Отговори
# 240
е, хайде сега, ако бебето не захапва правилно какво да направят акушерките

Mr. Green

Това е просто култуво  newsm20
Звучи като "Ама, г-жо, аз съм дърводелец! Какво да направя като ви е увиснала вратат на гардероба?!"  Laughing

# 241
  • София

е, хайде сега, ако бебето не захапва правилно какво да направят акушерките

Mr. Green

Ми да, работата им е между краката ти, а не в пазвата  Mr. Green . Ако бебето не захапва правилно, обърни се към татко му за помощ  Grinning

# 242
  • София
nellyani , д-р Иванка Кънчева се казва. Не мога да кажа как е като специалист, изглежда доста компетентна и с нас се отнесе много адекватно. Но ме зарадва наистина с положителното си отношение към дългото кърмене.
При същата ходихме и ние, за това че е специалист в своята си област не споря, но думите " Ако имаш алергии , ги предаваш на детето , чрез кърмата" са нейни Simple Smile. Иначе ни похвали за бебешкото плуване поне , защото аз я питах , ще има ли проблем с ушите, нали се гмурка и тя каза не , че дори е чудесно това Simple Smile. Само тая реплика и е култова с алергиите, ама какво да се прави не може да сме специалисти по всичко Simple Smile. Тя разбира от УНГ, аз от кърмене май  Laughing- то от това разбира всяка жена де, ако поиска.

# 243
Преди няколко дни една изключително проста жена ми каза,че след 10-ят месец на бебето е безсмислено да кърмиш.Хем я познавам колко е ограничена и тъпа (наистина е такава) и пак се ядосах на коментара и

# 244
nellyani, може ли линк към темата ти, където дискутирате репликата?
Помня, че аз миналата година имах подобна чуденка, понеже имах активна алергия, бебето ми също е алергично и се притеснявах да не и придавам антитела към разни безопасни по принцип неща. Интересно ми е някой наистина запознат с темата какво би казал.

# 245
  • До хладилника, който обичам
Като цяло, има едно проучване, което свързва продължителното кърмене с повишен риск от алергии при детето.
Също така обаче, има други проучвания, които казват точно обратното: кърменето намалява риска от алергии.
Критично четене и обмислен избор му е майката Simple Smile

# 246
  • София
Ето я темата : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=384324.msg10732899#msg10732899
Но видях че има и други такива теми и там има и повече отзиви даже.

Като цяло, има едно проучване, което свързва продължителното кърмене с повишен риск от алергии при детето.
Също така обаче, има други проучвания, които казват точно обратното: кърменето намалява риска от алергии.

Ей сега вече ме хвърли в размисъл, може ли да дадеш линк към това проучване или на лични ако искаш.  Praynig Peace
Още повече , че на мен не ми е известно да имам алергии до сега , но ако имам...

# 247
Давам. Но пак да кажа, критичното четене е есенциално в случая Grinning
Проучването е едно, това не е метаанализ по въпроса. Правено е в развиваща се страна от третия свят (бедни предградия в Южна Африка).

Има и ясна връзка между тютюнопушене по време на бременност (надали е особена изненада), въпреки че не се взема предвид излагане на тютюнев дим след раждането (но за това има достатъчно други проучвания, показващи убедителна връзка между алергии и пасивно пушене).

Цитат
An interesting observation was the association found between
maternal smoking during pregnancy and the risk of asthma in the child;
this was not influenced by present smoking
exposure. This is consistent with results from developed
countries [27–29], which demonstrate that maternal smoking
remains an important environmental risk factor for the
development of asthma in children, even in poor settings.

Цитат
However, the fact that the inverse association between
prolonged breastfeeding and allergic disease was negated by
an allergic family history, irrespective of whether it was
maternal or paternal, suggests that genetic predisposition is
probably the overriding factor.
Even though a history of
maternal allergy was associated with an increased risk of
allergic disease in the children in the current study, this did not
influence the association of prolonged breastfeeding and
allergic disease in the multivariate analysis.

Това, мисля, е едно от много важните заключения от проучването.

И накрая, нещо не по-малко важно:

Цитат
The current authors were unable to analyse the results of
children who were not breastfed; the statistical power was
limited by the small size of this group. Data on exclusive
breastfeeding were not available, which made it impossible to
differentiate between the effects of exclusive breastfeeding and
mixed feeding, but it is known that few mothers in the study
area breastfeed exclusively [30].

Т.е. тествана е една група; няма група изключително кърмени, с която да се сравнява; няма група некърмени, с която да се сравнява, тоест, заключенията определено не биха могли да са дефинитивни.

Още по темата:
Breastfeeding Does Not Protect Against Asthma, Allergies, New Study Shows и Effect of Prolonged and Exclusive Breast Feeding on Risk of Alle …  Randomised Trial
Breastfeeding May Lower Allergy Risk
Allergies in general

# 248

Позволих си да удебеля туй горното в цитата от Бу.  Ето какво изрових.

http://www.ei-resource.org/news/allergy-news/breastfeeding-may-i … er-has-allergies/

Изследвания всякакви, отделно, че самото заглавие на статията за мен е некоректно, тъй като изводът, който се налага от нея е точно за обратното - едва ли всъщност може да се твърди, че има зависимост между кърменето и повишен риск от алергии след 7-годишна възраст.  Ето заключителните думи на статията:

Дейвид Томас, Председател на Комитета за здравето на децата и младежите към Австралийската медицинска асоциация, каза: "Тяхното проучване наистина трябва да подробно да посочи дали са изследвали всички други външни променливи.  Склонността към алергии по-късно в живота може да бъде обусловена от редица други влияния, свързани със средата, в която се живее, които в доста голяма степен не са свързани с кърменето.  Така че, ако са открили зависимост, трябва да се изследват и всички други фактори, тъй като може да има, но може и да няма връзка с кърменето."

Относно алергиите.  Като човек с алергии и с години неуспешни опити за лечението им по традиционен начин и много успешни опити по нетрадиционен начин, твърдо съм се убедила, че масово схващанията на лекарите за алергиите /дори на набедените за "специалисти" алерголози/, са сходни с тези за кърменето.  Едностранчиви, ограничени или направо заблуждаващи. 

# 249
Има и ясна връзка между тютюнопушене по време на бременност (надали е особена изненада), въпреки че не се взема предвид излагане на тютюнев дим след раждането (но за това има достатъчно други проучвания, показващи убедителна връзка между алергии и пасивно пушене).

да бе, да...няма изследване, което да е доказало вредата от тютюна...това го каза свеки на Великден...и няма значение дали пушиш доакто кърмиш, важното е да кърмиш...

а относно изследванията и експериментите, аз съм бъдещ психолог и като такъв правя разни проучвания и експерименти и Бу е много права има такива, които уж доказват едно, но е много важно за къде и за кой го доказват...

# 250
  • София
Lori, ако изопачим малко думите на свекърва ти ще излезе права  Rolling Eyes . По-добре да пушиш и да кърмиш, отколкото да пушиш и да не кърмиш  Simple Smile (освен ако не става въпрос за изпушване на кутия цигари за ден). Но заради глупавото"Няма значение", жената си заслужава емотиконката  hahaha

# 251
Lori, ако изопачим малко думите на свекърва ти ще излезе права  Rolling Eyes . По-добре да пушиш и да кърмиш, отколкото да пушиш и да не кърмиш  Simple Smile (освен ако не става въпрос за изпушване на кутия цигари за ден).

О, тази граница "кутия на ден" ми е любима.  Познавам момиче, което пушеше по около кутия на ден, вероятно по-малко, ама не много по-малко, с първото си дете.  Кърми го докъм година и половина.  Като гледам как пафка през вторатата си бременност, явно и с второто ще е такова кърменето.  Технически може ползите от кърменето да са по-големи от вредите от пушенето при "под кутия на ден" и сигурно кара някои майки да се чувстват много спокойни - хем с пушат, хем правят най-доброто за детето, кърмейки го.  За мен е пълен цинизъм.  Извинявайте за оффа.

# 252
  • София
Lori, ако изопачим малко думите на свекърва ти ще излезе права  Rolling Eyes . По-добре да пушиш и да кърмиш, отколкото да пушиш и да не кърмиш  Simple Smile (освен ако не става въпрос за изпушване на кутия цигари за ден).

О, тази граница "кутия на ден" ми е любима.  Познавам момиче, което пушеше по около кутия на ден, вероятно по-малко, ама не много по-малко, с първото си дете.  Кърми го докъм година и половина.  Като гледам как пафка през вторатата си бременност, явно и с второто ще е такова кърменето.  Технически може ползите от кърменето да са по-големи от вредите от пушенето при "под кутия на ден" и сигурно кара някои майки да се чувстват много спокойни - хем с пушат, хем правят най-доброто за детето, кърмейки го.  За мен е пълен цинизъм.  Извинявайте за оффа.

На това му викат и вълкът сит, и агнето цяло. Редовно виждам майки в нашата градинка, които пушат буквално, ама съвсем буквално в количката на бебето, и то по цял ден. Дали кърмят или не, за мен гадостта е една и съща.  Sick Sick Sick И го казвам го като пушач. Да не говорим за  майки горди кърмачки, които удрят чашка с червено винце докато кърмят, защото много им стимулира лактацията. Sick Sick Sick Да не говорим, че и мен са ме убеждавали, че мога да си пийна- нищо няма да му стане на детето.  Shocked

# 253
Факт е, че чаша вино или бира от време на време не вреди Simple Smile

Но пасивното пушене е винаги вредно, без значение кърменето и възрастта на пасивния пушач.

# 254
Кажи им го де, с парцалите ще те изядат, че им нарушаваш правата  Confused А бебето? То права няма ли? То си е тяхно, аз какво се меся? Какво ме интересува и им се бъркам в личния живот?  ooooh!
Криворазбрана цивиРИЛИЗАКция.

Общи условия

Активация на акаунт