ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 120
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 1 200
Сори, моя грешка...

за 2-3 деца е възможно да се отдели време предполагам....

как да нямат време?
когато преди се подаваха документи на място, а и сега за чистите ясли има достатъчно време.
ние подадохме в чиста ясла и сме номер 90 на 5 януари. кога успя да посрещне всичките, да им обясни...както и на нас колко са много, колко ще чакаме, и т.н....

моята мисъл е че не е редно да се слага брояч с който на жребий да се изберат 2 деца от 3 с равен брой точки.

по-горе имаше пост на Щурчо с по-реални данни... дилямата ще е между 2 , най-много 3 деца...

аз протестирах срещу брояча, защото той реално ще се прилага за тези деца

а иначе никой не казва ако преместим детето на друга опашка обаче размислим и решим пак да си останем на опашката... тогава пак ли ще има брояч?... а ако постигнем тогава по-добър резултата.. няма ли да се сърдят останалите?
сега може да се мести детето от опашка на опашка и си застава там където е било, подредено по време...намирам брояча за недомислица... става въпрос за 2-3 деца... и те ще са там 3-4 години

# 1 201
а иначе никой не казва ако преместим детето на друга опашка обаче размислим и решим пак да си останем на опашката... тогава пак ли ще има брояч?

По принцип веднъж се играе с бутона, после ако се местим на друга опашка се променят само точките за поредността на желанията, респективно и позицията ни на самата опашка.

# 1 202
Да, ясно е, че като няма места, хората трябва да мислят от рано, но подобни схеми, в които прецакваш някого само, за да може ти след година или две да си добре, са ми много неприятни. Аз все си мисля, че в ситуация на ограничени ресурси (в случая на места за ясли и ДГ) би следвало да си влизаме една на друга в положението и да се записваме само при нужда за въпросните заведения (особено за ясли, понеже родителите рядко се решават да си пуснат децата още на една годинка ако това наистина не е наложително), за да има място за наистина нуждаещите се.

Подобни схеми са неприятни както на неприетите, така и на ползващите се от тях, уверявам те. Затова трябва да се намери начин това да се регулира, но не от нас, защо-казах мнението си по-горе, а от системата. Имам предвид от нормативната база за прием. За това писах няколко пъти- да измислим какво може да се направи и евентуално да предложим да се приеме ако измислим нещо справедливо.
Реално става въпрос за деца родени в края на годината, защото дете родено в началото на годината /да вземем за пример родено 2008г./ за приема през септември 2009 вече ще е на около година и половина- по-приемливо за реално постъпване в ДЗ, а не само да пази мястото си.

За възможностите за които аз се сетих:

1.  Дете, родено в края на годината да има право по избор да кандидатства на общо основание със своя или със следващия набор за ясла /но само с единия по избор/. И за да се върне в набора си,  да може като навърши възраст за прием в градинска група  да има възможност да кандидатства за място в градинска група, без да се отписва от яслената, и то да му се дават точки за предимство за същото ОДЗ.
Ако това стане тези деца няма да ощетяват други, понеже 1,ще кандидатстват еднократно на общо основание за ясли и 2,при приема им в градинска група пак кандидатстват на общо основание. Вярно ако имат точка за предимство, някой може да мислят че са ощетени, но ако това се приеме, то от предходния набор яслена група ще са останали по-малко деца, защото ще са се прехвърлили по същата схема по-рано в градинска група, и ще има повече места за градинска група.
Но дори и да не им се даде точка да имат право да кандидатстват на общо основание всяка година за своя си набор без да се отписват. А ако не успеят докато дойде време за предучилищна ако искат да настигнат набора си могат да се запишат в предучилищна към някое училище.

2. При първоначалното приемане в ОДЗ, да се приемат регламентирано повече деца от по-големия набор. Разбрах че повечето ОДЗ-та го правят, но дали всички?така че е хубаво да е регламентирано.
 пример -прием 2009г.- 25деца 2007г. и 15деца 2008г. /общо 40/, -прием 2010г. 10деца 2008г. и 15деца 2010г./пак общо 40в яслените групи -набор 2008-15+10 и набор 2009 15деца/ Ако градинските групи са с повече деца /знам че някъде са повече/ още по-добре за ясленчетата.
Това гарантира че всяка година ще има обявени места и за втора градинска.

За други възможности не се сещам, но ако някой има идеи? Но начинът да се спре пазенето на места при ясленчетата за мен е това- регламентирани възможности за прием -т.е. равнопоставеност на родените в края на годината.
Някой майки ще кажат, че при липсата на места изобщо това е дребен проблем, но ако може да се реши без да се накърняват ничии интереси?

# 1 203
                            rreni , хайде остави планирането на приема на директорките и ПС.От кой набор колко деца ще се приемат все пак не е работа на родителите.До сега това е планирано и продължава да се планира от ДЗ и винаги е било успешно.Факта,че няма места за всички не означава,че не се планира приема, а кой както му хрумне така става.Всеки знае особеностите на мястото където работи и съответно се съобразява с тях.Ние все още не сме тръгнали да ви учим как да си планирате вашата работа. Laughing
                           Критерийте приети от ПС на повечето места са 3.Не е необходимо да са 100.При това на повечето места фигурира фактор време само,че едва ли всички от ПС имат предвид брояча ,който  мислите да въведете.Ще обясня поне как се е тълкувало на повечето места.Всеки е регистрирал детето си по различно време и сега при кандидатстването и точкуването дори съществуващите опашки ще се пренаредят.Някои кандидатствали вчера ще отидат на първите места,други кандидатствали на 4.02 ще отидат на последните.Новите опашки ще са по точки , а не по час и дата на кандидатстване.При равен брой точки ще има например 20 деца ,някои от тях ще получат по допълнителните критерии десети и ще бъдат записани,но пак могат да останат 15 деца с равен брой точки.Тогава влиза фактора време ,но не като брояч,а като дата и час на кандидатстване.Така тези дето са чакали от 4.02 ще влязат преди тези дето са кандидатствали на 4 май тази година.
                           Имайте предвид,че съществуват ДЗ дето не знаят за вашия форум камо ли за брояча на г-н Джонев. Laughing Така ,че фактора "време" за тях се свежда НЕ  до обучаване с филмчета и засядане пред компютрите отново , а с ЧАСА И ДАТАТА НА КАНДИДАТСТВАНЕ.
                           Начина,който предлага Джонев може и да е удобен за компютърните специалисти,но за масовия родител силно се съмнявам.Просто още една гатанка и залъгалка ,която изисква да си вземеш отпуск. Mr. Green
                           Колкото по-сложни и заплетени компютърни трикове се прилагат толкова повече остава съмнението за нечестна игра! Peace

# 1 204
  • гр.София
 Дидиа,ти сега тотално разбуни духовете!!

Как ще има фактор " 4.02" за кандидатстващи в 1-ва група в ЦДГ деца?

# 1 205
Да, а освен това в новите опашки дали ще има информация от старите, т.е. за времето на кандидатстване? Едва ли. Освен това проблемът не е само за децата, кандидатстващи за ЦДГ. Има една група деца, родени след 01.11.2007г., които нямаше как да кандидатстват на 4 февруари, защото през септември 2008 нямаше да са на възраст над 10 месеца. Такова подреждане по време би ги дисквалифицирало абсолютно всички и сега за настоящето кандидатстване. А те не са виновни, че не са се родили октомври, нали?

# 1 206
Blanc, на 4.02 те просто са кандидатствали в ОДЗ-то за ясла и не са влезли и сега за първа група ще кандидатстват вече. Аз така го разбирам...

# 1 207
Да, а освен това в новите опашки дали ще има информация от старите, т.е. за времето на кандидатстване? Едва ли. Освен това проблемът не е само за децата, кандидатстващи за ЦДГ. Има една група деца, родени след 01.11.2007г., които нямаше как да кандидатстват на 4 февруари, защото през септември 2008 нямаше да са на възраст над 10 месеца. Такова подреждане по време би ги дисквалифицирало абсолютно всички и сега за настоящето кандидатстване. А те не са виновни, че не са се родили октомври, нали?
съгласна съм..ние бяхме в такава ситуация тогава!!! Peace

# 1 208
Blanc, на 4.02 те просто са кандидатствали в ОДЗ-то за ясла и не са влезли и сега за първа група ще кандидатстват вече. Аз така го разбирам...

Даже и така да е, пак остават децата, родени ноември и декемви 2008, които не са кандидатствали на 04.02, защото системата не позволяваше. Те къде ще идат - най-отзад на опашката. Кандидатствали са септември и октомври 2009, когато са навършили 10 месеца и системата им го е позволила.

# 1 209
...Изчакайте инструкциите за родители и ще видите, че нещата не са толкова сложни.
А наръчник ще се отпечати ли ? Joy...
(Шега - развеселих се!)

То и аз се развеселих, като го прочетох..Все едно си купувам кухненски робот , или някаква друга техника за която в магазина са ме уверявали,че "Инструкцията на потребителя" е много приятно и лесно четиво и..веднъж прочетен, работата с въпросната апаратура ще е много лесна...
После се оказва,че освен това как се натиска копчето он/оф от мен се очаква да съобразя много други неща...(за които се оказва, че си ми е било нужно все пак висшето образование...)

# 1 210
Дидиа,ти сега тотално разбуни духовете!!

Как ще има фактор " 4.02" за кандидатстващи в 1-ва група в ЦДГ деца?

Laughing  Не,не разбунвам духовете,а просто обясних,че много от ПС изобщо не следят нито форума , нито развитието на сагата "Прием в ДЗ".За повечето съществува един единствен фактор "време" и това е момента на кандидатстване.Преди имаше молба с вх.№,сега има регистрация също с вх.№ дата,час .И до тук се знае.Ама това,че се измислят още един милион броячи,милисекунди.....извинявай аз се пробвах да обясня ама ми отговориха в един глас "а бе стига с тия глупости". Laughing
                 Кандидатстващите,за ЦДГ и тези,които не са ходили на ДЯ няма начин да имат 4.02,но могат да имат повече точки и да изпреварят абсолютно всички.Теоретично /а и на практика вероятно/ дете кандидатствало последно може да е първо по точки.Така,че и да имаш и да нямаш 4.02. ТОЧКИТЕ определят дали ще те приемат.При равен брой точки след прилагане на другите доп.критерии единствено остава времето и точно тук идва голямото неразбиране на вашата идея с милисекундите.Лично аз не намирам за несправедливо ако при 10 деца с равен брой точки и липса на всякаква друга диференциация родителят,който е кандидатствал първи да запише детето си.Подчертавам,че това е мое лично мнение и разсъждение.Вместо предлаганата от вас точка /която не се прие/ за чакане една година /ако така мога да я нарека/  родителят все пак да има мъъъъъничко шанс пред другите.
                  Не коментирам факта,че след като няма места пак ще има недоволни.Само,че съм убедена в това,че колкото по-сложна е системата толкова по-малка е прозрачността.Не забравяйте все пак ,че аз имам поглед от двете страни на барикадата. Laughing

# 1 211
  • София

Даже и така да е, пак остават децата, родени ноември и декемви 2008, които не са кандидатствали на 04.02, защото системата не позволяваше. Те къде ще идат - най-отзад на опашката. Кандидатствали са септември и октомври 2009, когато са навършили 10 месеца и системата им го е позволила.
ама какво е това време минало в бъдещето не  те разбирам какаво имаш предвид  newsm78

# 1 212

а иначе никой не казва ако преместим детето на друга опашка обаче размислим и решим пак да си останем на опашката... тогава пак ли ще има брояч?... а ако постигнем тогава по-добър резултата.. няма ли да се сърдят останалите?
сега може да се мести детето от опашка на опашка и си застава там където е било, подредено по време...намирам брояча за недомислица... става въпрос за 2-3 деца... и те ще са там 3-4 години

Това с местенето ще си е голямо прецакване...
Като пак има брояч...няма проблем да  и по-добро време, НО....ако е на следваща дата..пак ще си след всички от по-предни дати, макар и с по-слабо от теб време..
Не знам дали го обясних правилно, но...преди да почнем да цъкаме с брояча и..изобщо..преди да кандидатстваме за някоя ДГ, трябва наистина да сме убедени,че това е ГРАДИНАТА по първо желание..

Представи си...Кандидатстваш за градина Х..и там си трета резерва...без никакъв шанс да влезе детето..
И..виждаш,че в градина У има по-голям шанс, защото имаш повече точки от тия, които с ана първите места...Обаче...ако се наредиш там..какво? Изпреварваш всички, които до сега са чакали? Или...се редиш след тях, защото..брояча ти съдържа следваща дата?

Според регламента би трябвало, ако имаш повече точки, да минеш най-отпред..

.....
Обаче..чета, че Бланк предлага датата на първо кандидатстване да е важна..
Добре де...няма лошо...това дава някаква сигурност..Но си представи,че ти се наложи да се преместиш на другия край на София..(неочаквано). И..детето ти е прието, или не в градината , която си искала, има максимума точки и ако кандидатства в новата близка градина има шанс, (ако се освободи място) , НО...от системата ти кажат- "Най-отзад на опашката, защото чак сега си се сетила".. Някак...не звучи сериозно..поне за мен..
Също и за социалните случаи...Някой става многодетно семейство през октомври, защото ..било еднод етенце, ама му се раждат братчета близначета...и..защо да не може да тръгне на ДГ през октомври, ако се освободи място, а да чака до следващата година, докато майка му лудне с близнаците и него в къщи ?
И..това е най-мекия пример...г-н Джонев е дал по-сериозен...
....
И аз съм за срок на кандидатстване, но...е добре хубаво да се помисли..
Още повече, че в наредбата за ДГ, пишеше , че кандидатстването и приемането на деца е целогодишно...(или бъркам newsm78)

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 15:28 от *щурчо*

# 1 213
  • гр.София
 Разбрам какво има предвид Дидиа.
Тяхното ОДЗ е голямо и сигурно ще приемат външни деца още.
 Но в градината,в която кандидатствах имаше точно НУЛЕВ прием за първа група.
 Трябва да съм луда да кандидатствам за там,без предимства. Ще си дам 3-те точки за първо желание в ЦДГ. И там не може да има критерий време по начина,обяснен от Дидиа.

# 1 214
  • София
Дидиа, имам въпрос към теб:
Мен лично нещата, както си ги описала ме уреждат, но искам детето ми да е първа група в ЦДГ. Кандидатствала съм предварително във въпросната ЦДГ още миналата година и вероятно предварителната кандидатура ни е една от първите.
Как ще се вземе предвид датата на кандидатстване, като предварителното кандидатстване всъщност не дава никаква дата на екрана?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт