Усещате ли натиск да спрете да кърмите след първата годинка?

• 6 861
  • 141
  •   1
Отговори
# 15
Винаги са ме подкрепяли близките ми.Бабите ми,майка ми,мъжа ми и другите роднини,че дори и приятели казваха,че това е най-доброто за бебето ми и никога не е ставало въпрос за отбиване и натиск от тяхна страна.Когато са ме срещали ме питаха дали още кърмя и ми казваха"Браво",че продължавам.
Мъжът ми е върл противник на АМ,постоянно ми казваше,че детето няма АБКМ,а повръща и се обрива от млеката.И май съм склонна да му повярвам,защото от сирене,кашкавал,кис.мляко,белтък,извара,плодови десерти с обезмаслено прясно мляко няма реакция,но щом дам каша с АМ или АМ-и се започва с повръщане на фонтан и обриви.Не знам какво има в него  Sick
Исках да кърмя до 1г.6 месеца-1г.8 месеца и имах подкрепата,но отбих на 1г.3месеца по здравословни причини  Confused

# 16
  • Varna
Първия път когато ми казаха ,че е време да отбивам беше когато малката беше на 4 месеца.Когато казах ,че кърмя въпросната дама каза:"Имате време до лятото да се отбиете" (беше март) Аз се усмихнах само, защото малката тогава беше все още изключително кърмено бебе и нямах никакво намерение да отбивам. Около годинката се включиха двете баби и аз още тогава им заявих, че до 2 годинки има още доста време. Е двете годинки малката ги подмина преди 3 месеца, но все още си е кърмаче. Бабите не спират да питат " До кога", но в момента сме в някакво затишие, защото установиха,че по този въпрос решаваме само аз и малката.

# 17
хахаха днес отново бях запитана... отговорих с въпрос, какаво очаква да чуе на един и същи въпрос ...

лошото е че става дума за стереотип и предрасъдък... бебето се кърми до годинка... или докато проходи, после ако е момче е перверзно един вид
аман

за болницата: и на мен ми бяха приготвили бележката за плащане, но понеже знаех /една ромка я изписаха предишния ден и бях сигурна, не че мога да цитирам законовата уредба/ и им напомних и даже ми се извиниха,  че по инерция защото те българките рядко кърмели и затова се била объркала сестрата...  newsm78

# 18
Ейй това последното е много грубо. Бих се обидила сериозно.

# 19
не се сърдя на нищо в което съм видяла дори малко добронамереност, жената беше искрена... не го каза с цел да ме обиди, да ме приравни с ромките или нещо такова, констатацията й за съжаление е реалистична, колкото и да е  жално за дечицата

# 20
То май не приравняването към ромките би ме обидило, ами би ми станало криво, че сигурно е права жената.

# 21
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Аз не съм била подлагана на сериозен натиск,но подмятания имаше доста и то уж много "компитентни" хора!

# 22
досега не бях обръщала внимание, но всъщност никой край мен не настоява, че едногодишното бебе е голямо за кърмене. вероятно не смеят да ми опонират, като виждат каква маниачка имат насреща.  Laughing не че ако ми кажат нещо ще си променя мнението, де...

# 23
  • В заешката дупка
Чакай да стане на 3 и половина.   Twisted Evil

Не усещам никакъв натиск от родата, достатъчно са тактични явно, но усещам премълчаване на мисли. Мъжът ми беше, как да кажа, може би горд докъм 3-тата година, но вече откровено си казва, че предпочита големият ни син да е отбит; в същото време обаче знае, че не става лесно, така че не ме форсира.

Нищо "класическо" няма в поведението на сина ми. Нито се отби докато бях бременна, напротив по-често си търсеше, нито пък е намалил драстично броя н кърменията. Ако от него само зависеше, сигурно щяха да са по 4-5 на ден. Ако види брат си, че суче, обикновено си иска. Започвам все повече да вярвам, че ще се отбие сАмо ако и малкият се отбие. Мъникът обаче няма изгледи да го направи скоро. Иска си доста често. И въпреки, че ми се иска да се отбият без драми, плавно и "класически", не мисля, че съм склонна да кърмя до  5 години...  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 21:48 от ЧеКа

# 24
Аз натиск точно не съм усещала след годинката, по-скоро учудване че няма да спирам. След втората уж подпитваха, но не ме питат конкретно.. Не знам за по-натам Simple Smile
А за циганките - с една лежахме заедно в болница заради дечицата. Тя каза, че циганките от Факултета вече давали АМ, защото е модерно. И купуват банички защото било престижно да те видят там че даваш мляко от шише и баничка..а кърменето било по-скоро за "простите" - това е точната дума която циганката каза.

# 25
За това с "никакнеотбиването" на  баткото и искането  и той, когато види че малкия суче, ... дали и някакава  ревностчица не оказва влияние

Преди да олепим тоя гадния чревния вирус, сучеше 1-2 пъти през деня и то без много да настоява, вероятно всеки път когато е поисквал, ако съм искала да го залисам е щял да се откаже, обаче като се разболя започна едно сукане... и като се оправи след 4-5 дни аз тая кърма какво да я правя дето текна като река отновооо, аз го гонех да суче че не се търпеше.  hahaha hahaha hahaha

Честно казано циганките, които ми бяха през погледа в болницата ми направиха впечатление на много всеотдайни майки и то не само към собствените си деца... Не знам дали не е от някаква солидарност само, но когато оставиха едно бебенце без майка му,  поне за 2 от тях съм свидетел поискаха да им го дадат, за да не е само. Макар че им обясниха че може да зарази тяхното, не се отказахо, а едната каза простичко: грях е да го оставиме така. бебенцето беше на 3 месеца и всички го чуваха че плаче постоянно, но се обзалагам че повечето не са и се поинтересували за да разберат че  е ромче, със същия успех можеше да е българче.
А когато раждах баткото, доведоха посред нощите една клошарка в напреднала бременност. Ами  2-3 момичета,вече родили, които изглеждаха всичко друго освен бедни и бяха на по 18-20г събраха кърпа, шампоан, гребен и й помогнаха на жената, да се изкъпе , да си почисти въшките /от персонала я бяха напръскали и завили с една кърпа/ за да не го е гнус доктора да й обърне внимание.
Не можех да не се запитам и двата пъти ние дали бихме направили същото за друга българка...ако тя изглежда като последна измет с която не бихме били щастливи да ни свързват тук или в друга държава където ни считат за 2ра ръка и сме малцинство... мисля че знаете отговора  Embarassed Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 22:19 от oceanid

# 26
  • На бял кон в Pierrefonds
Ами аз живея в Канада и тука си промотират кърменето минимум до две години. Никой не те насилва, но има СТРАШНО много информация кое как става, възможни проблеми, телефони, консултационни кабинети, помпи под наем...каквото си помислиш го има. Стига да ти се кърми...

# 27
При мен имаше натиск, който като непостоянното мартенско време ту се засилваше, ту утихваше. Започна след първата годинка на Бучкозавъра, после на година и 1/2, после на две и в последствие горе-долу до последния момент на отбиването (2 г.,4 м.). Тежеше ми, че "врага" спеше в моето легло. Ако беше чужд човек, познат или приятел, бих му теглила една кръчмарска и бих му пожелала да покърми известно време, пък после пак да дойде да си полафим по въпроса...  Tired
И при нас положението беше горе-долу такова. Около 1г и 6м. беше най-тежко и чак ми се ревеше, а после останаха само подмятанията ту към малкия, ту към мен. Сега вече е на 2г,4м и още незнам дали се е отбил напълно, защото си иска когато се уплаши от нещо, но сме тръгнали натам. Интересното е, че всички останали от родата си мълчаха и само подмятаха, че така вредя на себе си / заради калция /. Тук изключвам баща ми! Явно мъжете са много ревниви, когато става дума за гърдите на жена им и баща ми от солидарност към мъжа ми го подкрепяше за отбиването Mr. Green!
Иначе приятелки с деца ми казваха - "Ти си луда!" и гледаха ей така  ShockedJoy

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 07:14 от benighted

# 28
Свекърва ми е ходила на гледачка миналата седмица и жената й казала, че имам бучка в гърдите, защото съм кърмила малко, видиш ли! И продължила с мантрата: "днешните булки все гледат лесното, но се заблуждават, че изкуственото хранене е по-лесно".  Mr. Green Свекърва ми й дръпнала една реч колко време е кърмен Бучкозавъра, а гледачката  Shocked . Та заради това й твърдение всички неща, които е казала, са подложени на критика и съмнение.  bowuu

... после ако е момче е перверзно един вид...

Откакто Бучкозавъра е отбит, т.е. към 4-5 месеца, интереса му към гърдите ми не е намалял. Вече е забравил как се суче, но за сметка на това "атита" вече имат друга функция. Когато е тъжен, веднага идва да ги целуне и да ги гушне за успокоение; когато спи до мен ръчичките му "залепват" за гърдите ми и може да стои така с часове; миналия уикенд обясни на една бъдеща майка за какво служат гърдите и как бебето заспива докато суче и т.н.

Честно казано, в първите дни от тази промяна бях притеснена как свекърва ми и мъжа ми ще приемат подобно "опипване" и дали няма да скочат, че това е прекалено и извратено. Точно обратното обаче - шегуваме се, че Бучкозавъра се включва онлайн, че няма да ревнува от евентуално второ бебе някой ден когато го види да суче и да го гушкаме. Като си знам домашните любимци, това е невероятна крачка за тях!  Laughing

# 29
 Joy Ха Хааа Бръм, тая гледачка си е намерила майстора, ти си нестандартна булка.

Общи условия

Активация на акаунт