Машина за хляб - 15 част

  • 75 501
  • 897
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 672
И аз да се похваля Hug, благодаря на max-mama за страхотната рецепта на козунаци станаха просто върха  bouquet., и аз като нея спретнах два. Ето ги и тях:

С това тренировките ми за козунак преди Великден приключват Peace, това ще е козунака smile3521

# 541
  • Мнения: 622
Уаууу, страхотни са!  Hug

# 542
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Олеле, тук сътворявате чудеса.

# 543
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Ето рецептата за козунака от книжката за 750гр.:
2 яйца
150гр. масло
60мл. прясно мляко
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
365гр. брашно
2 ч. л. мая

В момента правя експресен хляб, пак от книжката. Мъжа ми вече категорично отказва да купува хляб, вечер носи брашно.  Joy

Според мен,мазнината е много-можеш да намалиш на 80 мл(аз слагам св.мас+олио,всъщност незнам ако се разтопи този грамаж колко мл се получават,но пак е много)за сметка на захарта,която можеш да увеличиш до 100-110 гр.
Да ти кажа,когато правя козунак предпочитам прясната мая,защо не опиташ с нея,2-те лъжички суха мая заменяш с 20 гр прясна.
Ако пък държиш на сухата,предварително я размий в топлото мляко,остави за 5-10 минути и действай.

Netty ,направо ми сe разтуптя сърцето,нямам думи.Прекрасни са. Peace Peace Peace

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 19:54 от max-mama

# 544
  • Мнения: 9 785
Netty, страхотни козунаци, поздавления! По рецептата на max-mama са , така ли? Дано намеря време да прочета пълните обяснения Thinking...

# 545
  • Мнения: 622
Благодаря ти още веднъж Макс мама много си мила, подробна и отзивчива!  Hug Смятам да пробвам и с прясна мая. Другата седмица за РД ще се опитам да омеся тесто за питка, купила съм си прясна мая, кубчето е 45гр. За килограм брашно цялото ли да сложа или половината?

# 546
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Благодаря ти още веднъж Макс мама много си мила, подробна и отзивчива!  Hug Смятам да пробвам и с прясна мая. Другата седмица за РД ще се опитам да омеся тесто за питка, купила съм си прясна мая, кубчето е 45гр. За килограм брашно цялото ли да сложа или половината?

Аз бих сложила цяло кубче,то ще има вътре мазнина,3-4 яйца,предполагам,така че цяло кубче.

# 547
  • Мнения: 383
Аз имам и винаги пускам да е препечена, но става бледа а не е като купешкия хляб примерно.

в купешкия хляб се използва смес от химикали, сместa се нарича  bread improver.

Bread improver се отличава kaтo:
увеличава обема на хляба,
създава по-добър цвят на коричката,
подобрява структурата на хляба,
създава по бяла вътрешност на хлябa
създава Голяма резистентност към ферментациятa на маята
и увеличава срокa на съхранение на хляба


сдобих се с такава смеска(тука не се продават по магазините, има ги само в фурните ), но след 2-3 хляба се отказах, отказах се по простата причина че купих машинката за да ям естествен хляб, нали.

пресния лимонов сок върши същата работа.
ето и една рецепта на Breville (вместо Bread Improver използвам 1½ лимонов сок, също така не ползвам и сухото мляко) :

BASIC WHITE BREAD

INGREDIENTS ....................................1.25Kg......................... 1Kg........................ 750g

Water ..................................................420ml........................... 360ml.................... 280ml
Oil ......................................................3 tablespoons................ 2 tablespoons....... 1 tablespoon
Salt .....................................................2 teaspoons ...................1½ teaspoons .......1 teaspoon
Sugar ..................................................2 tablespoons ................1½ tablespoons ....1 tablespoon
Bread flour .........................................750g/ 5 cups ..................650g/ 41⁄3 cups.... 500g/ 31⁄3 cups
Bread improver ..................................1 teaspoon .....................¾ teaspoon............ ½ teaspoon
Milk powder ......................................2 tablespoons .................1½ tablespoons .....1 tablespoon
Tandaco yeast ....................................2 teaspoons.................... 1¾ teaspoons........ 1½ teaspoons

SETTING: BASIC - LIGHT/MEDIUM/ DARK/RAPID

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 21:43 от Ердинч

# 548
  • Мнения: 9 785
Някой правил ли е хляб с Нескуик? Едва ли. Най-вероятно аз съм първата bowuu Banghead Banghead Banghead.
Бъни, записала съм си някога една твоя рецепта за хляб и реших да я пробвам. Една от съставките - сухо мляко. Грабвам кутията, слагам смело две и половина супени лъжици, шляпвам в контейнера и чак тогава усещам сладкия аромат Shocked. Е, реших да доведа нещата докрай. И сега чакам да видя резултата от този експеримент #Cussing out.

# 549
  • Мнения: 1 512
Здравейте,
снощи си направих подобрена версия на лимоновия кейк, но за жалост фотоапаратът ми не е зареден, за да го снимам, а и след днешната закуска почти нищо не остана  Grinning
Момичета, откъде си купувате брашно, което да е без разни примеси от тези, за които е писал Ердинч? Вчера в Била видях пълнозърнесто и ръжено брашно на Техра, но като прочетох съдържанието и се отказах - ами то все едно да си правя като купешкия хляб Rolling Eyes По памет изреждам - Е472а, аромати, подобрител и Панотех "Техра". И трици имаше, но на кутията пишеше "стабилизирани". Е къде да намеря нещо без тези "екстри"?
Полин, да почерпиш после  Laughing Wink

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 09:20 от Шушу

# 550
  • Мнения: 9 785
Шушу, непременно Peace. То май като сладкишче ще стане накрая Thinking.
Брашно купувам на Софмел от Метро или Кауфланд, но само бяло.

# 551
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 769
Netty, поздравления за козунака. Рецептата на макс мама наистина е добра и обясненията са полезни.
Аз също съм избрала тази рецепта за Великден, но мисля да работя преди празника на прима виста. Дано имам късмет.

# 552
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Някой правил ли е хляб с Нескуик? Едва ли. Най-вероятно аз съм първата bowuu Banghead Banghead Banghead.
Бъни, записала съм си някога една твоя рецепта за хляб и реших да я пробвам. Една от съставките - сухо мляко. Грабвам кутията, слагам смело две и половина супени лъжици, шляпвам в контейнера и чак тогава усещам сладкия аромат Shocked. Е, реших да доведа нещата докрай. И сега чакам да видя резултата от този експеримент #Cussing out.

Чакам и аз хляба.Нещо ми се върти из главата,че из някой руски сайт бях срещала хляб с какао,но не съм сигурна.

# 553
  • Мнения: 438
max-mama - и аз съм си записала твоята рецепта и се каня тези дни най-сетне да го направя. Много сполучлива ми изглежда и съм сигурна,че ще се получи. Да те пипитам само ти с каква машинка си?

# 554
  • Разград
  • Мнения: 3 114
max-mama - и аз съм си записала твоята рецепта и се каня тези дни най-сетне да го направя. Много сполучлива ми изглежда и съм сигурна,че ще се получи. Да те пипитам само ти с каква машинка си?

С Мулинекс 3000-до 1 кг.
Един съвет(може и да си го прочела вече,но пак да кажа)-наблюдавай тестото в началото,след като сложиш и мазнината,слагай по мъъничко брашно(буквално по 1/3 сл),ако бързо се усвоява брашното от тестото значи пак слагаш,ако е по-бавно(задържа се по тестото) прекратяваш и оставяш да си се меси и втасва.
Успех ти пожелавам. Hug

Общи условия

Активация на акаунт