ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 939
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 510
По повод коментираните въпроси за спонсорство, членство в настоятелство и прочие се питам толкова ли е сложно официално да се увеличи таксата на градинrтe и така получените приходи да се използват или за повишаване на заплати, или за закупуване на оборудване, консумативи за градините….
При условия на такъв дефицит на места някак не е съизмерно да се плаща толкова малко, за тези които бъдат приети, а всички останали поне 10 пъти повече (за бавачка, за частна ясла/градина и прочие…)

Впрочем таксата фиксирана величина ли е или се определя съобразно доходи, посещаемост, според градината и т.н. (оставам с убеждението, че всяко дете плаща различно, но някъде около 30-40 лева, така ли е?)

# 511
Добро утро, момичета. На отработващите съботата - спорен ден.  HugАз също съм от тях. Това, което написах, в никакъв случай не е, за да изостря отрицателните ви емоции, но мисля, че "новите" мами трябва да го знаят...
Reniris, естествено че щом имаме дете в дадено ОДЗ, ще се пънем да помагаме, с каквото можем... Само че не съм съгласна с тебе, че това е нормално - да дофинансираме ние, родителите! При такава богата община, каквато е София! Това не е нормално и не е гласувано от ОбС, доколкото ми е известно... Друг е въпросът, че се налага. Но това е явление от годините на прехода и не е регламентирано. Както и спонсорството, което цареше допреди внедряването на електронното кандидатстване. Сега как е, не знам. Аз лично предпочитам да ми увеличат вноската, но оттам нататък да не ме занимават с техните задължения. И въпреки че съм професионално деформирана да изразявам несъгласие и недоволство, разбирай - журналист съм, и аз си затраях, когато директорката ми предложи варианта - за да дооздравее спокойно детето ми и да поотсъства още време след болничния, да взема да си плащам по 40 лв. пълна такса, за да му пазя мястото. Всичките ми познати ме укориха, че съм се съгласила. И какво - обаждам се на Фандъкова, тя насмита директорката, после детето ми го гледат накриво или алтернативата е да напуснем яслата... Не мога да си го позволя! Дразни ме обаче, че групата е 36 при норматив 20 деца - това означава много повече вируси, изпотени и непреоблечени деца, ненахранени, както трябва и т.н. А пък специално нашите лелки и сестри са готини, нищо срещу тях не казвам.

Иначе, от около 4 месеца на ясла малкият има плътни 36 дни посещение. Плаща се различно - и по 18 лв. съм плащала, и по 31 лв. - според присъствените дни на детето - казвам го, понеже една майка по-нагоре беше повдигнала въпроса...

За педагога - да, един е в яслата. Лекар няма. Има старша сестра. При нас специално има и един път седмично музика и пеене. Събират две групи деца - разбирай най-малко 70 бройки бебета от 1 до 3 г., в една една зала с пиано... И вярвам, на другия ден една трета от малките отсъстват по болест... Също така рисуват и правят някакви неща с пластелин също веднъж седмично - по-точно сестрата им показва как се прави. Hug Лелките не обичат деца с бодита - не им е удобно. Предпочитат да са с потник и гащи. Та, по този повод винаги си прибирам детето с гол кръст... иначе, от отношението към моя синоквец не мога да се оплача, щото ядял като змей и заспивал веднага, щом го сложат в кошарката. Joy Не обичат злояди деца! Ако с нещо друго от моя опит мога да помогна - питайте! Hug Hug

# 512
Няма смисъл от качване на таксите, поне докато не влязат делегираните бюджети.
Парите, които ние плащаме на касата на градината всеки месец отиват директно в общинския бюджет. Нито един лев не остава в градината! А от общината отпускат по около 90 лв на дете за месец. Като и тези пари не отиват в касата на градината, защото още няма делегирани бюджети, а всъщност от общината плащат тока, водата и т.н. по сметки, превеждат пари за заплати, а доколкото знам и с доставчиците на храни и напитки също директно се разплащат от общината(поправи ме Дидиа, ако греша за нещо). Доколкото знам даже доставчиците се избират от общината, а не от директорките.
Всъщност те не отпускат и по 90 лв, просто се разплащат и накрая като направят сметката излиза по около 90 лв, но в някои градини издръжката е 70, в някои 110.
По тази причина, аз и много други родители, съм против вдигане на цената. Защото като давам отделно пари за креватчета то поне съм сигурна, че ще се купят креватчета, а няма да отидат за дупките на софийските улици. Понеже общинарите могат да преценят, че по целесъобразност дупките са по-важни. Така преценката е моя и на другите родители.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 10:33 от .Ели.

# 513
# 514
Един (поредния) въпрос: Критериите, които ще се определят от ПС за всички ли ще се отнасят или само за тези деца, които са с равен брой точки? Аз го разбрах така - тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободно места по вътрешните правила. Каква е истината?
Аз го разбирам като по регламент получавате толкова + толкова по критериите на ПС  = сума по която се редите на опашка. За да няма недоразумения на дата Х всички желаещи се подредете пред градината за финален/начален входящ номер, по който ще класираме равните точки.

Да, нещо такова ще бъде, но изчакайте срещата с директорите в понеделник. Методът за избор при равен брой точки също трябва да бъде определен, заедно с допълнителните критерии.

Екип на ИСОДГ

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 14:04 от kg.sofia.bg

# 515
Аз също съм съгласна да давам по още 40 лв. на месец ( примерно ), за да се създадат по-прилични условия в съответното детско заведение. В крайна сметка малките ни ангелчета прекарват там по-голямата част от деня си.

# 516
  • София
Един (поредния) въпрос: Критериите, които ще се определят от ПС за всички ли ще се отнасят или само за тези деца, които са с равен брой точки? Аз го разбрах така - тези деца, които са с най-много точки ще се класират, а останалите, които са с равен брой ще се състезават за останалите свободно места по вътрешните правила. Каква е истината?
Аз го разбирам като по регламент получавате толкова + толкова по критериите на ПС  = сума по която се редите на опашка. За да няма недоразумения на дата Х всички желаещи се подредете пред градината за финален/начален входящ номер, по който ще класираме равните точки.

Да, нещо такова ще бъде, но изчакайте срещата с директорите в понеделник. Метода за избор при равен брой точки също трябва да бъде определен, заедно с допълнителните критерии.

Екип на ИСОДГ

Aко кандидатстваме на поне 2 места, как ще стане това с реденето пред градината? И нали уж критериите от ПС щяха да се вземат предвид само при равен брой точки от общите критерии? Или май и вие още не сте наясно?

# 517
  • София
....................................

сега искам да кажа моето мнение Hug ( никои не е длъжен да му обръща внимание , но тук е форум и всеки казва... к'во му душа с'ака Mr. Green)
АЗ съм ЗА детето ходи или не на ДГ да си се плаща пълната такса  Peace ЗАЩОТО тази градина ползва ток и различни консумативи ... таксата не  е само храната на детето или личните консумативи на ДЗ  - ПАК КАЗВАМ ЛИЧНО МНЕНИЕ !
Много мами какво правят ( не всички) имат бебе и когато ги мързи да станат изобщо не водят по голямото на градина - поне 3 познати така ...
На никои няма да му "падне пагона" ако си плаша редовно 40 лв. градина ( както интернет - плащаш ако искаш използваш , ТВ - то  също , ток ,вода п'а така еееее тогава ???) защо да не си плашат всички таксите редовно и еднакво ( не  знам как стои въпроса със социалните семейства - пиша принципно) след като детето ИМА МЯСТО  в ДЗ.

ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА СЪМ , но не и против спонсорирането на ДЗ , където е детето ми (ЩЕ ДАМ ВСИЧКО ТАМ ДА Е ДОБРЕ , ЗАЩОТО ТАМ ЩЕ Е НЕГОВОТО "ВТОРО СЕМЕЙСТВО" ако мога така да се изразя )
п.п. против съм обаче родители спонсорирали в миналото ДЗ да са после с предимство , защото по този начин нямат шанс еднотетните семейства ( дал кои к'вото дал , после пак ако трябва...при второ дете) Wink
п.п.п.изказах лично мнение и да ме нападате няма да си го променя    bouquet

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 11:14 от reniris

# 518

Reniris, естествено че щом имаме дете в дадено ОДЗ, ще се пънем да помагаме, с каквото можем... Само че не съм съгласна с тебе, че това е нормално - да дофинансираме ние, родителите! При такава богата община, каквато е София! Това не е нормално и не е гласувано от ОбС, доколкото ми е известно... Друг е въпросът, че се налага. Но това е явление от годините на прехода и не е регламентирано. Както и спонсорството, което цареше допреди внедряването на електронното кандидатстване. Сега как е, не знам. Аз лично предпочитам да ми увеличат вноската, но оттам нататък да не ме занимават с техните задължения.

Интересно мнение! Laughing И изобщо не е явление от прехода.Подпомагането от родители на у-ща и ДЗ е система на запад,строго регламентирана разбира се.Испания,Франция ,Шотландия  /да не изреждам още/ ми се струва ,че не са в преход,а в тези страни Настоятелството е наравно с общините в подпомагането и организирането на работата на ДЗ,че май са и малко повече защото техните деца са там. Laughing
              Ей,ти я чисто българската черта в мнението на родител при това и журналист.Увеличете ми таксата ,хвърлям ви парите и "оттам нататък да не ме занимават с техните задължения".Само,че задължението на учителите е да са в пряка връзка и контакт с родителите по всички въпроси касаещи децата .Дори липсата на тоал.хартия например също е проблем касаещ и двете страни - родител и персонал.Задължението на родителя - няма да обяснявам надявам се,че не приключва с даването на детето на ДЗ или у-ще.
              За сведение на журналиста - всички съществуващи настоятелства към ДЗ са РЕГЛАМЕНТИРАНИ и юридически законни.Длъжни са да се подчиняват на всички финансови и данъчни закони в страната,подлежат на проверки и ревизии от всички компетентни органи извършващи този контрол - данъчни,прокуратури и т.н.Носи се отговорност за всяка получена стотинка / и то трябва да има съответни документи за получаването и/ както и се документира по определения ред и всеки разход.
              И не казвайте,че общината не знае.Всички дарения направени от някого или от организация на ДЗ се обябяват в тридневен срок в  общината.Минават задължително през счетоводството на общината.Да не говоря,че от спонсора се искат толкова  документи вкл.и такъв за произход на парите му  Laughing , че ако веднъж подариш нещо за втория път отказваш и да мислиш.Защото прекарват спонсора през "иглени уши" докато приемат един килим струващ 100 лв.

# 519
Според мен към всяка община да има НПО, което да се грижи за градините и яслите. Всеки тип организация има различни методи, а мисля че крайният резултат, който ни интересува всички е един и същ. Много неща ще се регламенират по този начин и въпросните "дарения" ще се изразходват по-правилно. Да ме прощават ПС, но не са компетентни във всичко, а не им е и работа.

Пример: Аз настоявам с парите да направим изолация, те купиха 3 компютъра. Моят глас е един и няма кой да ме подкрепи като компютрите са за останалите гласуващи.

# 520
Само като се спомене за тези физически опашки и направо ми става лошо  ooooh! След всички тези критерии и най-вече след като има изградена ИСОДГ ако се наложи да висим по опашките ще се гръмна  Banghead

# 521
  • София
Само като се спомене за тези физически опашки и направо ми става лошо  ooooh! След всички тези критерии и най-вече след като има изградена ИСОДГ ако се наложи да висим по опашките ще се гръмна  Banghead
Аз като се замисля, това е единствения напълно прозрачен начин да получиш шанс при равни точки.
На никой няма да му е приятно, защото градините ще са окупирани от предишния ден, но винаги е имало организация от родителите, прави се списък още отвън и после няма изненади.

# 522
  • София

Ей така се чувствам и аз, защо беше цялото това нещо ако пак трябва да се редим с баби и вуйни на опашките Shocked

# 523
Бих желала да задам въпрос на г-н Джонев по съдържанието на един от критериите, а именно "Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване". В моя случай, моето дете посещава самостоятелна общинска детска ясла вече 2 години. Ще бъде изписано на 30.06.2009 г. Според настоящата редакция на текста на упоменатия по-горе критерии излиза, че за да вземем заветната една точка, трябва да бъдем класирани и записани веднага на 1 юли 2009, защото всеки един ден след 30 юни 2009 г. ще ни отдалечава от нужните шест месеца (5 месеца и 29 дни, 5 месеца и 28 дни и т.н.).... и така детето ми, което посещава общинската детска ясла от септември 2007, няма да може да се възползва от точката по упоменатия вече критерии... никакъв шанс за получаване на едната точица... и това ще стане факт за повечето деца, които са посещавали общински детски ясли и са родени преди 30 юни, защото нали се сещате, че при навършване на 3 години ги изписват от яслата... за да постигне целите си, критерият трябваше да има следната редакция, за да няма различни тълкувания, а именно: "Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди кандидатстване"... И ще ви дам още един мотив защо текста трябва да е такъв - Защото детето печели или не тази точка към момента на кандидатстване, а не към момента на записване....  И така питането ми е следното: Има ли момент, считано от който следва да се броят в ретроспекция шестте месеца?

# 524
  • София

сега искам да кажа моето мнение Hug ( никои не е длъжен да му обръща внимание , но тук е форум и всеки казва... к'во му душа с'ака Mr. Green)
АЗ съм ЗА детето ходи или не на ДГ да си се плаща пълната такса  Peace ЗАЩОТО тази градина ползва ток и различни консумативи ... таксата не  е само храната на детето или личните консумативи на ДЗ  - ПАК КАЗВАМ ЛИЧНО МНЕНИЕ !
Много мами какво правят ( не всички) имат бебе и когато ги мързи да станат изобщо не водят по голямото на градина - поне 3 познати така ...
На никои няма да му "падне пагона" ако си плаша редовно 40 лв. градина ( както интернет - плащаш ако искаш използваш , ТВ - то  също , ток ,вода п'а така еееее тогава ???) защо да не си плашат всички таксите редовно и еднакво ( не  знам как стои въпроса със социалните семейства - пиша принципно) след като детето ИМА МЯСТО  в ДЗ.

ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА СЪМ , но не и против спонсорирането на ДЗ , където е детето ми (ЩЕ ДАМ ВСИЧКО ТАМ ДА Е ДОБРЕ , ЗАЩОТО ТАМ ЩЕ Е НЕГОВОТО "ВТОРО СЕМЕЙСТВО" ако мога така да се изразя )
п.п. против съм обаче родители спонсорирали в миналото ДЗ да са после с предимство , защото по този начин нямат шанс еднотетните семейства ( дал кои к'вото дал , после пак ако трябва...при второ дете) Wink
п.п.п.изказах лично мнение и да ме нападате няма да си го променя    bouquet

Peace Напълно подкрепям. Трябва винаги да се плащат пълните такси и децата на родители спонсорирали градината да не са с предимство (въпреки, че аз съм от тези родители). Това е неравноправие не само за семействата с първо дете ами и за тези които имат само едно, което вече е в градината и те "спонсиорират"...какво техните средства отиват един вид на вятъра само защото нямат следващо дете. Освен товаголяма част от нещата които се правят за една градина така или иначе се съсипват докъто детето е там...примерно латекса...ми тои след 2-3 години трябва пак да се подмени, лигавниците, спалното бельо, моливи, килими и т.н. тези неща не са вечни...докатовторото ти  дете тръгне на градина вече има нужда от нови такива. Аз пак с примерите, но примерно в нашата градина доста често не се доставя вода за пиене и я купуваме родителите, когато който и колко може - е това отчита ли ми го някой като спонсорство и защо да ми носи предимство за второто дете като тази вофда вече е изпита. Съгласна съм че има и по-дълготрайни активи като саниране някаква техника и т.н., но нека пък да вдигнат таксата за градина и дълготрайните активи да се поемат от общината, като парите от повишението на таксата да са само за поддръжка на детското заведени. И другиа момент е че за много малко неща директорите на детски заведения издават бележки за спонсорство и то само за по-обемните и по-забележимите, но не съм сигурна че винаги те са и на най-висока цена.

Общи условия

Активация на акаунт