Здравословно хранене за децата - 2

• 109 896
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 255
закуска- сандвичи с яйце и сирене, чай;
обяд-  разни храни за пикник  newsm41 family Laughing
след обяд- плодове;
вечеря- татарско кюфте, таратор

# 256
  • София
Позволявам си да копирам една покана, която ако стигне до ръководствата на нашите училища и градини, без Заповеди и Наредби ще бъде чудесно!  Оттук е
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383371.0

На 01.04.2009 г. от 18:00 ч

в зала "Надежда" на Столична библиотека (пл. Славейков 4)
ще се състои
премиерата на книгата на Донка Налбантова
"Да хранимдетето здравословно".
Книгата ще бъде представена от д-р Георги Гайдурков -
нутриционист, специалист по клинична консултативна психология.

"Да храним детето здравословно" е втората книга на Донка Налбантова и е подходящо четиво за всички, които споделят принципите на здравословното хранене. В книгата авторката излага идеята за завръщането на родителите и децата към закона за естественото хранене от Природата. Природата в своята съвършена цялост е отредила на обитаващите я видове, които са част от нея, най-подходящата храна; дарила е човечеството с мъдрия закон за хранене, който с вековете самият човек изцяло е заличил.

Крачейки към съвършенитве технологии, той е забравил своята храна и неусетно е превърнал начина си на хранене в болестотворно. Днес населението на Земята страда от множество неизлечими болести; болшинството от тях са в следствие на конвенционалното хранене, което е превзело умовете и сърцата на хората. Днес човекът коленичи пред болестите, страда и умира, но не съзнава, че трябва да се откаже от храните, които убиват здравето му и по-голямата част от енергията си изразходва за храносмилане на неприсъщата за човешкия вид храна.

Широко място в съдържанието на книгата намират въпроси, свързани с:
* неправилното хранене на детето и редица здравословни проблеми, породени от него;
* необходимостта и възможностите за промяна на детското хранене;
* подходящи ориентири към здравосовното хранене на дететео и препоръчителни здравословни храни през ранното детство;
* методически насоки и структура на педагоическата ситуация за възпитаване на детето в навици за здравословно хранене;
* приоритети на взаимодействието в здравословното хранене на детето: семейство - детска градина - училище - общество.

"Да храним детето здравословно" е преживян от авторката, изстрадан и проверен на практика опит, че пътят към здравословното хранене на детето е кратък и заложен в самите нас - достатъчно е само да пробудим съзнанието си за това, за да бъдем възнаградени от Природата заедно с нашите деца, постигайки не само физическо здраве, ни и духовно извисяване.

Авторката е предучилищен педагог, старши учител, носител на първа професионално-квалификационна степен, дългогодищен ръководител на детска градина. Автор е на редица специализирани статии по предучилищно възпитание и на книгата "Ролята на директора за квалификацията на детския учител".

Входът е абсолютно свободен и съвсем безплатен.

Цената на книгата е 13 лв.

# 257
Сори,че не съм от София,но по-нататък ще потърся книгата.Дано има успех и да е полезна за много майки,който мислят с какво хранят децата си.

# 258
И аз ще разчитам на книгата, въпреки, че винаги е по-приятно да се беседва по въпроса със запознати... Но 18 часа е "невъзможен" за нас - децата ни са на 2.6 и 4.6 г и сме като квачка с пилета - нямам "алтернативни" методи за отглеждане  Laughing Единствено почивните дни таткото е свободен да ги гледа... Ще потърся и първата книга, защото, да си призная, за първи път чувам за авторката ... Никога не е късно да се "образовам"  Embarassed
Успех на книгата!   

# 259
Трудно ми е да отида на представянето, трябва да съм с дребния, но ще е потърся после по щандовете. Има нужда от такава книга на български!  Peace

Бях взимала просо и кафяв ориз на български фирми, но малкия не ги хапваше въобще. Сега съм взела едни био, на гръцки им пише и ги яде с удоволствие - Biohellas. Въощбе нямат люспички или нещо, което да го дави (българските и след чистене се дави). Много ги хареса малкия, а и аз не ги пренебрегвам!  Simple Smile Около 5 лв за 500 гр. излиза. Така изглеждат:
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&a … =188&Itemid=6

# 260
Набрах си и лапад,попарих го и сега е в фризера и чака да се направи нещо здравословно-дайте идея ,освен супа, с ориз и зелник не се сещам друго.  chef

баница, сърми;ки, пюре ...

http://bgkulinar.net/recepti.php?id=436

# 261
Момичета,как давате плодовеете-примерно 2-3 плода наведнъж или плодова салата от различни плодове едновременно или пак на интервали.Трябва ли да се изьчаква време от единия плод до другия.Аз ги давам обикновенно на плодова салата но не зная правилно ли е така.

# 262
моите пoлучават към 9 и 30-10 часа плодове и или зеленчуци сурови, каквито са си поискали. на обяд също получават понякога, следобяд задължително и вечер понякога. не им ги правя на салата, бананите сами си ги белят, на ябълките махам семките и така цели си ги ръфкат

# 263
Аз давам плодове сутрин 1-2 часа след закуска и/или следобяд - по 1 вид. Например сутрин 1 ябълка (ако не е станал късно, а следобяд - банан или череши, или грозде (според сезона). Закуската често е само плод и евентуално кис. мляко (извара). Вечер или на обяд - месо/посно със салата - домати или смесена. Малчо обожава шопска и може да се наяде само с 1 голяма салата. Обикновено като сме на заведение това и прави  Simple Smile, докато дойде другото ядене.

# 264
IMJ, правилно или не съвсем, важното е да се ядат сурови плодове и зеленчуци! Не знам колко е голямо детенцето ти, ако е малко /пр. 1 г. - 1.6 г / или пък това е единствения начин да ги хапва - ОК. Иначе и аз като  Дъмпер ги давам възможно най-цели, като естествено е за предпочитане сезонните плод и зеленчук. Избягвам след хранене ... Иначе знам, че банан не бива да се комбинира, пъпеш също, грозде със сладки плодове, диня със сирене и т.н. ама на децата е трудно да им го обясня, така, че и аз "нарушавам", но съм от щастливките - нашите деца ядат всичко...
Та, нека си хапват децата ... Grinning

# 265
   Ама не им махайте семките на ябълките - те са най-полезното! Simple Smile Моята щерка и моите семки изяжда. Laughing

# 266
И аз давам плодовете често като плодова салата. Задължително между храненията.

Видяхте ли тази информация за зърнените детски храни. Винаги съм знаела, че не са добра храна, въпреки че от рекламите непрестанно ни убеждават в обратното.Това направо е тревожно. Много майки смятат, че това е здравословна храна. newsm78

Ето тук: "ЗЪРНЕНИ" ДЕТСКИ ЗАКУСКИ

# 267
  • София
Видяхте ли тази информация за зърнените детски храни. Винаги съм знаела, че не са добра храна, въпреки че от рекламите непрестанно ни убеждават в обратното.Това направо е тревожно. Много майки смятат, че това е здравословна храна. newsm78

Ето тук: "ЗЪРНЕНИ" ДЕТСКИ ЗАКУСКИ

Никога не съм купувала такъв бъркоч и когато са черпили насила детето, то не ги ядеше за ужас на културните черпещи - Ау, каква майка, не е научила детето си да яде! Та как без това на закуска? Това е основна храна?!

А  едно щастливо приятелче ми изпя нещо от рода:
Нескуик, ти си смисъла на живота, само ти даваш сила, само теб обичам....
Научили са ги в софийска детската градина и то върху "Ода на радостта" на Бетовен.... Бях дълбоко отвратена, но за родителите е напълно в реда на нещата.

# 268
Venera, ОП, изцяло се присъединявам кам вас, не мога да пропусна повода .... В друга тема са ме плюли за мнението ми и са ме "опровергавали с неопровержими доказателства" ... Вярно всеки си има мнение и си преценява ... Просто не се стърпях по темата "зрънчовци и зрънчообразни" пък било то и "супер здравословни, обогатени с незнамсикакво", че пък и "детски" на всичкото отгоре ... В къщи не сме внасяли подобни чудесии, камо ли да ги дам на децата да ги ядат ... В ДГ имат /признавам супер рядко .../ нескуик с прясно мляко, та като взема Силви след това от ДГ и я питам какво имаше за закуска, тя ми казва "еми, не знам ... нещо кафяво, плуваше в прясно мляко..., ама аз не го ядох"  Joy

И другото, което ме дразни е "детски шоколад", какво му е детското - не е ясно /че е по-сладък? или с по-малко какао?.../ Децата се черпят с шоколад /не детски/ само по празници, почивни дни ... по едно-две квадратчета... /много съм стисната, знам, че съм и в другата крайност, но това е положението ... за сега/.

Въобще няма да споменавам и супер "здравословните плодови млека" и готови кремчета - "Е" до "Е", а за разнообразие има и пълното наименование на оцветителя /пр. sunset yellow /рабирай: E110 и прочети:  http://www.food-info.net/uk/e/e110.htm  ... ДА, производителите са безобразни, ама и ние сме безотговорни и мързеливи потребители, не всички, разбира се  Grinning  Ами "детските сокчета, в кутийки/пликчета със сламки ??? горките с по 12-25% съдържание на конентрат, а останалото, какво е ??? звезден прах може би.... Луди хора... ooooh!

За многоцветните бонбонки и дъвчици и близалки - няма смисъл да споря.... Sick /признавам: купих едно пакетче "гумени мечета" от биомаг за кризисни положения ... "неизбежен" сблъсък с др деца по време на почивка...  - те поне са без желатин и "Е"-оцветители ... То и мойта е една ... от двете злини, по-малката...

То от такива като мене ще изпофалират производителите на киндер-незнамсикаквоси, нескуик-незнамсикаквоси и т.н., че и половината нестле и тя ще затвори ...

Може да направим конкурс за най-"детски" продукт ...  Laughing

Стига съм оплювала ... Лека нощ ....   Hug

# 269
  • София
Аз ще участвам в конкурса. Предложението ми е:

Кутия "Детски шоколадови бонбони"

българско производство, с такъв надпис и съответна картинка (не помня каква, само ги видях на детски празник  Simple Smile)
съдържание: маргарин, захар, аромати, няколко Е-та, фъстъчено нещо си, какаова маса(може би)

Бях потресена, защото на въпросното място детето ми хапна само печени бадеми (нямаше сурови) и нищичко друго.... Тези бонбони като ги видя и проблесна лъч надежда у него и още по-голямо разочарование, защото казах, че това даже смърди гадно и изглежда гадно, което беше чистата истина.

Общи условия

Активация на акаунт