ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 202
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте и от мен! Вчера чух по новините, че при деца с равен брой точки един от критериите за приемане ще бъде спонсорство за градината. Аз ли нещо не сам разбрала или пак ще ни рекетират, за да ни вземат децата в детските градини?

# 481
Това беше едно пожелателно изказване от директорка за родители на бивши възпитаници, които са направили много за градината. Според нея е редно втори деца на такива родители да ползват предимство. Но не мисля че СО ще одобрят какъвто и да е критерий, свързан с финансов принос, независимо за какво и от кого.

# 482
 Един (поредния) въпрос: Критериите, които ще се определят от ПС за всички ли ще се отнасят или само за тези деца, които са с равен брой точки? Аз го разбрах така - тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободни места по вътрешните правила. Каква е истината?

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 10:20 от vesssela.v

# 483
Това беше едно пожелателно изказване от директорка за родители на бивши възпитаници, които са направили много за градината. Според нея е редно втори деца на такива родители да ползват предимство. Но не мисля че СО ще одобрят какъвто и да е критерий, свързан с финансов принос, независимо за какво и от кого.

не  е нужно да го одобряват тя директорката си го е одобрила вече - mariradeva, добре го е чула , чух го и аз - слушам и не вярвам на ушите си - безочие те ако това го приемат - приемат регламентирана корупция  Sick , а за шанса за първородно дете е абсолютно никакъв - не коментирах това до сега , че не можех да повярвам наистина , че може това да бъде критерии  #Cussing out , щом искат спонсорство ще го имат от тези с възможностите , другите ряпа да ядат Money

# 484
тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободно места по вътрешните правила.

И аз така го разбрах.  Thinking

# 485
  • София
Един (поредния) въпрос: Критериите, които ще се определят от ПС за всички ли ще се отнасят или само за тези деца, които са с равен брой точки? Аз го разбрах така - тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободно места по вътрешните правила. Каква е истината?
в понеделник ще разберем как ще се развият събитията  Wink

# 486
На мене колежка ми каза, че ако си в настоятелството и "спонсорираш", ще ти вземат детето. И можело да се включиш като родител без да имаш дете в градината. Аз лично го чувам за първи път, но тя има две деца в една и съща градина, като ми обясни, че точно по този път им е намерила места. Влязла в настоятелството, след което приели децата - те са на 4 и 6 г. сега, да кажем, че е било преди година-две... newsm78

# 487
Един (поредния) въпрос: Критериите, които ще се определят от ПС за всички ли ще се отнасят или само за тези деца, които са с равен брой точки? Аз го разбрах така - тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободно места по вътрешните правила. Каква е истината?
Аз го разбирам като по регламент получавате толкова + толкова по критериите на ПС  = сума по която се редите на опашка. За да няма недоразумения на дата Х всички желаещи се подредете пред градината за финален/начален входящ номер, по който ще класираме равните точки.

# 488
  • София
На мене колежка ми каза, че ако си в настоятелството и "спонсорираш", ще ти вземат детето. И можело да се включиш като родител без да имаш дете в градината. Аз лично го чувам за първи път, но тя има две деца в една и съща градина, като ми обясни, че точно по този път им е намерила места. Влязла в настоятелството, след което приели децата - те са на 4 и 6 г. сега, да кажем, че е било преди година-две... newsm78
Shocked и аз за първи път чувам Didia разясни моля те , къде да кандидатстваме за настоятелството ?О , и щурчо е тук тя не може да не знае Hug
има ли такова нещо и сега newsm78

# 489
Shocked и аз за първи път чувам Didia разясни моля те , къде да кандидатстваме за настоятелството ?О , и щурчо е тук тя не може да не знае Hug

Не във всички градини има настоятелство..
И ... изобщо... това не е сигурен начин да се влезе.. Може и да е било, когато нещата са зависели от директорките само, (до 2008 и дори през 2008), но..след приемането на този регламент, това просто няма да е възможно...защото със или без настоятелство,ВСИЧКИ деца ще се точкуват и ще влизат според броя на точките си..Най-много да има критерий на ПС на ДГ, за деца на родители от настоятелството..което звучи абсурдно...защото обикновено родителите на приетите деца са членове на настоятелството..и ...е твърде възможно да станеш член на някое настоятелство в ДГ в която детето ти никога няма да е прието..Нищо лошо...просто..не виждам смисъла..

# 490
  • София
запис

# 491
  • София

Не във всички градини има настоятелство..
И ... изобщо... това не е сигурен начин да се влезе.. Може и да е било, когато нещата са зависели от директорките само, (до 2008 и дори през 2008), но..след приемането на този регламент, това просто няма да е възможно...защото със или без настоятелство,ВСИЧКИ деца ще се точкуват и ще влизат според броя на точките си..Най-много да има критерий на ПС на ДГ, за деца на родители от настоятелството..което звучи абсурдно...защото обикновено родителите на приетите деца са членове на настоятелството..и ...е твърде възможно да станеш член на някое настоятелство в ДГ в която детето ти никога няма да е прието..Нищо лошо...просто..не виждам смисъла..
  bouquet

# 492
Може да е било така до внедряването на електронното кандидатстване. Така или иначе, пак ще си дадете парите, като ви приемат в заветното ОДЗ. Ние събрахме по 50 лв. - за купуване на спално бельо, нов килим, играчки и консумативи. Отделно, всеки месец всеки родител носи по два пъти тоалетна хартия, мин. вода, салфетки и сапун. Отделно от това, искат си, каквото им потрябва. Няма кой да закове поставката за телевизора - хоп, един татко, той, човекът накрая се изнерви, че не е дърводелец и не може да отсъства от работа... А когато е свободен да закове поставката в събота, градините не работят. Работни календари си искаха, например, много им трябваха. Колко занесох, поне четири... Хартия, папки, химикали, тефтери - занесох, без да ми ги искат. Ама това не попречи да ми кажат , че при редовното преглеждане на списъците в яслата детето ми е от онези, много "отсъстващите", сиреч "боледуващите". А директорката периодично имала навика да"чисти" списъците от такива "отсъстващи" деца, понеже само за нашата група чакали отвън 250 деца... И въпреки, че си имаме извинителни бележки от лекаря, и въпреки, че детето влезе в болница, накрая се оказа, че ако искам да оздравее напълно и да отсъства без бележка, трябва вече да си плащам 40 лв. всеки месец, без значение дали детето посещава яслата или не. и ще се води "свободен прием", тоест, малкият може да ходи по всяко време или да не ходи. Споделям опит! Peace

# 493
masha , нормално...Всичко го знаем. И ..няма как иначе да е при тази смешно ниска такса от 40лв на месец за 22 работни дни. Сама виждаш,че детето ти се гледа, обучава и възпитава и храни за по-малко от 2лв на ден. При това от един педагог и една помощник възпитателка..А тия 2лв на ден са и за тока и за парното и за всичко останало в ДГ..
Не виждам кое точно те учудва...
Мен лично ме учудва,че изобщо успяват да оцелеят тия заведения като такива с тези пари..(Общината отпуска само 90лв на дете на месец, което е също смешно малко)..
В яслата на сина ми, купувахме чашки и чинийки и лъжички за децата и гърнета и лигавници и...термометри и...ако трябваше и спално бельо щяхме да купим.. Всички тия неща са нужни ежедневно и при положение,че няма..и няма да бъдат купени централизирано е съвсем нормално всеки родител да ги осигури за своето си дете...(пък, ако може да ги ползват и следващите деца- прекрасно)
.....
Имаш право 10 дни всеки месец детето ти да отсъства по домашни причини....за останалите дни обаче, трябва да имаш или бележка от лекар или да си плащаш такса..(така е за яслените групи..за градинските не съм съвсем убедена...)

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 23:08 от *щурчо*

# 494
Щурчо, аз не обвинявам хората там, а системата. И педагог нямаме! Има една медицинска сестра на смяна и една лелка, която сменя памперсите. От тях аз не се оплаквам. И храната е вкусна. Как се оправят, не знам! Нашата група през януари беше набъбнала до 36 деца...на възраст от 1 до 3 години. Изобщо не мога да си представя как две жени успяват да нахранят толкова бебета! Друг е въпросът, че в електронната система не се отразява да има свободни места, там те са 20 и са попълнени. А групата си расте... И дали в нея влизат децата от списъка? newsm78

А що се отнася до консумативите, както казах, занесох доста неща доброволно, лигавници съм подарила поне 15, дискове и книжки с приказки... Не ми е за консумативите, а за отношението. Много обидно ми стана, като ми казаха да се споразумея с директорката, защото имала навика да "чисти" отвреме-навреме отсъстващите. Нали няма сметка да не плащат такси, понеже са извинени с мед.бележки!  За правото да отсъства 10 дни не знаех... Той отсъстваше средно по 5-7 дни. Но през януари по-сериозно я закъсахме - от вируса с диарията направихме бронхит, бронхопневмония, болница и така... естествено, че няма да го върна преди да е укрепнал! Hug Пък и вече сме на свободен прием! Peace

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 23:16 от masha

Общи условия

Активация на акаунт