в следобедното хранене  newsm78. Понеже храненето му ще е в повечето случаи навън и пюрето трябва да го приготвя на обяд. Готови плодови пюрета не мисля да му давам. Настъргана ябълка не може да издържи 3-4 часа. Дали може леко да я бланширам на обяд и да му я дам по-късно? С бананите е лесно - белиш и му даваш да яде, ама как да постъпя с ябълките?

# 136
И още един въпрос - на пюретата от броколи /карфиол, спанак/  пише че могат да се дават от 4 месеца, /аз ги почвам от 6/, но пък тук съм чела че броколите се дават след 8-мия месец /същото и за карфиола и спанака/ Това означава ли че ако реша да ги  приготвям вкъщи трябва да изчакам 8-мия месец , и ако са купени мога да ги давам и от 6-тия????

Не, няма такова нещо. То на много пюрета пише, че може от еди кой си месец, а вътре има съставки, които въобще не са подходящи за посочената възраст. Няма никаква разлика дали е домашно или купено пюре, подходящата възраст за даване на определен продукт е една и съща. Ето още една причина да си приготвяш сама пюретата  Grinning. И няма нищо специфично според мен в приготвянето на броколи ли пък пащърнак. Аз вземам замразено броколи, варя го в съвсем малко вода за кратко и го пасирам с водичката. Пащърнакът пък си е като моркова, няма нищо сложно  Peace

Имам един въпрос относно ябълките. Малкият е на 6 месеца и го захранвам вече от месец. В момента яде зеленчуково пюре на обед + кърма след това, ако има желание. Сега мисля да започна да му давам и следобед пюре или каша. Та въпроса ми е как да стане даването на ябълките в следобедното хранене  newsm78. Понеже храненето му ще е в повечето случаи навън и пюрето трябва да го приготвя на обяд. Готови плодови пюрета не мисля да му давам. Настъргана ябълка не може да издържи 3-4 часа. Дали може леко да я бланширам на обяд и да му я дам по-късно? С бананите е лесно - белиш и му даваш да яде, ама как да постъпя с ябълките?

Аз лично така правя, понеже все още не давам сурова ябълка - задушавам я за няколко минути и я пасирам, става си като пюре и няма проблем да стои няколко часа.

# 137
Първият зъб на дъщеря ми изби на 10 месеца.
Пасирах й храната до 1г.2 месеца-имаше 12 зъбчета вече.
Но връзката говор-дъвкане е вярна.Може би защото дълго време искаше само пасирана храна,казва само 3-4 думи и педиатъра ме гледа накриво,защо не говорела.

Няма такава връзка според мен (говор-дъвкане). Синът ми спря да яде гладко пасирана храна още на 7 месеца, а на 9 месеца храната си му беше само на парченца. Ако беше с гладка консистенция, не искаше да яде. Гризеше цели ябълки и праскови, моркови. Имаше само 2 зъба. Дъвчеше здраво, ама проговори чак на 1г и 8-10 месеца. Преди това казваше само няколко думи на кръст.

# 138
Няма такава връзка според мен (говор-дъвкане).

Всеки професионален логопед ще каже точно обратното.
Връзката "дъвкане-говор" не трябва да се приема толкова буквално.

Дъвкателните умения подпомагат позициониране на езика, преглъщането, тренират някои лицеви мускули и т.н. Това пък подпомага правилното произнасяне на дадени звуци в думите (не говоренето с думи), както и на групи от звуци. Други фактори, които влияят върху речево-двигателния апарат, са умението да се пие от чаша, махането на залъгалките на определена възраст и т.н. Между другото, дори от плюенето на храната има полза, защото тренира движенията на езика и важни мускули в областта на долната челюст. Проговарянето с цели думи и прости изречения е друг въпрос.

# 139
... или давате комбинации и без да сте въвели някоя от съставките?

Не се въвеждат отделно мазнините и подправките.
Евентуално и съставки като лук, лимонов сок и пр.
Не се въвеждат отделно различните видове нишесте, ако самите зърна са били въведени под формата на каша или пюре.

Всички други зеленчуци, плодове и зърна се въвеждат отделно в началото на захранването:
1) за да се проследи алергия
2) за да се проследи коя съставка не се понася добре от стомахчето (в случай на болки от новата храна, разстройство и т.н.)

Спанакът е зеленчук, който може да предизвика проблеми точно по втория критерий - има доста фибри, тежък е за стомаха, съдържа доста оксалати, желязото не е толкова много, за да оправдае въвеждането му в по-ранна възраст. Поради тези причини повечето схеми на захранване го препоръчват по-късно, въпреки че има готови пюрета за възраст 5-6 м. Броколи може от 6 м. като малка част от пюрето. Около 8-10 м. е най-добре да се предложи в по-голямо количество. Същото се отнася карфиола.

... стерилизираните чушки ...
Чудесен вариант.
Могат да се дават по този начин и от по-ранна възраст.
Спокойно могат да се ползват, стига да нямат готови прахчета, аспирин или нещо подобно за стерилизация.

# 140
Имам две въпросчета, относно глутена и месото.
Преди около две седмици захраних с месо. Вторият вид месо пак за 5-7 дни ли се въвежда или за по-кратко? Водя си записки, ама това съм го пропуснала (мотае ми се нещо, че е за по-малко дни) Laughing
Кое е с приоритет при въвеждането - глутена или втория вид месо? Малко сме назад със захранването и му е доста бедно менюто. И ако сега продължа с втори вид месо, мога ли веднага след него да продължа с овес? (станаха три въпросчета)
Благодаря предварително!

# 141
Момичета, сигурно е коментирано, но не успях да намеря: откъде в Сф купувате киноа и амарант? Исках да питам също и дали могат да се комбинират със зеленчуци и месо - вместо ориз например? И ако се приготвят като каша коя комбинация е по-удачна - с плод или с масло и сирене? Благодаря ви предварително Hug

# 142
Лилчо, определено комбинацията на киноа или амарант с ориз не ми се вижда добра или по-точно вкусна. С всичко останало, да. Като сутрешна закуска комбинирам с плод, понякога добавям и ванилия; като вечеря с масло и сиренце, евентуално и жълтък. Често добавям зърнени храни, включително споменатите, а също просо, елда, царевичен/пшеничен грис към обедното меню - смятам, че добре се съчетават с месо и зеленчуци. С хранителната ценност на тези комбинации не съм наясно, но определено са вкусни. Grinning Синът ми не яде хляб, затова прибягвам до всякакви трикове, за да получи и зърнени храни. Wink

# 143
Ванилия, имам предвид вместо ориз, а не в комбинация с него. Случайно прочетох точно за просо и елда, че може да се добавят към зеленчуци и месо и оттам се сетих да попитам за киноа и амарант т.к. мисля да ги въведа, ако изобщо намеря някъде. Откакто почнах да давам манджа за вечеря, а не каша, винаги на обяд има картофи в яденето, а вечер ориз или обратно, та се чудех как да разнообразя Crazy
Киноа и амарант незнам защо ги подминах в захранването newsm78 и не съм виждала никъде, изобщо не мога да се сетя къде да ги търся newsm78. Блазе ти, че не яде хляб, моя много обича, зърнените са си доста по-добър вариант Grinning.

# 144
  • София
Lilcho   Киноа, амарант, елда и всякакви подобни храни има в Био магазина на пл. Журналист, в Елемаг, в Био магазина на Парчевич и Христо Белчев /но там трябва внимателно да проверяваш срока на годност, защото често продават стари неща/.

# 145
Момичета, сомням си, че някъде във форума имаше много написано от Косе Босе за различните храни, не помня обачекъде newsm78 тогава само отгоре, отгоре попрочетох, че беше още далечно захранването. Някой да  ме насочи ако знае Praynig
Не ми се ще за всяски продукт да питам, от  кога може, защо, какви са му качествата и т.н

как ме е яд, че не си сейфнах тогава страничката #Cussing out

# 146
Извинявам се, че ще повторя един въпрос, но когато го прочетох преди 2 или 3 теми не ме вълнуваше все още и не запомних какъв беше отговора. Ето за какво става въпрос: Когато моето бебе навърши 4 месеца, започнах да го захранвам. Най-напред оризова каша, и после пюрета - от тиква и морков след това. Оризовата каша не я хареса особено, но пък пюретата си ги хапваше с охота. Не е имал никакви проблеми. След пюретата дадох отново оризова каша и тогава я прие доста добре. Но после спрях да му давам друго, освен кърма по разни причини. Та сега наново ли трябва да започна захранване с по 1-2 лъжички и да увеличавам, или мога малко по-голямо количество да давам? Може би не цялото достигнато, незнам. Ще съм ви благодарна ако ми отговорите и моля пак за извинение.

# 147
Снимчице мерси много Hug
беба28 ами на първа страничка на темата са изнесени доста храни, ето ако може да ти е от помощ:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376141.0

# 148
Откакто почнах да давам манджа за вечеря, а не каша, винаги на обяд има картофи в яденето, а вечер ориз или обратно, та се чудех как да разнообразя Crazy
Оризът и картофите в смисъл на сгъстители или за да е по-калорично? По която и да е от двете причини, споменатите зърнени храни са добър заместител. Peace Със същата цел добавям кус-кус и други макаронени добавки. Така се получават много комбинации и до ориз и картоф прибягвам максимум 2-3 пъти седмично. В крайна сметка при нас всичко е във вид на каша, защото ако сгъстя с хляб, няма шанс да го вкуси. Rolling Eyes

# 149
Момичета, сомням си, че някъде във форума имаше много написано от Косе Босе за различните храни, не помня обачекъде newsm78 тогава само отгоре, отгоре попрочетох, че беше още далечно захранването. Някой да  ме насочи ако знае Praynig
Не ми се ще за всяски продукт да питам, от  кога може, защо, какви са му качествата и т.н
как ме е яд, че не си сейфнах тогава страничката #Cussing out

Виж на септемврийския сайт в multiply има качен един документ! В блога!

И аз имам няколко въпроса.
Захраних преди 26 дни, като досега съм въвела
- тиква, картоф, тиквичка, морков.
От днес започнах и ябълка, смятам след това още един плод, за да имам после като въвеждам оризова каша, с какво да й "оправям" вкуса. Двата плода общо за около 8-10 дни и кашата 10.
И след това целта ми е да въведа възможно най-бързо месо, че на 6 месечните контролни кръвни изследвания сина ни има нисък хемоглобин (95).

Добро ли е за сега темпото?
Също така правилно ли е да изяжда по 120-130 пюре на ден (и още ще изяде, ако му дам, не го насилвам), до което количество сме достигнали за 15 дена, постепенно увеличавайки грамажа.
И последно понеже не ми се иска да давам ПАК капки за хемоглобина, мислите ли, че ще може само чрез храната да се оправим?

Между другото изписаха му желязосъдържащи капки още на 2 месец, мисля и му ги давах около 2-3 месеца, след това доста четох из нета и се оказва, че това изобщо не е нужно, напротив може да понижи способността на огранизма да усвоява желязото отхраните, да не говорим, че желязото от кърмата се свързва с това давано изкуствено и става по-неусвояемо. Майките живеещи в чужбина непрекъснато повтярят, че там не им правят кръвни тестове в такава малка възраст.
Това ви го споделих ей така, че съм доста объркана вече, знам че не е за тук!

Общи условия

Активация на акаунт