Чухте ли за новата простотия?

• 15 262
  • 303
  •   1
Отговори
# 210
...баща ми има... и всеки месец го водя при ДЖи Пи то за да му даде рецептите за месеца...
                        До момента на бабетка и дават рецепта без да ходи до лекаря - минава при джипито някой от роднините да вземе рецептата, и съответно лекарствата. Сега значи ли, че ще трябва да ходи до там или пак по същата схема ще действаме?
                        Много моля ви Мадам, мене много мъ йе срам, но такива неща не съм допускала да говоря в ония теми, и в тази също. Напълно ви е заблудило вашето първо впечатление. (още една причина да не слагам силикон  Twisted Evil). Четете още, защото пишете за мен неща, от които се потресох. Ще ползвам психоаналитик  4470. Даже може да ми изпише лекарства  ppp.

# 211

Малко офф- и аз страдам за аналгин- хинина, само с това лекувах вируси и настинки дълги години, но нали не е хапче на голяма фармацевтична компания- оказа се много вредно и го спряха  Close

За хинина не знам колко е вреден и колко - не, но и на мен ми направи впечатление как всички евтини лекарства се оказаха вредни, а скъпите - много полезни. Прави ми и впечатление как български лекарства в чужбина струват с пъти по-евтино, отколкото у нас. Същевременно се спря вносът на доста чужди лекарства (особено руски), пак заради ниската им цена. Поне друго обяснение не виждам.
Преди време бях шокирана в какви приключения се вкарват съфорумци, за да осигурят нитроглицерин (дано не греша лекарството!) на родителите си.

# 212

А после знаеш ли какво прави лекарят? (действието се развива в малък град, но може да е навсякъде из България).

Лекарите взимат процент от продажбите на лекарствата на определени фирми. Информацията е от фармацевт, който се оплакваше, че е задължен да следи и води отчет за бройките, изписани от даден лекар, но самият той няма никаква изгода от "извънредния" труд. Не твърдя, че е вярно - просто това чух.
не е вярно Peace и съм убедена, че е така, пари не взимат.
и не фармацефтите отчитат, колко е изписал един лекар, има си друг начин, ама ще ви оставя да се насладите на градските легенди, много са забавни Hug

# 213
Примерно,че с новата наредба децата няма да си взимат ей така транквиланти,все едно си взимат бонбонки Тик-так?

Знаеш ли, съмнявам се. Ако един аптекар си е позволявал досега да продава такива лекарства на деца, при положение, че пак беше забранено, кое ще го накара сега да започне да спазва закона? Пак ще намери начин да го нарушава, стига да иска.
Получи се така, че заради недобросъвестни аптекари ще го отнесат пациентите.

# 214
и не фармацефтите отчитат, колко е изписал един лекар, има си друг начин, ама ще ви оставя да се насладите на градските легенди, много са забавни Hug

Мдам, компютрите, има си специален софтуер за целта. И не е легенда, за жалост - нито градска, нито селска.

# 215
  • Ямбол
О, да, и аз и майка ми страдаме по липсата на хинин и амидофен. Този парацетамол не може да стъпи на една десета от действието на амидофена.
И на мен лекари са ми обяснявали защо изчезнаха българските лекарства, няма да се повтарям, написано е вече.

Все още обаче не виждам защо се възмущавате от наредбата и защо тя в заглавието е наречена "простотия"?

# 216
  • София
Вижте какво,нещата добре са измислени,но за България са недомислени.Не може да искаме да ни е чисто и уредено като на Хер Курт и Фройлайн Шмид,да искаме прекрасните и улички и спокоен живот.И когато нещо започне да се прави по техен модел,да казваме,че е простотия.
10-те цента доколкото разбирам живее в Италия,нека тя да ни каже
 опитвала ли е да си купи nimezil (aulin) в Италия например без рецепта?Ако успее нека се обади ще й подаря една опаковка от 15бр NIMEZIL(с рецепта).
Не се сърдете и в Европа и в България преди всички НСПВ са били с рецепта.Друг е въпроса ,ЧЕ 90% ОТ АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА СОБСТВЕНОСТ НА ДЕПУТАТИ,ЛЕКАРИ И МАФИОТИ ,КОИТО ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОЗИ ЗАТВОРЕН КРЪГ.
Работя в тази сфера и съм се нагледала на какво ли не,най-пресният случай беше с една аптечна мрежа в Кюстендил,чиято собственичка се оказа някаква депутатка-патка и така беше надула цените,че освен да стиснеш зъбки  и да си вземеш аналгинче вследствие от цените й нищо друго не ти остава.При условие,че по НЗОК има "максимално допустими цени по НЗОК" .
Да ама каката държи май монопол в този град и си прави какво ли не,а сигурна съм,че това не важи само за Кюстендил.
Така,че закона е хубав теоретично(а и отдавна е приет),просто сега вдигнаха глобите на фармацевтите и ще се затегне контрола за едни,а за други не...

Мече Пухче това е за теб  bouquet

# 217
  • някъде под слънцето...
И аз мисля 4е 6те е добре, социалните осигуровки да покриват 90% от лекарствата в Бя...
но за лекарствата съм пове4е от убедена 4е е по добре да бъдат предписани от лекар...
само два факта
След 20 годи6на упорита  подагра,(говоря за ба6та ми) тук от 4етири години ве4е е под контрол... лекарствата са  са съ6тите, като в България, но му смениха схемата на пиене....Рецепта за един месец, изследвания, промяна на схемата на приемане, и така няколко месеца докато накрая установиха, кой е оптималния вариант.Ба6та ми се се самолекувал  безуспе6но със съ6тите лекарства в продължение на 20 години...
След 40 години  хипертония, съ6то самолекувана, тук го вкараха в релси за половин година, пак по съ6тия на4ин....
Мече Пухче  водя ба6та ми и майка ми на техните джи пи та, и на специалисти, за6тото са обявили война на испанския, и за 4 години са нау4или  само 5 или 6 думи

# 218
  • София

Мдам, компютрите, има си специален софтуер за целта. И не е легенда, за жалост - нито градска, нито селска.
Сийке повярвай ми Чут Чут е права,малко ще издам една тайничка,ама Чут Чут се занимава именно с това Wink,следи пазара на лекарствата.А доколкото знам и е във водеща фирма,през която именно минава базата данни.Така,че тя наистина ще се наслаждава на легенди,митове и сказания

# 219
Ама , Мадам Стасита, ние точно заради ето това ти изречение:

".Друг е въпроса ,ЧЕ 90% ОТ АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА СОБСТВЕНОСТ НА ДЕПУТАТИ,ЛЕКАРИ И МАФИОТИ ,КОИТО ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОЗИ ЗАТВОРЕН КРЪГ."

се бунтуваме. Защото сме повече от убедени, че къщата се почва да се строи от покрива.

# 220
Така,че тя наистина ще се наслаждава на легенди,митове и сказания

Ами тя докато се наслаждава, ние плащаме - и от джоба си, и чрез здравето си.

Чии са веригите от аптеки? Въпросът е риторичен, аз знам отговора.

# 221
  • София
Така,че тя наистина ще се наслаждава на легенди,митове и сказания

Ами тя докато се наслаждава, ние плащаме - и от джоба си, и чрез здравето си.

Чии са веригите от аптеки? Въпросът е риторичен, аз знам отговора.
И Чут Чут плаща,и аз и ти....Не ме разбра,Чут Чут просто ти каза,че

Цитат
......не фармацевтите отчитат, колко е изписал един лекар, има си друг начин.....

# 222
...Мече Пухче това е за теб  bouquet ...
                         Едно букетче прави за мен много повече от хиляда психоаналитици  Blush , обичъм ва, Мадам  Hug.

Ако някой може да ми помогне с инфо: от много години си купувам антибиотик от Румъния - дали вече и при тях има нещо подобно или са ни знай? Доскоро Гърция и Румъния продаваха и без рецепти. От Румъния ни пазаруваха разни хора, които понякога имат ходене натам, затова не мога да проверя сама, поне не скоро. (а, и не го правя заради цената, просто не съм намерила друг подобен продукт)

# 223
  • София
Нито мога, нито искам да изчета цялата тема, но съм твърдо за контрол над лекарствата!

Не стига, че са отрова, не стига, че повечето участници си мислят, че света ще свърши без хапчетата, ами и безогледно да си ги избирате - това трябва да бъде спряно, разбира се.

И фармацията, и лекарите имат нужда от препрограмиране в тая държава!

# 224
  • Here, There and Everywhere
да не съм заблудила някой с електронните рецепти-
абсолютно изключение е лекар да даде рецепта без преглед- на мен ми се е случвало само 2 пъти и беше наистина извънредна ситуация
електронните рецепти ги дават след преглед- напр. високо ти е кръвното, е сега ще ти изпиша хапчета- даже не знаеш, ако не питаш, как се казва лекарството, а отиваш в аптеката и си го вземаш
Иначе тенденцията  от тука тръгва- само модерни (нови) и съответно скъпи лекарства, скъпи услуги и все повече хора, които не могат да си позволят нито едното, нито другото

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 18:36 от pirinka

Общи условия

Активация на акаунт