Здравословно хранене за децата - 2

• 109 929
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 810
Но тук проблемът с яденето на боклуци е наистина мноого по-малък, защото го няма това масово ядене по площадките, а и баби няма Grinning
Така е.
И на Маги се е случвало да яде хубавинки на рождени дни, партита, когато сме на гости или когато някой дойде у нас и донесе нещо, когато сме навън с някое семейство. Но сякаш интересът и към тези храни се прояви след като тръгна на градина, когато малко поотрасна. Аз също не взимам насила, нито забранявам. Писала съм и в друга тема как процедирам. Тя е вече достатъчно голяма и да си решава. Няма цял живот да я вардя. Уча я да ни пита преди да вземе нещо. Говорим с нея. Често и казвам сама прецени дали можеш да го ядеш; ако искаш ми го дай или го хвърли. Не винаги се получава. Хапва си понякога нещата. После я питам какво толкова и е харесало и дали иска да отидем да купим. Неща от този сорт. Не всички ситуации мога да опиша, за да стане ясно, че не правя трагедия от една солета.  Laughing Няма да забравя как преди година и половина се натъпка с един чипс и след това повърна. Сега не иска да го погледне. От друга страна някои храни сама си ги спря в градината, при положение, че останалите 15 деца ги ядат / неща, които ние не купуваме и не ядем /. В предния си постинг бях малко афектирана и излиянието ми беше насочено към друга възрастова група при децата -  най-малките, едногодишните. Сигурно не е станало ясно. Но такива ексцесии по площадки и градинки наистина не помня да е имало, докато живяхме в България. Може би щерката не е била достатъчно любопитна.  Laughing То и аз хич не се шматаросвах в кварталната градинка.  Wink

# 811
Аз пък винаги нося (повтарям се за някои) нещо от нашите неща (малчо е с алергия) и казвам - Не му давайте от вашето! - Който иска да си взима от нашето и после раздавам. Децата са учудени, че и по-здравословни храни могат да са вкусни и искат да пробват. Даже няколко майки свикнаха да взимат ядки или сушени плодове, или крекери, или пресни плодове вместо зрънчо и чипс.
Това предполагам не означава, че на малкия не му се дояжда  Wink, но като има заместител - винаги минава номера, важно е да имаш какво да предложиш в момента. Ако пък няма точно тогава, плод-зеленчук има наблизо и се намира какво - сам си го избира.

# 812
Темата е страхотна, още я чета и съм към средата Laughing
Винаги съм се чудила какъв хляб е за предпочитане - пълнозърнест, ръжен, типов? Редувам ги всичките, избягвам само белия.
Прочетох, че някои от вас сами си приготвят хляб. Колко време отнема приготвянето му, може ли да се правят по няколко, които да се съхраняват за ден-два? Стана ми интересно, а съм лаик по въпроса. Ще се радвам ако споделите. Wink

# 813
аз правя хляба в машина, 2 часа и е готов.
някой да даде инфо или мнение за сребърнатата вода

# 814
  • София
Машината за хляб има различни по продължителност порграми,аз ползвам тази за 2часа и 10мин.Днес правих хляб от царевично и пълнозърнесто брашно.Сложих съвсем малко бяло,за да бухне все пак мъничко.
Сребърна вода ползвам всяка зима.Не мога да кажа дали помага или не,но не пречи.Капя в носа и давам през устата.Себе си излекувах от конюктивит със сребърна вода и настойка от лайка,не зная кое от двете помогна повече.

# 815
Абсолютно подкрепям за мението на баби, други майки и приятели. Но и аз сятам, че не е на 100% правилно да се ограничава от всички лоши-за мен има категория абсолютно забранени/поне за сега напр. чипс, шоколад/ храни и такива, които може един-два пъти в месеца, в определена ситуация /т.е. ако има друго дете пред него, с което си играе и то яде/ и с цел да не бъде "забраненият плод"-пр. солетка без сол. А относно това дали едногодишните искат сами или не-мога от собствен опит да ви кажа, че до сега бяхме доста злояди и дори и аз трудно давах каквато и да е храна, а друг човек абсурд дори и да е бил много гладен, просто всичко беше "не". От скоро обаче си взема и от мен и от другите хора, и от масата, изобщо сам...Така че всичко е много индивидуално  Simple Smile

# 816
A представяте ли си, че онзи ден водих малкия на преглед и дежурен беше един млад специализант. Той попита малкия дали е ял сладолед и малчо му каза - НЕ. Онзи лекарсамо дето не ме обяви за луда. " Ама как така не сте му давали сладолед!' Реагира така, сякаш не съм му давала хляб, сирене или плодове. И това педиатър, пък и пред детето. На излизане от поликлиниката малкия поиска сладолед и аз без да показвам, че не е сред любимите за даване храни веднага му купих един - той близна два пъти, каза, че е много студен и ми го връчи. Оттогава не е искал сладолед. Май детето излезе по - умно от лекаря.  Grinning
За хляба: правя хляб на машината, правя дори бял  Embarassed, но поне знам от какъв произход е. Става на бърза програма за 1 час и половина, а на нормална програма - зависи от вида 3-4 часа. Но като го заредя преди работа, следобяд е супер. ( Между другото и за машината като разбраха разни колеги, ме обявиха за луда).

# 817
аз разбирам лекаря. Аз не мога да си предсатвя моето детство без сладолед. Спомням си как взимахме на морето пари от нашите и тичахме да си вземем от будката. Та и аз съм за здравословно хранене , но не се вманиачавам. щом детето не иска е идеално, но ако искаше нямаше да го оставям да плаче  Hug красиви неща ще си спомня един ден  Sad

# 818
  • София
И моите деца през лятото си хапват сладолед,купен,не го правя аз.Тове е едно от малкото неща,които така и не се научих да правя вкъщи и се налага да купуваме.
Иначе и на мен навремето ми се смяха познати за хлебопекарната,а сега точно тия,дето се смееха,вече и те имат.

# 819
Аз не съм против детето да  яде сладолед, но при условие, че не иска - така да се възмущава лекаря чак. А иначе - аз не съм ама хич вманиачена, ако иска - да, като не иска, аз защо трябва да му давам?

# 820
  • Linz
Eдно време аз и без боза, дъвки или хот-дог не можех да си представя. Сега обаче категорично отказвам да им купувам. Те си знаят и изобщо не ми искат. Със сладоледа ми е малко по-трудно, защото масово виждат другите деца да ядат и чат-пат им взимам.
Хляба и сиренето също не са ми от приоритетните храни.

# 821
Аз не съм против детето да  яде сладолед, но при условие, че не иска - така да се възмущава лекаря чак. А иначе - аз не съм ама хич вманиачена, ако иска - да, като не иска, аз защо трябва да му давам?

Да по принцип не е прав да се меси на майката по този глупав начин. На сестра ми детето пък не яде шоколад . Направо го мрази . Има деца всякави. Моя не яде желтъка на яйцето. Яде белтъка само , ако няма остатъци от желтък. Иначе го усеща и плюе направо му е гадно. Но яйца яде де  Laughing След голямо бърсане на жълтъци  Wink

# 822
Благодаря за отговорите за машината за хляб. Много се изкушавам да си купя. За жалост ще мога да я ползвам само почивните дни, но и това е нещо Simple Smile

# 823
Благодаря за отговорите за машината за хляб. Много се изкушавам да си купя. За жалост ще мога да я ползвам само почивните дни, но и това е нещо Simple Smile

Правенето на хляб отнема само 5 минути - да заредиш машината с продуктите, указани в рецептата и да включиш машината на избраната програма и можеш да ходиш на работа. Може да печеш и на отложен старт. Купи си, няма да съжаляваш. Във форума можеш да намериш тема за машината за хляб.

# 824

Правенето на хляб отнема само 5 минути - да заредиш машината с продуктите, указани в рецептата и да включиш машината на избраната програма и можеш да ходиш на работа. Може да печеш и на отложен старт. Купи си, няма да съжаляваш. Във форума можеш да намериш тема за машината за хляб.
Благодаря ти! Ще потърся темата, тъкмо се чудех от къде да намеря повече инфо. Проблема ми е, че съм на работа, но щом може така - да се зареди и след време да се включи - ще стане работата. Обичам да експериментирам и ще ми е приятно сама да си правя вкусен и здравословен хляб.

Общи условия

Активация на акаунт