ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 258
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София
Е, аз обясних на приятелките си тази тънкост на ОДЗ-тата "или от първа яслена или никога" и хората кандидатстваха и записаха децата си, масово дори без никакви предимства.
Съжалявам, ако според теб, съм те прецакала, но ако бях твоя приятелка и ти бях казала това, нямаше да мислиш така.
Simple Smile Напълно подкрепям. Дъщеря ми беше приета и самата директорка предложи този вариант. Наистина беше от предвидливост. После реших да освободя мястото, но не от мисъл за нуждаещ се. Ясно е, че тогава бяха единици наистина ходещите. И сега наистиня няма места Sad И е заблуда, че някой ще се замисли за по-нуждаещите се. Всеки е нормално да си мисли първо и основно за детето си Peace
Отделно, че всяко нещо си има цена. Да пазиш така място, значи детето ти поне по няколко дни месечно да ходи и после съответно да боледува, да мине през адаптационен период, който е по-тежък при по-малките... Аз отказах да платя тази цена Naughty, защото не съм "много" нуждаеща се, но напълно оправдавам тези, които осъзнавайки, че втори шанс може и да няма, са се възползвали Peace

# 1 141
Г-н Джонев, а как ще се процедира после за текущите класирания, ако има повече деца с еднакви точки, кандидатствали по-късно, но оглавили опашките?

Дали ще се въведе ограничение за кандидатстване не мога да преценя в момента. Трябва внимателно да се прочете окончателния текст на решението на СОС и да се говори с Дирекция „Образование”.

Ако не се въведе ограничение, всеки кандидатстващ по всяко време ще се нареди по точки и подточки. След първоначалните заявки за входящ номер, всяка нова кандидатура ще има входящ номер от деня, в която е създадена. Следователно, в рамките на група от деца с равен брой точки и подточки, кандидатури, които са създадени след датата на първоначална заявка за вх. номер, ще се наредят отзад.

След септември, групите преминават на текущ прием, където квотите няма да важат. С други думи, най-нуждаещите се (тези с най-много точки вкл. по социалните критерии) ще заемат малкото освобождаващи се текущи места.

Я.Дж.

# 1 142
Още един въпрос към вас г-н Джонев (имаше тук таме някакви отговори, но тях ги считам за предположения). Кога ще излезе пълния регламент и обяснения затова как ще става записването и кандидатстването и това на една и съща дата ли ще се случи със записването, т.е. ще има ли технологично време родителите да се запознаят с това какво, кога и защо трябва да правят

Окончателните документи би трябвало да бъдат публикувани идната седмица. Ще имате най-малко един месец преди първоначалното класиране, за да прецените къде е най-добре да кандидатствате и как да подредите желанията си. Времето на регистрация, кандидатстване и подредба преди датата на първоначално класиране не влияе върху шансовете ви за класиране.

Я.Дж.

# 1 143
А кога ще се знаят датите за подаване на първоначалните заявките за входящи номера?

# 1 144
И още един въпрос - в миналите години имаше момент на спиране на "текущите класирания" за един период от месец, че и повече докато се доразвие новия регламент, директорките си определят местата, родителите се информират и после всички места за възрасти подлежащи на новия регламент се пускаха на май. Сега до кога ще има кандидатстване по стария за текущите групи от 2006 и 2007 набор? Не е ли редно да се спре приема по старите критерии, след като тези набори подлежат на класиране по новите?

# 1 145
Е, аз обясних на приятелките си тази тънкост на ОДЗ-тата "или от първа яслена или никога" и хората кандидатстваха и записаха децата си, масово дори без никакви предимства.
Съжалявам, ако според теб, съм те прецакала, но ако бях твоя приятелка и ти бях казала това, нямаше да мислиш така.
Simple Smile Напълно подкрепям. Дъщеря ми беше приета и самата директорка предложи този вариант. Наистина беше от предвидливост. После реших да освободя мястото, но не от мисъл за нуждаещ се. Ясно е, че тогава бяха единици наистина ходещите. И сега наистиня няма места Sad И е заблуда, че някой ще се замисли за по-нуждаещите се. Всеки е нормално да си мисли първо и основно за детето си Peace
Отделно, че всяко нещо си има цена. Да пазиш така място, значи детето ти поне по няколко дни месечно да ходи и после съответно да боледува, да мине през адаптационен период, който е по-тежък при по-малките... Аз отказах да платя тази цена Naughty, защото не съм "много" нуждаеща се, но напълно оправдавам тези, които осъзнавайки, че втори шанс може и да няма, са се възползвали Peace

Браво, ами какво да кажем за децата които са с хронични заболявания и е изключено да посещават ясла, а след това стават на 4 години и нямат шанс за записване в детска градина.

# 1 146

Във форума можеш да откриеш много майки, които миналата година не са успели да запишат децата си на ясли....явно е било заради тези, които разсъждават и действат като теб....
Е, аз подобно поведение не го оправдавам. Да, естествено, че е нормално да мислиш първо за своето дете, но не е нормално да мислиш, че само и единствено твоето дете е на този свят (и да не си даваш сметка за другите деца, останали принудително извън яслите). Просто човек трябва малко да се съобразява с околните и да знае, че неговите постъпки се отразяват и на тях, а не само на неговото семейство (в крайна сметка щом сме станали майки се предполага, че сме достатъчно разумни да знаем, че всяка наша постъпка има последствия, не сме на 7г, че да сме тотални егоисти, мислещи само за себе си и това да е оправдано).

Отново повтарям, трябва да сме толерантни и да си помагаме, а не да се надцакваме..... (или аз още си живея с идеалите от детството и вярвам в доброто  Sad Sad Sad)

Очевидно разни хора - разни идеали и щом е в името на детето, всичко е оправдано.............

# 1 147
Г-н джонев, виждам че сега отговаряте и искам да питам дали правилно съм разбрала за брояча, че милисекундата която уцелиш все пак ще се събира с часа и минутите в които се е случило това?

Не - ще се събират само с датата. Форматът ще е следния: "гг.мм.дд.милисекунди". При равни милисекунди подредбата ще е по номер на записа в базата от данни, което е случайно.
Ако включим час и минута не можем да осигурим равнопоставеност на всички, които заявяват вх. номер в един и същи ден и едновременно с това независимост от текущото състояние на интернета и сървърите.

Я.Дж.  

А номера на записа в базата, няма ли да зависи от часа на кандидатстване, т.е. кандидатстващите по-ранен час ще имат по-малък номер в базата данни, или логиката ми е погрешна

# 1 148
Колкото повече мисля, толкова по-малко смисъл виждам в т. нар. обратен брояч и обяснението за неговото прилагане. Един вид, каквото и да се реши, г-н Джонев и екипа му, ще си реализират така "удобният" жребий. За никоя група в детска градина не съм видяла да има и 500 кандидатстващи. Освен за 26 ОДЗ, може би, където набутаха всички деца от Младост в една опашка. Дора да впрегнат родАта да помага, не мога да ги докарам до 10 000 в първата секунда, ако направят някакъв график и просто да не се кандидатства в един и същи час за всички градини. Така родители, получили по-заден номер в едно оДЗ, в друго (придобили вече опит  Mr. Green ), може пък да са по-бързи. Още повече, че това би се прилагало чак като третичен критерий и то само за малка част от всички кандидатстващи.  newsm78
Не виждам нужда от усложняване на процедурата по получаване на заветния номер. Ако се стигне до него. Предполагам, че голяма част от директорките са наясно за отношението на родителите към жребия (какъвто е и предлагания брояч) и ще направят всичко по силите си и доста отгоре, за да го избегнат.
Не ми е ясно и как ще се процедира с текущите класирания през учебната година - независимо от варианта със или без входящи номера. След като няма фактор време, къде и как ще се впише дете на работещи родители (софиянци н-то поколение или не), чиято майка внезапно получи неустоимо предложение за работа и реши, че е време чедото да тръгне на ясла (въпреки, че до педи ден не й е минавало през ума да го направи)?  Thinking

Забележете, че така желаният от всички 'фактор време' при идеално работеща система (а нали всички искаме идеално работеща система!?) има точно същия ефект както предложения обратен брояч. С други думи, при идеално работеща система 'фактора време' ще доведе до разпределяне на около 10000 заявки в рамките на една секунда. Следователно, ще се получи случайно разпределение.

Подробен анализ на вариантите отдавна е пубикуван:
http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=pr4

Какво точно искат уважаемите родители? Не разбирам. Хем да има 'фактор време', хем той да не работи по идеален начин, за да не се получава случайно разпределение.  

Неколкократно сме казвали, че състезанието кой по-бързо ще натисне бутона не е добър вариант, но от общината не искат и да чуят за нормален жребий. Сигурно, защото веднага ще ги нападнат журналисти с популисткото обвинение – „как може да си играете на жребии с нашите деца”. Такава ни журналистиката.

Мисля си, че в тези противоречиви искания се крие нещо по-дълбоко. Изглежда много хора искат такъв начин на кандидатстване, който да им даде възможност да изпреварят другите. Било то с по-голяма агресивност, било с по-големи умения или по някакъв други начин да изпреварят другите. Затова дори състезанието ‘фактор време’ не им харесва, защото разбират, че ако то работи правилно, няма да имат възможност да изпреварят другите. В условията на остър дефицит, желанието за ‘състезание на по-силните’ е признак за обществена незрялост.

Я.Дж.

# 1 149
Г-н джонев, виждам че сега отговаряте и искам да питам дали правилно съм разбрала за брояча, че милисекундата която уцелиш все пак ще се събира с часа и минутите в които се е случило това?

Не - ще се събират само с датата. Форматът ще е следния: "гг.мм.дд.милисекунди". При равни милисекунди подредбата ще е по номер на записа в базата от данни, което е случайно.
Ако включим час и минута не можем да осигурим равнопоставеност на всички, които заявяват вх. номер в един и същи ден и едновременно с това независимост от текущото състояние на интернета и сървърите.

Я.Дж.  

А номера на записа в базата, няма ли да зависи от часа на кандидатстване, т.е. кандидатстващите по-ранен час ще имат по-малък номер в базата данни, или логиката ми е погрешна

Вярно. Моята логика е погрешна. Не би трябвало да взимаме номера на запис в базата - той зависи от времето. В този случай ще трябва да приложим чист жребий - няма друг справедлив начин.

Я.Дж.

# 1 150
Ама, аз действително не разбирам, кой с какво прецаква някого, като си записва дето на ясла по-рано, ако оставяйки го за по-късно няма да може да го запише изобщо?
С какво майка на две деца с малка разлика прецаква някого пускайки голямото на ясла, като е в майчинство за малкото и може да гледа и двете, след като задържайки голямото в къщи тя няма да може да го запише никога?
Вие действително ли мислите, че трябва да сме толкова наивни и добри, че да поставяме всички други преди себе си? Да си толерантен, значи, да не изместваш някого, ако има някакъв шанс да си запишеш детето и по-късно, ако нямаш такъв, за каква толерантност говорим изобщо?
Съжалявам, явно аз ще ходя в ада  Wink, не ми е присъща такава грижа за околните, не съм светица.

# 1 151
  • София

Браво, ами какво да кажем за децата които са с хронични заболявания и е изключено да посещават ясла, а след това стават на 4 години и нямат шанс за записване в детска градина.

При този недостиг на места какво искаш? Джунгла- по-силният побеждава...

ПП. Детето ми не можеше да посещава държавна ясла точно по здравословни причини. За щастие тази точка я нямаше преди и наистина за мен е безумна с оглед на останалите включени критерии.
Бях съгласна с нея, но да имаше и още критерии за да има малко шанс и за останалите.

# 1 152
Защо поне не премахнете стария модул и защо той още стои и дава напразни надежди на хората, след като няма да бъде валиден? Защо да се дразнят родителите, особено тези с по-предни номера, като сега ще им изтриете и късмета, и шанса с един замах с новия регламент... Няма никакъв смисъл от цялото упражнение! Мисля, че би трябвало поне технически да сте си извадили поуките от миналата година. Не е нужно да ставате параван за безсилието на общината да реши проблема с недостига на места. Peace

Peace Точно по този повод аз питах защо новите правила ще влизат още сега като те са за септемврийския прием...за мен най-правилното е образно казано системата да се дублира -  на едното място да си остане така както е сега до края на тази учебна година и да е валидна само за текущите класирания, а на второто място да си е състезанието по новите правила за септемврийския прием

Не даваме празни надежди никому. Има опашки за групите с текущ прием. На тях се приемат много малко деца, защото се освобождават много малко места.

На датата на първоначално класиране, всички кандидатури на деца, родени 2006 и по-малки, ще бъдат наредени според новия регламент. Децата, родени 2005 и по-големи, ще продължат да чакат на опашките за текущ прием според стария регламент.

Ако има нещо неясно, питайте.

Я.Дж.

# 1 153
А кога ще се знаят датите за подаване на първоначалните заявките за входящи номера?

Както казахме, подаването на заявки за входящи номер ще бъде след (!) датата на първоначално класиране. Тази дата се очаква да бъде една от съботите на месец май. Понеделникът след съботата на първоначално класиране ще бъде датата за подаване на заявки.

Точният календар на всички важни дати по приема тази година ще бъде публикуван идната седмица.

Я.Дж.

# 1 154

Тези деца ще бъдат приемани предварително по решение на съответните комисии.

"2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба."

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт