Чухте ли за новата простотия?

• 15 229
  • 303
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Хайде да разгледаме и въпроса с лекарствата. Почти всеки препарат си има аналог. Замисляли ли сте се как лекарите са в час с новите лекарства. Как избират кое да ви изпишат и кое е в мрежата. Ако смятате, че хората в бели престилки четат специализирани фармацевтични бюлетини за да са в час с новостите много се лъжете.

Не знам ти какви лекари посещаваш, но тези, при които ходя аз и моето семейство, със сигурност четат и се информират непрекъснато. /Приемам, че щом цитираш тази статия, то значи, че си съгласна с нея./
Колкото до маниера на фармацевтичните фирми да рекламират своите продукти чрез пряк контакт с практикуващи лекари, мисля, че това е единственият възможен вариант за добиване на адекватна и пълна информация за медикаментите. Четейки само листовки, лекарите не биха могли да зададат своите въпроси, а и няма да има кой да им отговори.
Е браво!Най-накрая някой да се изкаже смислено относно медицинското представяне на лекарствата!
Да наистина лекарите не могат са са в час с всичко ,с най-новото,а понякога и се забравя.Пазара в България в момента е залят от какво ли не.Като се започне от барбалъочите т.нар. хранителни добавки(които според мен  съдържат тревичка от Южният парк,само че таблетирана) до широкоспектърни антибиотици.
Това е хубаво,че се въвежда рецепти за АБ.Но ОТС(Лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание) си остават на свободна продажба .
Или за по-ясно:
Т.е. всичко което е видимо в аптеката с "невъоражено око" Mr. Green е ОТС ,т.е. взимаш го без рецепта.Всички останали препарати9лекарства) трябва да са прибрани в шкафове,както е във всяка нормална европейска държава ,а и не само там!

# 166
  • София
А ако въпросното ми е препоръчано от чужденец, това дали ще важи за нашите аптеки, независимо какво светило на медицината е в собствената си страна?

Не става,трябва местна рецепта,специално питах сега в Италия за едно лекарство,което го няма в Бг.дали ще ми го дадат с рецепта от Бг.лекар и казаха,че не става.

не видях отговорили ли са ти, но не си права
бг лекар може да ти напише рецепта, важаща за чужбина
купувала съм така лекарства и от германия и от гърция

# 167
  • София
Да продължа коментара по темата си:
лошото е,че в някои аптеки работят т.нар."нафталинени аптекарки",които даже и не си правят труда да научат кое е за свободна продажба и кое не.И тепърва се почва едно четене  ooooh!
Другият момент е ,че фармацията отдавна е бизнес и ако си ходиш в кварталната аптека няма причина да не  ти продадат "проблемното" лекарство.Виждала съм как лекарства,които отдавна ги няма  в България,не са регистрирани и т.н. се продават "под тезгяха", такъв пример е нитроглицеринът(Руският).А и ако не ме лъже паметта даже в здравният имаше тема как да се снабдя с нитроглицерин

# 168
Иха сега ще станат още по-огромни опашките пред билкарите и баячките...  ooooh!
Аз съм на мнение, че лекарите изписват по-скъпите препарати, а ние като не знаем, че има друг на по-ниска цена ще плащаме къде ще идем, а с новата наредба предполагам в аптеката няма да могат да ми го заменят.

# 169
Да, а представи си наистина да се разболееш и да чакаш отмаляла и с температура опашка пред кабинета  20 човека дошли за рецепта за гъбички или подобно...
Реално тези хора трябва да са отишли на преглед,не за рецепти.А вашето негодувание още веднъж потвърждава ,че ние масово се самолекуваме без да сме запознати с последствията. Peace

Рече и отсече. Не знам на коя планета живееш и дали ти е известно какъв батак в момента е здравната система, а с мерки "на парче" само допълнително се влошава и без това пълния абсурд в здравеопазването. Едва ли някой, който е запознат с тази система и "отвътре" има каквото и да било против промени, но те не просто не се правят така.

Между другото, самолечението изобщо няма да изчезне - просто майката, която се паникьосва за бебето си ще издири под дърво и камък лекар, който да й изпише сироп, след което, уверена, че прави най-доброто за детето си, ще предозира. Аз лично промяна не виждам, просто ще се дирят нови пътища, а системата ще става още по-тромава и идиотска.

За рекламата на лекарства във фармацията - хо-хо-хо, по-добре да не отваряме дума изобщо ooooh! Само ще кажа, че идеализмът е много чужд на фармацевтичната индустрия, а и на немалко лекари, които работят активно с фармацевтичните фирми.

# 170
  • ВАРНА
няма подобна простотия #Cussing out
още снощи като го съобщиха по новините и останах  Shocked Shocked Shocked
ами ако ме заболи корем или зъб посред нощите? кой по дяволите ще ми напише рецепта, за да мога да отскоча до денонощната аптека?!

# 171
  • София
Иха сега ще станат още по-огромни опашките пред билкарите и баячките...  ooooh!
Аз съм на мнение, че лекарите изписват по-скъпите препарати, а ние като не знаем, че има друг на по-ниска цена ще плащаме къде ще идем, а с новата наредба предполагам в аптеката няма да могат да ми го заменят.
Не веинаги е така.Вярно е,че има лекари,които тенденциозно те набутват със скъпи лекарства,но това не е масова практика.

# 172
  • София
Цитат
Между другото, самолечението изобщо няма да изчезне - ..............
Да за жалост си права.Била съм свидетел на следният разговор в аптека:
"Дайте ми един тетраолеан,че нещо ме боли главата" ooooh! е повече няма нужда да коментирам Mr. Green

# 173
Цитирах статията, защото днес ми попадна и е в тон с темата, което не значи, че я защитавам, напротив.
Но не ми се пише, най - малкото защото работейки в тази сфера, виждам нещата и от другата страна. Peace
Но пък ме изумява факта, че явно много хора се самолекуват и смятат, че са достатъчно компетенти да се справят без лекар, а това е доста, доста опасно Peace
прасунчо ако те заболи корем, ще си купиш бусколизин - ще се продава без рецепта Peace
Шехина  безкрайно права си в последното си изречение Confused
Пак искам да подчертая - това е хубава нещо, но не по начина, по който ще го въведат при нас Confused

# 174
  • София
има ли значени е дали е масова практика
важното е дали нашият е такъв

а за самолечението - преди години детето ми боледуваше от гнойни ангини доста често
е предписваха му точно четири антибиотика, като разчитаха аз да помня кой е пит най-отдавна
да не говорим, че в нашият случай се диагностицира елементарно, сливиците му стават като топки за тенис, няма начин да объркаш диагнозата
винаги съм ходила на лекар, винаги съм казвала аз на кой антибиотик е ред
накрая спрях да го водя и минах на бабешки методи - чайове, разтривки и търпение
еми за същото време му минаваше

а сега съм направо в патова ситуация
личната лекарка не изписва никакви лекарства на детето ми, защото не знае как взаимодействат с тези които приема за хроничното заболяване
всеки път казва - питайте лекуващият ви лекар
там не се стига лесно
затова ми прави списък от 5-6 възможни лекарства и ме праща в аптека да проверя кое е подходящо
него и купувам
а не я сменям, защото е лесна за намиране, няма първа и втора смяна, което е особено важно за нас

# 175
Не мога да разбера за каква простотия става на въпрос? В нормалните държави закупуването на лекарства става единствено и  само срещу рецепта. Без рецепта могат да се закупят температуро-понижаващи, сиропи за кашлица, капки за нос, противоалергични, различни кремове, витамини и други. В Канада е много строг контрола върху продажбата на лекарства. Задължително на всеки клиент се открива досие в аптеката, рецептите се взимат и се съхраняват. На хората, които приемат с месеци лекарства, им се дава рецепта, на която се отбелязва за колко месеца важи. Така не е необходимо да се ходи всеки път при лекаря, защото в досието ти е отбелязано колко месеца имаш право да взимаш това лекарство. Много често аптекарите звънят на лекари, за да уточнят разни неща. Никой и никъде не толерира самолечението с лекарствени препарати, защото се счита, че е опасно за пациентите.

# 176
жалко, от бг се запасявах с лекарства, които тук е невъзможно да взема без рецепта.
имах си страшна аптечка, но и на тази благина й дойде края;-) край на самолечението, вече всички при gp-то!

# 177
  • София
То, хубаво да се сложи край на самолечението, но при условие, че лечението е добро. А то с тази здравна система пак я караме на "направи си сам".

# 178
  • София
Цитат
Много често аптекарите звънят на лекари, за да уточнят разни неща
Особено ако са написани с краката...........но много често и "пациентите" бъркат имената.Не ми се говори просто,работя в тази сфера и съм се нагледала на простотии и от страна на лекаря,фармацевта и пациента.Преди месец имаше случай с объркан Пренатал с Предуктал от фармацевт!!!
За справка "Пренатал" е мултивитамини с минерали за. бременни и кърмещи жени,а "Предуктал" е за продължително лечение на исхемична болест на сърцето!
Е какво повече да ви кажа

# 179
  • София
жалко, от бг се запасявах с лекарства, които тук е невъзможно да взема без рецепта.
имах си страшна аптечка, но и на тази благина й дойде края;-) край на самолечението, вече всички при gp-то!

Joy Joy Joy

Всички, които живеят в чужбина, си купуват лекарствата с рецепта. Но само ние се възмущаваме от това!

Общи условия

Активация на акаунт