Майчинството - счетоводно - 17

• 61 011
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Здравейте, не съм сигурна дали впросът ми е за тук, но искам да попитам:
Какви документи са необходими за отпуска по бащинство от 15 дни?
Благодаря ви.
Само да допълня и документите, който трябва да се представят в НОИ от работодателя, за получаване на обезщетението за 15 дневен отпуск за раждане:
-   Молба-декларация, попълнена от бащата (образец, приложение №13 към НИИПОПДОО) https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_88dzhw6rd3&hl=en
-   Заповед за разрешаване на отпуск (заверено копие от работодателя)
-   Заверено от работодателя копие от документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване
-   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 от наредбата/ако за първи път бащата получава обезщетение от НОИ/ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_86gp4fmrgh&hl=en

# 781
  • В полите на Пирин планина
здравейте, искам да ви попитам нещо - може ли да не подавам декларация за разликата от 315 до 410 дни за майчинството. Заварено положение съм и на 3.03.09 ми изтекоха 315 дни и от счетоводството казват че не е нужно да попълвам делкарация.Дали е така? и  има ли срок за подаването да не изпусна последните ми 3 месеца по-високо майчинство?
Благодаря ви

Единствено, ако си получавала минимално обезщетение през 315 дни няма смисъл да подаваш декларация до 410 дни. Иначе - трябва, защото няма как да получиш обезщетение без да го заявиш пред НОИ. Нека колежката се обади до НОИ и да се поинтересува. А твоята деклатация трябва да се подаде в 2-дневен срок от изплащане на заплатите за м. 03.2009 в НОИ, т.е. има още време да я попълниш, а работодателят да я представи.

# 782
  • Варна
искам да попитам,ако 315 -те дни отпуск ми изтичат на 25 март,докога трябва да подам декларациите за удължаване на отпуска до 415 дни,благодаря ви предварително Hug

# 783
искам да попитам,ако 315 -те дни отпуск ми изтичат на 25 март,докога трябва да подам декларациите за удължаване на отпуска до 415 дни,благодаря ви предварително Hug

Удължава се до 410 дни. Подава се веднага след изтичане на 315-те дни, т.е. при теб на 25.03.2009 г.

# 784
  • Варна
е,значи ли,че съм изпуснала срока Sad

# 785
  • Варна
Lady Incandescent,би ли ми отговорила,че наистина ми е спешно Embarassed,всъщност незнам дали правилно ги изчислявам но съм от 15 май в този отпуск,терминът ми беше за 31 юни,а родих на 27-ми юни

# 786
е,значи ли,че съм изпуснала срока Sad

Е,че отиди днес - утре - такъв е принципът, като ти изтече един вид отпуск или се връщаш на работа или започваш друг вид / или пък си го удължаваш Peace
А ти като не си удължила отпускът за бременност и раждане до 410 дни на какво основание си стоиш в къщи?

# 787
  • Варна
според мен би трябвало срока да е до края на месеца,нали тогава се подават декларациите за здравните осигуровки,или бъркам...

# 788
Някой знае ли как се отразяват неплатените отпуски ползвани три месеца преди излизане в майчинство? Например трябва да прекратя работа на 24 май 2009 /45 ден преди раждане/ и искам да знам този месец взима ли се за база за изчисление на обезщетението през следващите 12 месеца / периода на майчинство/ ако в него пусна 6 дни неплатен отпуск или е по-добре да пусна март, април и май по 2 дни, понеже ме задължават от фирмата.
Благодаря предварително!

# 789
  • Пловдив
Някой знае ли как се отразяват неплатените отпуски ползвани три месеца преди излизане в майчинство? Например трябва да прекратя работа на 24 май 2009 /45 ден преди раждане/ и искам да знам този месец взима ли се за база за изчисление на обезщетението през следващите 12 месеца / периода на майчинство/ ако в него пусна 6 дни неплатен отпуск или е по-добре да пусна март, април и май по 2 дни, понеже ме задължават от фирмата.
Благодаря предварително!

Пусни си 6 те дни неплатена през май,защото май няма да ти влиза в базата

# 790
според мен би трябвало срока да е до края на месеца,нали тогава се подават декларациите за здравните осигуровки,или бъркам...

Няма такова нещо - пак ще те попитам - ти защо си стоиш в момента в къщи и си гледаш детето, на какво сонование. В общия случай как може работодателя ти да знае какви са ти намеренията, ако ти не подадеш заявление, че ще ползваш отпуск за бременност и раждане до 410 дни? Може да си решила да се върнеш на работа, да напуснеш и много други неща. Даже заявлението за ползване на отпуск се пуска преди излизането в такъв.

# 791
Здравейте и аз имам един два въпроса Simple Smile Първият от тях е за болничните по време на бременността-как се отразяват на майчинството? Казаха ми , че ако ползваш болнични после сумата на майчинството ще бъде по-ниска поради това.Ами все пак ако ми се наложи да ползвам болничен, недай Боже.... означава ли това , че ще взимам по-ниско майчинство?
Благодаря предварително   bouquet
Разлика няма да има, или поне не драстична. При изчисление влиза базата, от която е изчислен болничния, а не самото обезщетение.

Здравейте и от мен! Сигурно са 1000-ната поне с този въпрос, но вече съвсем се обърках. Вчера говорих с с Личен състав да има кажа че по едни или други причини от 1.06 искам да изляза в болничен и те ме убеждаваха да не го правя (по-добре да си ползвам отпуската само) защото щяло да ми намали много майчинството. При изчисляването се взимал болничния, а не базата на която е изчислен... е съвсем се объках вече  #Crazy
А иначе случаят ми е следния от 15.07.08 се осигурявам на 1670, а след 1.01 на 1840 лв. Та ако може някой да ми каже каква все пак ще е базата за изчисление? И с колко драстично ще ми се намалли майчинството, защото и без това не се чувствам много добре и наистина имам нужда от почивка, но с 28 дни отпуск съм до никъде  Tired

# 792
Здравейте момичета аз вече може да ви досаждам но никак не са ми ясни тия работи а се съмнявам че нещо може да ме пързалят от фирмата. Искам да ви задам следното въпросче: заварено положение съм при обезщетение за майчинство на 07.02. ми изтекоха 9 месеца и аз подадох в фирмата декларация за удължаване, но те ми казаха че са я подали сега на 10.03. като са платили осигуровките за месец февруари. Така ли трябва да е по принцип или нещо ме мятат по върбите? Моля отговорете че вече се побърквам цял месец стоя вече без пари. Благодаря ви предварително и знайте че вие те безценни. Hug  bouquet

# 793
Здравейте и аз имам един два въпроса Simple Smile Първият от тях е за болничните по време на бременността-как се отразяват на майчинството? Казаха ми , че ако ползваш болнични после сумата на майчинството ще бъде по-ниска поради това.Ами все пак ако ми се наложи да ползвам болничен, недай Боже.... означава ли това , че ще взимам по-ниско майчинство?
Благодаря предварително   bouquet
Разлика няма да има, или поне не драстична. При изчисление влиза базата, от която е изчислен болничния, а не самото обезщетение.

Здравейте и от мен! Сигурно са 1000-ната поне с този въпрос, но вече съвсем се обърках. Вчера говорих с с Личен състав да има кажа че по едни или други причини от 1.06 искам да изляза в болничен и те ме убеждаваха да не го правя (по-добре да си ползвам отпуската само) защото щяло да ми намали много майчинството. При изчисляването се взимал болничния, а не базата на която е изчислен... е съвсем се объках вече  #Crazy
А иначе случаят ми е следния от 15.07.08 се осигурявам на 1670, а след 1.01 на 1840 лв. Та ако може някой да ми каже каква все пак ще е базата за изчисление? И с колко драстично ще ми се намалли майчинството, защото и без това не се чувствам много добре и наистина имам нужда от почивка, но с 28 дни отпуск съм до никъде  Tired

Така - ЛС бъркат по отношение на базата за болничният за бременност и раждане - в нея ще влезе доходът, от който е изчислено обезщетението за болничният за общо заболяване на база следния период - м. 12.2008 - м. 05.2009, т.е. в тази база ще има един месец с по-нисък доход, от където ще дойде известно намаление. За да избегнеш това наистина можеш да ползваш и платен отпуск - да кажем през м. 06.2009, а след това от м. 07.2009 да излезеш в болничен. Така този болничен няма да ти намали бъдещата база.

# 794
Здравейте момичета аз вече може да ви досаждам но никак не са ми ясни тия работи а се съмнявам че нещо може да ме пързалят от фирмата. Искам да ви задам следното въпросче: заварено положение съм при обезщетение за майчинство на 07.02. ми изтекоха 9 месеца и аз подадох в фирмата декларация за удължаване, но те ми казаха че са я подали сега на 10.03. като са платили осигуровките за месец февруари. Така ли трябва да е по принцип или нещо ме мятат по върбите? Моля отговорете че вече се побърквам цял месец стоя вече без пари. Благодаря ви предварително и знайте че вие те безценни. Hug  bouquet

Не, не те заблуждават - документите за обезщетенията се подават след изплащането на заплатите за съответния месец.

Общи условия

Активация на акаунт