"Европейско кенгуру"

• 153 425
  • 626
  •   1
Отговори
# 375
В събота е Математическото кенгуру. Моето момиченце е 2 клас. След като изчетох всичките ви мнения за това състезание и най-вече ме впечатлиха фактите, че в никоя страна 2 клас не ходи на него, че задачите за първата възрастова група са за 3-4 клас, а задачите за 2 клас са извадка от тези за 3-4 клас и като допълня, че таксата за участие е 7 лв ?!? Чудя се дали да я пусна. Вие как ще постъпите с вашите второкласници?

# 376
Всъщност не е тази събота, а другата. До понеделник трябва да кажем в училище дали ще участваме и да платим.

# 377
Кенгуру ще има и в 125-то СОУ. Записванията са в библиотеката на училището до 17.03. Такса - 7лв

# 378
  • София
Ние вече платихме, в нашето училище са казали, че днес е последен срок за записване.

# 379
  • София
Честно казани, аз водя детето си само от любопитство.
Направих си труда за по-сериозно разбиране за смисъла от състезанието и за мен това е още един начин за изкарване на пари.
След националния кръг, което е последната стъпка в България , заминават на Европейското състезание общо 8 деца - по 1 от всеки клас.
За сметка на това от съюза на Математиците, МОН и още чиновнически отдели заминават 16  човека - придружители на децата.
Не съм чула досега да сме спечелили Европейско кенгуру.
В страната състезанието е популярно и всяка година таксата за участие поскъпва.
За сметка на това, организаторите ги мързи да направят една проста грамота за участие в състезанието.
Разбира се, като се разрових повече в интернет открих , че ги мързи и да изнесат , на места, данните, да подредят децата и да уведомят тези , които са се класирали на някаква смислена позиция.
Предложих в училището, където е синът ми, да се направят математически състезания със задачи по стила на Еропейско кенгуру и да се изведат само онези деца, които наистина имат заложби.
В това състезание всички участници получават смислена награда. Разбира се за първите места тя е и специална.
Големите ученици е нормално да имат амбиции и да знаят какво искат, но 2, 3 и 4 ти клас - това са още деца и определено, за тях,  по - безмислено нещо от участието им в подобни състезания няма.
Аз разговарях с други деца и родители, учители,  те съвсем разумно ме попитаха, като така или иначе задачите излизат в интернет и ги публикуват, защо просто да не се свалят и не се решават в спокойна обстановка.
 Шанса да се класираш е прекалнео малък, а който има изявени заложби лесно ще участва следващата година, ще се подготви и съответно изяви.

# 380
  • София
natinat, позволи ми да не се съглася с теб.
Може състезанието да е комерсиално, но задачите са много готини и дъщеря ми зорко следи да не го изпусне. Аз лично също много се забавлявам, когато ги решавам.
Относно решаването в къщи - в никакъв случай не може да се сравнява състезателната с домашната обстановка! У дома, след състезание, дъщеря ми решава сама задачите, които са я затруднили и се ядосва, че решението не й е хрумнало по-рано.
За мен подобни състезания са полезни именно с трупането на опит за концентрация в точно определен момент и за точно фиксирано време в непозната обстановка.   

# 381
  • София
За мен подобни състезания са полезни именно с трупането на опит за концентрация в точно определен момент и за точно фиксирано време в непозната обстановка.   

Точно заради това изпращам дъщеря си от миналата година, когато беше 2-ри клас  Peace
В момента изобщо не ми е важен самия резултат, въпреки че тя обикновенно е сред първите. Важното е да се научи да внимава, да си открива навреме грешките и да види че няма нищо толкова страшно и притеснително в едно такова състезание.
А в тяхното у-ще събираха такса 6 лв  Thinking

# 382
  • София
Аз също харесвам съдържанието на задачите и интереса към тях е напълно заслужен.
Единствените ми протести са срещу  и безотговорното отношение на организаторите.
Между другото, таксата за участниците в София се плаща само на 15 и 16 март, като лично се внася между 12-14 часа в Немската гимназия на партера при определен човек.
Може ли в двумилионен град с десетки банкови офиси, да ходиш и да внасяш такса на ръка някъде си, само в рамките на 2 часа?
За другите градове има обявени банкови сметки, по които сумите от участниците да се внесат, но за София няма.
Не оплювам съдържанието, а организаторите и липсата им на елементарно добро отношение към децата - участници.
Затова  и смятам, че всяко училище може прекрасно да се погрижи за децата си, като организира такива състезания (видимо материал, задачи и подготовка има от къде да се намери)
Всяко училище може да създаде състезания, в които децата да решават задачи със съдържание, подобно на "Кенгуру" и да превърне края на това състезание в празник за тях.
Смятам, че смисъла на всички състезания е да се създаде интерес и популяризира математиката. Децата да намират смисъл в работата си и да се стремят да се развиват.
А радостта на родителите и учителите от успехите на децата е най-голямата награда за повечето малчугани.

# 383
  • София
Относно свикването за работа в състезателна форма, както са различните състезания....
Не смятам, че това ще направи децата ни по-успеваеми на изпити(примерно след 7- ми клас или университета).
Които са крехки емоционално отношение винаги ще се притесняват.
Колкото по-големи стават, толкова по-значими изпити за живота си ще имат.
Следователно, толкова по - притиснени ще бъдат.
В един мометн състезанието е по-скоро натиск и напрежение за тях, а не това което търсим - удоволствие от работа им и собствения  труд.
Лично аз попитах детето си и също го рекламирах като форма да работи 75 минути без да се разсейва.
Той се съгласи, но ...все по-притиснен става като наближава времето.
Не го натискам, подкрепям го, разказвам му за моите изпити и притиснения.
Но, все пак остава си една тревога в него.
Така или иначе ще отидем.

# 384
  • София
Децата са различни, така че каквото е добре за едно - за друго не е толкова сполучливо.
Голямата ми дъщеря не обича състезанията, никога не е била убеждавана от ползата им и не е ходила дори на олимпиади. Но тя е малко "непукист"/перде, което й помага в стресови ситуации. На изпитите след 7. клас, които даваш за пример, се справи блестящо.
При малката /5. клас/, която е по-стеснителна и умозрителна, в началото се притесняваше от непознатия формат и изживяваше трудно неуспехите, но от две години подобни състезания й носят само удоволствие.
Аз не виждам нищо лошо човек да се притеснява и аз го правя, когато предстои защита на важен проект, интервю и т.н. Това значи, че ми пука какво правя и как го правя, мобилизира ме и ме амбицира. Важно е да не се изпада в паника!

# 385
  • Sofia
Дъщеря ми се записа за състезанието в събота, така че ще ви следя с интерес за обмяна на мнения.

# 386
Тук са задачите и отговорите за всички класове от 2006 до 2009г.:

http://math-bg.com/?page_id=165

# 387
Някой знае ли от кой клас може да се участва на френски?

# 388
моят син се записал и ме постави пред свършен факт - даже си дал от неговите пари за таксата !ама не, че много обича да ходи, а понеже същият ден получил забележка и искал да ми се подмаже Joy Joy
та, сега знам, че сме в събота на кенгуру, но не знам от колко часа е ? ooooh!
Моето момиченце е 2 клас. ..... Чудя се дали да я пусна. ....
аз миналата година пуснах моя син - той въобще не беше готвен специално, просто исках да видя как ще се държи на такъв тип изпит - и се представи съвсем не лошо.освен това се почувства и доста важен Laughing.според мен попитай детето си - ако тя иска - пусни я, ако не - не!късмет на всички деца!

# 389
Някой знае ли от кой клас може да се участва на френски?
Всички без втори.

Общи условия

Активация на акаунт