Машина за хляб - 15 част

  • 75 438
  • 897
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 492
момичета, днес правих хляб с маслини, лук и зехтин, стана невероятен. вие най-вероятно отдавна сте го пробвали и едва ли ви казвам нещо ново  Joy но на някой може да му послуже за идея  Simple Smile

# 496
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Аз имам рецепти за соден хляб за машината. Може да се пече на програмата за кекс- там няма втасване. Или да се пусне прогара месене, да се спре преди втасването и да се пусне след това програма печене. Искате ли рецептите ? Не съм ги пробвала още, предупреждавам, не са изпитани. И аз не знам защо, не съм се наканила да ги пробвам просто.

# 497
  • Мнения: X
 В момента пека бирения хляб! После ще се отчета!

# 498
  • Мнения: 2 289
Моля ви, моля ви, моля ви, дайте ми рецепта за козунак, но до 1 кг-машината ми е  Аляска/даже ако някой е правил точно в такава машина още по-добре/Ако може продуктите да ми ги кажете според мерителната чашка, а не в грамажи и в последователността, в която трябва да ги сложа.Колко време трябва да се остави да втасва и т.н.-абе като на пълен аматьор.
Пробвах една рецепта, но резултата беше плачевен-не знаех ,че трябва да втасва, пооизгорих го и т. н.

# 499
  • Мнения: X
Моля ви, моля ви, моля ви, дайте ми рецепта за козунак, но до 1 кг-машината ми е  Аляска/даже ако някой е правил точно в такава машина още по-добре/Ако може продуктите да ми ги кажете според мерителната чашка, а не в грамажи и в последователността, в която трябва да ги сложа.Колко време трябва да се остави да втасва и т.н.-абе като на пълен аматьор.
Пробвах една рецепта, но резултата беше плачевен-не знаех ,че трябва да втасва, пооизгорих го и т. н.

На първа страница има рецепта с подробни обяснения на Кети!

# 500
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Десито, ами итеб освен да приобщим към козуначената тема. Като за начало изчети първа страница на темата. много е полезна ! След това прочети и мненият. Избери си една от рецептите, ако е голяма дозата, раздели на 2 или на 3 и ще получиш доза , подходяща за мапината. Аз мога да ти препоръчам моята рецепта, но не пека в машината, а във фурната. Хубавият козунак за мен е печен във фурна. В хлебопекарната не ми е ок - нямат конци.

 Традиционен козунак

Состав
1.   6 яйца
2.   250мл. Мляко
3    300г. Захар
4.   1 ч.л сол
5.   200 г. масло или 150 г. св. Мас
6.   4 пакетчета ванилия
7.   есенция лимон
8.   кубче мая
9.   около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрушава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбурква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в гореща вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесвам масло,св. мас и олио (горе доло  1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчета смес и се започва бъркането, добавя се маята и по малко от млякото,солта,ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестот да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих.  Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
У дома се обичат кизунаци без нищо.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 0. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 2000.Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.

Примечание
Хубав е. В хлебопечката се меси на два пъти, а брашното е около 600 гр за едно месене, т.е общо 1200 гр.

Ето ти намалената доза за хлебопекарната, става за кифлички също идеални:

Состав
2 яйца
60 гр. Масло
 60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,
могат да се добавят и стафиди или лимонови корички,но това по желание.

# 501
  • София
  • Мнения: 372
искам да направя и аз козунак  Crazy
машината е Мулинекс OW-5003
питането ми е
- на 04 програма ли да пека?
- как да разбера кога е последното месене преди печене, та да махна бъркалките и да го заплета?  Rolling Eyes
  bouquet

# 502
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Нямаш ли  в книжката табличка, в която е дадено по минути точно какво прави машинката на дадена програма. При мен е 4-та програма,но не съм с мулинекс. И в табличката ми пише месене 30 мин, втасване еди си колко минути, междинно премесване...и т.н

# 503
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Аз съм с Мулинекс-до 1 кг.С 500 гр брашно в рецепта за козунак правя 2 броя.Ако машинката ви е до 1,500 кг и в рецептата има 500-600 гр брашно,според мен,като извадите тестото за сплитане,трябва да отнемете малко(да речем 1/3),за да не отиде до капака при печене.С останалото тесто може да се направят кифлички или по-малко козуначе във фурната.

# 504
  • София
  • Мнения: 4 513
Предния път правих козунак по рецепта и инструкциите на Кети. Днес реших да направя този:

В 100мил.топло мляко разтворих половин прясна мая с 2 с.л. брашно и 1 ц.л. захар и оставих да  шупне.
През това време в контейнера сложих
300гр. захар,
3 яйца,
2 ванилии,
 0.75мл. прясно затоплено мляко,
 100мл. олио,
 настърган лимон
500гр. брашно и отгоре изсипах сместа с маята.
Включих машината и добавях по малко общо още 300гр брашно защото мажеше под бъркалките . След 5-те  минути почивка добавях  по-молко 125мл. разтопено масло. докато се по оформи тестото. След това оставих всичко да прави машината.


Така като гледам, има няколко проблема:
1. Обикновено 300 гр.захар са за 1 кг. брашно, а по твоята рецепта е само 500 гр.
2. Млякото, в което разтваряш маята се изважда от общото количество. Ако общо млякото е 175 мл. (100 +75), тогава яйцата са ти малко, а захарта добре.
3. От така изредените (по рецепта) продукти (но с 150 гр. захар и общо 120 мл. мляко) би трябвало да получиш нормално меко тесто. Тези 300 грама брашно отгоре са били в повече.
4. Твърдото тесто втасва трудно. Избирай програмата с най-дълго втасване.

Когато тестото с малко от мазнината се омеси добре, то става на мека, еластична топка, която не се лепи по стените на контейнера. Вече не казвам, че не се маже под бъркалките, защото ми се случи няколко пъти по време на месенето бъркалките да се измъкнат леко, залепвайки за тестото и тогава под тях остава размазващо се тесто. За проверка откъсваш едно парче, правиш го на топче и го разтягаш настрани като мекица. Добре омесеното тесто се разтяга до полупрозрачност, а недоомесеното се къса. Тогава добавяш по малко мазнина докато я поеме цялата. Може да ти се наложи да спреш и пуснеш програмата 2 пъти за да се омеси добре.

Ако видиш, че остава още около 1 час (но не по-малко) от програмата и тестото не ти е втасало, спираш машината. Оставяш да довтаса и пускаш само печене или изчакваш и печеш във фурната така като си е с контейнера.

Дано помогнах.

# 505
  • Мнения: 471
Джемма, давай рецептите за соден хляб. Ще ги почвам веднага   chef

# 506
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
ИРЛАНДСКИ СОДЕН ХЛЯБ

2 чаши брашно
1 чаша овесени трици или ядки
1/3 чаша кафява захар
1 ч л сода
1/2 ч л бакпулвер
1 ч л сол
4 с л (55гр) масло, студено и нарязано на дребни кубчета
1/2 чаша нарязани орехи
1 1/4 чаша кисело мляко

режим бърз хляб

1 чаша-240 мл

СОДЕН ХЛЯБ С РЪЖЕНО БРАШНО И СЕМКИ

1 1/2 чаша бяло брашно
1 1/2 чаа ръжено брашно
2 с л захар
1 ч л сода
1/2 ч л бакпулвер
1 ч л сол
55 г студено масло, нарязано на кубчета
белени семки - една шепа
1 1/2 чаша кисело мляко


СОДЕН ХЛЯБ

500 гр. брашно
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сода
1 каф.л. сол

Яде се топъл, защото става твърд като изстине.

# 507
  • Мнения: 471
Джемма, супер   bouquet

# 508
  • Мнения: 452
Момичета да ви се оплача,май моята машина издаде багажа.От известно време нещо не го пече както трябва,отвътре си стои влажен,а отвън се опича добре.Днес пробвах на програмата за месене и след това го пуснах на програмата за печене.Стори ми се че пак не е опечен добре и реших да го пусна за още няколко мин.да се доопече.И може би след 2-3 мин започна да издава звука като при свършване на програмата,като погледнах на дисплея имаше някакви букви и аз я изключих.Тази вечер я включих да видя как е и изобщо не светна дисплея.Приготвих си гаранционната карта и ще я нося на ремонт,но исках да споделя първо, може някоя от вас да е имала същия проблем.Пекарната ми е Аляска,няма даже 6 месеца откакто я купих.

# 509
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Утре ще замеся един козунак, че да видя как ще се справя за великден. Мисля тази година да сме на домашни козунаци, а не на купешки.

Общи условия

Активация на акаунт