ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 859
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Съжалявам за правописните грешки Embarassed

# 526
Здравейте мами,питам се защо трябва да висим после на опашки като при нас където живея в Младост2 има две детски градини които не се ползват по предназначение в едната са социалните каито ползват няколко стаи и другата част направо се руши а другата е в Младост1 там е данъчното .За една година неможаха да намерят място на тези служби и да оправят ДЗ .Аз живея на 200 метра от детската градина и съм сигурна че пак няма да ни приемат защото доста деца ще съберът еднакъв брой точки и ще стане един малък ужас. #2gunfire #2gunfire

# 527
Дидиа, защо така заядливо с мене? Ти сигурно си учител... Извинявай, но ние сме си избрали родителски комитет от трима души и си даваме парите, които събират... Не виждам с какво така провокирах агресивната ти реакция? Освен това, ако ще се прилага този западен модел, за който говориш ти, нека да го регламентират, нямам нищо против. Ама поне засега детските заведения се водят общински, а не обществени, нали? Ако бяха на обществени начала, всички щяхме да правим, каквото можем и каквото трябва. Даже мисля, че и в момента родителите правят и невъзможното, за да помогнат на градината, в която е детето им! Иначе, не приемам да ме обиждаш, че едва ли не съм незаинтересована... Моето дете все още не е на възраст да има учител, но винаги се интересувам какво се случва в яслата, в групата и с него, на този етап, от сестрите и лелките... Пак ще кажа - недоумявам от отношението ти към мене?! #Crazy В крайна сметка, в това общество всеки трябва да си върши неговите задължения, нали? Не ми приписвай, че съм от онези родители, които си захвърлят децата на училище и не се интересуват от това дали те са агресивни, дали учат, дали се бият и т.н.

Апропо, ОДЗ-та и ЦДГ-та трябва да работят до 19.00 часа, нали. ама, ако дойдеш в 18.00 да си вземеш детето, вече те гледат накриво.... По колко часа им се събира ефективен труд на ден на хората от персонала? И колко хора в София приключват в 16.00-17.00 часа работа, за да тичат до градината?  newsm78

# 528
Аз не мога ви разбера, честно  Shocked. Сега и на опашка не искате да се редите?!? А какво искате - да дойде някой и да ви предложи на вратата на жилището ви място в градините? Да ви помоли да си запишете детето и после да се съобрази с всичките ви изисквания (кои от кои по безумни) за отглеждането му - едни искат детето да е с памперс до 5 г, но нито едно друго дете да не му вика бебе, други искат лелята да го научи да ходи на гърне на година и половина, едни искат всеки ден пържоли от месо с познат произход от прасе гледано с екологично чисти смески, чесано зад ухото и убито по хуманен път, други не искат мърша изобщо щото те и отрочето им са хората на новото време, едни искат детето да спи след обяд от 11 други от 15, а трети да не спи, едни искат детето му по цял ден да се учи на полезни неща, други никой да не казва на детето им изобщо какво трябва да прави, че то не е войник, едни искат детето да пее песни, друг да не карат детето му да пее щото то не обича . И най-важното да ви се кланят когато идвате да доведете сутрин от 6:30 до 10:30 детенце и като го взимате след обяд от 15:00 до 20:00. А вие да си роптаете и да сте вечно недоволни и най-важното да не давате допълнително пари и да не ви занимават допълнително с нищо. И най-важното никога да не се забравя че вие сте Родителите и по презумпция знаете кое е най-добре и всеки ден искате отчет. О и да не забравяме искате в група да са по 5 деца с 3 учителки, но сега докато не сте приети може да се раздуе групата и до 50.
Сори  Embarassed !Ама то не са претенции то не са чудеса и все сте недоволни ... ами като искате място в градина за 40 лв на месец ще се наредите 2 дни на опашка, това е начина да приемат децата ви иначе или братя/сестри или тото.

# 529
В няколко от предишните мнения прочетох, че градините и яслите са с много деца, разнасят се вируси /а това е точно така, зная го от опит от моя "сополанко", който е една седмица здрав, една седмица болен/ та даже и мнения да се увеличи таксата. Лоши бази, лоши условия, корупция но всички се борим и искаме да сме с място там, нали? На който не му хареса в крайна сметка има такива частни заведения където и таксите са по-големи, и групите са по-малки, и базата е по-добра, така че всеки има право на избор. Rolling Eyes

# 530
  • София
Аз не мога ви разбера, честно  Shocked....

Joy Много добро!   bouquet

# 531
От все сърце ви пожелавам не само да приемат дечицата ви, но и по-важното - да не боледуват!!!!!!!
На нас за 5 месеца ни се събират общо присъствени 20-тина дни  Sad! Не само ние сме така, а над 60% от групата. В групата няма нито едно дете, което е платило за тези 5 месеца пълна такса!!!! При това положение, нали се сещате, че работа няма как да се започне (ако няма кой да гледа детето през тези 2-3 седмици месечно в които е болно), ще дадете по-голяма част от заплатата си за лекарства (само последното ни боледуване след 2 дни посещение на градината ни излезе около 80 лв., слава Богу се размина АБ!!!! А това колко е изтощено и нещастно болното детенце не споменавам, защото всяка от вас знае какво е!!!), безсънните нощи също ще ги впиша тук!
Това е равносметката ни за 5-те месеца ходене!
Успех на всики желаещи! Wink

# 532
Аз нямам никакви претенции нито към персонала в детската ясла на дъщеря ми, нито към даването на допълнително средства, нито към увеличаване на таксите, но не мисля, че при тези технологии е нормално да спим пред детските градини, за да сме по-напред на опашката. Това разбира се си е мое мнение и не е нужно всеки да го разбира и да се съгласява с него. Няма нужда да се заяждате така, всички са изнервени и е нормално, но с нерви нищо няма да се промени.

# 533
Всъщност струва ми се редно добре да се осведомите за положението в градините в София и да си решите дали изобщо ще ви понесат и после, на който не му понася, викам  Wink ... да не прави излишен калабалък по опашките.  Peace

# 534
  • София
В няколко от предишните мнения прочетох, че градините и яслите са с много деца, разнасят се вируси /а това е точно така, зная го от опит от моя "сополанко", който е една седмица здрав, една седмица болен/ та даже и мнения да се увеличи таксата. Лоши бази, лоши условия, корупция но всички се борим и искаме да сме с място там, нали? На който не му хареса в крайна сметка има такива частни заведения където и таксите са по-големи, и групите са по-малки, и базата е по-добра, така че всеки има право на избор. Rolling Eyes
Това с болните деца е така, но пак от опит мога да кажа, че вината си е и наша и на работодателите ни и като цяло на системата...като ни кихне детето вкъщи не го спираме от градина а го пускаме да зарази и останалите деца и така докъто се изредят всичките деца болни ту от един ту от друг вирус всяко ходи по няколко дни в месеца. И дъщеря ми беше та но сега от цялото семейство тя най-леко кара вирусите...потичат 2-3 сопола и това е, а останалите започваме един по един да се натръшкваме с кашлици и температури. Ако всеки веднага щом му се разболее детето го спре от градина и то не зарази останалите само 1-2 няма да ходят примерно седмица, а не от група от близо 30 деца на ден да има по-малко от 20 защото другите са доста болни така че наистина да не могат да са в градината. Единия път когато говорих по темата с една от леличките(медицинската сестра) в яслата защо ги приемат болни, тя ми се оплака, че преди половин час е върнала определено дете защото е със хрема, лека температура и зачервени очи и сега майката го връща с бележка от личната лекърка че детето е напълно здраво, а личната лекърка е с повече правомощия от сестрата в градината и щом има такава бележка тя няма право да не го приеме...така че за болестите до голяма степен ние родителите сме виновни. А за частните детски градини също не съм много съгласна, защото деца на приятели са по такива и са ми се оплаквали че въпреки високата такса и неприспадането на пари от таксата когато детето не посещава градината условията хич не са по-хубави: голяма част от тях са в апартаменти и нямат двор, не винаги храната е разнообразна а както в държавната се набляга на филиите изцапани с нещо отгоре (преувеличено е да се каже че са намазани) и там ги приемат болни и със сиропите и всякакви такива. Така че дори и хора които финансово могат да си позволят частна детска градина е нормално да се борят за държавна при положение че за в много пъти по-малко пари получават почти същата услуга, а по някога в някои отношения и по-добра. В момента частните градини за повечето пари не предлагат нещо кой знае колко по-добро а използват липсата на места в държаните за да забогатеят собствениците им бързо. За качество и в държавните и в частните ще можем да си говорим когато местата са повече от децата и те започнат да се конкурират кои ще предложи по-добри условия за да отидат децата при него.

# 535
Извинете, но не мога да се съглася, че поради проблема - липса на градини, трябва да си затваряме очите и ушите и гък да не казваме, защото трябва да сме благодарни като /ако/ сме се вредили.
1. Да - не възразявам, да плащам половин или цяла такса, когато детето ми е боледувало и не е посещавало яслата - защото разходите си вървят, но искам да ми посочат, че става въпрос за такса /за пазене на мястото/, а не "присъствени дни", за които съм предоставила документи от доктори и изследвания.
2. Да - в началото на всеки месец мъкна торби с консумативи и давам пари, когато се реши, че нещо трябва да се купува или оборудва.
НО
не смятам, че е редно работното време /по вътрешен устав/ да е до 18 ч., а в 17:30 градината да е хлопнала кепенците. И, най-фрапиращото е, че се оказва, че действителното работно време се определя от НЕработещите майки, които си взимат децата в 17 ч. За сведение - колко хора наистина приключват работа преди 17:30 ч? Моето работно време е до 18, имам и поне 30 мин. път до съответното заведение. А шефът ми до кога ще търпи да бягам от работа?!?!?!
Какво излиза в крайна сметка - май на всички ни липсва социализма, но не ни стиска да си го признаем директно...  

# 536
  • София
himalomi Не казвам че трябва да търпим каквото и да било а да се намери начин тези проблеми да се разрешат. Примерно родителите, които вече имат опит с детските градини могат да се съберат и да повдигнат въпроса за работното време пред директора на ДЗ, дори това може да се случи на първата родителска среща когато обикновено присъства по-голямата част от персонала заедно с директорката.

# 537
Ами, явно не знаете, но тя работната група за това беше създадена, за да подпомогнат неправителствените родителски организации работата в градините и да се разрешат някои наболели проблеми, да се прекратят някои порочни практики. НО вече повече от година се занимава с писане на регламенти за прием, от които все някой е недоволен.

Както и да е. Сори за моя ОФФ, Моля да не изместваме темата! Но наистина ви призовавам, които не мисли да записва децата си в градина да не кандидатства, защото по мои наблюдения има хора които кандидатстват ей така за да се пробват или да си пазят място за "черни дни".
За проблемите и тяхното решаване може да отворим нова тема.

# 538
аз доколкото разбирам системата така си е направена смотана и то умишлено, защото има много и разнообразни начини да се събират пари и да се прави спонсорство.

една мама каза че таткото монтирал стойка за ТВ, ... ама общината не е ли пуснала обществена поръчка за целогодишно поддържане на ДГ за дребни ремонти?... ами то може прозорец да се счупи, плочка да падне, крушка да изгори, брава да се подмени... толкова щеше да е лесно и на директорките... заявка до кметството за толкова и то,лкова часа работа и хората идват, работят, кметството клаща

а това със спонсортството... ако е за лечение на дете... да се побъркаш докато ти разрешат... а можеше да се открие сметка в общината и кой колкото иска.. и удостоверени да дават.. а дарителите имат право: воля на дарителя.. да кажат за какво ги даряват тези пари.

то излиза че е по-лесно всички режийни на ДГ да ги вземем като разход за фирмата... така поне фактура ще имаме, а и някое ДДС ще оправим

неразбирам как ДГ ще остане без тоалетна хартия или без вода... то да не е електричество да спре отведнъж... или казват" децата ви много сер** и бюджета за тоалетна хартия не стига... носете си от вкъщи, ще ви го броим за спонсортсво.

аз да споделя... една позната е директорка на училище в провинцията.. там деца няма и пари няма, обаче!

училището не е затворено, напротив и отоплено и ремонтирано и красиво...защото! жената не се е спряла-обикаля фирмите, намира гориво, пари за ремонти, издирва децата и ги събира в училището...нямат и 100 деца, но не е закрито и мисля е по уютно от някой софийски. А, като е такава разтропана и кмета и съвета и всичките й съдействат.. има желание

а тук такса 40 лева.. от колко време? не е ли индексирана с инфлацията.. то верно социални заведения, ама безплатен обяд няма... а и детето като е ходило 20 дни за 5 месеца...то не се връзва действително съществуването на такава ДГ...

... не е редно да има такава голяма разлика в таксите на държавно и частно, и тази разлика да се използва за извиване на ръце и дето се вика... направо спонсорски-корупционни практики... ами то така къде са мотивите за работа с деца и децата да са там и да посещават градината.. колкото по-малко, толкова по-добре... малко скърцане със зъби... направо чиновническа организация.....то затова Фандъкова неволно им вика забавачки... може и зверилници да им вика... или направо малки касички... за големи спонсори

ама наистина е безумие
то човек наистина прави всичко за децата си... ама в карая на караищата детето е било няколко дни само на градина.... нещо не се връзва..
а ето и за по здраво заклещване на родителите.. вече и на физическа опашка и на колене пред директорките

съжалявам ако съм засегнал някоя директорка.. но от прочетеното... така излиза.. надявам се това да са изолирани случаи... по природа човек е добро същество и милее за всичко и всички

# 539
съжалявам, знам че не беше по темата, но повдигнаха въпроса и не се стърпях

Общи условия

Активация на акаунт