Майчинството - счетоводно - 17

• 60 773
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!
В събота, в Новините на БТВ, споменаха за изменения на еднократната помощ за раждане на дете. И казаха че ще се доплаща на родилите през 2008 год. Някой да знае нещо повече? В сайта на Министерството не намерих никаква информация.

# 106
  • София
Здравейте момичета, отново имам нужда от вашата помощ
Значи, ще ме съкратят този месец. Бременна съм в 3-ти месец и по принци пизлизам майчинство някъде средата на август. Ако се осигурявам на ново место само Юли и Август дали ще е проблем и за месеците, когато съм безработна как ще ми се изчислява после майчинството? Благодаря ви предварително Hug
Не е проблем, важно е към момента на излизане в болничен да работиш и да имаш 12 месеца осигурителен стаж общо до момента. След това за месеците, в които не си работила в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане ще влезе МРЗ.

# 107
  • Хасково
Момичета, имам следния проблем.
На 20.10.2004 се роди дъщеричката ми. До навърването и на 1 год., т.е до м. октомври 2005 г. получавах майчинство.  Месец ноември 2005 ме назначиха за един месец на работа, за да мога да получавам още една година майчинство. Платих си осигуровките за този един месец и отново излязах в майчинство. До ден днешен не съм получила майчинство. Оказа се, че трябва да си внеса осигуровките за тези месеци и тогава ще ми преведат тези суми. Но тъй като счетоводителката на "работодателката" ми не е била наясно сега ние излиза виновни.
Въпросът ми е следният аз мога ли да си внеса осигуровките или трябва те да ги внесат от мое име. Не мога да си спомня какво беше майчинството за 2005 и 2006 год. И евентуално какви ще са сумите за осигуровки?

# 108
  • София
Момичета, още един овчи въпрос от мен - болничните ми изтичат на 12.02, и след това тече майчинство? То от НОИ ли е? Т.е. на сайта на НОИ ще пише ли дали е преведено? Днес проверих, само до 12.02 пише че има превод по сметката?
Да, отпускът за бременност и раждане от 135 до 410 ден, като и след това отпускът за гледане на дете до 2 години се изплаща от НОИ. В сайта ще се вижда кога са преведени.
За отпускът за бременност и раждане от 135 до 410 дни се подават нови документи в НОИ, те се представят в НОИ след изплащане на заплатите за месец февруари и от датата на представянето им в срок от 15 работни дни трябва да ти преведат обезщетението, за останалите дни от месец февруари.

# 109
  • София
На 20.10.2004 се роди дъщеричката ми. До навърването и на 1 год., т.е до м. октомври 2005 г. получавах майчинство.  Месец ноември 2005 ме назначиха за един месец на работа, за да мога да получавам още една година майчинство. Платих си осигуровките за този един месец и отново излязах в майчинство. До ден днешен не съм получила майчинство. Оказа се, че трябва да си внеса осигуровките за тези месеци и тогава ще ми преведат тези суми. Но тъй като счетоводителката на "работодателката" ми не е била наясно сега ние излиза виновни.
Въпросът ми е следният аз мога ли да си внеса осигуровките или трябва те да ги внесат от мое име. Не мога да си спомня какво беше майчинството за 2005 и 2006 год. И евентуално какви ще са сумите за осигуровки?
Осигуровките по време на отпуска за гледане на дете са за сметка на работодателя т.е той е трябвало да ги внесе, дори и ти да си назначена фиктивно и след това да му ги възстановиш. Доколкото си спомням за 2005 година здравната вноска по време на този отпуск за работодателя беше 4,2 % върху обезщетението за 2005 - 130 лв. За 2006 г. здр. вноска за работодателя беше 3,9% върху 160 лв. обезщетение.
Ако съм в грешка, моля някои да ме поправи.

# 110
  • Русе
Здравейте момичета !!!

Една приятелка ме помоли да ви попитам нещо и искренно се надявам някой да може да ни отговори.

Тя е бременна в 6-ия месец.Бременността и не започна много добре и се наложи да ползва болничен.Сега има  голяма вероятност да закрият фирмата ,която я осигорява.Въпросът ни е как се процедира в този случай,в смисъл имат ли право да и прекратят  болничния или майчинството(ако вече е родила при закриването на фирмат)

Предварително ви благодаря   bouquet

# 111
  • Хасково
Осигуровките по време на отпуска за гледане на дете са за сметка на работодателя т.е той е трябвало да ги внесе, дори и ти да си назначена фиктивно и след това да му ги възстановиш. Доколкото си спомням за 2005 година здравната вноска по време на този отпуск за работодателя беше 4,2 % върху обезщетението за 2005 - 130 лв. За 2006 г. здр. вноска за работодателя беше 3,9% върху 160 лв. обезщетение.
Ако съм в грешка, моля някои да ме поправи.
Благодаря ти за отговора.    bouquet

Само здравни осигуровки ли се внасят?

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 21:51 от didi_hs

# 112

Доста време си почакала.  newsm78
Имай предвид, че има давностен срок за невзети обезщетения, който тече "от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят". Засега губиш само тези от 2005г.

Работата е там, че трябва не само да се внесат осигуровки за един месец, а да се подадат съответните данни за всичките години по месеци и т.н.
Намерете си човек, който може да се справи с това.

ПС Това се прави от фирмата, не от теб.

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 22:01 от Стики

# 113
Здравейте момичета !!!

Една приятелка ме помоли да ви попитам нещо и искренно се надявам някой да може да ни отговори.

Тя е бременна в 6-ия месец.Бременността и не започна много добре и се наложи да ползва болничен.Сега има  голяма вероятност да закрият фирмата ,която я осигорява.Въпросът ни е как се процедира в този случай,в смисъл имат ли право да и прекратят  болничния или майчинството(ако вече е родила при закриването на фирмат)

Предварително ви благодаря   bouquet

Здарвей SUNI_22!  Simple Smile
 Ако съкратят приятелката ти, когато вече е започнал отпускът й за бременност и раждане (45 дни преди термина), то тя ще получава обезщетение 410 дни.
Ако обаче съкращението стане по-рано, ще й се изплащат болнични започнали до 2 месеца от съкращаването, но не повече от 75 дни. С изключение на болничния за бременност и раждане.

# 114
Здравейте.
Имам въпрос във връзка с данъчните декларации. Става дума за физическо лице, работило по граждански договор през 2008 г. и после по трудов договор.
Трябва ли да подаде данъчна декларация и на кой ред да впише дохода и данъка от гражданския договор?

Мерси предварително!   bouquet

Щом има и граждански договор, си подава ГДД. В нея си има подробно Упътване. Както и на сайта на НАП.

# 115
Здравейте,

За съжаление бременноста ми приключи с аборт. Искам по-отрано да помисля за майчинството.
Сега съм в 410 дни. Мога ли сега да сключа втори трудов договор?

Съжалявам за което!  Sad

Искаш да получаваш по-голямо обезщетение от сегашното, така ли?

# 116
  • Пловдив
........ако внеса пари за 6 месеца назад,ще стане,нали?Мога 3000лв да ги разпределя на вноски за  тези 6 месеца.Това се пада по 500лв на месец отгоре.И като прибавим тези 240,положението се подобрява доста.Дали мога да го направя?
Самоцитирам се,защото май не сте ме видяли,а имам голяма нужда да знам.Благодаря!

# 117
Не мога да влизам в толкова конкретни сметки.
Пък и си зависи от фирмата дали ще са съгласни.

# 118
  • Русе
 Ако съкратят приятелката ти, когато вече е започнал отпускът й за бременност и раждане (45 дни преди термина), то тя ще получава обезщетение 410 дни.
Ако обаче съкращението стане по-рано, ще й се изплащат болнични започнали до 2 месеца от съкращаването, но не повече от 75 дни. С изключение на болничния за бременност и раждане.

Мерси за отговора  Hug

Това значи ли,че след като изтекат 410-те дни ,ако иска да си гледа детенцето ще трябва да е в неплатено майчинство?В смисъл,че няма да има право да взима  минималната заплата през  втората годинка?

# 119
  • Пловдив

Мерси за отговора  Hug

Това значи ли,че след като изтекат 410-те дни ,ако иска да си гледа детенцето ще трябва да е в неплатено майчинство?В смисъл,че няма да има право да взима  минималната заплата през  втората годинка?
Да това означава,ако фирмата я закрият след като е излязла в 45 дневен болничен.Тогава може да я назначат някъде фиктивно на работа за един ден и пак да излезе по майчинство.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт