ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 282
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Peace С двете ръце съм ЗА, въпреки че при някои хора ще има още един проблем - давам пример с мен: Когато родих голямото си дете вече от години живеех в София, но не бях си сменила местожителството и в родилния дом ме попитаха на кой адрес да запишат детето, аз си казах настоящия (Софийския) и си мислх че детето се води по документи тук (тази информация я няма на акта за раждане). В последствие като родих втрото си дете (вече си бях сменила адресната регистрация) и ми потрябва справка от общината кой къде живее от семейството ми. Когато ми я дадоха разбрах че първото ми дете се води в друг град, защото записвали децата по постоянен адрес на майката, а не по обявения от нея. Предполагам че много хора не знаят къде живеят децата им по докумети (скоро и моя приятелка се сблъска с този проблем)

Надежда, а откъде си взела акта за раждане на първото си дете? Актът за раждане се издава по постоянен адрес на майката и детето се води, че живее именно там. Но това не е нещо, което да се установи след години. Дори да не си го знаела като отидеш в общината по настоящ адрес да си търсиш акта за раждане, всичко ще се изясни.  Simple Smile
Когато раждаш в друг град различен от града ти по постоянен адрес акта за раждане се жзима от Общината в която се води родилния дом

# 451
masha, имах същите въпроси като теб, а и в един и същ квартал сме явно. Алекс ходи в далечна градина, а в тази, която е под нас, е чакащ за преместване номер 7. Писах писмо и ето какво ми отговориха:

"Уважаеми господин/госпожо,
Получихме вашето запитване: Здравейте!Синът ми е роден 2006
година. В момента посещава яслена група в 3 ОДЗ и е чакащ за преместване номер 7 в 69 ОДЗ. Въпросът ми е, след новото кандидатстване ще се запази ли тази опашка за 69 ОДЗ или трябва да кандидатстваме за първа градинска група отново? Благодаря.

Нашият отговор:

Кандидатурите от ОДЗ ще бъдат автоматично прехвърлени за първа група в детската градина. Детето ще участва в класирането за новата учебна година.

Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg"

Предполагам обаче, че това седмо място нищо не означава, защото сигурно ще ни изпреварят 100 човека с предимства.

А аз имам и един такъв, леко тъп въпрос. Видях критериите, приели са ги явно, а къде се обявяват от родителя. Или още няма къде. Честно казано не ми остана време да разбера от толкова уточнения и критерии как се кандидатства, аджеба  newsm78

# 452
Шаманката , погледни първо първа страница на тази тема...
По конкретния ти въпрос- все още не е уточнено КОГА ще е възможно да се започне кандидатстването.
Предстои приемане на допълнителни критерии от Педагогическите съвети на Детските градини и обнародване на новия регламент.
Предстои също да се обявят свободните места за всяка ДГ
И също така предстои да се публикува въпросник за родителите в профила на детето , който ще трябва да се попълва внимателно, понеже според неговите отговори ще се образуват точките за всяко дете..
И..всичко това се очаква да се случи до 23 март 2009...живот и здраве..

# 453
Благодаря ти *щурчо*, знаех си, че съм пропуснала да прочета където трябва  Blush

# 454

Не е вярно, че ако се въведе допълнителен критерий брат/сестра в същата градина, шансовете на еднодетните семейства са минимални. По обща преценка, семейства с едно и две деца ще имат равни шансове за около 60% от свободните места.

Екип на ИСОДГ

[/quote

eeeee как да не е вярно ? то самоте директорки си го казват публично даже , по всичко личи , че децата на еднодетните семейства са прецакани - критерия брат или сестра отпадна за да дадете право на ПС да си го сложи на челно първо място - ако греша моля - поправете ме , но не ни заблуждавайте , че няма дискриминациа на еднотетните семейства - ние ще имаме минимални шансове -, като в ДГ се набутат децата на бабите после децата на многодетните ( брат,сестра) и за еднодетнитеее по 3 бройки на градина -  и тези ще са много - по добре кажете ни и да не кандидатстваме  Confused

# 455
АЗАЗАЗ, места за всички деца няма каквото и да си приказваме тук..
Ако във всяка група има по 3 деца от еднодетни семейства, това си е абсолютно равнопоставеност за тия деца...Средно толкова ще има почти от всички социални групи..(от някой и по-малко):
2-3 деца със СОП
1-2 деца сираци или полу-сираци
1-2 деца в риск
1-2 деца с родител неизвестен или отнети родителски  права
1-2 деца на многодетни
1-2 деца близнаци
.........
общо 10 от 25 места

1-2 деца на персонала
3-4 деца братя и сестри
3-4 деца живеещи около Дг
3-4 деца по останалите критерии на ПС на ДГ
5-6 деца от еднодетни и двудетни семейства без предимства..
...........................
Общо 15 от 25 места

Предполагам,че в някой градини ще има дори по-малко братя и сестри..в други повече...(за това предложените да се знае предварително колко са е чудесно - макар то да няма как да отчете доколко тия деца имат шансове, понеже може да не събират заветните 7 точки..) За съжаление в тия градини, които децата братя и сестри и отговарящи на критериите на ПС на ДГ са повече, децата които не отговарят на тях ще са значително по-ощетени..

Нека не спекулираме с еднодетни и двудетни, преди да се знаят допълнителните критерии, понеже..е възможно между тях да има такива, които устройват и еднодетните семейства..(например близостта до ДГ е такъв, който не отчита броя на децата)..
В крайна сметка..както и да се разпределят местата, ще останат деца извън ДГ..

# 456
Ще имате достатъчно време да преподреждате кандидатурите преди класирането. Списъците на чакащи (заедно с точките) ще се виждат. Ще се опитаме да дадем индикация на родителите за вероятността за прием. Не сме сигурни, че ще намерим добро техническо решение за това, но ще опитаме.
А не може ли, след като ще се виждат точките просто точките, събрани от ПС да бъдат разбити? Малък пример:
Иван Петров Иванов - 7т + 2 т - брат/сестра - 2,
Георги Петков Георгиев - 7т + 2 т - на 5 мин от градината - 1т., брат/сестра, посещавал преди 3 години градината - 1т.

Ако ги има така, който го интересува ще си изброи децата, които го изпреварват, независимо по кой критерий.

Не е вярно, че ако се въведе допълнителен критерий брат/сестра в същата градина, шансовете на еднодетните семейства са минимални. По обща преценка, семейства с едно и две деца ще имат равни шансове за около 60% от свободните места.
Това не беше ли когато нямаше отделен процент(квота) за социалните случаи?

# 457
Tweety , според мен ще е достатъчно да се показва колко деца са с точно равен брой точки на твоето по основните критерии и по допълнителните критерии на ПС на ДГ..и колко са с повече..
Примерно, ако съм с 7т (+3т) , ще ми е достатъчно да знам, колко са децата преди мен ( с 7т(+4т) и повече) и колко са децата с равен на мен брой (7т (+3т) ) с които ще се състезавам по ....(каквото там са решили ПС на ПГ за децата с равен брой точки)
..
Разбивката ...едва ли ще ти помогне особено в преценката...

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 18:08 от *щурчо*

# 458
АЗАЗАЗ, места за всички деца няма каквото и да си приказваме тук..
Ако във всяка група има по 3 деца от еднодетни семейства, това си е абсолютно равнопоставеност за тия деца...Средно толкова ще има почти от всички социални групи..(от някой и по-малко):
2-3 деца със СОП
1-2 деца сираци или полу-сираци
1-2 деца в риск
1-2 деца с родител неизвестен или отнети родителски  права
1-2 деца на многодетни
1-2 деца близнаци
.........
общо 10 от 25 места

1-2 деца на персонала
3-4 деца братя и сестри
3-4 деца живеещи около Дг
3-4 деца по останалите критерии на ПС на ДГ
5-6 деца от еднодетни и двудетни семейства без предимства..
...........................
Общо 15 от 25 места

А!
Най-накрая - кратко и ясно Останалите 5 ги определя лично директорката....Чудно!

Е кой каза, че не сме богата и социална държава - http://www.youtube.com/watch?v=BVlNB_7HqbI&playnext_from=PL& … xt=1&index=19

# 459
  • София

Само се чудя как може всичко да знаеш и на всеки да отговориш newsm78
Поздравления  bouquet
Замислих се в отговора ти към азазаи ми се струва справедлив как си дала добре примерите , но дали ще е така  Mr. Green

# 460
Шаманката, здрасти бе, ама те са ни в един месец родени децата! Идвай при ноемврийките, какво чакаш! За 69-то ОДЗ какви отзиви си слушала? Аз живея в 120 блок и ми е много близо тази градина. А като те чета, да разбирам ли, че правилно съм активирала кандидатурата си? Ние сме с вх. номер 9 от кандидатстването през лятото, бях активирала кандидатурата, но като видях, че има 0 свободни места, я дезактивирах. И сега пак я активирах...  Peace

# 461
*щурчо*, в примера, който даваш за разпределението на децата в една група...Дидиа каза, че при нея няма никакви деца сираци, полусираци, с неизвестен родител и в риск..тоест такива деца са рядкост, не знам защо си мислиш, че ще има такива във всяка група и то по 2...квотата от 40% е прекалено голяма, знаехме и по-рано, че няма никакъв риск за тези деца да останат неприети. Много приказки се изприказваха тук как "социалните" случаи деца са застрашени - е, няма такова нещо! Жива спекулация си беше и продължава да бъде. И Дидиа опроверга тази спекулация 100 пъти поне. И аз напомних няколко пъти, че според статистиката от анкетата, "социалните" заедно с близнаци и деца от многодетни семейства са 15% от общия брой деца. Колкото и деца от тези групи да кандидатстват в една и съща градина,тоест да стане струпване на такива деца на едно място, пак не могат да достигнат 40%!
......
Нека не спекулираме с еднодетни и двудетни, преди да се знаят допълнителните критерии, понеже..е възможно между тях да има такива, които устройват и еднодетните семейства..(например близостта до ДГ е такъв, който не отчита броя на децата)..В крайна сметка..както и да се разпределят местата, ще останат деца извън ДГ..
Имай предвид, че доп.критерии като този за близостта до ДГ устройват всички семейства, точно защото не се отнасят до броя на децата в семейството. Така че, еднодетните семейства си остават дискриминирани, просто защото по-голямата част от критериите се отнасят до брой деца в семейството. И това няма да се промени.  Mr. Green

# 462
Благодаря за отговора на г-н Джонев.
Действително ако можем да виждаме точките на всички кандидатсващи за въпросната градина, ще си сметнем дали имаме шансове. Това, което ме притеснява обаче е динамиката. Вие сам казваче, че всеки може по-всяко време да си размества кандидатурите до момента на първото класиране. Е тогава, как да съм сигурна, че ако днес съм ок за някоя градина, то утре няма да се появят две три брачтеча/сестричета, които просто до момента не са се включили в системата. Най-ясно би било да знаем колко такива деца има, а ако не всички се възползват от правото си да са заедно с каките и батковците - то това за нас е още по-добре.
Освен това не съм съгласна, че 60% о т еднодетните и двудетните са равнопоставени. Тук ми се струва г-н Джонев, че нещо бъркате. Ако все пак сте убеден, че сте прав, с радост ще очаквам да ме опровергате!

# 463
Tweety , според мен ще е достатъчно да се показва колко деца са с точно равен брой точки на твоето по основните критерии и по допълнителните критерии на ПС на ДГ..и колко са с повече..
Примерно, ако съм с 7т (+3т) , ще ми е достатъчно да знам, колко са децата преди мен ( с 7т(+4т) и повече) и колко са децата с равен на мен брой (7т (+3т) ) с които ще се състезавам по ....(каквото там са решили ПС на ПГ за децата с равен брой точки)
..
Разбивката ...едва ли ще ти помогне особено в преценката...
Ще е достатъчно, ако при равен брой точки, не се приеме и "тежест" на критериите. От това, което чух, все си мисля, че може би ще има и такова нещо - т.е. в примера по-горе - ако едно дете има равен брой точки, то примерно се степенуват критериите, по които са получени. Дано не е така! Просто на такова ми прилича... Ако няма да има такъв вариант, а ще се избира по друг начин при равен брой, си права. Само точките са напълно достъчни.

# 464
  • София
Имай предвид, че доп.критерии като този за близостта до ДГ устройват всички семейства, точно защото не се отнасят до броя на децата в семейството. Така че, еднодетните семейства си остават дискриминирани, просто защото по-голямата част от критериите се отнасят до брой деца в семейството. И това няма да се промени.  Mr. Green
А защо този критерии да не е разбит на няколко така че да се получи спираловидно райониране. Примерно за блезките 2 улици по окръжност около детската градина да се дават 10т, за следващите 2 - 9т. и т.н., а за градината близко до работното место да е на същия принцип, но с по-малко точки. Така хем ще има повече критерии и ще е по-малко вероятно да се получат деца с равен брой точки, хем това че живееш или работиш близо до градината наистина ще е предимство.

Общи условия

Активация на акаунт