ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 216
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 390
  • при палмите и алигаторите,FL
parvinomer,  втози случяй, мисля че имапе предимство и за самотен родител.

# 391
  • София
До ИСОДГ и г-н Джонев

Разглеждайки критериите си задавам следния въпрос по един от тях:
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Така както е записано не считате ли, че самотните родители са малко онеправдани. Ако вземем двама работещи родители = 2т., но ако имаме самотен родител /разведен/ то той получава само 1 т. и така шансовете на това дете намаляват. Мислено ли е по този въпрос и какво е мнението на общината?
Не! Не считам, че са ощетени!
И не, не мисля, че само многодетните семейства имат голяма "НУЖДА" от пари, от там и необходимост от по-ранно връщане на работа на майката. Такава необходимост имат и семействата с едно, и с две, и с повече деца!

# 392
До ИСОДГ и г-н Джонев

Разглеждайки критериите си задавам следния въпрос по един от тях:
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Така както е записано не считате ли, че самотните родители са малко онеправдани. Ако вземем двама работещи родители = 2т., но ако имаме самотен родител /разведен/ то той получава само 1 т. и така шансовете на това дете намаляват. Мислено ли е по този въпрос и какво е мнението на общината?

Самотните родители (неизвестен или с отнети права) получават 3 допълнителни точки, т.е. повече от двама работещи родители.

Ако бащата е известен, има родителски права и работи, точка за него също се получава, независимо, че може да не живее в едно семейство с майката и детето.

Екип на ИСОДГ

# 393
Самотен родител не е ли майка , при която в акта за раждане на детето пише баща неизвестен , а при разведени родители , пак са си двама , нали ? Или аз нещо бъркам ?

# 394
  • София
Много ясно е написано-самотен родител е ако другият родител е с отнети родителски права или е неизвестен, разведеният родител не е самотен родител, както и жиеещите без сключен граждански брак, не се считат за самотни родители.

# 395
  • Върху лъчите на Слънцето.
Щурчо,стига си им давала идеи (на ПС-тата) Laughing
smile3505

Добрата новина е, че те не четат тук Simple Smile
Ааа, четат, четат... Дидиа е част от тях  Joy! (Разбира се - нищо лично към никого Wink)

# 396
Аз пък се опитвам да си изясня нещо друго - ако не се запълни квотата от 40% за социални случаи,какво става със свободните места?
Например ако в дадена група социалните случаи са да кажем 5, а имат право на общо 10 места, останалите 5 места какво ги правят? Пазят ги за текущ прием на социални случаи или приемат деца от опашката?

Би трябвало да се пазят за  прием на социални случаи..Защото пък в някой градини ще има повече кандидатстващи социални случаи, отколкото градината може да поеме и...тогава...ще се пренасочат към друга градина..явно newsm78..Но..след като приема премине на режим "текущ"...т.е след септември..вероятно ще спре да се пази квотата...за да може местата в ДГ все пак да се запълнят, а не да чакат хипотетични случаи..

# 397
аз искам да попитам,тъй като съм студентка(само че в Пловдив),може ли да се вземе впредвид или става дума само за София?

Не виждам как може да си студентка редовно в Пловдив и детето ти да кандидатства за място в ДГ в София..
Това е възможно, ако тук го гледа някой друг..или...ако си друга форма на обучение..
За случаите, когато детето го гледа някой друг...нямам идея как се процедира  newsm78

# 398
Много от редовните студенти са и редовно работещи. Rolling Eyes
Защо да не е редно да получат две точки?
За мен си е съвсем в реда на нещата.Нали може да се докаже с документи?

А много от работещите, работят на по 2-3 места..и също може да се докаже с документи..Но..натрупване за такива неща няма, нали? Или аз греша ? newsm78

# 399
  • София
Гледах -гледах новите критерии и нещо не ми се връзват сметките. Нашата ситуация е такава: Живеем в собствено жилище точно срещу входа на детската градина(т.е. плащаме си данъците в съответната община, която издържа тази градина). Работим на същия адрес отново в собствен имот, за който плащаме данъци. Дъщеря ми е в съответната градина срещу жилището и работното ни място (и моето и на съпруга ми). Всички сме с постоянен адрес в София и на края доколкото успях да сметна за второто ми дете от всички критерии сабрах само 7 точки и май има голяма вероятност те да не му стигнат да го приемат. Е има ли според вас логика в съотното детско заведение да се приемат деца от съседни квартали, а вероятността да не приемат моето да е толкова голяма. защо не се приеха критериите кой каде и колко данъци плаща, защо се махна фактора брат/сетра в същото детско заведение и защо не се помисли и за варианта спираловидно райониране...не е ли логично децата които живеят най-близо до градината  (или родителите им работят до детското заведение) да са с по-голямо предимство от тези в съседни квартали... Може ли да живея почти в двора на детската градина и накрая да има шанс да не ми приемат детето

# 400
  • софия
Освен да си пожелаем късмет и малчовците ни да са живи и здрави, друго вече няма какво да направим  Flowers Four Leaf Clover!

# 401
  • София
Надежда, това, което четеш и събираш въпросните 7 точки са основни критерии.
От там нататък ще има допълнителни критерии за всяка детска градина, които не се знае какви ще бъдат точно и дали ще са еднакви за всички градини. По всяка вероятност ще влезнат критериите за брат/сестра, както и местожителство в района на градината.
За всеки допълнителен критерии, на което детето отговаря, ще има още точки. Допълнителните критерии ще са ясни до 10 дни и ще бъдат публикувани в системата за кандидатстване.

# 402
Анна, аз се чудех същото, но според мен е редно критериите от ПС да са за децата с равен брой точки, т.е. децата с повече точки се приемат и за останалите свободни места важат критериите на ПС. Така поне аз го разбирам.

Момичета, допълнителен критерий, означава ДОПЪЛНИТЕЛЕН критерий..Т.е. такъв, който започва да важи при равни други условия..

По-напред в темата опитах да обясня как според мен ще изглежда подреждането на децата:(примерно за дете събрало 7т)

....

7т (+10т по допълнителните критерии от ПС на ДГ)
7т (+ 9т )
7т (+8т)
7т(+7т)
7т(+6т)
7т(+5т)
7т(+4т)
7т(+3т)
7т(+2т)
7т(+1т)

6т(+10т)
...

10т е условния максимум, който съм приела, че ще носят допълнителните критерии от ПС на ДГ, но това е условно число, понеже нямаме инфо. Може да е 20 или 50 или 5 или всяко друго число, разбира се... Колкото по-голямо число- толкова по-добре според мен, защото ще диференцира повече нещата и вероятността да има повече деца които въпреки тия допълнителни критерии ще са с равен брой точки ще бъде по-малка..

В крайна сметка, ще се подредят децата някак на относително постоянни опашки..понеже в градините по първо желание точките са най-много и шанса е най-голям..
Но..не изключвам вероятността и по 4-то желание да се случи да е прието дете, ако градината е от по-малко желаните..или удобните..
Критериите на ПС на ДГ важат за всички деца..И за тия които събират 13т и за тия, които събират 2т...

# 403
  • София
Надежда, това, което четеш и събираш въпросните 7 точки са основни критерии.
От там нататък ще има допълнителни критерии за всяка детска градина, които не се знае какви ще бъдат точно и дали ще са еднакви за всички градини. По всяка вероятност ще влезнат критериите за брат/сестра, както и местожителство в района на градината.
За всеки допълнителен критерии, на което детето отговаря, ще има още точки. Допълнителните критерии ще са ясни до 10 дни и ще бъдат публикувани в системата за кандидатстване.
Благодаря ти за бързия отговор. И аз се надявам, че ще приемат детето ми, но ме вбесява факта, че цялата "оправия" на страната ни е наопъки. Колкото повече пари внасяш по един или друг начин в държавата / общината толкова по-малко получаваш. Има много примери за това, но мисля че мястото им не е в тази тема.

# 404
  • София
 Hug
Аз също много се надявам допълнителният критерий с най-много точки /след брат/сестра/ да е жилище или местоживеене от по-дълъг период в района.

Общи условия

Активация на акаунт