Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 31-та тема

  • 54 945
  • 368
  •   1
Отговори
# 255
# 256
  • Мнения: 9 449
Славчева, много ти са опетитни и тортата, и парченцето   bouquet

Маме, ти сигурна ли си, че си добре с това точене на блатове в 2,30  Hug

Смайли, увечили брашното малко. При нас е на око, всъщност вече щерката ги прави, но хвана дозата от една и  съща чаша и не се разплуват. Ама пък важно е, че са много вкусни  Peace нали?
Гледам, бобец с наденица си готвила  Laughing Laughing Ще взема и аз да сложа утре наденици, вече го накиснах  Wink

Кеми, ама твоето свежо сирене досущ прилича  на топки моцарела  newsm78

Разлика във вкуса обаче в свежото сирене и моцарелата има.    Както и има разлика в приготвянето на моцарелата и свежото сирене:

след подсирване на млякото образувалата се сиренена маса се нарязва на кубчета, които се оцеждат от суроватката и се загряват във вода. Майсторът-сиренар взема от полуразтопените кубчета и чрез разтегляне и омесване подобно на месене на хляб, оформя топките Моцарела - подобен е начинът по който се прави нашенският кашкавал.
А свежото сирене  са събрана и пресована сиреновата маса след подсирването, без повече никакво загряване, а само пресоване.

 У нас свежо сирене не се яде - нито домашно, нито купено. Има в търговската мрежа с марките Роса, Хелиос и на ОМК. Но със сигурност не е за всеки вкус.  У нас моцарела ядат в несвяст, но свежо - не. Дори и домашно. Сама си го ям. 

# 257
  • Мнения: 3 050
едни малки питки

# 258
# 259
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 941
Esy, мерси за разясненията за сиренето Simple Smile. Чудех се, защото тук има едно, "прясно сирене" му казват и то малко като полутечна рикота/извара стои. А такова неузряло сирене съм яла 1-2 пъти, домашно, направо разкошно беше!

Почвам да се чудя дали изобщо да спра да влизам в темата - то от сутринта досега 3 страници вкусотии. Дето казва Labrex, то само докато я разглеждам - надебелявам. После ще трябва пак при Дюкян да се връщам Simple Smile.

Аз днес на обед пак се "изкалпазаних" с полуфабрикати - имах един пакет палачинки от типово брашно (не съм сигурна дали е точно типово или пълозърнесто - от смлени обвивки на житото е  newsm78), та ги затоплих на тигана с малко шунка, ементал и яйце на око.

И вечерята - доматена супа по желание на Камбанката (която после ревна, че не била като тази в стола на градината  Laughing) и за нас - качамак със сирене и шунка.

(Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора.)  Laughing

# 260
  • Мнения: 1 117
аз да ви кажа това сирене, дето по магазините го продават за "свежо", хич не го и купувам! преди време, като се появи, ми беше харесало, купувах, докато един път забравих една отворена опаковка на дъното на хладилника.... и както се сещате, като го открих след няколко седмици, нищо му нямаше. е, мерси на такова свежо сирене. обаче по ресторанти и при баби на село съм яла истинско прясно сирене, прекрасно.
Еси, кажи рецептата. От какво мляко го правиш?

# 261
  • Мнения: 1 313
Пак сте изписали сума ти........... Shocked
Пепчо, на форма съм го докарала като моцарелата, защото се стремих да докарам такава форма като от квадратните парчета изрязвах кръгли с чаша и ето ти на моцарела hahahaИначе на вкус това си ми харесва доста повече от моцарелата де Wink
Роца,  Hug
Лоис, досега писах рецепти, за сиренето ще пиша утре, плийс PraynigИначе аз го напарвих от краве, но и от всяко друго мляко става.Най-често мама ми изпраща козе и краве, но сега ни донесоха мляко и под нейно наставление по тел. го направих аз bowuu

Мамеее, е защо сега ни гониш Confused Hug
А кремът е сбъркан, защото забравих да направя карамел и вече бях наляла сместа ooooh! ooooh!Чудех се да го връщам ли и да правя карамел, но после реших да го направя като Брюле отгоро и готово, беше екстра.....Да не мислиш, че само ти имаш гафове Wink
Пилешко къри за теб Peace

Дип от червено цвекло за другото момиче  chef

Сега отивам да си лягам, на вас желая лека нощ! Hug

# 262
  • София-Младост
  • Мнения: 24 059
балсамовата редукция се казвала балсамова глазура.
Balsamic glaze - De Nigris

много дребна снимката, ама само това намерих в същото шише.

Lois, благодаря за рецептите и съветите. Не знам нищо за балсамовата глазура и никога не съм ползвала. Поразрових за повече информация – виждам, че се използва за зеленчуци и за меса. Нещо като сос и за овкусяване, нали ? Другата седмица ще ходя в Метро и ще потърся Balsamic glaze - De Nigris. Интересно ми е да опитам.
Вчера я видях в Метро-София, шишето беше същото като външен вид,но много по-тъмно.

# 263
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Сладкиш с извара и ванилия - дюкански, но много вкусен  Crazy
...........
Leo, рецептата, моля!  Hug (Нали не си мислиш, че ще ти се размине!  Wink)


Маме, дай моля рецептата за тая:


Smiley*, и аз отдавна им се точна на тези сладки на Yoli, ама ще ги спретна скоро де, Пеши вече ми ги показва на екрана....
slav4eva, страхотна торта!  Peace

# 264
  • Мнения: 11 607
Аз рецептата съм я споделяла във форума, ще я напиша пак, обаче по-късно.....

Благодаря за рецептите!

Хайде от мен закуската:

Бухтите, ко … 1090;о..... - вече са спомен, добре,че бързо снимам.....

# 265
  • Мнения: 7 472

Leo, рецептата, моля!  Hug (Нали не си мислиш, че ще ти се размине!  Wink)

Заповядай  Hug и дюканските рецепти са ми в подписа Flutter
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170310.msg10519702#msg10519702

# 266
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
L e o, благодаря!   bouquet
Ще си го приготвя скоро!  Peace

# 267
  • Мнения: 769
Само това успях да спася от вчерашната ни вечеря
       ябълков пай

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 10:43 от nordina

# 268
  • Мнения: 9 449

Маме, браво, пъргава си  Peace Питаш ли ме мен, как в четвъртък вечер правих и пърленки, и бейби картофки с разни работи и не ги увековечих, как спах  newsm78 Ама имаме четвърти тийнейджър на чести посещения, та ми беше леко неудобно пред него, третия вече е свикнал.

Нашата закуска беше пицццццццццааааааа  отдавна отдавна. Толкова отдавна, че вече сме гладни за обяд  Embarassed Embarassed

# 269
  • Мнения: 9 042
пеп-4o ,отдавна се каня да те питам как успяваш да се справяш -закуска, обяд, вечеря ,да нямаш домашна помошница в къщи или не ходиш на работа.Ти не си ли почеваш бе жена страшна си .Аз готвя само 1 път на ден и добре че ,мъжа ми сам си намира начин да си приготвя закуска.В колко стана тази  сутрин та да си готова с пицата нап,аво ти се учудваm и възхищаваm  smile3501

Общи условия

Активация на акаунт