Едва изчаках да истине - ако го направите не правете тази грешка като мен - сладкишът е много вкусен след като изстине добре
Самият сладкиш не стои като кекс - в него няма яйца.Има вкус на ябълков щрудел ,но е доста по сочен
Чудесен начин да не изхвърлям вечно изоставащите ми ябълки
Необходими продукти
1 килограм ябълки - аз използвах от жълтите (само тях ям ), но нищо не пречи да стане и с други ябълки
2 ч.ч захар - сложих малко по малко, че да не дебелея съвсем
1 ч.ч брашно
1ч.ч грис - пшеничен
1ч.л бакпулвер
1 ч.л канела - аз нямах и сложих подправка на Котъни за ябълков сладкиш .
3/4 ч.ч олио - - на мен лично ми се стори мазничко и не сложих цялото количество мазнина.Сложих само 1/ 2 ч.ч олио.Ако искате да стой по сочно и мазничко сложете мазнина както си е по рецепта.
1ч.л настъргана лимонова кора
2 с.л лимонов сок
В два отделни съда се правят ябълкова и брашнена смес.
За ябълковата смес - ябълките се настъргват, смесват се с половината количество захар,кората от лимона и лимоновия сок.
За брашнената смес - смесваме брашното с бакпулвера, добавяме гриса,останалата захар, и канелата.
В тавичка застлана с хартия за печене редим от брашнената смес, от ябълковата, поръсваме с олио......пак брашнена смес, пак ябълки пак олио докато свършат продуктите.Най отгоре трябва да завършим с ябълкова смес и олио.Пече се около 45 мин на умерена фурна - при мен на 200 градуса.
Още топъл поръсваме сладкиша с пудра захар.
Източник - списание Меню