Здравословно хранене за децата - 2

• 109 436
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 45
от нас ... на копривата и спанака вместо ориz може да се сложи нахут (ние така му викаме) от рода на бобените , може да се слага варен и в салата . Става супер.

и аz прочетох zа тефлоните и май ще ходя да купувам други тигани ... въпреки , че ние почти не пържим ... най много някоя палачинка . Друго не се сещам да сме пържили от мнооого време насам.

# 46
И ние не пържим, но си мислех, че като тигана е незалепващ и приготвям разни неща без мазнина е здравословно, а то  ooooh!

# 47
Знаете ли каква е разликата между кварк и извара (тази, която е като българската)? Кое е по-полезно?

Може ли да се готви с калиевата сол и с коя марка?

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 18:42 от В_и_В_и

# 48
от нас ... на копривата и спанака вместо ориz може да се сложи нахут (ние така му викаме) от рода на бобените , може да се слага варен и в салата . Става супер.
С нахут не съм пробвала, ще опитам. Обичам да си експериментирам. При спанак и тиквички оризът съм го замествала с булгур, просо, киноа, ечемик. Тук много консумират ечемик на зърна, не е пресован. В България не съм виждала, може вече и да има. Та с всичко това върви.

# 49
ЗАПИС и в новата разкошна тема...  :  bouquet

# 50
Тук много консумират ечемик на зърна, не е пресован. В България не съм виждала, може вече и да има.
Има пшеница, ечемик и ръж, изглеждат точно като овесените ядки - сушени и пресовани.
Не съм виждала не-пресовани обаче, освен житото.
Аз ги ползвам като меся тесто за хляб, предварително ги накисвам в гореща вода и след замесване на меко тесто от пълнозърнесто брашно, ги добавям при месенето + малко брашно, докато го уцеля на твърдост. В самия хляб после не се виждат отделните ядки - стават си част от материята. Simple Smile

# 51
Виви, сега виждам, че си добавила въпрос. С калиевата сол четох, че не е хубаво да се готви. Също така да не се слага в горещи ястия.

multimodal, непресован ечемик имах предвид, че не съм виждала. Другите ги знам.  Wink

# 52
В_и_В_и, кварк и извара е едно и също нещо  Peace по-полезна е може би нискомаслената

# 53
В_и_В_и, кварк и извара е едно и също нещо  Peace по-полезна е може би нискомаслената

Това пък защо?  Shocked
В нискомаслената би трябвало да има повече растителни (хидрогенирани мазнини!)...  newsm78
Изварата мисля се получава след пресичане на пр. мляко с някаква киселина, при което се отделя почти бистра течност + "твърдата" част..

# 54
Аз знам, че кварк всъщност е извара, но все пак между българската извара и немския кварк няма никаква прилика. Затова питах да не би да има различна технология по приготвянето.
 Някъде четох, че всъщност изварата е нискомаслена; дори тази, приготвена вкъщи с прясно мляко, пресечено с кисело.Мазнините оставали разтворени в суроватката, но не знам колко е вярно.

Вери, мерси. И аз така предполагах.

# 55
момичета невероятни сте  Hug такива хубави идеи давате  Heart Eyes

дъщеря ми обича крема сирене  Tired което съм убедена, че е бъкано с всевъзможни гадории...чудех се с какво да го заменя и хич не се сетих, че мога да и пресека мляко и да и направя извара  Whistling

# 56
   На прясното мляко слагате лимонов сок и прецеждате през кърпа - остатъкът е извара, мазничък.
   В quark-a, Виви, има само мляко, нищо друго - ако имаше, щеше да го пише на опаковката. 
   Понякога във Frischkäse, което е крема-сирене, има добавки, затова там се оглеждам. Има някои от марките и на българския пазар.

# 57
Не знаех, че извара може да се прави и с лимонов сок. Аз досега винаги слагам прясното мляко да ври и добавям половин кофичка кисело. Пресича се и водата отцеждам в цедка.
Гледах едно здравно предаване по руската, в което казваха, че изварата е мощен естествен имуностимулатор и съм решила да предлагам по-често.

# 58
може да пресичам млякото с 3-4 капки лимон, от изварата правя и компрес за болно гърло или за гърдичките ако трябва

# 59
Изварата е много полезна и лесно може да замести някое кремче. Извара с настъргана ябълка, с ягоди, всякакви плодове и малко ядки. Страшно я харесва малкия. Намачкваш я, слагаш 2-3 лъжици кисело мляко и копър и става за филийка - като бял пастет, ние я ядем с лъжицата.  Laughing Ако купувате готова, да е насипна и прясна, а не от вакуумираните опаковки. Моя малчо си харесва купешката, а домашната нещо не я зачита. Иначе и аз със лимон. сок я пресичам.

Изварата - е най-добрият източник на белтъчини, който може да се намери (ако не смятаме яйчните белтъци) и не съдържа почти никакви мазнини. Белтъчините й се състоят от незаменими сяра-съдържащи аминокиселини - метионин, цистини, които са доказани хепатопротектори. Затова наричат изварата „медицинската сестра на черния дроб". Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция. Това подпомага доброто им преработване в стомаха и тънките черва и организмът ги усвоява в много висока степен.
Цветът й е бял, с кремав, но не и със синкав оттенък. Вкусът й не бива да киселее, а да е естествено сладък. Консистенцията й трябва да е еднородна и леко маслена. Ако се разсипва и троши, значи е извлечена всичката й влага. Истинската извара стои на бучки и се рони, но не се слепва. Съхранява се при температура go +8°С не повече от 72 часа в хладилник, в стъклен съд, в който са сложени 2-3 бучки захар.

Общи условия

Активация на акаунт