Майчинството - счетоводно - 17

• 60 648
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 510
Кажете ми кога превеждат болничен, но не този за бременност а обикновен когато си на работа и се разболееш. Сестра ми работи, но беше в болница и и се връзва един месец болнични. Осигуровките и са горе долу в/у 1000лв. Знаете ли колко ще и преведат и кога. На първата страница има дадено как се изчислява, ама аз съм скарана със сметките и все обърквам нещо. Ако можете да ми помогнете ще съм много благодарна.
Ако е и от значение, тя е бременна, но скоро не  и е термина.

Предварително Ви благодаря   bouquet

# 511
Здравейте!

На мен помогнахте със знанията си, но отново имам нужда от компетентните ви мненията. Приятелката ми чака трето дете, финансовото им положение не е никак цветущо, а и едното детенце е с церебрална парализа. Терминът е 26.10.2009 г., а 45-дневният болничен ще бъде с начална дата 11 септември. Тя има 12 м. осигуряване за ОЗМ, но преди години. Понастоящем е земеделски производител, но счетоводителката и казва, че в този фонд вноски не са правени. Таткото е ЕТ и се осигурява на МРЗ. Ясно е, че за него е безсмислено да минава за 12 м. на високия доход преди навършването на бебето на 6м. възраст с цел получаване на болничните от 6 м. до 410-тия ден. Майката (естествено) има възможност да бъде назначена във фирмата на 2000 лв. възможно най-скоро и същевременно да продължи да бъде зем. производител. За периода на зем. производител, където е без вноски във фонд ОЗМ, мин. заплата ли ще и бъде база? Защото ако мин. заплата е база и започне от началото на м. април да се осигурява на 2000 лв., то това ще и струва близо 4000 лв. осигуровки, с/у болнични в размер на 9500 лв. за всичките 410 дни (ако не ползва болнични в базовия период). Въпросът ми е дали правилно разсъждавам? Страх ме е да не объркам жената, че и без това са я закъсали и ако ще бъде на соц. помощи ще е ужасно.

Моля ви за съвет как да процедира, за който благодаря предварително!

# 512
  • София-Младост
Кажете ми кога превеждат болничен, но не този за бременност а обикновен когато си на работа и се разболееш. Сестра ми работи, но беше в болница и и се връзва един месец болнични. Осигуровките и са горе долу в/у 1000лв. Знаете ли колко ще и преведат и кога. На първата страница има дадено как се изчислява, ама аз съм скарана със сметките и все обърквам нещо. Ако можете да ми помогнете ще съм много благодарна.
Ако е и от значение, тя е бременна, но скоро не  и е термина.

Предварително Ви благодаря   bouquet
Превеждат ги след като е подадена декларация 1 в НАП за периода, след това е подаден в НОИ болничния лист, и ако всичко е вярно и точно след около 15 дни. Колко ще получи е турдон да се каже при тази информация.

# 513
Еми за около 40 дни, в/у заплата от 1000лв. Или то се гледат работните дни. newsm78 Но ако някой може да ми сметне така...
Мерси предварително    bouquet

# 514
  • В полите на Пирин планина
Lady Incandescent, много ти благодаря за бързия отговор!
Ако правилно съм разбрала, имам право на следните лимити в болничните:
 - до 60 дни за гледане на болен член на семейството (в случая - дете);
 - до 40 дни за самото здравноосигурено лице;
 - неограничен брой дни болничен престой, включително и като придружител на малко дете.
 Blush

Да.

# 515
Еми за около 40 дни, в/у заплата от 1000лв. Или то се гледат работните дни. newsm78 Но ако някой може да ми сметне така...

Какво по-точно да ти сметне  newsm78

# 516

Взимат се предните 6м, където вероятно е осигурявана на 1000лв, чисто взима около 780 или някъде там. Взимат се 6м по 1000лв и се делят на броя раб дни за тези 6м, умножаваш по 80% и получаваш за ден. Но така се получават около 800лв на месец (според зависи от дните де), но тя получава чисто по-малко, значи тях ще вземат като база, и ще й преведат за месеца около тази сума.
Или по-точно 6х780=4680/120=39лв на ден (ако предположим, че всички месеци са с 20 раб дни, може да си го сметнете точно за кои месеци става въпрос), и за тези 40 дена, вероятно не повече от 30 са раб, та ако са 30, ще получи 30х39=1170лв
Разбира се, всичко е неточно, но схемата е тази. Остава да изчака да й ги преведат Simple Smile

# 517
Здравейте!

На мен помогнахте със знанията си, но отново имам нужда от компетентните ви мненията. Приятелката ми чака трето дете, финансовото им положение не е никак цветущо, а и едното детенце е с церебрална парализа. Терминът е 26.10.2009 г., а 45-дневният болничен ще бъде с начална дата 11 септември. Тя има 12 м. осигуряване за ОЗМ, но преди години. Понастоящем е земеделски производител, но счетоводителката и казва, че в този фонд вноски не са правени. Таткото е ЕТ и се осигурява на МРЗ. Ясно е, че за него е безсмислено да минава за 12 м. на високия доход преди навършването на бебето на 6м. възраст с цел получаване на болничните от 6 м. до 410-тия ден. Майката (естествено) има възможност да бъде назначена във фирмата на 2000 лв. възможно най-скоро и същевременно да продължи да бъде зем. производител. За периода на зем. производител, където е без вноски във фонд ОЗМ, мин. заплата ли ще и бъде база? Защото ако мин. заплата е база и започне от началото на м. април да се осигурява на 2000 лв., то това ще и струва близо 4000 лв. осигуровки, с/у болнични в размер на 9500 лв. за всичките 410 дни (ако не ползва болнични в базовия период). Въпросът ми е дали правилно разсъждавам? Страх ме е да не объркам жената, че и без това са я закъсали и ако ще бъде на соц. помощи ще е ужасно.

Моля ви за съвет как да процедира, за който благодаря предварително!

Да приемем, че жената се осигурява на 2000 лева за периода м 04.2009 - м 08.2009. Това са 5 месеца. 2000 лева е брутната заплата. Нетно възнаграждение 1566 лева. Осигуровките на месец 794 лева.
Обезщетението:
Ср.дн. БТВ = 5*2000 + 3*240+4*220 = 11600 / 252 р.дни / приблизително / = 46.03*90% = 41.43
Ср.дн.нетно = 5*1566 + 3*240+4*220 = 9430 / 252 = 37.42
37.42 лева е дневната база. Да приемем, че средно дните през периода на майчинството са 21 - 37.42*21 = 785.83 на месец обезщетение.
Ще го получава приблизитено 13.5 месеца * 785.83 = 10609 лева.

Ако е на минимално обезщетение ще вземе приблизително 13.5 * 240 = 3240
10609 - 3240 - 3970 / осигуровките / = 3399 лева в плюс.
Мисля, че резутатът си го бива, стига да може да отдели необходимите пари за осигуровки.

# 518
Още не са доизмислили Правилника, чакаме го за подробностите.

Из първото мнение:
От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания.
Те получават месечна помощ от Социалните в размер на една минимална работна заплата.

Стики, благодаря ти за информацията. Имаш ли идея кога този правилник ще стане факт?

# 519
Здравейте  не знам дали няма да се повторя със вапроса си но не ми е достатачно времето да изчета всичко написано до момента за това питам със надеждата да ми дадете отговор.
Две години по майчинство водя се фективно на работа кам една фирма изтекоха 2-те год. те ми прекратяват договора ,аз имам ли на нещо право от борсата ,социални ....къде да се регистрирам ?

# 520
Здравейте  не знам дали няма да се повторя със въпроса си но не ми е достатъчно времето да изчета всичко написано до момента за това питам със надеждата да ми дадете отговор.
Две години по майчинство водя се фиктивно на работа към една фирма изтекоха 2-те година. те ми прекратяват договора ,аз имам ли на нещо право от борсата ,социални ....къде да се регистрирам ?

# 521
  • София-Младост
Здравейте  не знам дали няма да се повторя със въпроса си но не ми е достатъчно времето да изчета всичко написано до момента за това питам със надеждата да ми дадете отговор.
Две години по майчинство водя се фиктивно на работа към една фирма изтекоха 2-те година. те ми прекратяват договора ,аз имам ли на нещо право от борсата ,социални ....къде да се регистрирам ?

Можеш да се регистрираш в Бюрото по труда.

# 522
  • Sofia
Здравейте, момичета!
Имам нужда от съвет Praynig
В момента ползвам неплатен отпуск за гледане на дете до 8г за второто дете (родено 2006г.)
Искам да продължа с неплатен отпуск 6 мес. за първото - не съм го ползвала.(родено 2003)
Сега от работата ми се обаждат,че не е възможно,защото поправката е от 2004  Shocked
не разбирам , това реално ли е?

Благодаря ви предварително

# 523
  • София-Младост
Здравейте, момичета!
Имам нужда от съвет Praynig
В момента ползвам неплатен отпуск за гледане на дете до 8г за второто дете (родено 2006г.)
Искам да продължа с неплатен отпуск 6 мес. за първото - не съм го ползвала.(родено 2003)
Сега от работата ми се обаждат,че не е възможно,защото поправката е от 2004  Shocked
не разбирам , това реално ли е?

Благодаря ви предварително

Няма такова нещо...единственото , което е , но вас това не ви касае, детето към 01.08.2004 не е навършило 2г. Подай си молба 10 дни преди самия отпуск, както е редно...
НРВПО
Чл. 49б. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Когато детето е навършило 2-годишна възраст преди 1 август 2004 г., към документите по чл. 49 се прилагат и:

1. декларация съгласно приложение № 5;

2. документи от работодателите, при които работникът или служителят е работил след навършване на 2-годишна възраст на детето, за размера на ползвания отпуск по чл. 165, ал. 1 от Кодекса на труда преди изменението му със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 52 от 2004 г.).

(2) В удостоверението по чл. 49, ал. 5 се вписват данните по ал. 1, т. 2.

# 524
  • Sofia
Благодаря ти!
И аз така си мислех ...
молба отдавна съм подала Peace

Общи условия

Активация на акаунт