Машина за хляб - 15 част

  • 75 858
  • 897
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 9 785
За козунак мисля, че трябва да сложиш цяло кубче, но нека се изкажат правилите повече козунаци. За хляб е ОК това количество мая.

# 301
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Благодаря за отговорите на mAX-mama и Поли. Искам да попитам колко мая слагате от живата? Аз разделям купчето на четири и за 1 кг. хляб слагам 1/4 , което е около 10 гр.

Зависи.Днес правих козунак и сложих 1/2 кубче.Мисля,че количеството мая трябва да е уточнено в рецептата.За мен 14 гр суха мая се равняват на 1 кубче и от там нататък преценявам.
Моята машинка е до 1 кг,в рецептата брашното ако е около 500 гр,значи 20 гр прясна мая.От това тесто ми излизат два козунака,средно големи,от които единия пека в машината,а другия във фурната.Ако искаш да печеш само в машината,трябва да направиш половин доза,тогава-10 гр мая.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 17:01 от max-mama

# 302
  • България
  • Мнения: 439
Благодаря за отговорите на mAX-mama и Поли. Искам да попитам колко мая слагате от живата? Аз разделям купчето на четири и за 1 кг. хляб слагам 1/4 , което е около 10 гр.

Зависи.Днес правих козунак и сложих 1/2 кубче.Мисля,че количеството мая трябва да е уточнено в рецептата.За мен 14 гр суха мая се равняват на 1 кубче и от там нататък преценявам.
Моята машинка е до 1 кг,в рецептата брашното ако е около 500 гр,значи 20 гр прясна мая.От това тесто ми излизат два козунака,средно големи,от които единия пека в машината,а другия във фурната.Ако искаш да печеш само в машината,трябва да направиш половин доза,тогава-10 гр мая.
Благодаря. Сега ще тренирам - събота, неделя
Весела почивка!

# 303
  • София
  • Мнения: 2 019
Вече мога да се похваля с  първия си хляб мисля, че добре се получи. Сега трябва да изуча способностите на машинката за да мога да правя вкуснотийките, които показвате.

# 304
  • Мнения: 4 358
Поли записах си и двата хляба Hug споко.Ще те уважа утре.Ама пропуснах да ти напиша.Счетох, че щом като казах на мъж ми на въпроса кой хляб ще ядем - ами един голям хляб на Поли все едно и на тебе съм казала  Peace наум де Joy
Та утре е реда на хляба - ще видим кой от двата Hug
Шоши браво Peace.Идеално е първото хлебче Peace

# 305
  • Мнения: 9 785
Бъни, хляба по втората рецепта го правих за първи път и бях очарована от резултата. И понеже стана голям, пък явно и ти като мен гониш количествата hahaha, та затова ти го препоръчах. Пък и като си носим на майтап, ми е много готЕно Laughing Hug.Изчезвам  love001.

# 306
  • Мнения: 492
какво е  “отложен старт“  Thinking

# 307
  • Мнения: 4 916
какво е  “отложен старт“  Thinking


Да се включи след няколко часа.

И аз да ви се оплача - не мога да си намеря мерителната чашка и сложих съставките на око  Rolling Eyes ужасТ некъф настана... изхвърлих хляба.

# 308
  • Мнения: 492
argun, благодаря ти   bouquet

# 309
  • Варна
  • Мнения: 315
Моля за помощ. Хлебчето ми нещо не става от известно време. Confused
Снимков материал: http://media.snimka.bg/2522/011298629-big.jpg
http://media.snimka.bg/2522/011298635-big.jpg
Къде греша. Рецептата е стандартна от книжката към хлебопекарната ми Аляска. Единствено по различното, е че слагам лъжица голи семки и лъжица сусам. С тях ли нещо греша. Кога е редно да се слагат. Аз ги слагам след 5-10 мин. като го позабърка. newsm78

# 310
  • Мнения: 11 607
Sisil превтасал е.....Много мая има май.......Дай повече инфо за рецептата.....

И да питам...без да се заяждам......

Има ли наистина доволни от рецептите в книжките си?

# 311
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Аз да ви кажа нито една рецепта не съм пробвала от книжката си. Всички са ми едни никакви- не ми звучат добре. Още преди да си купя машината през 2003 ли беше 2004 ли (склерозата ме гони нещо), си свалих много рецепти от руски форуми и си ползвам тях.

Тази вечер изпякох, преди да са  спрели тока - кръгли хлебчета "Пайд" - меки, пухкави, миришещи страхотно ( но съм на диета, другите ще ги ядат без мен Cry) :

# 312
  • Варна
  • Мнения: 315
Ами аз да кажа още съм начинаеща и не смея много да експериментирам. Специално по тази рецепта от книжката е ставал. Но един път става един път не става. Sad А ядките и семената кога е правилно да се слагат.
Рецептата е следната:
Първо сипвам 300 гр. вода, после 2 с.л. олио, отгоре покривам с 4 чаши брашно - мерителни 200 мл.( излиза 520 гр.,нали 200 мл чаша се равнява на 130 гр. брашно), в средата сипвам една мая или малко по малко (марка др Йоткер), едно пликче по принцип е 7 гр., отстрани в единия ъгъл слагам 1 с.л. захар, а в друг 1 ч.л. сол. Възможно ли е да ми е много брашното, или маята или пък захарта да ми е малко. Sad
Слагам го на 2 програма, тя си е за печене нормално и нагласям за голям хляб да е, 1000 гр. (макарче не виждам как се получава от 500 гр. брашно +300 мл вода - 1 кг хляб).

# 313
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Всички добавки към тестото се прибавят след подаване на сигнал от машината- при моята това е някъде след като са минали 10 минути от началото на замесването. Когато вече се е сформирала топка тесто.

А разделянето на солта и захарта от маята ( както и да няма тя досег до течността) се прави само ако се ползва отложения старт, за да не ферментира предварително и в последствие да имате превтасал хляб. Ако ще се пуска веднага програмата няма нужда да спазвате ъглите- бухате всичко в контейнера и пускате програмата. Само брашното трябва да е най-отгоре, това винаги се спазва. Освен ако машината ане е от другия тип, при които се слага първо брашното, а течността най-накрая.

# 314
  • Варна
  • Мнения: 315
Мерси Джемма. От първия вариант е моята, пише брашното плътно да покрие водата. Значи ще внимавам с ядките, или няма да ги слагам или ще дебна сигнала.
А някой може ли да ми даде рецепта с царевично брашно. Може и просто рецепта за някакви кифлички, само тестото да замеся в машинката.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт