Чухте ли за новата простотия?

• 15 252
  • 303
  •   1
Отговори
# 195
Говорим си тук с колежката и се чудим... Тя пие противозачатъчни. След два дни трябва да започне нова опаковка, естествено не си е купила предварително. Няма шанс да се дореди до GP-то, че и до гинеколога си преди да дойде "фаталния ден".

Хайде, за след месец - ок. Дотогава и преглед, и рецепта ще са налице. Обаче сега  Thinking ?

Пие, а? А някой да й го е предписал.  Тя си е решила да го пие. Чудесно, прекрасно. Ама то не са бонбонки.

Офф, предписани са й, много ясно. Иначе нямаше да повдигам въпроса. Обаче никой не й е дал рецепта. Просто са й казали какво да си купи. На мен преди време - по същия начин: преглед, изследвания и после ми написаха на един лист какво да пия. Толкоз.

А и да имаше рецепта, щеше да е изтекла, все пак. При положение, че тези неща сега се случват от вчера за днес, какво прави тя, пак да питам?

Edit: Как' Сийке, чудесна идея. Подкрепям с две ръце Grinning

# 196
  • София

А после знаеш ли какво прави лекарят? (действието се развива в малък град, но може да е навсякъде из България).

Лекарите взимат процент от продажбите на лекарствата на определени фирми. Информацията е от фармацевт, който се оплакваше, че е задължен да следи и води отчет за бройките, изписани от даден лекар, но самият той няма никаква изгода от "извънредния" труд. Не твърдя, че е вярно - просто това чух.
Сийке душко,приятелко моя,да знаеш,че малко те е метнал източника-фармацевт.Още не съм видяла аптека да работи за чест и слава.Та и въпросният който ти се жалва да знаеш,че е на далавера от цялата тази история.Първото нещо което се сещам е,ако има подобна схема фирма-лекар,къде смяташ,че ще иде да пазарува пациента...отговора е лесен в аптеката ,която го е заредила,а там се правят обороти....

# 197

А после знаеш ли какво прави лекарят? (действието се развива в малък град, но може да е навсякъде из България).

Лекарите взимат процент от продажбите на лекарствата на определени фирми. Информацията е от фармацевт, който се оплакваше, че е задължен да следи и води отчет за бройките, изписани от даден лекар, но самият той няма никаква изгода от "извънредния" труд. Не твърдя, че е вярно - просто това чух.
Не е само чуто, Сийке, имам позната-лекар, която ми е приказвала за тези схеми откога еххеееееей. Че даже и към конкретна аптека ги насочваше, хората. Ясно е пак защо.

Абе с 2 думи-хич не съм убедена, че тази промяна се прави "за доброто" на българина.

# 198
...В тон с предишните ти теми... ще ти задам следните въпроси:...
                         В тон с темите на които си прочела само заглавията, какво? Не разбрах какъв е този тон newsm78? Прочети и другите ми теми, и задай въпросите си отново, с ново, по-цялостно виждане. Но за да те насоча за мнението си ще ти подшушна тайничко, че аналозите биват и български. Т.е. не само китайски примерно. Имам още за казване, но ще почакам да изчетеш споменатите, а и останалите теми  Twisted Evil.

# 199
  • някъде под слънцето...

Всички, които живеят в чужбина, си купуват лекарствата с рецепта. Но само ние се възмущаваме от това!
Да така е.... тези които живеем навън  ве4е сме свикнали с тази система...
ве4е бе6е писано за Испания, само да допълня
Рецептата важи само за един месец и е за еднократно използване, тъй като 90% о стойността на лекарството се поема от държавата, половината рецепта остава в Аптеката, за да може те да си изискат останалите 90%, .Пенсионерите ползват безплатни лекарства
ба6та ми има бъбре4на недостатъ4ност 4 степен, и всеки месец го водя при ДЖи Пи то за да му даде рецептите за месеца
отделно всеки 3 месеца му се правят изследвания, с 4иито резултати , ходим на нефролог, ако има някакви промени в резултати, правят промени и в  лекарствата... Тъй като ба6та ми е по сложен слу4ай, джо пи то  не му предписва ни6то, просто пуска направление и го пра6та на специалист.... Майка ми е хипертони4ка и съ6то я водя всеки месец за лекарства.... Отделно двамата  трябва да посе6тават веднъж седми4но сестрата(съ6то като джи пи то, но сестра) да им мерят кръвното .. и съответно ако има леко вло6аване, сестрата влиза при джи пи то и правят корекция на лекарства
Да не говорим пък 4е има едно лекарство, което за да можем да го вземем от аптека, не само 4е е необходима рецепта, но тя трябва да бъде подпе4атана и подписана от санитарен инспектор(в на4алото не знаех и опитах в няколко аптеки... да ама не...)и за подпис 4акаме по 3 или 4 дни, за6тото се носят в санитарната инспекция и се връ6тат Всеки път, когато оставяме рецептата за подпис и пе4ат, оставяме и фотокопие от последното посе6тение при нефролога, където е описано, какви лекарства, трябва да изпи6е джи пи то....
с две думи ве4но висене по поликлиниките...в на6ата ве4е вси4ки ме познават... Mr. Green
Когато аз имах здрравословен проблем и се опитваха да ме закрепят ми предписаха и  някакво лекарство за укрепване на организма, моето джи пи се опита да ми го изпи6е за да мина по тънко, но се оказа 4е не е в списъка на лекарствата, за които се изисква рецепта....и няма как да ми даде рецепта  Mr. Green
Затова не мога да разбера, за6то по голяма 4аст от вас реагират негативно.....
нали искаме да сме като европейците?

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 17:14 от sl

# 200

Не е само чуто, Сийке, имам позната-лекар, която ми е приказвала за тези схеми откога еххеееееей. Че даже и към конкретна аптека ги насочваше, хората. Ясно е пак защо.

Абе с 2 думи-хич не съм убедена, че тази промяна се прави "за доброто" на българина.

има нещо вярно в това

# 201
Току що исках да купя Аулин,но не можело без рецепта,дадоха ми Нимезил.

Всъщност и двете лекарства съдържат една и съща активна съставка - Нимезулид, т.е. са аналози и би следвало и двете да не се продават без рецепта! Как така едното може, а другото - не?

OTC - означава Over The Counter - OTC продуктите навсякъде по света са без лекарско предписание!

# 202
  • Here, There and Everywhere
аз да чакам личния да ми изпише примерно урбазон /ако недай си боже не съм видяла ,че е свършил в къщи/,за да ходя да го купя,и чак тогава да го бият?
аз съм в Щатите, тука урбазона не се продава свободно, така че сигурно ще го забранят и в БГ
Тука вече масово се прилагат електронни рецепти- докторът праща електронно на аптеката информация,  даже ако не попитам, може и да не ми каже името на лекарството
Някои рецепти са многократни, но аптеката ги пази, само може да отидеш и да си вземеш следващата доза

По темата- ами и нашето здравеопазване ще става като в Европа, само защо са решили, че това е най- важната и съществена първа стъпка  newsm78  
Иначе съм сигурна, че не само аналгин и аспирин ще са без рецепта- ще има списъци, но антибиотици и силни болкоуспокояващи няма да се продават свободно

Малко офф- и аз страдам за аналгин- хинина, само с това лекувах вируси и настинки дълги години, но нали не е хапче на голяма фармацевтична компания- оказа се много вредно и го спряха  Close

# 203
sl, освен всичко друго - при нас никой няма да поеме 90% (или по-малко дори) процента от цената. Но пък хамалогията и опашките ще са по-страшни от навсякъде. Още ли се чудиш защо реагираме негативно?

# 204
Сийке душко,приятелко моя,да знаеш,че малко те е метнал източника-фармацевт...

Абе, не ще да ме е метнал много, да ти кажа. Не виждам защо. Ставаше въпрос защо се изписва едикой си антибиотик масово, когато има по-евтини и по-ефикасни препарати (изобщо не става въпрос за качество, а просто за различни фирми). Та по този повод ми беше разяснена схемата, съжалявам, че не запомних подробности, просто тогава имах други грижи, пък и не ми пука кой точно какъв процент от стойността на лекарството мушка в джоба си.
Не ходим често при джипито, нито пък чакаме повече от час пред кабинета и, но не помня случай да сме отишли и да не се е намъкнал някой представител на фармацевтична фирма в кабинета, разбутвайки пациентите. Непрекъснато обикалят от кабинет на кабинет, ръсят брошури и мостри, та съм склонна да вярвам, особено като видях как се промени джипито ни. Лекуваме се при нея от над десет години, бях възхитена от отношението и и от това, че не изписва непременно скъпи лекарства, когато има и по-евтина алтернатива. Но от 2-3 години вече не е така. Изписва скъпите антибиотици и окото и не мигва. Добре поне, че не го прави често, само в краен случай. Също ми направи впечатление, че напоследък набляга на природните продукти, та това е, което ни задържа при нея и не сме я сменили още. Но ако се овълчи и тя като останалите джипита... Не знам къде ще търсим по-читав, като всичките ми познати в нашия град реват от същото - винаги се изписват най-скъпите лекарства, без да са най-ефикасните или най-подходящите за конкретния случай.

# 205
sl, освен всичко друго - при нас никой няма да поеме 90% (или по-малко дори) процента от цената. Но пък хамалогията и опашките ще са по-страшни от навсякъде. Още ли се чудиш защо реагираме негативно?
Абсолютно, да не говорим, че Пиринка в по-долен постинг споменава за ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ!!!
Видяла жабата, че коват бивола , и дигнала крак. ooooh!

# 206
  • София
...В тон с предишните ти теми... ще ти задам следните въпроси:...
                         В тон с темите на които си прочела само заглавията, какво? Не разбрах какъв е този тон newsm78? Прочети и другите ми теми, и задай въпросите си отново, с ново, по-цялостно виждане. Но за да те насоча за мнението си ще ти подшушна тайничко, че аналозите биват и български. Т.е. не само китайски примерно. Имам още за казване, но ще почакам да изчетеш споменатите, а и останалите теми  Twisted Evil.
Е попрочетох ги,казвам попрочетох защото основно разглеждах твоите коментари и стигнах до следният извод:
лекарствата са ти скъпи,кафето също Mr. Green
продавачките са ти криви ,защото не приемат картата на мъжа ти,а фармацевтите са ти криви,защото няма да ти дават противозачатъчни без рецепта!
С риск да повторя една съфорумка,абе Мече Пухче ти освен да търсиш евтини снек- барчета и пазарчета,друго вълнува ли те?
Примерно,че с новата наредба децата няма да си взимат ей така транквиланти,все едно си взимат бонбонки Тик-так?

# 207
Как' Сийке, същичкото съм казала и аз по-нагоре. Всичко е.....разигравки.

# 208
  • Варна

именно.

# 209
Да, а представи си наистина да се разболееш и да чакаш отмаляла и с температура опашка пред кабинета  20 човека дошли за рецепта за гъбички или подобно...

А не е ли по-добре да разбереш от какво е тази температура, отколкото да я тушираш с панадолче.

E, аз винаги като съм болна ходя на лекар.
Малко по- нагоре написа, че като си била със гъбички ( за втори път, след 1 година ) не си отишла на лекар Peace

Общи условия

Активация на акаунт