ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 164
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 375

Искрено се надявам,че и еднодетните ще имат шансове в такива градини..Просто трябва добре да се запознаят с допълнителните критерии на всяка ДГ от тия, които ги интересуват и да кандидатстват по първо желание в тази в която шанса им е най-голям, а не която най-много им харесва...(може да звучи несправедливо, но..все пак е шанс..)
УСПЕХ на всички   bouquet

Интересно ми е как да разбера в коя градина шанса ми е най-голям?

След като публикуват индивидуалните критерии определени от ПС на всяка ДГ , преглеждаш тези критерии на ДГ, за които искаш да кандидатстваш и виждаш къде отговаряш на най-много критерии и ще събереш най-много точки.  После за първо желание пишеш тази ДГ. Peace

Ще се опитаме да уеднаквим допълнителните критерии във всички градини. Това ще се разбере в понеделник.

Екип на ИСОДГ
Това е доста добра идея.

# 376
Много от редовните студенти са и редовно работещи. Rolling Eyes
Защо да не е редно да получат две точки?
За мен си е съвсем в реда на нещата.Нали може да се докаже с документи?

Защото идеята е да се даде предимство на работещите или студентите, а не допълнително предимство на работещите студенти. Защото така или иначе един студент ако има дете, ще му се наложи да работи.
Peace само да допълня- има и родители работещи на няколко места, но не им се дава точка за всяка работа. Идеята за предимството е че родителите са заети и не могат да си гледат детето в къщи - работят или са студенти, а не на колко места работят, или учат и работят
Благодаря.Наистина не се досетих за работещите на две места .Сега по-приемливо ми звучи

# 377
Извинете, ако е питано вече, но някой ако има яснота - прието ли е набор януари за дадена година, да кандидатства с предния набор по избор на родителя?  Rolling Eyes

# 378
Извинете, ако е питано вече, но някой ако има яснота - прието ли е набор януари за дадена година, да кандидатства с предния набор по избор на родителя?  Rolling Eyes
Набор са от януари до декември, родени в 1 календарна година. Децата януари са си в набора в който са си родени. Проста ще трябва да се следи в съответните ясли/градини за кой набор са отпуснали деца.

# 379
Повтарям си въпроса, че се изгуби в многото мнения:
Значи аз искам да попитам следното. Първо децата се класират по общите критерии, а чак след това на тези с равни точки се добавят критериите от ПС, или всичко накуп още на първо класиране? Защото да не стане така, че критериите на ПС да са с по-голяма тежест

2.2.2. Класирането се извършва от ИСОДГ съобразно подадената от родителите /настойниците/ информация за наличие на предимства, посочени в Раздел ІІІ, т. 3.1. от настоящите Правила и допълнителни критерии, приети от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ и ЦДГ

3.4.  Допълнителните критерии, приети от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ и ЦДГ се обявяват в 7-дневен срок от приемане на настоящите Правила от Столичния общински съвет, както следва: ....

Класирането на деца по допълнителни критерии се извършва чрез ИСОДГ.

3.5. В случаите, когато за едно и също ОДЗ или ЦДГ броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, решението за класиране на децата се взема от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ или ЦДГ.

Сложих цитата като мислех че ще докаже, че  класирането е общо, но като прочетох пак, разбрах че не е сигурно. Наистина не е уточнено. Ако класирането е едно  ще е  добре за неработещ родител /което ще е по-справедливо- някой не работят, защото няма кои да им гледа неприетото в ДЗ дете и за тях се получава омагьосан кръг/, но сигурно посещаващите самостоятелни ясли ще се възпротивят /ще се съглася с тях само ако точката им се отнася само за прием в ЦДГ/, но все пак точката им си остава, макар и не толкова решаваща, както ако първо се класират по общите правила. А има деца, които не са успели да влязат и в самостоятелна ясла... Така че подкрепям общото класиране /едно класиране със сбора от точки по общи и допълнителни критерии/
А за по-голяма тежест на допълнителните критерии- мисля че от общината няма да се съгласят те да са по-важни от техните правила /а и така би трябвало ако тези правила са наистина справедливи. Само не ми е ясно защо не излязоха всички критерии в Правилата- нали и директорки участваха в работните групи, а и доколкото разбрах от пост на Джонев има вероятност да излязат с общи за всички ДЗ критерии/, освен ако не искат да насочат недоволството ни към детските градини.

# 380
  • София
освен ако не искат да насочат недоволството ни към детските градини.
Ето това е, политиците оставиха кашата с липсата на места на директорите.

# 381
Записвам се да ви следя. Само да вметна по повод приетата наредба - аз като човек с доста богат опит в писането на нормативни актове досега не съм попадала на по-некадърно написан такъв. Да не говорим, че няма никакъв смисъл от въвеждането на критерии, на които отговарят почти всички, с което на практика се връщаме в изходна позиция и се отваря огромна врата за индивидуални решения по усмотрение.
Предимството с бабите и дядовците, работещи в детско заведение пък е просто гениално. Всъщност как точно се установява, че дадено лице е баба или дядо на определено дете - в акта за раждане се вписват само родителите все пак  Laughing Ще разнасяме актове за раждане и на родителите за проследяване на родословно дърво, или ще го караме на доверие?

Не, няма да има индивидуални решения по усмотрение. Ще бъдат определени допълнителни критерии, както и метод за избор при равен брой точки, които ще се публикуват. Класирането задължително ще става чрез системата. Няма да има субективни решения.

Баба/дядо се проверява лесно по ЕГН. В момента се работи за връзка с ГРАО (националната база с данни за идентификационна информация), където информацията за всички регистрирани в системата ще бъде сверена. Ще се стремим да се изискват възможно най-малко хартиени бележки. Информацията за критериите ще се определя автоматично, ако съществува техническа възможност.

Екип на ИСОДГ

Наистина ли ще изграждате връзка с ГРАО само за да се удостоверява подобно абсурдно предимство? Извинете, но ми се струва, че при създаването на регламенти, уреждащи някакви обществени отношения тенденцията би трябвало да е към опростяване на процедурите (вкл. максимална яснота) и намаляване на разходите за тяхното прилагане, а не към обратното. Лично аз с  известна условност бих приела предимство за деца, чиито родители работят в детски заведения. Но баби и дядовци с аргумента, че така или иначе вземали малко пари и не им била атрактивна работата?! Ами то по същата логика да вържем болниците и поликлиниките към ГРАО и да почваме да лекуваме основно родата на докторите и сестрите, защото и те не са кой знае колко добре платени.
И още нещо - след като ще се опитате да уеднаквите допълнителните критерии на детските градини, защо направо не изработихте такива с наредбата?  

# 382
Напълно съм съгласна с горното. Освен това, не е лошо да се консултирате преди това и с комисията за защита на личните данни...

# 383
Наистина ли ще изграждате връзка с ГРАО само за да се удостоверява подобно абсурдно предимство? Извинете, но ми се струва, че при създаването на регламенти, уреждащи някакви обществени отношения тенденцията би трябвало да е към опростяване на процедурите (вкл. максимална яснота) и намаляване на разходите за тяхното прилагане, а не към обратното. Лично аз с  известна условност бих приела предимство за деца, чиито родители работят в детски заведения. Но баби и дядовци с аргумента, че така или иначе вземали малко пари и не им била атрактивна работата?! Ами то по същата логика да вържем болниците и поликлиниките към ГРАО и да почваме да лекуваме основно родата на докторите и сестрите, защото и те не са кой знае колко добре платени.
И още нещо - след като ще се опитате да уеднаквите допълнителните критерии на детските градини, защо направо не изработихте такива с наредбата?  
Връзката с ГРАО ще в помощ на почти всички критерии (бр. деца в семейството, неизвестен баща и т.н.),  не само на този.

# 384
Прехвърлиха отговорността към директорките  ooooh!
Аз тотално вече се омотах какво къде кога  #Crazy

# 385
  • sofia
Деца и внуци на персонала винаги са се приемали. Сега просто е вече регламентирано по някакъв начин.

# 386
Записвам се да ви следя. Само да вметна по повод приетата наредба - аз като човек с доста богат опит в писането на нормативни актове досега не съм попадала на по-некадърно написан такъв. Да не говорим, че няма никакъв смисъл от въвеждането на критерии, на които отговарят почти всички, с което на практика се връщаме в изходна позиция и се отваря огромна врата за индивидуални решения по усмотрение.
Предимството с бабите и дядовците, работещи в детско заведение пък е просто гениално. Всъщност как точно се установява, че дадено лице е баба или дядо на определено дете - в акта за раждане се вписват само родителите все пак  Laughing Ще разнасяме актове за раждане и на родителите за проследяване на родословно дърво, или ще го караме на доверие?

Не, няма да има индивидуални решения по усмотрение. Ще бъдат определени допълнителни критерии, както и метод за избор при равен брой точки, които ще се публикуват. Класирането задължително ще става чрез системата. Няма да има субективни решения.

Баба/дядо се проверява лесно по ЕГН. В момента се работи за връзка с ГРАО (националната база с данни за идентификационна информация), където информацията за всички регистрирани в системата ще бъде сверена. Ще се стремим да се изискват възможно най-малко хартиени бележки. Информацията за критериите ще се определя автоматично, ако съществува техническа възможност.

Екип на ИСОДГ

Не, не само заради това, а за да се изчистят възможно най-много проблеми преди самото класиране. Връзка със съществуващи системи се изисква според новия закон за електронно управление. Все още не е ясно дали тази връзка е технически осъществима за времето, което имаме преди класирането през май. Личните данни са криптирани и се пазят с висока степен на сигурност от регистриран администратор на лични данни (в Комисията за защита на личните данни).

Що се отнася до допълнителните критерии - в предложението на Работната група всички критерии бяха заедно. Ние нямаме участие в политическия процес в СОС и не можем да коментираме техните решения. Можем само да ги изпълняваме по най-подходящия начин.

Екип на ИСОДГ

# 387
освен ако не искат да насочат недоволството ни към детските градини.
Ето това е, политиците оставиха кашата с липсата на места на директорите.

Така е, но тази 'каша' ще намери разрешение идната седмица. След около 10 дена всичко ще се знае точно.

Екип на ИСОДГ

# 388
Прочетох всички мнения и смятам, че всеки в тази криза за места е прав сам за себе си. Затова приемането на критерии ще допринесе поне малко за укротяване на "звяра" във всеки от нас. Въпроса е доколко те са "справедливи" и адекватни. РАЗБЕРЕТЕ винаги ще има недоволни. Няма да убеждавам никого колко съм нуждаеща или колко ми е тежко, но ще изкажа своето мнение /без желание за спор/ относно многодетните семейства. В началото на темата прочетох, че всички деца са си деца и са равни, че дете с братче/сестриче в ОДЗ или ЦДГ трябва да е с предимство пред дете със значително по-голям брат/сестра или пък че "защо третото дете, което има големи братя или сестри трябва да има предимство, та нали другите са големи и ходят сами на училище". Та мнението ми е следното:
1. Абсолютно правилно е според мен двудетните семейства да са
    с  равни права при кандидатствана - т.е. предимството за 
    брат/сестра да се дава само при равен бр.точки.
2. Тези които скачат срещу многодетните семейства да погледнат, 
    че точките са за СОЦИАЛЕН КРИТЕРИЙ. И смисъла е в това, че едно 5-членно семейство в повечето случаи се нуждае от две заплати за да се издържа, т.е. майката бърза да се върне на работа и е НУЖНО детето и да е в детско заведение, а не е просто една глезотия. Защото за нея ще е много по-добре да си седи в къщи и да си гледа многото деца, а не да заема място в градината "с предимство" и да ощетява двудетни майки...Просто държавата не и предоставя право на избор. Ако иска да яде - ЩЕ РАБОТИ!

В заключение мисля, че тази година приемът ще е по-справедлив.

Пожелавам успех на всяка майка при класирането Praynig

# 389
До ИСОДГ и г-н Джонев

Разглеждайки критериите си задавам следния въпрос по един от тях:
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Така както е записано не считате ли, че самотните родители са малко онеправдани. Ако вземем двама работещи родители = 2т., но ако имаме самотен родител /разведен/ то той получава само 1 т. и така шансовете на това дете намаляват. Мислено ли е по този въпрос и какво е мнението на общината?

Общи условия

Активация на акаунт