ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 089
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 435
Довечера в 18:45 в новините на TV2 ще излъчат репортажа, който направихме днес. Ако не е в тези новини, ще е в следващите късните. Нищо ново не казахме, само това, което всички знаем и дъвчем тук стотина страници и повече даже.
Но чухме нещо интересно от журналистката - тя твърди пред нас, че вчера е чула Фандъкова да казва, че фактора "време" ще решава съдбата на децата с равен брой точки (т.е. входящи номера). Аз не съм чула това, не знам дали е вярно...може журналистката да не е разбрала нещо... newsm78..някой чул ли е такова нещо вчера?

Имаше го публикувано в дир.бг мисля..
Изказване на Фандъкова, че се мисли за входящи номера..
Г-н Джонев също спомена нещо подобно в предишните страници, като възможност и обеща да ни каже как ще се получават въпросните входящи номера..когато това бъде решено..(явно пак в края на другата седмица..) или..23.03..

# 436
......
В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:
Уважаеми г-н Джонев, моля, за да ни оставите поне искрица надежда, нека директорките декларират в системата, колко деца в цялата им поверена ДГ имат по-малки братчета и сестричета от набор 2006. Така, на нас ще ни стане ясно в коя ДГ, относително колко "свободни места" остават за деца от еднодетни семейства. По този начин, най-рационално ще си изберем градина, в която ще имаме по-големи шансове и няма да си пропилеем 3-те точки за първа градина, в такава, в която всички места ще се заемат от братчета и сестричета.
Смятам, че идеята ми не е сложно приложима, дори директорките да не могат да съберат точно информацията, в профила на всяко дете, доколкото си спомням се декларира, коя ДГ посещават каката или баткото.
Мисля, че идеята ми ще увеличи шансовете на еднодетните семейства за по-рационален избор на градина! Ето защо, моля да й се обърне адекватното внимание.
Подкрепям тази идея.  Peace Г-н Джонев, моля кажете си мнението по това предложение. Аз бих казала, че го дължите (поне това!) на всички семейства, които са поставени в неравностойно положение - няма да се ползват от никакви предимства (еднодетни, двудетни с разлика между децата повече от 5 г. и т.н.).

# 437
  • София
Привет на всички майки и татковци!
Чета внимателно всички мнения от доста време насам. Винаги ни е било ясно, че няма достатъчно места за всички, така че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени. Така, че нека не се самоизяждаме..
Аз съм с едно дете, но в момента съм бременна, така че разбирам позициите и на двете основни групи родители в този форум. След като става ясно, че ПС на ДГ така или иначе ще приемат с предимство деца с брат/сестра, посещаващи градините в момента, то за еднодетните семейства шансът за прием се свежда до минимум. В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:
Уважаеми г-н Джонев, моля, за да ни оставите поне искрица надежда, нека директорките декларират в системата, колко деца в цялата им поверена ДГ имат по-малки братчета и сестричета от набор 2006. Така, на нас ще ни стане ясно в коя ДГ, относително колко "свободни места" остават за деца от еднодетни семейства. По този начин, най-рационално ще си изберем градина, в която ще имаме по-големи шансове и няма да си пропилеем 3-те точки за първа градина, в такава, в която всички места ще се заемат от братчета и сестричета.
Смятам, че идеята ми не е сложно приложима, дори директорките да не могат да съберат точно информацията, в профила на всяко дете, доколкото си спомням се декларира, коя ДГ посещават каката или баткото.
Мисля, че идеята ми ще увеличи шансовете на еднодетните семейства за по-рационален избор на градина! Ето защо, моля да й се обърне адекватното внимание.

Идеята е прекрасна!
  bouquet
и на мен ми харесва bowuu

# 438
  • Нови искър
Чета внимателно всички мнения от доста време насам. Винаги ни е било ясно, че няма достатъчно места за всички, така че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени. Така, че нека не се самоизяждаме..
Аз съм с едно дете, но в момента съм бременна, така че разбирам позициите и на двете основни групи родители в този форум. След като става ясно, че ПС на ДГ така или иначе ще приемат с предимство деца с брат/сестра, посещаващи градините в момента, то за еднодетните семейства шансът за прием се свежда до минимум. В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:

newsm51 newsm47 newsm10 smile3501  love001 newsm44 newsm68
БРАВО !
ИДЕЯТА ТИ Е БРИЛЯНТНА ДАНО ИМА РЕЗУЛТАТ

# 439
  • София
Аз дори мисля - лично мнение, че ако всяко ДЗ има собствени допълнителни критерий , ще бъде по лесно за родителите да се ориентират къде имат по големи шансове , а ако и на ПС критерийте са еднакви пак ще има уеднаквяване на точки
 Grinning

# 440
сега като продължавам да препрочитам мненията мисля че Сирма трябва да се намеси и активно да участва в съставянето на допълнителните критерии на ПС-тата

решено е кандидатстването да става само прес системата

значи какъвто и критерии да се подбере, той трябва да може да се отмята в профила на детето

мисълта ми е, да не се оставя накрая на съвестта на директорката да избира измежду 2 деца с абсолютно еднакви точки, предимства и т.н и после да страда цяла година защо не е приела и двете деца

мисля че една директорка трябва да има и други тревоги и то по-важни

та много моля когато някой предлага критерии нека Сирма казват това реално ли може да се приложи

и съм абсолютно против още едни входящи номера пред градините... решено е да е през системата... ами ще го направят

критерият брат/сестра би трябвало катъо се заложи да е един път и толкова

а, най-добре би било като се направят допълнителните критерии и ни се поднесат ... да дадат и някакви мотиви... защо точно тези, а не някакви други и да е ясно

# 441
Peace С двете ръце съм ЗА, въпреки че при някои хора ще има още един проблем - давам пример с мен: Когато родих голямото си дете вече от години живеех в София, но не бях си сменила местожителството и в родилния дом ме попитаха на кой адрес да запишат детето, аз си казах настоящия (Софийския) и си мислх че детето се води по документи тук (тази информация я няма на акта за раждане). В последствие като родих втрото си дете (вече си бях сменила адресната регистрация) и ми потрябва справка от общината кой къде живее от семейството ми. Когато ми я дадоха разбрах че първото ми дете се води в друг град, защото записвали децата по постоянен адрес на майката, а не по обявения от нея. Предполагам че много хора не знаят къде живеят децата им по докумети (скоро и моя приятелка се сблъска с този проблем)

Надежда, а откъде си взела акта за раждане на първото си дете? Актът за раждане се издава по постоянен адрес на майката и детето се води, че живее именно там. Но това не е нещо, което да се установи след години. Дори да не си го знаела като отидеш в общината по настоящ адрес да си търсиш акта за раждане, всичко ще се изясни.  Simple Smile

# 442
Аз съм си взимала актовете за раждане от софийска районна община, въпреки че към момента съм била само с настоящ адрес в София. Не знам някой да се е оплакал че има настоящ адрес в Сф, но му се е наложило да тича до родния град за да си вземе акта на раждане на детето.

Към госта ...1 - настоявахме да се заложи допълнителните критерии на ПС да се съгласуват с дирекция Образование (т.е. и със Сирма). Едното от притесненията ни беше че може да бъдат неприложими от системна гледна точка. И разни други притеснения имахме, но те не са конкретно свързани с твоите въпроси.

# 443
Peace С двете ръце съм ЗА, въпреки че при някои хора ще има още един проблем - давам пример с мен: Когато родих голямото си дете вече от години живеех в София, но не бях си сменила местожителството и в родилния дом ме попитаха на кой адрес да запишат детето, аз си казах настоящия (Софийския) и си мислх че детето се води по документи тук (тази информация я няма на акта за раждане). В последствие като родих втрото си дете (вече си бях сменила адресната регистрация) и ми потрябва справка от общината кой къде живее от семейството ми. Когато ми я дадоха разбрах че първото ми дете се води в друг град, защото записвали децата по постоянен адрес на майката, а не по обявения от нея. Предполагам че много хора не знаят къде живеят децата им по докумети (скоро и моя приятелка се сблъска с този проблем)

Надежда, а откъде си взела акта за раждане на първото си дете? Актът за раждане се издава по постоянен адрес на майката и детето се води, че живее именно там. Но това не е нещо, което да се установи след години. Дори да не си го знаела като отидеш в общината по настоящ адрес да си търсиш акта за раждане, всичко ще се изясни.  Simple Smile

Не е точно така!
Акта за раждане може да се вземе и от общината, където е родено детето! По желание на майката е! Ако иска - го взима от общината по постоянен адрес, ако иска - си го взима от общината където е родила!

# 444

Подкрепям това предложение с две ръце.  [ newsm10 newsm10 newsm10 smile3501 smile3501 smile3501

# 445
Здравейте, момичета и момчета! И аз не се сдържам да споделя с вас моя случай. Юнакът ми е набор 2006. Миналото лято бях от онези родители, които щурмуваха системата по нета. Класирахме се, бях изредила пет ясли , както и да е... Сега сме в 62-ро ОДЗ на "Дунав" и "Врабча". Малко след класирането се преместих в "Хаджи Димитър" да живея и активирах желанието си за градината там, която ми е на пет минути. Вх. номер 9 сме, но няма никакъв шанс за прехвърляне. В момента съм повече от объркана - трябва ли да кандидатствам отново, вече за първа група наесен, запазвам ли си мястото в старото ОДЗ, ако не ме приемат, анулирам ли кандидатурата си от сегашната електронна система.... Просто, сигурно ще ми се изсмеете на проблема, но водя детето сутрин с такси и с такси го вземам, и вече се разорих.  #CrazyДа не говорим, че кварталът е страшно близо до яслата, но няма пряк градски транспорт, а детето проходи много късно, на 1,8 г., и все още се уморява да ходи пеша за повече от пет минути, иска да го нося. ..Сама си гледам момченцето и не получавам издръжка, въпреки че е признато от баща си. Сама си плащам наема от 360 лв. Ние нямаме брак и не живеем заедно. Не мога да си позволя да плащам 500 лв. на гледачка... Ясно е, че за мене облекчения няма в системата, не се водя самотен родител, и макар че не съм социално слаба, честно казано, се чувствам дискриминирана. Сега, като нямам общо с таткото, трябва ли и неговата точка на работещ и осигурен родител да добавя към сборния резултат, според вас? Мисля си, че повече от 4 точки няма да съберем и нямаме шанс... а ми се иска да го преместя, защото в "елитното" ОДЗ, където сме сега, периодично преглеждат списъците с боледуващи деца и вариантът е - или освобождаваш място за следващото чакащо, или си решаваш проблема, като плащаш по 40 лв. всеки месец, независимо дали отрочето ходи или не. Като преди това попълваш молба за свободен прием. Моят син се скъса да прави отити и ангини, бяхме и в болница с бронхопневмония миналия месец... И съответно, сме от често отсъстващите.  SickДа не говорим, че за да спечелят, градините тъпчат групите от по 35 деца при норматив 20. Можете да си представите за какъв вирусообмен и за какво обгрижване става дума. Една лелка и една сестра не могат да се справят с толкова бебета! ooooh!
      Иначе, детето ми е родено в София, аз живея в града девета година, имам си адресна регистрация и хубава работа... Абе, мисля си, че с тези критерии още по-сложно ще стане кандидатстването. От опита ми миналата година, при целия скандал, който се развихри, при целия фал на системата - аз успях да я пробия едва в 10.08 часа,  като цяло бе по-опростена процедурата. В момента ми се струва манджа с грозде - хем субективни, хем обективни критерии, че май и фактор бързина пак ще играе роля, и накрая решаващата дума пак ще се окаже връзкарството! #2gunfireОбщо взето, прехвърлят проблема с недостига на места от болната на здравата глава! И излиза, че целият стрес ще бъде не за сметка на общината, а за сметка на родителите. А сега общинарите правят търсенето на изход от ситуацията още по-тромаво и бюрократично.... Благодаря, че ме изслушахте! Hug И успех на всички мъници в първата битка през живота им! baby_neutral

И аз съм "за" предложението на Вили- щото еднодетните родители, които работят и са социално осигурени, и не са социално слаби, май са най-дискриминирани! Peace

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 16:49 от masha

# 446
  • София
До ИСОДГ и г-н Джонев

Разглеждайки критериите си задавам следния въпрос по един от тях:
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Така както е записано не считате ли, че самотните родители са малко онеправдани. Ако вземем двама работещи родители = 2т., но ако имаме самотен родител /разведен/ то той получава само 1 т. и така шансовете на това дете намаляват. Мислено ли е по този въпрос и какво е мнението на общината?

Самотните родители (неизвестен или с отнети права) получават 3 допълнителни точки, т.е. повече от двама работещи родители.

Ако бащата е известен, има родителски права и работи, точка за него също се получава, независимо, че може да не живее в едно семейство с майката и детето.

Екип на ИСОДГ

Е, дано поне родителите са в прилични отношения и неживеещият в семейството родител предостави изискващия се документ от работодателя си....

# 447
До ИСОДГ и г-н Джонев

Разглеждайки критериите си задавам следния въпрос по един от тях:
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Така както е записано не считате ли, че самотните родители са малко онеправдани. Ако вземем двама работещи родители = 2т., но ако имаме самотен родител /разведен/ то той получава само 1 т. и така шансовете на това дете намаляват. Мислено ли е по този въпрос и какво е мнението на общината?

Самотните родители (неизвестен или с отнети права) получават 3 допълнителни точки, т.е. повече от двама работещи родители.

Ако бащата е известен, има родителски права и работи, точка за него също се получава, независимо, че може да не живее в едно семейство с майката и детето.

Екип на ИСОДГ

Е, дано поне родителите са в прилични отношения и неживеещият в семейството родител предостави изискващия се документ от работодателя си....

подай си молба до дирекция Образование и се моли да ти решат случая. няма начин да няма начин. все има едно дете от желаната ДГ което да иска да отиде в твоята, нали е елитна

# 448

Ще имате достатъчно време да преподреждате кандидатурите преди класирането. Списъците на чакащи (заедно с точките) ще се виждат. Ще се опитаме да дадем индикация на родителите за вероятността за прием. Не сме сигурни, че ще намерим добро техническо решение за това, но ще опитаме.

Не е вярно, че ако се въведе допълнителен критерий брат/сестра в същата градина, шансовете на еднодетните семейства са минимални. По обща преценка, семейства с едно и две деца ще имат равни шансове за около 60% от свободните места.

Екип на ИСОДГ

# 449
Г-н Джонев
не е ли възможно в профила на детето, всеки родител да вижда списък с детски градини за които е по-вероятно да бъде прието, съгласно зададените от родителя предимства и приетите от ПС подредби

примерно: съгласно подадените от вас данни детето получава следните точки по допълнителни критерии...и следва в низходящ ред списък с ДГ и точки

всеки сам си поглежда, вижда и решава къде да сложи първо желание.. или да си размести желанията

мисля че ще е едно невероятно удобство на всички

Общи условия

Активация на акаунт