ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 103
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 1 710
Здравейте!   bouquet
Аз съм варненска майка и в момента сеопитваме да се борим със ситемат атук. Искам само да ви помоля за малко помощ - при вас миналат агодина как излязоха списъците - само с имената или и с критериите, по които са подредени децата?
Благодаря ви много!   bouquet

# 1 711
до екипа на ИСОДГ

Някой ПС са приели като допълнителен критерий "време"
има ли яснота дали това е просто избора на входящ номер или всеки ПС си има собствено тълкование. например: от колко време чака датето на опашка.

И втори въпрос:
Някой ПС са приели в допълнителните критерии т.нар. "райониране"- допълнителни точки, ако има адресна регистрация в районна повече от 5 години
Въпроса е:1. защо точно 5 години? как се процедира ако родителите предпочитат ДГ по месторабота? как се процедира ако в квартала няма никакви ДГ?
благодарим за намесата и отговорите
Лек и успешен ден на целият екип!
Без да съм от системата ще ти отговоря на част от въпросите. Няма такъв район без ДГ, така че това не може да е проблем. Родителите имат право да кандидатстват по месторабота, критериите на ПС не ги ограничават, но е логично да са след живущите в района. Колкото до 5 години, мисля, че е един приемлив срок, предвид възрастта на кандидатстващите деца. Аз бих одобрила и по-голям, но този е оптимален. По-малък срок би бил недостатъчен за разграничаване на децата и би станал излишен като критерий.
А за времето, май ще си е брояча.
ама от известно време ти чета постовете.. все си на въпреки
дете на 3 години влиза в ДГ, а искат срок мин. 5 години.. ами то не е било родено... даже е било само блян в очите на родителите
а иначе погледни картата.. има квартали без ЦДГ
колкото до времето... ако ще са само родители от квартала.. защо да е брояча а не времето за чакане на опашка?
нищо лично.. но като рече някой нещо, дето не е градивно... много се дразня.. неможе все с контра..., а да ги закрием тези ДГ и да решим на всички проблема..по сталинистки

# 1 712
  • Sofia

Без да съм от системата ще ти отговоря на част от въпросите. Няма такъв район без ДГ, така че това не може да е проблем. Родителите имат право да кандидатстват по месторабота, критериите на ПС не ги ограничават, но е логично да са след живущите в района. Колкото до 5 години, мисля, че е един приемлив срок, предвид възрастта на кандидатстващите деца. Аз бих одобрила и по-голям, но този е оптимален. По-малък срок би бил недостатъчен за разграничаване на децата и би станал излишен като критерий.
[/quote]

И как точно ще са след живущите?
Моето дете например ще бъде след ясленчета, с  в работещи родители в района?

А и ... ще се самоцитирам:

Е то на хората им се случва и жилището си да сменят
Какви 5години?
За последните 5 г. нашето семейство се е увеличило, сменяме жилището с по-голямо и на по-удобно за деца място. Естествено и плащаме по-големи данъци по този повод. Регистрирани сме, ама не от 5 г.

# 1 713
Няма такъв район без ДГ, така че това не може да е проблем.
За съжаление има - Манастирски ливади нямат нито градина нито училище.
Изникна цял комплекс, пълен е с млади хода е малки деца, а нямат никаква инфраструктура. И разбира се ползват тази на Борово. За това и при нас е толкова голям проблема. Не стига, че всяка къща стана кооперация, ами и съседните квартали се обслужват при нас.

# 1 714
  • гр.София
Здравейте!   bouquet
Аз съм варненска майка и в момента сеопитваме да се борим със ситемат атук. Искам само да ви помоля за малко помощ - при вас миналат агодина как излязоха списъците - само с имената или и с критериите, по които са подредени децата?
Благодаря ви много!   bouquet

Само имена, а срещу името пише-предимство( но не и какво). При положение,че имаше само 3 предимства,можехме да се досетим,какво е точно -дали близнаци (ако има следващо дете на опашката с това име), дали брат(сестра)-ако не фигурира с предимство в друга градина,остава инвалидност по метода на изключване  Simple Smile
 Децата без предимства са подредени по време на подаване на заявката.

# 1 715
до екипа на ИСОДГ

има ли яснота дали това е просто избора на входящ номер или всеки ПС си има собствено тълкование. например: от колко време чака датето на опашка.

И втори въпрос:
Някой ПС са приели в допълнителните критерии т.нар. "райониране"- допълнителни точки, ако има адресна регистрация в районна повече от 5 години
Въпроса е:1. защо точно 5 години? как се процедира ако родителите предпочитат ДГ по месторабота? как се процедира ако в квартала няма никакви ДГ?
дете на 3 години влиза в ДГ, а искат срок мин. 5 години.. ами то не е било родено... даже е било само блян в очите на родителите
колкото до времето... ако ще са само родители от квартала.. защо да е брояча а не времето за чакане на опашка?
нищо лично.. но като рече някой нещо, дето не е градивно... много се дразня.. неможе все с контра..., а да ги закрием тези ДГ и да решим на всички проблема..по сталинистки

NaughtyНе съм съгласна с теб, че Анна е винаги на "въпреки". По-скоро си ти Rolling Eyes Аз съм на мнението на Анна - под район се има предвид големите райони, които съдържат в себе си квартали и жилищни комплекси. Така че наискина всеки столичен район си има ОДЗ-та и ЦДГ-та. Що се отнася до срока на живеене в района е много правилно да има такъв и той не би следвало да се приравнява с възрастта на детето. По твоята логика значи за дете на 1 г. да се иска адресна регистрация от една година. Това е абсурдно. Целта на този срок е да се даде предимство на хората отраснали в този район - наистина ми се трува справедливо ако аз съм ходила в една детска градина и все още живея до нея, там да ходи и моето дете, а не през два квартала.
Нищо лично към теб, но ми се стори несправедлив към Анна Stop   Praynig
Heart Eyes

# 1 716
  • София
до екипа на ИСОДГ

И втори въпрос:
Aми на контра съм за такива като тебе, защото тези неща ги нищим вече година и нещо и идва някой, дето даже не си прави труда да се регистрира, и почва със забележките. Не ме интересува къде е било детето ти преди пет години. Все пак голяма част от хората искат да има някакво предимство за живущите по-дълго в даден квартал, а не тези които са се пренесли отскоро. Кой е квартала без ДГ? И все пак тук говорим за райониране, един район е различно понятие от един квартал. Брояча ще е, защото на болшинството от хората не им се реди на опашка, пък и нямат време. Пък и той ще е накрая и ще е за по-малка група деца.
Пак казвам, кандидатствай където искаш, по месторабота, по местоживеене на шуранайката, но не искай да имаш равен или по-голям шанс.

# 1 717
  • София
Няма такъв район без ДГ, така че това не може да е проблем.
За съжаление има - Манастирски ливади нямат нито градина нито училище.
Изникна цял комплекс, пълен е с млади хода е малки деца, а нямат никаква инфраструктура. И разбира се ползват тази на Борово. За това и при нас е толкова голям проблема. Не стига, че всяка къща стана кооперация, ами и съседните квартали се обслужват при нас.
Ели, говорим за район или квартал? Защото Манастирски ливади е квартал на ....район.

# 1 718

Какви 5години?
За последните 5 г. нашето семейство се е увеличило, сменяме жилището с по-голямо и на по-удобно за деца място. Естествено и плащаме по-големи данъци по този повод. Регистрирани сме, ама не от 5 г.

[/quote]

Ееее Joyчак пък толкова не ни е станал розов живота, че след всяко увеличаване на семейството да си сменяме жилището, та да ни се налага през две-три години да сменяме адресната регистрация. Ако това все пак се случва на повечето - значи сме толкова напреднала държава и икономика, че липса на места в градините не би следвало да има  newsm78

# 1 719
  • Sofia

Какви 5години?

Ееее Joyчак пък толкова не ни е станал розов живота, че след всяко увеличаване на семейството да си сменяме жилището, та да ни се налага през две-три години да сменяме адресната регистрация. Ако това все пак се случва на повечето - значи сме толкова напреднала държава и икономика, че липса на места в градините не би следвало да има  newsm78
[/quote]

Не виждам нищо странно. Колко хора с деца живеят все още при родителите си с регистрация от 100 години - от моите познати нито един.
И това,че някой сменя жилище не преди, а след появата на децата също не го намирам за странно и въобще за обект на коментар.

# 1 720
Деца от по-малък набор, дори да бъдат приети в момента в група с текущ прием, ще бъдат оставени от директорите в групите от септември. След като ще има много свободни места от септември за тези набори, логично и справедливо е спрямо другите чакащи канидатурите да се прехвърлят. Това ще стане на 30.03.2009 г.

Екип ИСОДГ

Какво означава това, че детето ми като навърши 3 години януари и бъде изписано от ясла същия месец, няма да има никакъв шанс да посещава детска градина до септември, защото трябва да си чака набора 2007, който ще започне детска градина тогава?!? Та това са 7 месеца  Shocked

# 1 721
  • София
Деца от по-малък набор, дори да бъдат приети в момента в група с текущ прием, ще бъдат оставени от директорите в групите от септември. След като ще има много свободни места от септември за тези набори, логично и справедливо е спрямо другите чакащи канидатурите да се прехвърлят. Това ще стане на 30.03.2009 г.

Екип ИСОДГ

Какво означава това, че детето ми като навърши 3 години януари и бъде изписано от ясла същия месец, няма да има никакъв шанс да посещава детска градина до септември, защото трябва да си чака набора 2007, който ще започне детска градина тогава?!? Та това са 7 месеца  Shocked
Мисля, че за такива деца, родени януари ще се дава възможност да избират дали да кандидатстват с предният набор. Поне такава беше идеята до скоро, надявам се, че не са я сменили.

# 1 722
Много се изписа по въпроса с районирането. Така или иначе, на този етап вече нищо не може да се промени.
За противниците на криетерия само ще отбележа, че става въпрос за район, т.е. няколко квартала и ж.к. Няма район без ДГ. Също, това е допълнителен критерий, прилага се при еднакви точки и ще касае по-малка група деца.
Моето мнение е, че е абсолютно нормално с предимство да са децата от района. Освен това, я си помислете, сега живеете в Обеля, работите в Младост например, но знаете ли кога ще ви предложат по-добра работа в Люлин, или недай си Боже да ви уволнят..тогава какво ще правите, ще се окаже че детето ви е записано нито близо до дома, нито близо до работата..
А за 5-те години, това е оптималния срок за отсяване на "кореняците" от квартала..

# 1 723

А за 5-те години, това е оптималния срок за отсяване на "кореняците" от квартала..

я, колко елегантно изместихме спора от "столичани-селяни", към "кореняци по райони"

# 1 724
  • София

я, колко елегантно изместихме спора от "столичани-селяни", към "кореняци по райони"
Я, кой бил контра.

Общи условия

Активация на акаунт