Майчинството - счетоводно - 17

• 60 679
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
здравейте, може ли да попитам за сайта на НОИ, и може ли от там да видя колко парички са ми привели майчинство?

Да,можеш да видиш колок пари са ти превели

ето тук https://benefits.nssi.bg/EGN.Натискаш Продължете към тази уеб страница (не се препоръчва). и ти излизат полета да си въведеш Пик код и ЕГН

# 826
Здравейте, дали някой може да ми каже как като физическо лице мога да сключа договор с детегледачката си, т.е. какво се прави в този случай  Rolling Eyes

# 827
# 828
  • Бургас
 Момичета, имам въпрос за самоосигуряващо се лице. Главата ме заболя от четене, оплетох се зверски и затова моля за съдействие и разяснение.
 През 2008г. внасях осигуровки вкл. за ОЗ и майчинство в/у 240 лв. Сега с подаване на годишната данъчна декларация, като си определя окончателния осигурителен доход, следва да изравня вноските. Разбирм обаче, че се дължи изравняване за всички останали осиг. вноски, само не и за ОЗ и майчинство.  В началото на април трябва да излизам в болнични 45 дни преди раждане. Значи ли това, че за месеците от 2008, които попадат в 12те месеца преди болничния като основа за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане ще се взимат 240 лв. /т.е. независимо от това, че окончателният осигурителен доход за същия период е по-висок/? И ако е така има ли възможност да се направи корекция/изравняване и по отношение на осиг. вноски за ОЗ и майчинство?
 Дано е станало ясно какво питам ooooh!

# 829
да, по ГДД се правят вноски само за фонд Пенсии (и ДЗПО).
В базата за изчисляване на обезщетението при самоосигуряване влиза осиг. доход, върху който са внасяни авансово вноски.

Говори със счетоводителя си дали ще може да внесеш върху по-висок доход със задна дата.

# 830
  • Бургас
да, по ГДД се правят вноски само за фонд Пенсии (и ДЗПО).
В базата за изчисляване на обезщетението при самоосигуряване влиза осиг. доход, върху който са внасяни авансово вноски.

Говори със счетоводителя си дали ще може да внесеш върху по-висок доход със задна дата.

Благодаря!
Оказа се, че трябваше аз да обърна внимание на счетоводителя защо се получава така.  Вариант не ми предложи никакъв за съжаление.
Да му се не види,  какъв е смисълът от това изравняване тогава - никаква логика не виждам за едните вноски да може, за другите - не ....

# 831
за пенсийка  #Crazy

# 832
Здравейте!
 Вече цял ден чета, а и последния месец постоянно разпитвам, но никой неми обясни кат на човек, който нищо не разбира.
 Имам 6 месеца стаж от преди няколко години, в момента съм студентка, но поради лични причини се наложи да прекъсна. Сега ще си възстановя правата, но искам да се осигурявам за да мога да вземам "прилична" сума за майчинство.
 Така, искам да разбера върху кои пари бих вземала майчинство, ако не измислят още нещо за да ми кажат, че няма да мога.
 Много съм объркана и съжалявам, ако не съм се изразила много ясно.

Явно си объркана.  Thinking
Прочети първото мнение и виж дали после ще имаш въпроси.

# 833
Здравейте! Ве4е в седми месец съм и досега съм ходила на 4астен гинеколог, който ми водеше бременността. 4ак сега разбирам, 4е той не издава болни4ни листове , аз се 4удя какво да правя, кой ще ми издаде този болни4ен 45 дни преди терина. Незнам дали въпроса ми е за тук и се извинявам ако не е. Просто ако някой може да ми отговори,моля да го направи,защото незнам каква е процедурата.Благодаря ви! Hug

# 834
  • Пловдив
Здравейте! Ве4е в седми месец съм и досега съм ходила на 4астен гинеколог, който ми водеше бременността. 4ак сега разбирам, 4е той не издава болни4ни листове , аз се 4удя какво да правя, кой ще ми издаде този болни4ен 45 дни преди терина. Незнам дали въпроса ми е за тук и се извинявам ако не е. Просто ако някой може да ми отговори,моля да го направи,защото незнам каква е процедурата.Благодаря ви! Hug

В твоя случай личният лекар ще го издаде.
 Друг вариант е да се запишеш да ходиш на ЖК по здравната каса,паралелно с твоя лекар.От ЖК също ще ти издадат.

# 835
  • В Европа!!!
Сега вече се обърках много  #Crazy.Ходя на ЖК в Майчин Дом гр.Варна,но платени не по ЗК.Една позната вчера ми каза че е трябвало да имам направление от личния лекар за гинеколог,независимо че ходя на такъв  newsm78.Някой може ли да ми обясни  Praynig.

# 836
Здравейте,
Имам един малко страничен въпрос на който неможах да открия отговор. По принцип за болничните по майчинство НОИ преди гледаха брутните доходи в последните 6 месеца. Да кажем като ми изтече майчинството и се върна на работа ако първия месец се разболея и изляза болничен по болест на каква база ще ми гледат обезщетението при положение, че последните 6 месеца съм била по майчинство и брутният доход ми е 0 лв.? Знам, че при евентуална втора бременност болничният се определя на база предния понеже при породени деца не е имало време да натрупаш достатъчно стаж за да ти гледат последните 6 или 12 месеца, но ме интересува за друг болничен как стоят нещата. Да кажем че хвана грип - дали ще вземат базата на ден, която съм взимала докато съм била болничен по майчинство или ще ми гледат минималната работна заплата.
Дано да съм го обяснила правилно.
Предварително благодаря за вниманието на мамите които работят в сферата на счетоводството.

# 837
  • Пловдив
Сега вече се обърках много  #Crazy.Ходя на ЖК в Майчин Дом гр.Варна,но платени не по ЗК.Една позната вчера ми каза че е трябвало да имам направление от личния лекар за гинеколог,независимо че ходя на такъв  newsm78.Някой може ли да ми обясни  Praynig.

Взимаш от личния лекар напарвление за ЖК и с него отиваш на ЖК,където не се плаща,за да могат да ти издават болнични.

Все пак ми е странно,че от ЖК то в майчин дом не могат да ти издадат болничен.

# 838
  • Пловдив
Здравейте,
Имам един малко страничен въпрос на който неможах да открия отговор. По принцип за болничните по майчинство НОИ преди гледаха брутните доходи в последните 6 месеца. Да кажем като ми изтече майчинството и се върна на работа ако първия месец се разболея и изляза болничен по болест на каква база ще ми гледат обезщетението при положение, че последните 6 месеца съм била по майчинство и брутният доход ми е 0 лв.? Знам, че при евентуална втора бременност болничният се определя на база предния понеже при породени деца не е имало време да натрупаш достатъчно стаж за да ти гледат последните 6 или 12 месеца, но ме интересува за друг болничен как стоят нещата. Да кажем че хвана грип - дали ще вземат базата на ден, която съм взимала докато съм била болничен по майчинство или ще ми гледат минималната работна заплата.
Дано да съм го обяснила правилно.
Предварително благодаря за вниманието на мамите които работят в сферата на счетоводството.

За месеците в майчинство ще ти се взима майчинството-240 за 2009 и 220 за 2008

# 839

Здравейте, сигурно има отговор на моя въпрос, но времето не стига и моля да ме извините, че не прегледах така полезната тема за всички ни. Та на въпроса ми  връщам се на работа преди синът ми да е навършил 2-ве години, имам ли право на намален работен ден. Записан е на ясла, това като уточнение. Благодаря

Момичетаааааааа

не, нямаш такива права
намалено работно време може да ползва майката на кърмаче до 8 месечна възраст и след това по преценка на лекаря на детето, ако той прецени, че след тази възраст отново има нужда от кърмене детето
единствено не можеш да даваш нощни смени и да работиш извънредно

Благодаря ти

Общи условия

Активация на акаунт