Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 258 428
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Хах, все едно описваш моя син...само дето е случил на класна...В класа са 4 парчета буйни и тн ХАДВ...Аз много исках училищен психолог да работи с него, но класната ми каза, че не вижда нужда и че аз прекалено се вглеждам, заради брат му...Справя се без ресурсен, но пише безумно грозно...

# 1 231
Понеже си чакаме обследването,аз съм тотално объркана. искам да разбера,какво става с моето дете и къде е истината!? С такова поведение и най-вече,с такава диагноза,ми го определят само в училище. Ако оставим приятели и роднини,някои от които го познават почти колкото мен,има и други,които твърдят,че детето ми не е с такава диагноза. Например учителят му по плуване.Днес говорих с него,обясних му какво се случва.Той знаеше,но не в детайли.Категоричен беше,че за моето дете,не се отнася подобна диагноза. "Дефицит-да,ама хиперактивност...няма такова нещо при него." Това му бяха думите. Вярвам му много,защото той по принцип работи с деца с поведенчески проблеми или извън нормите,както обичат да ги наричат. Т.е. има представа за какво иде реч. Същото каза и часния психолог,който посещаваме. Както и учителката по английски.
Та тук точно ми е объркано. Аз също не виждам някаква прекомерна физическа активност в него. Незнам...да съм свикнала толкова с някакво поведение,което не виждам!? Опитвам се да видя някакви съответстващи на хиперактивност дейности. Има,но не са това,което чета и чувам.
Тук виждам най-добртата компетенция по случея. Майкикоито можете да ми кажете,какво точно и как да се вгледам в него,за да разбера и да си отговоря на въпросите,по повод конкретно- хиперактивност. Какво да наблюдавам,кои са най-характерните черти? Освен тичането и непрестанното движение,за което чух и четох.Което при моя син го няма. Веднага ще подкрепа с пример: Умее да изчака ред на опашка,да изчака градски транспорт на пейката,както и да седне на свободно място вътре,без да се шушка. Умее да се нахрани седнал и спокойно. Умее да изслуша приказка до край,докато лежи или седи,без да обикаля. И други от този тип. Шри тези дейности,не си клати краката,ръцете или друга част на тялото.Просто си седи/лежи.
Виж,прекъсването му е любимо. Говоря по телефона-прекъсва,без да се съобрази с това. Докато чета приказка,може да ме прекъсне поне 3 пъти. Меша се в разговорите на възрастните и взима отношение и позиция,което не е присъщо за едно дете.Например,вчера си говорихме как ще посрещнем новата година и с кого.Той се намеси: "те няма да решават къде да спят в нашата къща". А дори и не сме каали кой какво решава,къде и защо. Това са двете основни неща,за които се сещам да съм чула и чела.Едното съвпада,другото не.

# 1 232
DIUHug!
Следи внимателно детето. Ако няма проблем с усвояването на материала в училище си щастливка.
Хиперактивност   не е само тичането, тя е свързана и с импулсивност, която я има при твоето дете- прекъсването на разговорите, неумението да изчака, за да се включи в разговора, включването ненамясто- ето това е импулсивност.
Мисля, че трябва да преместиш детето- ако си решила в същото училище и то веднага. Тази учителка  няма да се промени,заради твоето дете, нито заради някое друго. На теб ти  трябва учител с много голямо разбиране по въпроса, а тази няма никакво.

Знам, че си чела много, но ето ти още нещо.

http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=ar … B8&Itemid=114

# 1 233
Здравейте,
Синът ми е официално с диагноза ГРР-високо функциониращ, но включва и ХАДВ. Обаче освен характерни за хиперактивност прояви при него има и контрастно забавено извършване на някои дейности. Например може да обува чорап 15 мин. и така както в други случаи тича из жилището, така да са му нужни минути за да стигне от стаята си до входната врата, което разстояние е по-малко от 2м. Казано на жаргон мотка се по цял ден и работи късно вечер в последния момент. Предполагам че такъв контраст в поведението има и при другите деца с ХАДВ. Вие как се справяте с това? Как да прекратя сутрешния кошмар и за двама ни по обличането и воденето на училище? 

# 1 234
Ами ..... не се справяме.Късане на нерви.Особено когато трябва да се учи......Няма мотивация за учене.Времето просто изтича между пръстите му.

# 1 235
  • София
А, аз не разбрах от София ли сте? Ако да, интересувам се от треньора по плуване  Embarassed

# 1 236
darina, благодаря за линка. Ще погледна.
Доника, ще ви пиша ЛС за учителя по плуване.
За ученето. Немога да кажа, че няма желание да учи. Но му е трудно да се съсредоточи. Лесно се ядосва, ако нещо не е по силите му или е решил, че е твърде трудно. Но се справя, усвоява, даже е мааалко по- напред с матеряла. Но и аз натискам много и не го оставям.
Рори, мога да те посъветвам да създадете план- график. Аз отделих почти цял ден и направих такъв за цялата седмица. На огромен лист кадастрон. Разграфих го и написах всички дейности за всеки ден. Отдолу са написани правилата в отделни графи: на вън и у дома. Награждавам с магнити за всеки успех и отнемам за несвършена задача или нарушено правило. Ефекта е много добър при нас. Не, че е впечатлен от магнитите, даже се дразни, но факт е, че запомня дейностите и правилата. Пробвай, началото е трудно и за двама ви, но резултат има. Аз отначалото се чудих с тези графици. Докато го направя правилно, да подредя мислите си...отказах се на два пъти. Но си го навих на пръста накрая и рекох, че това е най- малкото, което мога да направя за него. Ако не помогне, няма да навреди. Е, резултата е много мотивиращ и стимулиращ. Който иска, мога да снимам, за да създам някаква првдстава от къде да почнете.

Последна редакция: пн, 07 дек 2015, 21:30 от DIU

# 1 237
DIU, ако не те затруднява може ли наистина да го снимаш. Нашето дете е и с аутистични черти и с плановете имаме проблем. Нещо ако е планирано пък може и да не стане истерията е голяма и ако видя как е направено при вас може да избегна евентуални мои грешки.

# 1 238
Рори, днес ще снимам и ще ти покажа на ЛС. Не съм много на ясно как става, но ще се справя надявам се. Режима има много положително влияние. Отначалото е малко тегаво. Трябва да напомняш, да посочваш графика. Моето се дразнеше с тези правила, но пък рядко се опитва да ги пренебрегне. Само привидно недоволство улавях. Но след около месец и нещо вече, с график, забелязвам факти, които сам прави. Знае кое след кое е и въпреки, че е недоволен, изпълнява графика неволно и без да се усети.

# 1 239
DIU, ако не те затруднява ще помоля и на мен да пратиш графика. Откривам моята импулсивна и разеяна малка принцеса в твоето дете...Още сме ПУ, но друтага година ни предстой първи клас и ще е добре, ако от сега свикне с това. Инак съм чела, че не е хубаво да се отнема награда....точка, магнит...независимо под каква форма е. Но ето, че при вас е проработило.
 bouquet

# 1 240
Момичета, как да изпратя снимка на друг потребител? Има майки, които искат да видят храфика ни, но нямам представа как да го покажа чрез ЛС?

# 1 241
Здравейте мами, имам момиченце на почти три годинки, която е много темпераментна, енергична и емоционална. Рано ли е на такава възраст да се постави диагноза? И към кого трябва да се обърна личен лекар, психолог? Вашите деца с годините стават ли по-малко хиперактивни, как са били в детската градина, училище? Преминава ли някога това?

# 1 242
  • 1st floor
И на мен ще ми е интересна снимка на графика. Сложи я направо в темата. Peace

# 1 243
  • София
Момичета, как да изпратя снимка на друг потребител? Има майки, които искат да видят храфика ни, но нямам представа как да го покажа чрез ЛС?

Най-лесния начин е да я качиш някъде в интернет
Здравейте мами, имам момиченце на почти три годинки, която е много темпераментна, енергична и емоционална. Рано ли е на такава възраст да се постави диагноза? И към кого трябва да се обърна личен лекар, психолог? Вашите деца с годините стават ли по-малко хиперактивни, как са били в детската градина, училище? Преминава ли някога това?
Ми не е рано. Има тестове, по които да се направи и ранна диагностика

# 1 244
Момичета,аз не съм писала отдавна,ама айде да почна да се жалвам.Бях питала тук дали някой е ползвал ДЕНУБИЛ,никой не отговори.Намерих въпросните ампули,поръчах ги от Испания кутията струва 5 евро.И да има лек напредък за 2 месеца.Имайки в предвид,че с 300 зора ги приемахме.Но почнахме да повтаряме някои думи,но....станахме нервни,агресивни,сърди се като не го разбирам.Но всичко съвпадна с период ,в който баща му се върна(не живее с нас) за около 2 седмици,а и сменихме градината.Вчера госпжата ми се жалва ,че не искал да спи,скачал по леглата и почнал да скубе децата(това от време на време).Бях като гръмната.Той до сега 3г.и 6 месеца не ебил агресивен,напротив даже отстъпчив.Денубила не го приемаме вече 2 седмици и не мисля ,че е от него.Но госпожата ми изръси да съм му давала успокоителни сутрин,за да кротува в градината и да спи.Това направо ме довърши.Дайте моля мнение,как да се справя с тая агресия,според вас на какво се дължи?

Общи условия

Активация на акаунт