Здравословно хранене за децата - 2

• 111 257
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 285
Yanche, при теб поне е била приятелка, която е извън семейството. Аз колко пъти обяснявах на някои роднини вредата от бонбоните и шоколада. Накрая всеки разговор завършваше: Абе, знам, че са вредни и са пълни с боклуци, но едно дете без тях не може да расте #Cussing out Много се ядосвах, но накрая взех да прибирам сладостите преди да е успяла да ги види.
Аз общо взето съм ги превъзпитала и носят плодове основно. Обаче баба ми последния път ме изуми, когато се появи с пакет близалки, шоколад Нестле и 2 броя от тея бонбоните на верига все едно дето са... Аз не вярвах на очите си. Помолих я както и друг път да им носи плодове и да не ме поставя в неудобно положение да им ги вземам от ръцете на децата... Хем вскеи път им носи плодове и казва "Аз нося малко плодове, защото знам, че ти не им даваш други неща" ....

Аз купувам сладолед  Wink не всеки ден , но когато сме на разходка и седнем на сладкарница и иска сладолед , има го  Wink радва се  Wink това не му пре;и да яде сурови зелен;уци , плодове и каквото там  Wink
А немците се делят . Има такива, които много се грижат за храненето си и такива, които освен боклук друго не помирисват.
Във франция даваха филм за огромни дебели тинейджъри , които пратиха на някакъв санаториум да ги нау;ат да се хранят правилно ... ами много от тях на по 15 и 16 години никога не бяха яли домат  #Crazy показаха им един домат ... питаха харесват ли ... ами не бяха опитвали никога  ooooh!

# 286
Повечето хора си знаят, че определени храни са вредни, но не им се чува, нито им се вярва,   nnnuuзащото така им е по-лесно- да предложат готовата химия на децата, вместо да приготвят сами нещо домашно. Всички се оправдават, че така или иначе ще ги проядат тези боклуци, отърване няма.
За мен е въпрос на навик. Но не стигам до крайности. Сладолед купувам, ноо синът ми много рядко си е искал и когато му купя не може да го изяде целия. И шоколад съм давала, изяжда няколко квадратчета. Знам си детето, че не прекалява. Малкият е още малък и скоро няма да опита такива неща. За мен системното ядене си е проблем, ежедневно ядене на боклуци.

# 287
OП, май трябва всички да си вземем поука от твоята история. Аз принципно не съм крайна, разрешавам болуци, но много рядко, но тази ситуация си е била направо грозна. След споделеното от теб, бих взела дете само при предварителна уговорка за храненето. Най-малкото - яде заедно с всички колкото иска, а след това, който иска, си дояжда (например след 2 часа, когато сте далеч един от друг!). Ох, не ми се мисли, че и нас това ни чака.... Иначе, сладолед и аз купувам понякога - това всъщност май е единственото сладко нещо, което купуваме напоследък.

# 288
понякога се ;удя как издържат организмите на хора, кото нищо естествено не ядат? как се адаптират тези организми? как го преработват? от къде си набавят веществата, които са им нужни? витамини, ами някои пият само кола и фанта вместо вода , от къде си набавя организвма вода ?
гледах предаване в един манастир разделиха монахините на 2 , едните се хранеха 1 месец обикновено, другите само с био . Накрая на месеца тези, които бяха яли само био се ;увстваха зна;ително по дорбе от пред и ... то само заради съзнанието, ;е се хранят добре и с естествени неща. Вси;ки кръвни тестове от преди и след експериментите и на двте групи бяха без изменения  Hug

# 289
Мен това най-много ме притеснява. Като стане малко по-голяма и разбира повече как ще й обяснявам защо не й купувам сладолед или други храни в лъскави примамливи опаковки, а другите деца около нея хрупат. Сега общо взето е лесно да я разсея, да й кажа, че ще й дам вафла след като се наобядва, а после тя забравя. Всъщност се сеща за сладкиши само ако ги види.
Не искам да се чувства ощететена или още по-лошо след време да се крие от мен и да си купува боклуци, така че гледам да не изпадам в крайности. Ако много иска нещо, й давам. В повечето случаи обаче желанието й за нещо е по-скоро подражание на някой, отколкото истинска нужда да изяде определената храна.

# 290
Според мен зависи как е научено детето от малко. Ако вкъщи всички! ядат здравословна храна - то я приема за нормална и вкусна и свиква с нея. В повечето случаи на съответния нездравословен продукт трябва да се предложи подобен здравословен вариант. Когато на едно малко дете му дадеш кисело мляко, разбъркано с ягоди и му кажеш че това е сладолед, то го приема за даденост и свиква с вкуса му. Или замразен плодов сок на клечка. Или изцедиш пресен сок и му кажеш, че това е натурален сок, то го приема. И после, когато сте някъде му казваш - ще хапнем от нашия, този е изкуствен, неистински, оцветен (показваш как боядисва) - детето (особено ако е видяло че го цедиш пред него) приема твоя вариант и го търси. Когато от малки се учат е по-лесно, отколкото в по-осъзната възраст (над 7 год.), а и можеш да моделираш вкуса му. Другото е да му покажеш как например кока-колата разяжда ръждата и да обясниш, че така щипе и коремчето. Нещата трябва да се обясняват и насаждат... за да се развият после и от само себе си. Да предпочете детето само ябълка пред вафла, може да му се покаже една дебела леля и да се каже, че е яла основно вафли и то ще разбере, че не иска да е като нея, а като Барби - хапваща ябълки и кълнове. И ако все пак опрете до вафлата - вземаш нещо от типа на Корни без шоколад (опаковката е пак толкова лъскава), а все пак е с мюсли и плодове. Малко разводних...

# 291
Бунгичка, къде в Пловдив го има този сладолед?

Че и на мен ми е болна тема... Wink

Бенджи, на пешеходния мост на Новотела има едно кафе (със сини маси и столчета, то всъщност е единственото там, мисля). Хапни и един вместо мен Wink

# 292
Бунгичка, опиши го този сладолед, с какво е по-различен? Може и тук да потърсим подобен, по-истински...

# 293
 Хм, незнам точно дали ще ти го опиша, но сякаш е с истинска сметана, плодове, ядки и т. н. Като консистенция и плътност не съм яла друг такъв и усещането ми е като за нещо добро Laughing Много субективно казано, но така е. Виж и за марката му не се сещам, др. път ще обърна внимание на това.

# 294
Здравейте момичета,
Извинявам се, че не съм чела назад, но ще наваксам при първа възможност Hug

Имам въпрос. Знам, че ще помогнете. Heart Eyes

Какво ще кажете за "плодова напитка с 14  (не, не е грешка!) Е-та, която децата пият естествено?
Проверих Е-тата. Само 5 от тях се считат за "безобидни". (Това също е условна формулировка.)
2 от 14 - те откровено са канцерогенни!!!
Останалите са  "съмнителни и трябва  да се ползват внимателно."

Въпросът ми е, към коя инстанция/ служба трябва да се обърне човек, за да се спре производството на тази гадост? РИОКОЗ? Или друга? Thinking Какъв е редът?

# 295
Аз пък сега имах неблагоразумието да прочета темата за вафлите в Клюкарника.  ooooh!
Голям смут, голяма паника. Много е трудно явно просто да не се купува и да не се яде.

# 296
Ами като начало може би Асоциацията на потребителите, като им пратиш писмо с обратна разписка и се обосновеш кои Е-та са опасни за човека. А можеш да алармираш и РИОКОЗ, защото те отговарят за анализа и опасността.
А защо не кажеш и на нас, да знаем и да предупреждаваме децата да не си взимат от нея.  Stop На малките ние не даваме, но големите в училище си купуват всякакви боклуци  Mr. Green

Лошото е че в доста такива напитки Е-тата са написани увъртяно с другото им име и човек не ги разпознава, звучат някакси познато.
Ето пример маскирани Е-та, повечето безвредни (преписвам от етикет):
киселина: лимонена, стабилизатори: пектин, ксантан, карбоксиметил целулоза, натриев октенилсукцинат нишесте, антиоксидант: аскорбинова киселина, оцветител: куркумин, натурални аромати, консервант: калиев сорбат, натриев бензонат.

# 297
  • София
Д
Аз пък сега имах неблагоразумието да прочета темата за вафлите в Клюкарника.  ooooh!
Голям смут, голяма паника. Много е трудно явно просто да не се купува и да не се яде.
И аз не мога да разбера какво толкова са се затръшкали - спираш да купуваш вафли и боклуци и толкоз... Кое му е трудното не мога да схвана и това е....

# 298
Да поясня, че детето ми не е е близвало сокче от магазина. Оставих май грешно впечатление. Laughing

Не съм чела темата за вафлите, но предполагам, че хората ги вбесява това, което и мен, а то е, че се крие марката и производителя. Сакън да не настъпят някое протеже по мазола. Поставят човешкия живот на карта.

Аз вафли не ям, но не нападам тези, които ядат. Върви се с малки стъпки напред. Да не искаме невъзможното.

# 299
Да нападам нямам време.  Wink Дори избягвам разни такива " драматични " теми.  Просто моментно си се позачудих. Simple Smile Всеки да си преценява сам.

Общи условия

Активация на акаунт