Здравословно хранене за децата - 2

• 109 433
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 180
Валенцето,ще споделиш ли как се приготвя, моля те?

# 181
Били, аз също обожавам прясно сирене и едно време, когато баба имаше коза, сиренето хич не се задържаше да зрее. Но знам че за деца не е най-доброто. Прави на детенце извара, много е полезна и вкусна, а и можеш даже като кремче да я даваш. Пресечи прясното мляко с лимон или кис. мляко. Назад имаше за изварата.
Валенце с машинката ли го прави? Аз го клатя на ръка в бурканче (за фитнес). Домашното масло си е супер, само за пържене и сладкиши не е много подходящо. Най-хубаво е за директна консумация. А и за гхи. Съхранява се с водичка (да е покрито) в стъклен съд, в хладилника.
Баба правеше навремето и една смес от кисело и малко прясно мляко, не знам как се казва, която разбиваше. Става много интересен вкус. Хем убива киселото, хем не е прясно и постепенно бактериите го закисляват.  А лятото и компот от джанки (кисели ябълки) без захар или вода с ябълков (домашен) оцет. Действа невероятно освежаващо и потушава жаждата. Тя му викаше "жетварска кисела вода". Носили са го на нивата и е утолявало жаждата даже на обяд. Е, разбира се, за деца не е подходящо...точно с оцета. Но аз си правя лятото от по-сладките джанки и детето много го обича за жегата. Натуралните сокове и фрешовете само "заслаждат".

# 182
  • София
Да,разбира се!
Аз лично си събирах каймака от свареното прясно мляко /домашно/ и си го слагах в една кутийка във фризера.Така събрах от 5-6сварявания и днес сутринта го извадих от фризера.Като се размрази,но все още студено,сложих каймаците в миксера и пуснах.За около 10минути въртене на миксера се образува маслото.Има чудесен сметанов вкус.
Има тема в Готварския,на първа страница,аз оттам видях. Peace
M_Nik ,сега прочетох поста ти.Самото масло да сложа във вода,така ли?Аз го сложих в пластмасова кутия,но ей сега ще го прехвърля в бурканче.

# 183
прибрах го аз чая пикуик и сега или бг билков или варя цвят липа(аз липовия го обожавам от мойто детство)
моето дете много обича прясно мляко да пие , чувам версии се е вредно че като порастнат хората нямали някаква бактерия която да го разгражда и т.н
говорих даже с един приятел технолог който се тези неща за мен много знае , каза че за 1път чува, единствено когато детето има червено гърло да не пие
а в повечето случай взимам домашно мляко , не че не приема купешко , просто той всеки ден иска да пие
затова пък кисело мляко рядко давам , давам му бактериите отделно на капсули, какво е това мляко дето 1м да се седи не му се надува капачката , аз от дете не съм виждала мляко с надуда капачка , а преди на 4-5 ден в хладилник и кофичката се надуваше
досега само в 1магазин съм видяла етикети ''с намалено съдържание на растителни мазнини''

# 184
M_Nik ,сега прочетох поста ти.Самото масло да сложа във вода,така ли?Аз го сложих в пластмасова кутия,но ей сега ще го прехвърля в бурканче.
Маслото издържа повече (1 седмица), като е във вода и да е в стъкло, че поема миризмата на пластмасата. Извинявам се, обърках се, че беше взела машинка за кисело мляко, а не за масло.
Кисело мляко има и Био, а и можеш да квасиш, ако ти се занимава. По-лесно се усвоява от организма киселото мляко. И точно този ензим - лактаза, който натоварва стомахчето на малкото дете и възрастния е туширан при киселото. Иначе прясно в кремчета и сладкиши - става - преработено е.

Киселото и прясното мляко съдържат еднакво количество протеини, калции и витамини от B групата и от тази гледна точка са еднакво ценни за организма, особено в детството и юношеството и след 50-годишна възраст. Прясното мляко съдържа по-големи количества лактоза (млечна захар), за разграждането на която е нужен ензимът лактаза. Този ензим изчезва при някои възрастни индивиди и те лошо храносмилат прясното мляко (разстройство, болки в корема). Тези хора спокойно могат да консумират кисело мляко, защото неговото съдържание на лактоза е минимално. Киселото мляко е жив биологичен продукт, тъй като то се получава при ферментацията на прясното мляко от млечните ферменти, които живеят и се размножават в продукта. Млечните ферменти са пробиотици, т.е. „приятелски" бактерии, които са нормални обитатели на червата и благоприятно повлияват храносмилателните процеси, а имат и доказано положителен здравен ефект. Те потискат развитието на патогенните микроорганизми в червата и по този начин поддържат равновесие, което гарантира нормалната им функция.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 16:51 от M_Nik

# 185
Протеинът казеин в прясното мляко не може да се разгражда в човешкия стомах.

# 186
Протеинът казеин в прясното мляко не може да се разгражда в човешкия стомах.
И аз така знам, за това не консумирам мляко.....
А едно уточнение: не в човешкия, а в организма на възрастен човек, защото децата го усвояват, и те също са човеци, макар и дребни....

# 187
Доколкото знам децата след 3 год възраст губят този ензим за разграждане на казеина.
Затова вкъщи не давам прясно мляко. В градината всеки ден се пие.

# 188
Доколкото знам децата след 3 год възраст губят този ензим за разграждане на казеина.
Не съм напълно запозната, но някъде съм чела, че възрастта е  след 18 години....

# 189
Момичета,останах с впечетлението,че много от вас имат машини за домашен хляб.Лесно ли се приготвя и има ли на пазара различни видове брашна?А самите машинки големи ли са или има различни варианти.

# 190
  • София
Аз имам такава машинка и от повече от две години хляб не купувам.Голяма е долу горе колкото фритюрник.Хляба става супер лесно.има всякакви брашна.

# 191
Нещо намерено набързо за казеина във форума:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362234.15

и статиите от там:

http://www.bb-team.org/articles/3226/
http://www.xnetbg.com/new/content/view/585/40/
http://www.zemianazaem.com/?p=65

Машина за хляб имам, но не е кувана в България, така че няма да съм от полза със съвет.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 18:20 от Вери

# 192
Валенце,каква марка е твоята и от България лин е купувана?

# 193
Не съм напълно запозната, но някъде съм чела, че възрастта е  след 18 години....

Както Вери е казала след 3  Peace

# 194
  • София
Моята е Мулинекс и да,от Бг е купувана.

Общи условия

Активация на акаунт