"Европейско кенгуру"

• 153 315
  • 626
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ми някои от приятелите имат по 1 обут и един бос крак.  Joy Според мен се търсят колко приятели са събрали пари заедно за обувки. А какво ще правят тези, с по 1 обувка и какво ги прави такива алтруисти- не мога да си представя.  Joy Joy

Много тъпо написана задача! И много трудно се разбира какво всъщност се търси. Поне за мен, де, децата сигурно са с по-будни умове.  Hug

Оооо, сега видях отговорите! Условието е наистина сгрешено! Би трябвало да е "Няколко приятели си купили поне по 1 чифт обувки....", тогава става.

# 151
Преди състезанието погледнах чуждите сайтове и това което мога да кажа е че задачите за всяка страна не могат да се различават повече от 30 %. Тъй като ние погледнахме за няколко страни САЩ, Канада, Русия разликите са несъществени и са само в по - лесните задачи. Това, което е различно, вероятно е, че цветовете помагат при осмислянето на задачите.

Задачите се водят за не много сложни, тоест масови, логически. Не се набляга на състезателния елемент, а са нещо като празник на логиката. В много от държавите правят публични само резултатите на децата, които имат най - много точки, за да не се нарушава празничността. За сметка на това, на много места, видях че  всяко получава рецензия на своята работа със обяснения на сгрешените от него задачи.

Имат сайтове на състезанието, в което се разясняват неговите цели и логика. Задачите са разгледани по типове и това ги прави лесни. За съжаление видях всичко това последните дни и не ми остана време да се занимая със сина ми.  Мисля, че в България  има много какво да се направи по въпроса, но не точно откъм вида на задачите. Те са характерни за състезанието и доста смислени, с подчертан дидактически елемент.

Във връзка със втори клас състезанието не е предвидено първоначално за второкласници, но тъй като в много страни такива са се явавали просто малко е намален броя на задачите. Но в сайтовете на другите страни е обяснено, че състезанието не е предназначено за тях и ако родителите искат да пратят второкласник рискуват да го стреснат. Дори в руския сайт има съвет да се изчака трети клас доколкото си спомням.

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 15:39 от ziun

# 152
Има ли общо класиране за София?

# 153
А защо мислите, че задачите са били еднакви? Като гледам отговорите са различни за 2 клас и за 3-4 клас.
Аз съм малко разочарована от моя син. Има 75% някъде. По негови спомени какви отговори е дал, така излиза  Rolling Eyes! Направил е отново тъпи грешки  Rolling Eyes!
Погледни тук и ще разбереш!
http://web.mon.bg/public/kenguru_2kl-2009.pdf
http://web.mon.bg/public/kenguru_3-4kl-2009.pdf

# 154
Излязоха ли някъде резултати за явилите се в 125 СОУ- София.

# 155
Тръгвам за 125 -то, кажете за кое дете да проверя?  Peace
Може на лични  Peace

# 156
Много от изложените възражения и препоръки биха имали смисъл, ако ставаше дума за контролна работа или изходно ( входно) ниво. Нека не забравяме, че тук все пак става дума за състезание и идеята е не всички деца да решат всички задачи, а да се отсеят най-добрите. Между другото синът ми е втори клас и знае какво е " периметър".
Да, dideva съгласна съм, че това не е нито контролна работа, нито
входно или изходно ниво. Това е състезание, в което само като база са използвани държавните образователни изисквания. Но все пак е редно да се състезават  деца от една възрастова група със задачи, които са за тях. Едва ли някой ще приеме за връх на математическия талант, ако дете от втори и четвърти клас решават едни и същи задачи и от това да се прави извод колко е талантливо детето ми, щото е решило задачите. И в случая децата в четвърти клас не са поставени равностойно. Едва ли ще съм много доволна, е ако не си крия главата в земята, че детето ми е с математически талант, ако дете във втори клас е решило същите задачи, както и той. Ако ще търсим талантливи деца, то нека за всеки клас да има нарочно разработени въпроси. Иначе какво по-точно сравняваме???
И аз съм на същото мнение.Дъщеря ми е втори клас, решава задачите за 4-ти и нещеш ли тя не е успяла все пак да реши някоя от задачките , за да се  класира.Това е състезание, а какво означава състезание?-Да се състезаваш с равнопоставен противник и да се отсее по-добрият, но равнопоставен , в случая на предаден материал  с повишена сложност.Лошо няма в това да св започне с по-лесни задачки от 1-2-3 клас, но поне да не са всичките такива, а и съвсем същите!!!Смях!!!

# 157
Второкласниците решават същите задачи, но се класират отделно. Никой не ги сравнява с по-големите. 3-4 клас се състезават заедно, но третокласниците имат бонус - класират се за втори кръг с по-малко точки.  Та има някаква справедливост.  Мисля даже, че и най-малките не решават всички задачи, а само първите няколко. А те обикновено

# 158
 Ами някои от задачите в темата за 2ри, съвпадат и с тези в темата за 6ти клас , а може и в за по-горните класове да ги има, но не съм гледала /винаги е било така или поне от 15год насам  Wink/.  Но мисля, че една и съща задача има различна цел в различните по класове теми  Wink...

"Европейското кенгуру" според моите наблюдения поне, не е класическото състезание по математика, та преподаван материал освен аритметиката и малко геометрия няма.  
Тук се набляга повече на нестандартни задачи - състезават се участниците на база логика, бързина на мислене, наблюдателност, въображение, концентрация, обща култура и т.н.
Такива задачи в задължителния училищен материал мисля няма, а евентуално СИП,ЗИП и т.н.

А за равнопоставеността -зависи от каква гледна точка се гледа, ама почти никъде по състезания и изпити я няма в идеалния вариант Peace

# 159
Тц, тц, тц... Тарикатите в Канада дори още не са го провели! Току-виж преписали отговорите от сайта на МОН.  Joy
http://www.math.concordia.ab.ca/~marinova/kangaroo/
А в Русия е било на 19 март...
http://www.kenguru.sp.ru/
Веднага да си признаят всички, които си пишат с руско другарче..... Joy

# 160

Оо,по отношение на мен се надявам да не възникнат такива съмнения - синът ми е сбъркал 5 задачи, които реши за секунди след състезанието.  Там е бързал като за световно, след което си извадил солети и се правил на интересен колко е бърз. 3 клас е. Принципно на запад нищо не зависи от това състезание и не вярвам някой да опропасти детето си като го прати да се "състезава" на известни задачи.

Но в България ми се струва, че използват състезанието за прием в т.н. елитни математически гимназии и вероятно е справедливо да се зададе въпроса, че е възможно задачите да се намерят предварително, въпреки че засега не ми се вярва някой да го прави, но технологиите напредват и образователната система трябва да влиза в крак.
       Всъщност по въпроса за приема ми се струва, че трябва да се помисли и за това, че много гимназии сами изготвят задачите, с които се кандидатства и потенциално могат да извършват подбор на своите деца при недобросъвестност, която с риск да съм черногледа според мен трябва да се предполага за България.
       Не искам никого да обидя.

Ето тук са задачите и ключ с отг за всички класове, в случай че се интересува някой, който не се е явявал.

http://bgmath.blogspot.com/2009/03/blog-post_6196.html

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 17:18 от ziun

# 161
Има ли ги вече изнесени резултатите от "Европейско кенгуру" за Варна , ако някой знае може ли сайта.

# 162
Според мен задачите 3-4 кл. са супер лесни, повечето от децата ги бъркат, защото са много припряни, не са се научили да четат условието по 2-3 пъти и др. такива дребни, но много важни неща. Моят син е сбъркал 7, когато го накарах да ги реши отново у дома -една по една, реши правилно 6 от тях, без изобщо да му помагам, единственото, което направих е да му напомням  преди всяка задача да чете подробно по два пъти условието. След 10 състезания може да влезе в час Joy

# 163
Според мен задачите 3-4 кл. са супер лесни, повечето от децата ги бъркат, защото са много припряни, не са се научили да четат условието по 2-3 пъти и др. такива дребни, но много важни неща. Моят син е сбъркал 7, когато го накарах да ги реши отново у дома -една по една, реши правилно 6 от тях, без изобщо да му помагам, единственото, което направих е да му напомням  преди всяка задача да чете подробно по два пъти условието. След 10 състезания може да влезе в час Joy

Ето това е ключът към успеха в математиката - способности, интерес, трудолюбие, но и вникване в езика на математиката, търпение, концентрация. А последните качества трябва да се култивират.  Естествено извънкласната работа с изявени учители е просто задължителна, защото училищният материал никога не е бил достатъчен (и не само по математика).
Към рецептата не добавям родителските амбиции, защото въпреки че е нужно да ги има, предозирането може и да навреди на децата...

# 164
Така и не намерих задачите и отговорите на руския сайт newsm78. Ако някой се ориентира по-добре от мен, просто да ги копне!

Общи условия

Активация на акаунт