ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 158
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 465
  • София

Само се чудя как може всичко да знаеш и на всеки да отговориш newsm78
Поздравления    bouquet
Замислих се в отговора ти към азазаи ми се струва справедлив как си дала добре примерите , но дали ще е така  Mr. Green

и ако решат от ПС да изнесат и статистика от кои критерий по колко деца са приети , ще бъде чудно  Peace

# 466
Имай предвид, че доп.критерии като този за близостта до ДГ устройват всички семейства, точно защото не се отнасят до броя на децата в семейството. Така че, еднодетните семейства си остават дискриминирани, просто защото по-голямата част от критериите се отнасят до брой деца в семейството. И това няма да се промени.  Mr. Green
А защо този критерии да не е разбит на няколко така че да се получи спираловидно райониране. Примерно за блезките 2 улици по окръжност около детската градина да се дават 10т, за следващите 2 - 9т. и т.н., а за градината близко до работното место да е на същия принцип, но с по-малко точки. Така хем ще има повече критерии и ще е по-малко вероятно да се получат деца с равен брой точки, хем това че живееш или работиш близо до градината наистина ще е предимство.
Съгласна съм.  Peace За съжаление, всички досегашни подобни предложения за разбиване на един критерий, не бяха приети от общината. Например, имаше предложение да се взема предвид брой години жителство в София, идеята беше да се приложи принципа за уседналост. Например за над 20 г. живот в София - "Х" точки; между 10 и 20 години - "у" точки и т.н.

# 467
  • София
Горното ми предложение е защото в нашия квартал има няколко детски градини които съответно пак не са достатъчно, но какво се получава. В градината на дъщеря ми има деца от нашия квартал, но живеещи по-близо друга от детските градини. Така не остава място за друго дете което живее близо до нашата

# 468
  • София
Имай предвид, че доп.критерии като този за близостта до ДГ устройват всички семейства, точно защото не се отнасят до броя на децата в семейството. Така че, еднодетните семейства си остават дискриминирани, просто защото по-голямата част от критериите се отнасят до брой деца в семейството. И това няма да се промени.  Mr. Green
А защо този критерии да не е разбит на няколко така че да се получи спираловидно райониране. Примерно за блезките 2 улици по окръжност около детската градина да се дават 10т, за следващите 2 - 9т. и т.н., а за градината близко до работното место да е на същия принцип, но с по-малко точки. Така хем ще има повече критерии и ще е по-малко вероятно да се получат деца с равен брой точки, хем това че живееш или работиш близо до градината наистина ще е предимство.

хихихи екстра така влизаме , само че незная тези в  блоковете как ще се разберат Laughing на коя пресечка са 

# 469
  • София
Честно казано и аз не съм много за фактора уседналост защото вече има твърде малко хора които живеят в София откакто са се родили в сравнение с всички останали. Пък и на какъв принцип ще е трябва и тогава да се въведат 3 подкритерия: 2-ма родители живеещи от еди колко си години в София, 1 родител софиянец и един придошъл и 2-ма придошли в софия родители. Икато се наслагат и за всеки родител различни критерии за различните години които е живял в София става съвсем объркано. А какво става ако единия критерии е 10 години и ми приемат детето в по-далечна градина защото съм живяла само 9 тук. Следващата когато вече съм покрила норматива ще го приемат ли в по-близката... Критериите трябва да са от по-неизменимите

# 470
  • София
хихихи екстра така влизаме , само че незная тези в  блоковете как ще се разберат Laughing на коя пресечка са 

За съжаление хората в големите квартали със стоетажни блокове са най-прецакани (там районирането може да става не по пресечки а по блокове), но там винаги ще има най-голям брой неприети деца...или поне така ми се струва

# 471
  • София
Критериите - ок - приеха се от СОС  , сега чакаме критерии от ПС  и предлагам за да няма отново равни точки всяка ДГ да си постави кои критерий И Е  най - важен и справедлив - на първо място ( пр. близост до ДГ/ОДЗ-5т. изпреварва брат /сестра с 4т. и така до ..... по красота 1т. ) и така да се проведе класацията поооооо "най- предпочитани критерии" от съответното ДЗ .

# 472
*щурчо*, в примера, който даваш за разпределението на децата в една група...Дидиа каза, че при нея няма никакви деца сираци, полусираци, с неизвестен родител и в риск..тоест такива деца са рядкост, не знам защо си мислиш, че ще има такива във всяка група и то по 2...квотата от 40% е прекалено голяма, знаехме и по-рано, че няма никакъв риск за тези деца да останат неприети. Много приказки се изприказваха тук как "социалните" случаи деца са застрашени - е, няма такова нещо! Жива спекулация си беше и продължава да бъде. И Дидиа опроверга тази спекулация 100 пъти поне. И аз напомних няколко пъти, че според статистиката от анкетата, "социалните" заедно с близнаци и деца от многодетни семейства са 15% от общия брой деца. Колкото и деца от тези групи да кандидатстват в една и съща градина,тоест да стане струпване на такива деца на едно място, пак не могат да достигнат 40%!

Прекрасно...това само означава, че за останалите деца има още по-голям шанс да бъдат приети, макар и чак през септември, когато се "пуснат в употреба" останалите места след класирането на всички социални случаи..
Лично аз смятам,че така е справедливо.
Това гарантира прием на всички социални случаи и в същото време там, където те са под 40% (т.е. на повечето места) гарантира допълнителни места за родителите на "средностатистическите" семейства...
Аз лично мисля, че в това няма проблем..дори е добра новина..
Обратното би било много по-притеснително - да не достигат места за социалните и/или да се вкарват над бройката...

# 473
АЗАЗАЗ, места за всички деца няма каквото и да си приказваме тук..
Ако във всяка група има по 3 деца от еднодетни семейства, това си е абсолютно равнопоставеност за тия деца...Средно толкова ще има почти от всички социални групи..(от някой и по-малко):
2-3 деца със СОП
1-2 деца сираци или полу-сираци
1-2 деца в риск
1-2 деца с родител неизвестен или отнети родителски  права
1-2 деца на многодетни
1-2 деца близнаци
.........
общо 10 от 25 места
1-2 деца на персонала
3-4 деца братя и сестри
3-4 деца живеещи около Дг
3-4 деца по останалите критерии на ПС на ДГ
5-6 деца от еднодетни и двудетни семейства без предимства..
...........................
Общо 15 от 25 места
               Това просто не може да бъде състава в една група.Първо за ОДЗ-тата вече има приети деца в яслата,които ще се прехвърлят в ДГ и състава вече е ясен.
               Сега мойта сметка  Laughing
2-3 деца със СОП -/но в ОДЗ-тата като се обяви по - малката свободна  бройка ще се окаже,че от 20 обявени места според Щурчо 6 ще са със СОП защото в проекто закона е записано ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ ПРАВО НА ОТКАЗ.Няма квота,няма ограничение 2 и по решение на общинската комисия колкото решат.Така ,че и 20-те могат да са със СОП/
               Другите категории - сираци и полусираци - почти няма /за щастие/ най-много 1 -2 деца за всички кандидати.
                                               - деца в риск - не повече от 1 айде нека са 2 за всички места.Защото до сега са били така.
                                               - деца с баща неизвестен или лишен от родителски права най-много 1.До сега е имало 2-3 за 10 години,а с отнети род.права нито едно за 35 години. Mr. Green
                                               - деца на многодетни 1 на група.До сега са били така и то не във всички групи.
                                               - деца на инвалиди - също по 1 само,че до сега % беше по-нисък и със 70% не знам дали ще има.Те социалните и без това орязаха %-тите на инвалидите.
                                               - близнаци - вече има по една бройка на група,чудя се дали ще има други.
                         Деца на персонала няма да коментирам.За критериите на ПС - също без коментар защото както и да коментираме те ще определят приема на деца с равен брой точки без значение от какви семейства са.
                         Първо изчакайте спокойно обявяването на свободните места,на доп.критерии и тогава преценете шанса си.Да се ядосвате напразно няма смисъл. Peace

# 474
*щурчо*, в примера, който даваш за разпределението на децата в една група...Дидиа каза, че при нея няма никакви деца сираци, полусираци, с неизвестен родител и в риск..тоест такива деца са рядкост, не знам защо си мислиш, че ще има такива във всяка група и то по 2...квотата от 40% е прекалено голяма, знаехме и по-рано, че няма никакъв риск за тези деца да останат неприети. Много приказки се изприказваха тук как "социалните" случаи деца са застрашени - е, няма такова нещо! Жива спекулация си беше и продължава да бъде. И Дидиа опроверга тази спекулация 100 пъти поне. И аз напомних няколко пъти, че според статистиката от анкетата, "социалните" заедно с близнаци и деца от многодетни семейства са 15% от общия брой деца. Колкото и деца от тези групи да кандидатстват в една и съща градина,тоест да стане струпване на такива деца на едно място, пак не могат да достигнат 40%!

Никой не може да ти каже колко са децата в риск, които кандидатстват или ще кандидатстват за ДГ. Като извадят списъка от Закрила на детето - тогава някой може да ти каже. Дано да не е голям. А миналата година голяма част от особените случаи (над 1200 деца) са имали социален проблем. Включи си ги и тях в процентите. После си избери 2007 набор на някоя популярно ОДЗ в натоварен район и тогава говори за спекулации. Соцалните ще са по-малко от 40% общо, даже и по-малко от 30% може би, но не е сигурно по-градини и набори какво ще е положението. И точно защото не е сигурно затова не трябваше да слагат квоти за тях. Пък и се разбра че от тези квоти никой нищо не печели.

Като обявят 10-15 свободни места за 2007 или 2008 и имаш 300 кандидати и децата по критерий брат/сестра няма да се доредят. От тези 300 деца имаш примерно 1 дете със СОП, което влиза предварително, 1 полусирак, 1 дете с баща неизвестен, 2 деца в риск, 3 деца с родители с инвалидност, 2 двойки близнаци и три многодетни семейства. Давам ти някакви семпли цифри. Някои ще се окажат повечко. А кажи дали всички ще влязат. Няма да влязат, не е сигурно дали и в съседната ДГще влязат.

Много ще се радваме ако се окажеш права и квотата навсякъде е достатъчна, но хайде моля те и аз - недей да говориш за спекулации. Надявам се разбираш че никой не печели от тях. Нито еднодетните нито социалните.

# 475

За съжаление хората в големите квартали със стоетажни блокове са най-прецакани (там районирането може да става не по пресечки а по блокове), но там винаги ще има най-голям брой неприети деца...или поне така ми се струва
                  При това няма нито една градина в близост! Laughing А за новите квартали пък няма надежда и да има  скоро .

# 476
Didia , права си за ОДЗ, където има съществуващи деца от миналата година....
Там, може да се обявят 5-6 бройки, а може и никакви.. Реално....в ОДЗ, може и само деца със СОП да се "добавят" без право на отказ..
Моите "сметки", доколкото са реалистични са само за ЦДГ...
Имам усещането,че реално децата които ще се класирват по критериите на ПС на ДГ ще са всички приети..т.е..тия 5-6 еднодетни и двудетни според мен също ще трябва да отговарят на някой от тях..(просто от 300 деца, които кандидатстват за едно ЦДГ, за 15 места...вероятно дори по критерия близост до ДГ ще има повече деца...особено в квартали като Младост, където един блок има по няколко входа..и по 8 етажа..а около всяка ДГ има поне 4 такива блока, в непосредствена близост и още няколко пъти по толкова "прилежащи"...)
Но пък..по този критерий, ще има деца от еднодетни и двудетни семейства та...пак горе-долу това ще е статистиката...според мен..

# 477
Предполагам че ако се въведе критерий за местоживеене няма да може да се гледа разстояние от ДГ. Най-много да може да се сложат повече точки за деца от квартала и малко по-малко за деца от района. Това може да се провери от лична карта или бележка от общината.

Но по-прецизно разделение не вярвам да може да се заложи в системата. И няма как да се точкува също. Примерно на колко метра от ДГ е блокът на кандидатстващото дете - не виждам как ще го премерят и как ще го отразят в точки. Но може и да бъркам.

# 478
Ели, всички ДГ в София са строени преди 89г..Тогава, към всяка ДГ имаше прилежащи блокове, улици и т.н...район, който трябва да обслужват..
Предполагам,че някъде из архивите на ДГ все още съществуват...Биха могли да ползват тях за целта...евентуално..
Макар,че..сега както е застроено...има много нови блокове и квартали дори...
Но..знае ли човек..
Ще изчакаме да разберем другата седмица какво са приели..

# 479
Г-н Джонев, а как стои въпросът когато на единият от родителите са присъдени родителските права за детето (има влязло в сила съдебно решение)? В този случай не е ли редно да се ползва допълнително предимство, защото реално само единият родител полага всички грижи за детето. Законът у нас е такъв, че на практика лишаването от родителските права функционира в изключително редки случаи и след много тежка и дълга съдебна процедура. В масовия случай при проблеми между родителите, реално грижите се поемат само от единия родител, а другия плаща една много символична издръжка и няма никакви задължения по ежедневното отглеждане на детето. Тук също не се касае за съжителство на семейни начала, защото има влязло в сила съдебно решение в полза на единия родител и следователно двамата родители не са в добри отношения и не живеят заедно.
Моля за уточнение на този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт