Отговори
# 345
И още малко справка по темата за водата:

Съдържание на човешкото мляко в проценти:
вода 87,5
протеини 1,03
мазнини 4,38
въглешидрати 6,89

Прави ще се окажат тия дето наричат кърмата "гола водица"  Mr. Green

# 346
Прави ще се окажат тия дето наричат кърмата "гола водица"  Mr. Green

И хем е гола водица, хем да даваме вода, щото в кърмата нямало  Mr. Green

Е, крайно време беше да се запиша в тази тема, простете, но по-скоро, за да чета. Не съм случвала на толкова абсурдни коментари (по-скоро стандартните, и то много малко).. да, колкото и да е учудващо - има все още такива екземпляри като мен  Mr. Green Даже не са ме и гледали лошо като кърмя навън, но това е друга тема  Hug

# 347
Отговор на въпроса: Да давам ли вече вода?  

Недей бе! Вода? Кому е нужна тя? Кърмата е всичко за бебето, питай модераторите, те знаят най-добре! 

Учудвам се, че в този форум все пак се намират майки, предложили на бебетата си вода.

Предлагам независима справка за значението на водата за живите организми. Предварително моля за извинение вярващите в безкрайната сила на кърмата, която обезмисля пиенето на вода от кърмачета.

"Водата е най-важната течност в света. Без вода нямаше да има живот, поне не по начина, по който го познаваме. Източникът на живот заема около три четвърти от човешкото тяло. Тя съставя около 60% от тялото на възрастен, а детското тяло съдържа до 75% вода. Загубата на 3% от общото количество вода в тялото предизвиква силна умора и загубата на 10% е вече опасно за живота. В зависимост от климата, диетата и тялото, човек трябва да пие около 1.5 до 3 литра вода дневно".

Естествено кърмачето ще пие много по-малко и то ако иска. Но възрастният е длъжен да му предложи. Това е моето мнение. Аз лично не бих оставила детето си жадно, което съвсем не значи, че е гладувало докато беше само на кърма.

Уцелила си десетката с този пост в тази тема!  hahaha  Joy

# 348
Реплики скоро не съм чувала от познати и роднини,но вече започна да ми писва от ПОГЛЕДИТЕ им...Гледат ме като   ДОЙНА КРАВА  #Cussing out  #Cussing out  #Cussing out
Колкото и да си затварям очите и да се правя, че не съм забелязала, не мога да не се дразня...
Даже май предпочитам да ми кажат нещо за да мога да отговоря ПОДОБАВАЩО (щот не съм от мълчаливите), отколкото да ми хвърлят едни белтъци през рамо или да ми се кокорят като... не знам какво  Mr. Green

# 349
И още малко справка по темата за водата:

Съдържание на човешкото мляко в проценти:
вода 87,5
протеини 1,03
мазнини 4,38
въглешидрати 6,89

Прави ще се окажат тия дето наричат кърмата "гола водица"  Mr. Green

А това чие мляко е?  Wink  Щото знаем, че на комшийката може да е по-хранително и гъсто, или пък напротив.  Както беше казала една позната на свекърва ми:  "Моята кърма беше много гъста и затова децата ми бяха със запек."  В тая връзка, моята в момента трябва да е мноооого гъста, съдейки по запека на малката  Laughing

ПС
Забравих да споделя за една позната на гледачката на децата, която имала много, ама много кърма, даже давала на Банката за кърма, обаче й била нехранителна.

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 18:36 от Rookie

# 350
  • София
Разговарям с пенсионирани старша акушерка и съпругът и - педиатър.
 Тъй: Вреда от кърменето след годинка има. За това разбираме от практикуващи майки в малцинствата: детето гони майка си и я събаря, за да суче.
 Акушерка-консултант по кърмене?!? Да,да! След всяко мое твърдение за кърмата и кърменето тя се обръщаше към мъжа си, за да разбере дали говоря истината. И получаваше отрицателен отговор, очаквано от мен.
 Черешката на тортата беше естественото отбиване. На стареца щеше да му изпадне ченето. Акушерката се изсмя:"Кой ти говори всички тези глупости?" и съчувствено ме просветли:"Подиграли са се с теб!Виждат, че кърмиш много дълго(а всъщност съвсем не е много дълго) и са решили да се пошегуват."

# 351
И мен свекърва ми ме пита проверили ли са, дали кърмата ми е добра за детето. Някаква овца/медицинско лице и казала, че трябва да се провери.

# 352
  • София
Не си спомням дали съм ви казвала, че на ССК в Бургас една бременна ме попита как може да установи дали кърмата и не е отровна. Разпитах я по-подробно какво има предвид, а тя каза, че в книгата за отглеждане на бебета, която има пише, че някои майки произвеждат вредна кърма. Предположих, че става въпрос за кърма от наркоманки, алкохолички или пристрастени пушачки. На момичето не и прозвуча достатъчно убедително, защото в книгата не се споменават такива неща. Нямало уточнения как кърмата става вредна.

# 353
Това са думи на свкърва ми,на която и трите и дъщери не са кърмили,а ли4но тя е кърмила и 6-те си деца.Та ми вика към средата на 3-ия месец-"Твоята кърма не и е достатъ4на,трябва да и слагаш бишкоти в млякото ве4е" Crazy
...ок...ама как се пита във зада4ата да си сложа малко бишкоти на прах в гърдите newsm78

# 354
Ми права е жената, могла е и торта с бишкоти да ти направи, ефекта е същия  Mr. Green

# 355
На мен преди няколко дни ми съобщиха, че кърмата ми е рядка вече (!)  Rolling Eyes  Отговорих със смях, че няма нищо такова. А отсреща, с много сериозен тон - "Ама как беееее! Тя се разрежда, бееее!"
Просто й казах, че говори пълни глупости и е най-добре да млъкне овреме.  Mr. Green
Дори и да не бях раждала, дори и да не бях кърмила, пак щях да си помисля, че това са пълни простотии - учила съм анатомия и всякакви вариации на тема биология, но това твърдение е просто ужасно глупаво... как не ги е срам да дрънкат така, акъла ми не го побира... стават за смях.  ooooh!

# 356
Дъщеря ми е почти на 2 г. Когато сме заедно суче доста често, ей така за удоволствие. Не ми пречи, кеф ми е. Преди няколко седмици под натиск я заведох за една вечер при мама, уж да я отбиваме, ама на сутринта ми беше много мъчно, та отидох и си я взех. Гърдите ми бяха препълнени и болезнени - значи правя си мляко според търсенето. Разбира детето всичко, когато сме с хора ме дърпа да се усамотим за да сукне. Преди 2 дни свекърва ми и зълва ми ни гледат как се запътваме да се "крием" и констатират, че явно ще спрем, когато пресъхна. Според тях нашето кърмене е безобразно дълго и вече срамно! Как ли ще ме гледат, когато след година продължаваме и аз още не съм пресъхнала?

# 357
Това с "рядката" кърма - да не би да се има предвид процентнота намаление на мазнините в състава на кърмата с порастването на бебето?! Това и аз го виждам, но пък детето не протестира, напротив  Mr. Green

Вчера приятелката ми, чието детенце е само дни по-голямо от моето, се втрещи, че още го кърмя пък трябва веча на цял ден да се връщам на работа и ми казва "Ама няма ли адаптирано мляко?! Що се мъчиш?!" Е, не се впуснах в обяснения, че изшушеното, обработено и "напомпано" с изкуствени витамини кравешко мляко, че пък и опаковано и скъпо, няма как да е по-добро от произведеното от собственото ми тяло  Whistling

# 358
Пък то кърменето е страшна мъка, ви казвам. Не е ли то да купиш адаптирано мляко, да превариш вода, да я затоплиш, когато ти потрябва, да смесиш в шише, да измиеш шишето.Ура за адаптето!
А ние горките за какво се мъчим с кърмене, питам аз? Вдигаш блузата и даваш! Откровен кошмар!

# 359
  • София
Мазнините не намаляват, а се увеличават. Млякото за новородени е с повече белтъци и по-малко мазнини. Но констатацията за "рядко мляко" си е все така абсурдна. След като детето е захранено и особено ако е започнало да приема вода, значи суче по-малко, а знаем какво става когато детето суче по-рядко и продължително - гъстата част на млякото се увеличава. Значи ако детето суче например само сутрин, вечер и нощем направо си цока концентрат  Grinning . А нека си говорят всезнайковците. Според майка ми кърмата след годинка, е бистра вода.

Общи условия

Активация на акаунт