Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия

• 89 996
  • 1 269
  •   1
Отговори
# 1 140
  • у нас
така е - не всеки може да си позволи болничен. Има места, където не пускат работника в болничен, а и не е икономически изгодно за семейния бюджет през ден да си в отпуска. Другото което е, че просто може баба, дядо или друг роднина да гледа болното дете.
А през летните месеци защо трябва да го пусна когато съм в отпуск по майчинство или по друга причина не съм на работа? И защо и тогава трябва да се плаща?

И сега какво стана- досега на градините се караха болни деца и ние роптаехме, че заразяват здравите деца, а сега направиха така, че ПРИНУЖДАВАТ РОДИТЕЛИТЕ ДА ВОДЯТ ДЕЦАТА СИ БОЛНИ в детските заведения.

# 1 141
  • Бургас
И сега какво стана- досега на градините се караха болни деца и ние роптаехме, че заразяват здравите деца, а сега направиха така, че ПРИНУЖДАВАТ РОДИТЕЛИТЕ ДА ВОДЯТ ДЕЦАТА СИ БОЛНИ в детските заведения.

А, точно! Не ми се мисли от тук нататък какво ще става!

И за другото си права.Какъв болничен ще им представя аз като съм си в къщи по майчинство за малкия? Thinking

Съгласна съм да се плаща тази такса, но в рамките на учебната година, не лятото когато са ваканции и сборни групи.И да я няма тая простотия с болничните.

# 1 142
 Момичета не се ядосвайте преди да стане ясно как ще е със сигурност. Както писах, не мен сутринта ми казаха, че тези 40% се отнасят само за учебната година и само в случай на отсъствие над 20 дни /което си е цял месец/. Не виждам нищо чак толкова шокиращо. Искрено се надявам и пожелавам никое дете да не боледува по цял месец  Peace

# 1 143
  • вкъщи
Деси децата се прехвърлят от яслата в градина,когато детското заведение е одз,но пак не е сигурно,защото в нашето одз имаше 90 деца в яслени групи,а само една първа група.Понеже ние се преместихме в друг квартал,исках и детето ми тук да е на градина и не подадох молба за одзето в кв."Славейков".
А това,че в наредбата пише,че децата се прехвърлят от ясла в градина съвсем не е така,особено за градините в централна градска част.Четири деца от блока,които са на ясла,не бяха приети в нито една градина #Cussing out.

# 1 144
Лелка, в наредбата не е казано, че децата ще бъдат приемани по райони. Прехвърлят ги в градина, в която има повече групи и на хора, живеещи в центъра, децата им може да бъдат приети в заведение в Славейков. Това е положението. Дали това е само за лятото, докато започне същинския прием през септември, когато е официално за градините, не зная. За тези, които не са приети никъде, трябва да си потърсят правата в Общината. Няма начин да им откажат и да не запишат все в някое заведение детето. На мен това, че се очаква тази промяна в Наредбата ми го каза една учителка от ДГ още през януари - докато чакахме за записване на опашката през ясла № 1 (тя чакаше за внучето си). А неотдавна го четох и черно на бяло в Наредбата. Относно неприетите деца от блока ви, сигурна ли си, че не е защото са им предложили заведение чак в другия край на града, където не им е удобно и ако има кой да гледа децата, са се отказали, а не, че децата са останали неприети. Просто трябва да си търсим правата, които ни се дават по закон, ако ни устройват, разбира се.
Дано и други мами се включат и да споделят вярно ли е това, че не се спазва Наредбата, както твърдиш ти.

# 1 145
http://docs.google.com/gview?url=http://burgascouncil.org/files/orders/20.pdf
На страница 8 тук пише за промените в заплащането.

# 1 146
  • вкъщи
Всички майки на неприети деца от блока ходихме в общината и ни предложиха места в една градина в Славейков,записахме ги,обаче едва след като ние отидохме там и и говорихме с Таралова.Друг е въпроса как ще си водим децата през зимата дотам,особено тези,които нямат коли.повечето,които имат варианти няма сигурно да ги водят,но...за мен остава непонятно как едни са приети в района ,а други не,при равни условия.
Адски трудно  ще ми е да водя  и взимам сина си в Славейков,а кака му на училище в Л.Карававелов.

# 1 147
Точно това, което ти казах - то си го пише и в Наредбата. За мен не е толкова непонятно - след като през лятото местата са малко, е ясно, че някои ще са приети, други не. Но аз бях останала с впечатление, че по принцип това е само за през лятото. По принцип градините не приемат през лятото!!! Малко са тези, които имат някакви летни групи, не зная точно, сборни ли, как ги наричат. Thinking Изрично съм питала в градината до нас, при това учителката ни е позната и ми каза, че през лятото не приемат, единственият прием за цялата година е през септември. Останах с впечатлението, че ако съм близка вече със самата директорка може и да я вземат.
Ясно е, че важат големи връзки при градините. Е, поне с такива впечатления оставам. По принцип и за яслите бях останала с подобни, но ето - нас ни приеха и в двете ясли, където подадохме документи и всякакви приказки за подкупи и т.н., за да ни приемат, се оказаха неверни. Все още нямам личен опит с градините, обаче.
Това, което е важно, поне за мен, е дали, когато започнат същинските приеми през септември в градините, ще има преразпределение по адреси вече, които са основните критерии за прием в дадена ДГ (за разлика от яслите Naughty)?

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 19:07 от desi_sunshine

# 1 148
Деси, няма такова нещо като "същински прием през септември" Naughty Приема е един и резултатите от него вече бяха обявени на сайта на общината. Няма да има никакво преразпределение повече, защото това се прави, преди да извадят окончателните списъци на сайта. Бях обяснила преди няколко страници, принципа на който се прави приема... Всяка градина сама за себе си разглежда молбите и прави прием според броя места, като включва и определен брой резерви. Този списък се изпраща от директора в общината, от там общината засича дали има едно и също дете прието в две градини и го вади от списъка на едната градина, като на негово място влиза някое от резервите и след това се обявява крайният прием за всички градини. Не очаквайте чудеса през септември... тогава на градина ще тръгнат тези, които са приети  Peace

# 1 149
ПиПеЛолита, не си разбрала (хм, или аз не съм разбрала, де да зная Laughing). Първо, имах предвид официален, по наредба, прием (под същински). Второ, ние обсъждахме за това в коя градина са прехвърлени децата от яслите за лятото, т.е. преди приемите през септември. Значи, според теб, там където ще бъдат през лятото, в тази градина, в същата ще си останат и след това (след септември)? Моля те, само ако си сигурна, че е така, да го потвърдиш, а не както Лелка - първо каза, че детето и не било прието никъде, както и на още няколко майки от блока, после се оказа, че все пак не е така и т.н. и т.н. Мен ме интересуват конкретните правила и дали се спазват, а не дали някой го устройват или не. Предпочитам първо да си преценя за себе си дали ме устройват. В крайна сметка много зависи и къде е местоработата на човека, който ще взима детето, като се има предвид РВ на градини и ясли. ooooh!  Едно време са си работили поне до 19 ч. и родителите са си ходили нормално на работа, а в днешно време, понеже повечето майки не работят, тип по американски си отглеждат по-дълго децата, и затова и РВ в детските заведения изкуствено се намаля.

# 1 150
  • вкъщи
Някой има ли тел на базовото училище,и по точно на лятната занималня.Звъня на този от сайта им,но никой не вдига.
Имате ли отзиви за заниманията ?

# 1 151
Деси, може би не съм разбрала конкретната ситуация.... ако детето ти е прието в определена градина, то от септември то ще си е там  Peace  Ако в момента е някъде другаде поради ремонт или друга причина, то от септември всичко би трябвало да си е в реда на нещата и всяко дете ще е там, където е прието...

# 1 152
Изрично съм питала в градината до нас, при това учителката ни е позната и ми каза, че през лятото не приемат, единственият прием за цялата година е през септември. Останах с впечатлението, че ако съм близка вече със самата директорка може и да я вземат.
Ясно е, че важат големи връзки при градините.
Приемат,приемат, с правилни впечатления си останала Peace

# 1 153
За братскул знам само че ще е в село Братово и цените им започват "от 380 лв"

Братскул се намира в с. Братово, на 15 км. от Бургас. Това е луксозно реконструирано бивше училище с огромен двор. Обстановката е страхотна, сус всички удобства за детето, които мойете да се сетите. Голяма площадка за игра на двора и голям център в къщата за децата от 2 до 3 години за студените дни и месеци. Програмата включва игрови уроци през целия ден, целия персонал е от педагози /английскоговорящи/, като езика не е във вид на уроци а децата биват учени през целия ден. Например на обяд на децата ги у4ат имената на плодовете, храните, т.н Пасивно децата научават имената на предметите от апликациите по стените, когато рисуват в книжките, докато си играят ги учат на думичките. Така без проблем във вид на игра научават езика. Не е във вид на специални уроци, когато трябва да дърщат детето седнало и концентрирано за час, което знаем всички че е трудно постижимо. 50% от времето се говори на Английски. Групите са с по 10 деца. За всяка от групичките има учител, медецинска сестра и лелка. Има и други занимания за развитието на креативност, логическо мислене, двигателната активност. Разстоянието не е проблем, защото има осигурен транспорт. Вземат детето от дома Ви от 8.30 до 9 и го връщат в 6 часа. Изхранването е 3 пъти на ден, достатъчно хранително и балансирано в зависимост от възраста. децата спят на обяд. Ако родителя има ангажимент детето може да остане за през нощта да приспи. Стандарта на училището няма алтернатива в България. Единствено Евро Лицея в София предлага подобни условия но цената е доста по-висока. Един път месечно биват преглеждани от педиатър и стоматолог.
Таксата е 380 лв. на месец. Допълнителните такси са 110 лв. за храна и 100 лв. за транспорта, които не са задължителни. Някои родители се комбинират и водят децата си сами, други настояват да им проготвеят храната сами.
Оглед на място може да се направи по всяко време. Ако искате да огледате на място или имате въпроси може да се обадите на 0878/544 215 или 056/828 828- Таня. Офиса в Бургас е на ул. Алеко Богориди 59/.
Аз записах сина ми на 2 години и съм готова да давам по-голямата част от заплатата си за да може детето ми да посещава градината. Искам да инвестирам в неговото правилно развитие сега, когато реално може да му се повлияе и да му дам един добър старт и предимство пред другите, нещо което моите родители не са могли да направят за мен Simple Smile Каквото се заложи сега се развива по-късно. Знам че финансовият фактор не е за подценяване, но ще откажа цигарите, ще спра да пръскам пари по себе си ако трябва. Кое в края на краищата е най-важно за нас?
А и се надявам да се осъществи този прект на правителството за подпомагане на частните градини, когато родителя плаща само половината такса.

# 1 154
 Добра реклама, но поне да беше и грамотно написана  Tired

Общи условия

Активация на акаунт