Чухте ли за новата простотия?

• 15 227
  • 303
  •   1
Отговори
# 150
За антибиотици, силни обезболяващи и т.н. добре, обаче да продават Фервекс, хапчета за гърло и капки за нос с рецепта - че аз ще съм болна постоянно! Shocked Да вземе да ме заболи гърло, ще трябва да чакам 2 часа пред Джи Пи-то при всичките бацили - супер! ooooh!
Ако беше прочела малко темата щеше да разбереш,че авторката не е права.Само лекарства,които са с лекарско предписание ще се нуждаят от рецепта.Фервекса ,подоните му,както и капките за нос и подобни медикаменти,които са БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ ще се продават свободно.
Деси, авторката е поставила темата така, защото снощи по новините, наистина казаха , че само аспирин и аналгин ще се продават свободно. Нормално е да избухне и аз се ядосах дали за разните му там фервекси и колдрекси и т.н ще трябва да ходя за рецепта.

Признавам си, че бях прочела само 1-2 страници от темата и слушах новините вчера. Сега като прочетох какво сте писали, се успокоих! Peace

Даже смятам, че е добра идея, особено за антибиотиците! Но ми е съмнително, че ще се спазва навсякъде.

Споменахте за блистерите - в някои по-големи аптеки наистина не продават лекарства на блистери, но в кварталните си продават и още как...

# 151
  • out of space
Ще се променят в момента, в който си загубиш работата примерно, защото ти се налага да посетиш лекар, а това означава да загубиш цял ден в чакане на опашка с кого ли не. А понякога дори един ден не стига Wink За жалост, това не е фикция, а работодателят е напълно в правото да гледа своя интерес и да не те пуска всеки ден от работа, докато вземеш заветното направление и рецепта съответно, защото, примерно, имаш гъбички и от тях не се умира, обаче с тях не се и живее. Със сигурност има хора с много свободно време, което могат да посветят на социалните контакти пред кабинета на GP-то, обаче огромната останала маса бачка през това време, при това доста често на повече от едно място. Това достатъчно изчерпателен отговор ли е на твоя въпрос?
Да, нямам нищо против и приветствам дори едно такова решение, ако имаше възможност GP-то ми да работи с такъв график, че аз да мога да ходя на работа и да го посещавам. Това е едно хубаво пожелание обаче.

Що се отнася до самоизписването и вредите - всеки има глава на раменете си да прецени дали може да поеме риска от това лечение или не. Изобщо не мисля, че по този начин точно ще се намали самолечението, просто практиката "под масата" ще стане по-масово явление. Излишни упражнения за луди, но дотам стига умственият багаж на някои умни тикви Tired

Peace Peace Peace
И както не работя в града в който живея, отпуската ми ще отиде само за висене при ЖП-то.

Да, а представи си наистина да се разболееш и да чакаш отмаляла и с температура опашка пред кабинета  20 човека дошли за рецепта за гъбички или подобно...

# 152

Споменахте за блистерите - в някои по-големи аптеки наистина не продават на блистери, но в крарталните си продават и още как...
Идеята е добра с целите опаковки заради листовките,но няма да я огрее,защото някои лекарства са наистина много скъпи.Така мисля.

# 153

Да, а представи си наистина да се разболееш и да чакаш отмаляла и с температура опашка пред кабинета  20 човека дошли за рецепта за гъбички или подобно...
Реално тези хора трябва да са отишли на преглед,не за рецепти.А вашето негодувание още веднъж потвърждава ,че ние масово се самолекуваме без да сме запознати с последствията. Peace

# 154
В Испания антибиотик и противозачатъчни, без рецепта не дават. Но пък обикновен сироп за кашлица или капки за нос се продават свободно. Друг е въпросът, че ако си с рецепта, ги купуваш на половин цена. Затова, е за предпочитане. Обаче ако ти се разболее детето, например настинка, се обаждаш за час и евентуално след 2 дни, но по-вероятно след седмица, ще те приемат. Много тъпо.
Ако детето е вдигнало температура те приемат по спешност, само така получаваш рецепта веднага.

# 155
  • out of space

Реално тези хора трябва да са отишли на преглед,не за рецепти.А вашето негодувание още веднъж потвърждава ,че ние масово се самолекуваме без да сме запознати с последствията. Peace

Горе-долу е така. Веднъж хванах гъбички, отидох на лекар- изписа ми Клотримазол, излекувах се. След около година пак хванах гъбички- със същите симптоми. Слязох до аптеката и пак си купих Клотримазол, какъв е смисълът пак да ходя на лекар като пределно ми е ясно какво ми е?
Просто искам да кажа, че сега опашките пред кабинетите ще станат огромни. И не се виждам как за всяко нещо ще търча до лекарката, просто няма да ме търпят във фирмата.... Добре че съм сравнително млада и здрава, че не ми се мисли иначе...

# 156

А не е ли по-добре да разбереш от какво е тази температура, отколкото да я тушираш с панадолче.

# 157
Споменахте за блистерите - в някои по-големи аптеки наистина не продават на блистери, но в крарталните си продават и още как...
Идеята е добра с целите опаковки заради листовките,но няма да я огрее,защото някои лекарства са наистина много скъпи.Така мисля.

Знам, че е такава идеята, но не се спазва, точно защото някой може да няма възможност, да си купи цяла опаковка, точно в този момент. Дори и за не толкова скъпи лекарства..
Аз лично където и да съм си купувала Хексоралетен, например, винаги ме питат - блистер или цяла опаковка. Confused За Фервекс-а същото..

Горе-долу е така. Веднъж хванах гъбички, отидох на лекар- изписа ми Клотримазол, излекувах се. След около година пак хванах гъбички- със същите симптоми. Слязох до аптеката и пак си купих Клотримазол, какъв е смисълът пак да ходя на лекар като пределно ми е ясно какво ми е?
Просто искам да кажа, че сега опашките пред кабинетите ще станат огромни. И не се виждам как за всяко нещо ще търча до лекарката, просто няма да ме търпят във фирмата.... Добре че съм сравнително млада и здрава, че не ми се мисли иначе...

Е, ти с това изказване, направо си вкара автогол Laughing - точно това е идеята на този закон - да не се самолекуват хората, защото са решили, че знаят какво им е и няма нужда да ходят на лекар. По тая логика и антибиотици може така да си самоизписваш за еднакви симптоми..

# 158
Ще вземе да излезе, че българите сме една от най-болните нации...

# 159

Не сме, щото до сега профилактично гълтахме хапове. Баба ми аналгина го има за бонбони, имам чувството, че се е пристрастила към него. Когато има у нас, все я боли главата, ако няма и трябва да се ходи до аптеката не я боли? Мисля, че ако спре тотално аналгина, ще се гътне.
И аз се усещам, че се вбабичосвам с тези хапчета.

# 160
Веднъж хванах гъбички, отидох на лекар- изписа ми Клотримазол, излекувах се. След около година пак хванах гъбички- със същите симптоми. Слязох до аптеката и пак си купих Клотримазол, какъв е смисълът пак да ходя на лекар като пределно ми е ясно какво ми е?
Защото не всички видове гъбички се лекуват с Клотримазол, а и ако често го ползваш, бактериите ще станат резистентни.

Миналото лято синът ми имаше ечемик, предписаха му лекарство. Преди седмица пак отидохме на лекар - същите симптоми, същия вид ечемик - предписаха му друго лекарство, защото вече е ползвал първото, беше записано в системата. Не случайно лекарите учат с години.

# 161
Ама, Кейси, то не е лъжа.
Аз нямам 40 години, а когато казах на близка каква диагноза ми сложиха преди 4 дена-тя ме скастри, че това било за пенсионери. Еми....пенсионери или не, това е положението.

А изписаното лекарство беше като за ревматизма на баба ми, дето е доста над 80. ooooh!

# 162
Веднъж хванах гъбички, отидох на лекар- изписа ми Клотримазол, излекувах се. След около година пак хванах гъбички- със същите симптоми. Слязох до аптеката и пак си купих Клотримазол, какъв е смисълът пак да ходя на лекар като пределно ми е ясно какво ми е?
Защото не всички видове гъбички се лекуват с Клотримазол, а и ако често го ползваш, бактериите ще станат резистентни...
                          Ванилия, в България никой не те пита миналата година с какво си се лекувал. Или изобщо миналия път, освен ако случайно не става дума за началото на същия месец. Така че с лекар или без пак могат да станат резистентни.
                          Пък и покрай тази резистентност се чудя: как така много хора развиват резистентност към лекарствата, а към народните лекове никой не става резистентен  newsm78?

# 163
  • София
Хайде да разгледаме и въпроса с лекарствата. Почти всеки препарат си има аналог. Замисляли ли сте се как лекарите са в час с новите лекарства. Как избират кое да ви изпишат и кое е в мрежата. Ако смятате, че хората в бели престилки четат специализирани фармацевтични бюлетини за да са в час с новостите много се лъжете.

Не знам ти какви лекари посещаваш, но тези, при които ходя аз и моето семейство, със сигурност четат и се информират непрекъснато. /Приемам, че щом цитираш тази статия, то значи, че си съгласна с нея./
Колкото до маниера на фармацевтичните фирми да рекламират своите продукти чрез пряк контакт с практикуващи лекари, мисля, че това е единственият възможен вариант за добиване на адекватна и пълна информация за медикаментите. Четейки само листовки, лекарите не биха могли да зададат своите въпроси, а и няма да има кой да им отговори.

аз посещавам лекори, които са ми удобни
по финасови причини

но ще ти дам пример
предписаха на детето ми Диклофенак на цена от 12 лв. приблизително
оказа се, че със напълно същите качества и тн е Наклофена, на половин цена
за вторият нямам рецепта
и преди да ни го предпишат нямах идея, че са едно и също и че едното е на половин цена
а е важно, защото стига за половин месец и ще се пие с месеци
та значи какво да направя аз - да се върна при доцентката след седмица, /защото веднъж седмично приема/, да чакам 5 часа и да я помоля да ми смени рецептатат?

много дълго ама за да стане ясно

# 164
Хората масово започнаха да се лекуват чрез реклами, съвети по телефона, Гугъл.... аха-аха и хирурзите да отпаднат.
Не вярвам, обаче, че ще се случи да се спази закона.
Защото продажбите ще минават през касов апарат - отчетност - установяване на точна бройка. Как ще се пласира гепената стока?

Общи условия

Активация на акаунт