Пролет цветна ти ела, ела, че в Канада веч не щем снега! - 34

• 18 622
  • 289
  •   1
Отговори
# 165
Алекса, аз през третата бременност в шестия месец бях качила 4 кг за месец Shocked Много се притесних тогава, но след това темпото се забави и общо качих 15 кг за бременността.
Аз с второто дете наддадох 23 кг, а бях много слаба преди това. Между другото след като родих просто не забелязах кога ги свалих, не стана веднага, ама си спомням че 7-8 месеца по-късно вече бях в идеалните си размери. Така че не се притеснявай.
Тук познавам и семейство с 3 деца и двама родители-студенти, вече завършиха хората и работят. Дори да се учи за бакалавърска степен, правителството ти отпуска заем и стипендия. Ако учиш 3 години пак ще натрупаш борчове, ама не са проблем.

# 166
Alexa_78 това за акредитацията го знам от моя рекруитър, те имаха във фирмата тази книга(условно да я наречем така, но аз това съм го виждала и в България).
Относно профгесионалните организации или ордери , тук много ги тачат и затова и вамата сме членове на съответната професионална организацие( за на митническите брокери, а той съответно на APEGGA), но за да ти признаят дипломата не е задължително да си член. Станахме членове заради препоръка на наши приятели канадци, споре тях това членство има по-голяма тежест. Да уточня, че работехме по специалността си и преди да сме членове, само дето с членството се наложи да държим по един изпит.
А относно признаването на дипломи, лично аз познавам доста българи на които им признаха дипломите, някой с малки приравнявания естественно, изключения са само лекари, заболекари и сестри.
Между другото в Едмънтън има българка лекарка.
Мисля, че в момента като цяло в Северна Америка трудно се намира работа.

# 167
Milimishleta,писала си на лични,но пощата ти е пълна и не мога да отговоря.но като гледам вие вече сте взели решение така че няма какво да кажа освен -УСПЕХ и много късмет.
Тук разбрах че нищо не е по важно от връзките и контактите, а си мислех че само  в Бг е така  Wink

# 168
  • В друго измерение
Мили мишлета, ти ако си с горско образование, ВС е местото за теб, там са горите и респетктивно центъра на хартиената индустрия. Това с пиците зву4и добре, явно на изток нещата са по-разли4ни от на запад, както разбирам и от постинга на heureuse. Както се каза ти, тука много много се работи.

heureuse, аз знам, 4е заема на един бакалавър е от сорта на 40-60 К, зависи от степента на заема и какво се у4и, според мен, това са доста, доста пари4ки за връщане.
При мен ка4ването беше до 13 г.с.- 1 кг, от 13-17 г.с. - 3 кг (а ми ставаше лошо пак, не всеки ден, ама редовно) и от 17-21 г.с. - 5 кг  Shocked. Като гледам как върви прогресията, 4удя се какво ли ме 4ака...

Titina, знам за APEGGA и аз натам вървя, ама отлагам. Работя в консултатска инженерна фирма и трябва да си слагам името и подписа навсякаде и да нося отговорност. Като гледам колко са стресирани другите, аз не искам да съм така. 4ленство си струва в лонг търм, а аз не искам да си прекарам остатъка от живота в Северна Америка, затова отлагам колкото мога с тая организация.
Лекарката в Едмънтън знам 4е я има, тя е психиатър, за сега не си търся такава Laughing

# 169
А и в Калгари има, само че е очен лекар.
За прекарване на живота в Северна Америка, и аз не мисля да сме дълго тук, но така или иначе станахме членове. Сега в САЩ май отново ще трябва да минем през всичко.

# 170
  • В друго измерение
Titina, тука ме изненада! Ама тя отскоро ли е тука? Имаш ли и координатите да ми ги пратиш? Мъжът ми тъкмо ходи на о4ен лекар преди 1-2 месеца, но поне да знаем за другия път!

Аз все си мисля, 4е американците са по-отворени, отколкото тия тука, та се надявам процеса с тия организации да не е сложен...Знаеш ли, моя boss е канадец, работил доста време в САЩ, не спира да се изумява по цял ден колко тромава, мудна и закостеняла е тази държава (Канада) и не пропуска да го отбележи - това само в нашия бранш, а и в здравеопазването, с което и той и жена му имат ''прекрасни впе4атления''.

# 171
И аз съм от тези които нямат планове да остареят тук, да не говорим да си оставя децата,след близо година престой ми стана поне ясно къде не искам да съм ,което при мен си е прогрес  Mr. Green

# 172
MamaMargo, изчистих си пощата!  bouquet

# 173
  • В друго измерение
И аз съм от тези които нямат планове да остареят тук, да не говорим да си оставя децата,след близо година престой ми стана поне ясно къде не искам да съм ,което при мен си е прогрес  Mr. Green

Grinning Grinning Grinning

# 174
Здравейте, мили мами, и честита пролет от нас!

Аз не съм писала от страшно отдавна  Embarassed Едва смогвам да следя темите! Откакто тръгнах на работа през декември, уж съм само на смени, ала-бала, нямам време за нищо Wink Възхищавам се на организираните форумни мами, дето са и с повече деца,  и пак смогват да пишат и да помагат на другите!

heureuse - най-сердечни поздравления за новото бебче дето ще пристига, големи сте герои и страхотно семейство! Лека бременност!

И честит рожден ден на патерица на малките слънца на TarikMom, Mamamia i Kalida!

Да кажем че сме добре, Паулинка расте - това им е работата на маниците, тя ще стане на годинка и 5 месеца през април! Голям, живак и бърборино Wink През януари я кръстихме в църквата "Св. Троица" и беше прекрасен ритуал!

Водих нея и българската баба в Куба преди месец, та беше голямо приключение, много хубаво си починахме от зимата, ама няма да влизам в подробни описания, щото знам че Куба е обсъждана. Но бяхме във Варадеро и само ще спомена името на хотела, защото много ни хареса там: Breezes Bella Costa.

Иначе още се кърмим, за което съм все по-благодарна, след като изкарахме гадно боледуване през февруари и само това й беше яденето, а и в Куба мина на гладна стачка, та беше на кърма и хляб почти само Wink Спането през цялата нощ още е за нас мираж, ама отдавна вече не се тормозя, а я чакам да си израстне Wink Трудно ми е с това вечно недоспиване, ама малко или много мамите са все така.

Все се каня да пусна един телефон/уебсайт, да не се налага, ама за GTA и Торонто, плюс в Отава го има и  се покрива от здравната каса - посещение на лекар у дома, удобно е ако сте притеснени с болно детенце например през уикенда или да ви даде рецепта, да не ходите да висите в клиника, но не е за спешни случаи разбира се, идват до 23ч. Дава много заето номера, но като се свързах лекарят дойде до 2 часа, незнам винаги ли са така бързи:
http://www.medvisit.ca/

И пак ви каним на сбирка High Park - след месец ще цъфнат белите цветове на черешите и е много красиво тогава! Пускат и едно весело влакче, децата много го обичат. А в кафенето б парка има хубава храна. Има ли ентусиасти за пикник или кафе да си планираме? Онзи ден видях първото кокиче и минзухар!

Аз бих искала да си споделя с вас (не се знае от къде ще изскочи нещо), че търся почасова гледачка да идва да се грижи за Паулинка (part-time nanny) за лятото от юни (и двамата с мъжа ми работим на смени и има дупки в някои дни). Много ми се иска да е с полски или български език жената. Ако се сетите за някого, които ще се заинтересува - мога да си дам телефона.

Липсвахте ми!

Лека нощ, деца и мамета!

# 175
И аз знам,че има бг лекарка в Едмонтон! Много е готина, млада. Работи в walk-in clinik
За Ванкувър знам, че като кажа,че съм с горска спец. и си мислят, че мястото е за мен но не е така. Laughing Доста е трудно. Моята спец. е управленска. Но тук учат коренно различни неща от моята спец. в Бг. Аз гледах във Унив. във Ванкувър: за "бизснес форестри",но искат Тойфел. Засега не ми е възможно да изкарам такъв. Иначе струва около 4000$ обучението за около 2 годинки. Мисълта ми е, че дори и с това пак не се знае дали ще си намеря работа в самият Ванкувър. Тук нещата не са като в Бг, структурата е коренно различна. Работата се контролира изцяло от Правителството. Работните места са за там. Има по обекти, където работят,но както казах,те са в северните райони,но те са технически спец. предимно за мъже. Аз съм кандидаствала тука за Албърта,дори в едно малко градче на север на 500 км от Едмонтон,но не ми се обадиха въобще. Тука позициите са в Правителството. Кандидаствах и там-не ми се обадиха. Погледнах стафът,който работи там,само канадци. И на мен ми се искаше да отидем във Ван-всеки разправя колко е красиво и тн...но кой ще ни издържа за това време? Мъжът ми иска да учи,защото при него нещата са бачкаторски засега. Иска да учи и да вземемдиплома. Във Ван е доста скъпо обучението, изисква време докато вземем Тойфел и влезем в унив. Сега нямаме време за учене от работа в къщи и обратно. Мисля си,че Монреал дори да го обвиняват,че няма работа и тн..ние не търсим това...ние отиваме с обуч. цел..след това не се знаят как ще се завъртят нещата и къде ще бъде по подходящо за работа. Социал,пици или стипендия и пици +детските осигурява един нормален живот. Е няма да се живее охолно, ама ако искаме канадски дипломи ще трябва да стискаме зъби!
Нали знаете момичета, че при всеки, при всяко семейство е много различна ситуацията!  bouquet

# 176
Pate Jaki, аз съм с две ръце за среща в Хай Парк Peace Дано успеем да се организираме тази година.. Ако искате за другата седмица, или като минат Великдените newsm78

# 177
Bruni , това е списък с линкове към фирми за мостри за бебешки неща от един франкофонски форум

http://www.mamanpourlavie.com/forum/sujet/echantillons-gratuits- … jour-de-juin-2008

Честито на новите очакващи мами  Peace

Честит Рожден Ден на Владко на mammamia  -да е жив и здрав   bouquet

Вчера пораснах с една година  - последната с 3 отпред- и ми е едно такова особено Simple Smile   smile3510

На cabane a sucre сме ходили само веднъж от  кофито и не повторихме - нещо не сме въодушевени.

С нетърпение чакаме да се стопли за да играем навън с терминатора - потроши къщата вече. Катери се по секциите , мие тоалетната, мие пода с бърсалката, "помага" на готвенето -  пу- пу очертава се доста палав.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 19:25 от WebMama

# 178
Ако има среща и нас ни пишете,само кажете кога и в коя част на парка се чакате и сме там Simple Smile
Може би след Великдените най сетне ще е по топло и приятно  newsm78

WebMama, честито,да си жива и здрава и аз от една година съм "клуб 30",не е толкова страшно  Peace

# 179
MamaMargo, изчистих си пощата..не знам дали си ми писала на Лични.. newsm78 Нищо засега не съм получила..Да,решението е трудно, защото и тука в Албърта може да се учи ,но не става и двамата едновременно. А и тука, за да те приемат ти искат или Тойфел или Град 12 на англ. А и таксите са доста солени за обучение. Иначе тука има моята спец. в Унив. Казва се "бизнес форестри"..учи се около 2 години..но както казах не е гаранция че след това ще си намеря работа..по моята спец. работата е само в Правитеслтвото..нямам такива мечти:) Иначе има и кусове в Унив. по англ. Плащам си 1600$ за 12 седмици и след като изкарам над 70% ме приемат в съответната спец! Тука има и възможност за научна работа..ама пак не е сигурно дали ще ме приемат след това..има много въпроси..А и  най-важното нещо за тук: тук е много студено, дълга зима, нас специално  това ни поддиска и няма хора...затворен живот... Има хора в големият Мол..блъскат се цял ден по магазините! Иначе и ние сега караме с над 2000$..същото ще бъдем и в Монреал. За двама студенти сте прави. Трудно е. Гледахме и за Ванкувур -там в унив има моята спец. Има курсове по англ. към унив,но един левъл струва 4500$.Трябва да изкарам 3 левъла за да ме приемат да уча в Унив. Иначе първото ни желание беше за Ванкувър. Но и там стипендии се отпускат само на отличници! В Монреал е малко различна системата. Всеки има право на стипендия, особено,ако е с ниски доходи макс за унив. е около 1200$ на месец. От тях около 300$ са заем, останалите чисти! Детските са по-големи от тук. Наемите са по евтини. Като си направихме сметката видяхме че със социал и пици ще караме по добре от тук, докато се изучим или стипендия и пици. Зависи как се наредят нещата с приемането,кога  и т.н. Иначе се приетеснявам за малкото ми детенце,защото той сега е на 3 годинки и половина говори свободно англ..не знам как ще му се отрази всичко това. Само да отбележа, че като дойдохме миналата година беше много нервен, плачеше и не искаше да говори на англ.около 3 месеца. За мен тогава това беше проблем. Сега като се опитвам да го заговоря на френски и той ме прекъсва и казва,че не желае д аму говоря на този език Sad
Иначе някои от вас ми писаха за Торонто. Виждам,ч е и там има социал...но мисля че въпроса с обучението е пак на същия принцип: Високи такси и креди от банки. Аз имах за там една възможност за дентал хигиенист в колежа в Торонто,само за 18 месеца,но струва 40 000$..като си говорихме с мъжът ми после имам да ги изплащам още поне година и половина. Иначе не е проблем да ме приемат. Карам един тест общ по англ. тука в Едмонтон и те го изпращат автоматично в Торонто. Тегля кредит от банка и така. В Монреал има англофонски колеж за дентал хигиенист но е 3 години,но обучението е 120$ на семестър,защото има френски сертификати. Така или иначе като се завърши съответния колеж за полага Национален изпит към оргазанизацията на денталите в Канада и след това може да се практикува професията. Иначе за Квебек трябва да го мина този изпит отделно на френски, за да го практикувам! Иначе гледам заплатата на дентал хигиенист в Монтреал е съществено по ниска от англ.част. Най-много е 25$ на час. Тука започват с 45-55$ на час!
Съжелявам,че стана малко подробно всичко..надявам се да ме разберете, че сме доста приетснени от всичско това...ще се радвам да ме съветвате! И положителни и отрицателни наставления приемам Hug  bouquet
Поздрави от снежен Едмонтон..днес пак реши да вали на парцали #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт